Идеолог украинской готики Виталий Федун: Черный ангел с топором защищает Украину

Воскресенье, 29 августа 2004, 22:10
Український готичний портал зі сторінки з однією кнопкою перетворився у центральній готик-ресурс СНД та Східної Європи. Портал став центром ідейної команди, студією, що видає диски, організатором вечірок та фестивалів у найбільших містах України, продюсерським агентством та промоутером.

Цього року одразу три українські гурти мали успіх на найбільшому готичному фестивалі Wave Gothic Treffen в Лейпцигу, в наслідок чого КОМУ ВНИЗ запропоновано записуватися на студії Мотор Мюзік, з якою працюють Раммштайн.

Про успіхи Українського готичного порталу в Європі розповідає засновник Порталу Віталій Федун.

- Складається враження, що Український готичний портал - це збіговисько мандрівників, яке охоплює пів- світу: репортажі з різноманітних фестивалів у Європі, спільні поїздки. Розкажи про діяльність УГП і про дух, що вітає над порталом. Певно, такий чорний янгол із сокирою в руках...

Точно (сміється). Красивий та набий ангел зображений на диску "Українська готика". Дух? Готика завжди має поруч духа сили, духа краси. І третій – таємничий елемент: єднання трьох алхімічних складників, які перетворюють людину на гота. Ми усі шукаємо красу і потім робимо все, щоб її передати людям. А чорний ангел з сокирою нас захищає. Його, до речі знають майже всі в Україні, просто не здогадуються хто то...

До речі, нам приходили цікаві листи від тих, хто купляв диск "Українська готика". Деяким людям бачився той самий ангел, зображений на диску, коли вони слухали CD ввечері близько півночі. Цікаво, що ці видіння були однакові у людей з різних міст...

- Символ Порталу – Тризуб, що піднімається вгору і розтинає хмари. Отже, готи – оптимісти по відношенню до майбутнього України?

Уточнюю: тризуб у вигляді готичного собору. Цей символ несе кілька ідей, одна з яких: людина має поєднувати силу, емоції і розум щоб піднятися до неба зорею – щоб зрозуміти себе та побачити очі своєї душі. Якось готичний собор врятував моє життя. А старовинний тризуб виведе кого хоч з проблем, якщо у нього вірити. Тому сплетіння цих елементів з’явилося в певний момент і при певних цікавих обставинах.

Власне готика катастрофічно впливає на людину. Або дає крила, або перетворює на монстра, який сам собі та іншим робитиме погано. Такі випадки в Україні стають частішими, бо субкультура стає відомою і з'являються люди, які хочуть використовувати її заради себе. Готика цього не допускає. Або вона дозволяє тобі бути чистим в її лоні, або випльовує і людина стає покручем, який боїться зізнатися у своїй слабкості.

Загалом, як це не парадоксально, готи – великі оптимісти, хоча носять чорний одяг та знаходять радість життя у похмурій романтиці та негативі смутку. Готи – субкультура, що може змінити суспільство на головному рівні – на рівні молоді. Адже готика – це відродження романтики та свідомості через музику, літературу, кіно, арт, фото.

Маючи свідому та романтичну молодь, вже не треба турбуватись щодо будь-якого майбутнього України – культурного, політичного чи ментального. Тому збільшення кількості готів та готик-вечірок по Україні – зростання кількості вогнів, що переростуть у велике полум’я, таке колосальне відродження свідомості на всіх рівнях... Але перед усе - самосвідомість. А вона базується на смаках. Готика – гарний смак, а українська готика – це смак нашої культури, що настоювалася століттями і зберегла найкраще...

- Ти змусив "патріархів українського року" гурт КОМУ ВНИЗ, які пишуть альбом вже 6 років, пришвидшити темпи задля поїздки на Wave Gothic Treffen. Вони навіть заспівали німецькою й англійською, що раніше відкидалося. Як тобі це вдалося? Зіграв на їх бажанні мандрувати, чи ти просто гарний політик?

- І це теж... Жарт. Я знав, що пісня Нени "Anywhere, anyplace, anytime" у обробці Кому Вниз стане абсолютним хітом. Так і сталося. Це кайф, чути як потужно КОМУ ВНИЗ звучать німецькою та англійською, і бачити як швидко це стало клубним хітом в Німеччині.

Так це і має бути на розвиненій сцені. Плануємо повільну, але довгострокову експансію як на Україні так і в Європі...

До прикладу КОМУ ВНИЗ можна додати швидку і плідну роботу гурту ХОЛОДНЕ СОНЦЕ – вже 5 суперових треків англійською. ВОМБАД, ще один гарній готик-рок гурт, має 3 треки. AUDI SILE і ВІНКИ – в процесі перекладу...

Тобто – всі працюють і роблять паралельно матеріал українською і англійською. Швидка робота-це природно, просто в Україні до цього не звикли, коли йдеться про не форматні команди. Наші гурти мають свій талісман. Але про це нікому не кажуть...

Повертаючись до Кому Вниз – хлопці просто почати швидше творити бо після виступів на фестивалях та паті чітко побачили, що це вже треба і в Україні, і в Європі. Бо знають, що вони мають випускати альбом, бо люди чекають на нього, як на чисте повітря.

Врешті решт, бо Кому Вниз зараз не менш технологічно озброєні, ніж DAS ICH, RAMMSTEIN чи OOMPH!. Справа тільки за грошима, яких не вистачає на деякі важливі речі – відео, наприклад. Я впевнений - коли вийде новий альбом КОМУ ВНИЗ і пройде їх турне по Україні, почнеться нова ера на українській музичній сцені.

- То вони в турне збираються? Ти тільки що казав, що не вистачає грошей.

- Ну треба ж віри у краще (посміхається загадково)

- Чи відрізняється ситуація в українському шоубізі від ситуації у європейському? Чому на експорт та ж сама пісня може підготуватися швидше, ніж для внутрішнього ринку?

- В Європі існує шоу-біз незалежної та готичної музики. В Україні він був створений нами, але поки слабко розвинутий. Щоб існував чи то "шоу-біз" чи то "готична сцена" необхідна перед усе аудиторія, яка готова підтримувати гурти, купуючи диски, яка відвідує та платить за концерти та фестивалі (і так підримує організації, що розвивають сцену - Український Готичний Портал, Гамадіон, Ukrainian Synthpop Community...).

Тоді готи підтримують гурти та агенції, а ті відповідно розвивають сцену (роблять вечірки, випускають CD). У нас поки це на середньому рівні і потроху розвивається. Але все залежить від готів! Буде багато відвідувачів на паті – зможемо часто возити закордонні гурти.

- А от Ян Табачник сказав, що шоу-біз в СНД – це нецікаво: 20 міст в Росії, 20 міст в Україні і все...Прокоментуєш?

- Міст – мало, а клубів – тисячі... Не має зараз гарних клубів – зробимо свої, нові клуби. Дай час, а плани вже є. У нас готується величезна програма на осінь. Починаються тематичні вечірки, покази кіно, живі виступи гуртів. Та вечірки - це завжди свято. Щось на зразок фестивалів, але маленьких домашніх. Так, ніби зібралися рідні духи, різні там мавки, навки, лісовики, водяники і разом з нами насолоджуються похмурою готичною веселістю. Мовчки так, зі сторони. У Києві вечірки відбуваються у клубі STORE 205, біля складів "України". Це недалечко від лісів, від таємничого їх населення, так що я думаю, духи до нас заглядають (посміхається).

Ще фестиваль у вересні у Збаразькому замку, куди з'їдуться окрім наших, найцікавіші команди з поза меж України. Це буде як відголосок усіх літніх готик-фестивалів у Європі, недавніх Кестл Паті, Мера Луна. У нас буде таке гарне продовження літнього сезону і разом з тим початок осіннього.

- Зараз починається передвиборча агітація, усіх відомих музикантів запрошують у тури за кандидатів. Як ти до цього ставишся? Музика може змінити ставлення до людини (до кандидата)? За кордоном теж таке практикується?

- Я вважаю, що людина і митець має право виражати себе в політиці якщо має таке бажання. Взяти як приклад останній альбом і турне гурта MINISTRY, і процитувати його лідера Йоргансена: "Ми не DIXIE CHICKS і не будемо казати "нам трохи не подобається Буш" і потім вибачатися. Ми ненавидимо цього виродка".

Отак. І це – офіційне гасло турне. Таку ж радикальну політичну позицію займають різні відомі на темній сцені гурти (KMFDM, THE SISTERS OF MERCY etc). Це впливає і змінює ставлення до певного політика чи уряду, якщо дійсно радикально подано. Митець має знайти сміливість не тільки виступити "проти" зла, але і вміти гнучко перемагати його.

- Один із організаторів фестивалю сказав: Українська музика вигідно відрізняється від української політики. А ти з ним згодний?

Це сказав Томас Гернерт, ідеолог найбільшого готичного фестивалю у світі – WAVE GOTIK TREFFEN. Цікава і просто гарна людина, яку я вже знаю багато років. Томасу дуже подобаються КОМУ ВНИЗ і не подобається політика українського уряду.

Сьогоднішня українська влада олігархів думає про те, як далі збагатитися, а не про те, як підіймати культуру. Цій владі треба стадо роботів, не думаючих і ковтаючих все, що дасть державно контрольоване ТБ, радіо і преса в кращих традиціях 1984 року та Еквілібріума. Тому влада проти розумної музики (і готики, бо готика заставляю думати, а отже – спонукає до дії, чи протидії).

В Україні політика та комерційна музика є заміною романтики. Це абсурдне поєднання. Тому ми змушені перетинатися з політикою, хоча ми цього не бажаємо. У нас серйозний міжнародний проект, якому тим паче вдається проводити регулярні готик-вечірки в Києві, Одесі та Львові. Тому важкувато спецорганам дістати усіх, бо кожен знаходиться в іншому місці, поєднаний з іншими та з gothic.com.ua.

До речі, в 2000 р., коли ми провели перший український готик-фестиваль "Діти ночі" в Києві, було дуже багато відгуків у пресі, газетах, ТБ. Це привернуло до нас увагу різних прошарків суспільства. І у тому ж році нами, і конкретно мною зацікавився УБОЗ. Пройшла інформація, що готи як молодіжна формація займає третє місце по небезпечності в Україні (після сатаністів і нацистів). Небеспечність? Хіба що для уряду, що хоче мати бездумну молодь.


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде