Справжність плівок Мельниченка підтвердили і підбираються до Литвина?

Четвер, 26 листопада 2009, 10:01

У Генпрокуратурі завершено переклад результатів фоноскопічної експертизи плівок Миколи Мельниченка з англійської на українську мову.

"Слідча група отримала переклад висновку фоноскопії записів, які досліджувала група експертів одного з інститутів Німеччини", - сказав керівник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко, пише "Сегодня".

"Ці матеріали долучені до інших, які вже знаходяться у кримінальній справі", - додав Бойченко, відмовивши підтвердити чи спростувати заяви Мельниченка про те, що експертиза визнала плівки автентичними.

Посилаючись на інші "компетентні джерела в правоохоронних органах", видання повідомляє, що експерти підтвердили справжність голосів Леоніда Кучми, Володимира Литвина, Юрія Кравченка, інших відомих в Україні людей, таємно записаних Мельниченком.

"Генпрокуратура мовчить, щоб не зробити якогось різкого руху, який надто дорого коштуватиме і Медведьку, і його заступнику Голомші, кураторові справи Гонгадзе", - каже один із колишніх заступників генпрокурора.

"Але насправді ГПУ визначається, як бути з Литвиним, який не з’являється до керівника слідчої групи Олександра Харченка", - зазначає він.

"З одного боку, спікер – один із ключових фігурантів справи Гонгадзе, з іншого боку — особа недоторканна. Його не можна доставити до Харченка примусово. Але слідство усе одно до нього підбирається. І йому краще прийти самому", - каже один із колишніх заступників генпрокурора.

На раніше опублікованих плівках, які й перевіряли німецькі експерти, ні екс-президент Кучма, ні тодішній голова його адміністрації Литвин, ні хтось інший не говорить прямо про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Але записи можуть "зіграти" у комплекті зі свідченнями Олексія Пукача. За даними джерел видання, генерал посвідчив, що отримав наказ від екс-керівника МВС Кравченка вбити Гонгадзе незабаром після того, як той вийшов із кабінету Литвина. Хоча це саме собою провини нинішнього спікера не доводить.

Прес-секретар Литвина Ольга Чорна сказала, що не знає, чи викликали її шефа до Генпрокуратури й чи збирається він туди йти.

А член його блоку Олег Зарубінський вважає, що боятися спікеру нічого.

"Литвин жодного відношення до Гонгадзе не має. Він знаходиться далі від цієї справи, ніж (нинішній президент, у 2000 році – прем’єр Віктор) Ющенко, (екс-спікер Олександр) Мороз і подібні", - каже він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування