"Черный камень" для Юлии Тимошенко

Четверг, 27 ноября 2008, 21:06

Уряд Юлії Тимошенко вирішив покликати на допомогу американську інвестиційну компанію Blackstone Group. За офіційною версією, вони мають порадити, як правильно витратити гроші, отримані Україною від Міжнародного валютного фонду.

Минулої середи Кабмін ухвалив розпорядження, яким дано дозвіл віце-прем'єру Григорію Немирі на підписання угоди з Blackstone Group International Limited.

Питання про залучення Blackstone в якості фінансового радника було внесено на засідання самим Немирею "з голосу". Це значить, що воно попередньо не опрацьовувалося на урядовому комітеті.

Пропозицію про Blackstone Немиря зробив ще до того, як журналісти залишили залу засідань. Тому преса могла чути, як міністр фінансів Віктор Пинзеник підтримав вибір радника. "Я маю хороші відгуки про цю компанію, вони не мають бізнес-інтересів в Україні", - сказав він.

Однак після засідання уряду це питання виявилося вкритим ковдрою туману. На самому сайті Кабміну не було оприлюднено тексту розпорядження, хоча вже минуло вісім днів з моменту його ухвалення.

Також виявилося неможливо отримати у відкритих джерелах текст умов, на яких американська компанія співпрацюватиме з Тимошенко.

Григорій Немиря на запит "Української правди" нічого не повідомив стосовно цього договору. "Питання знаходиться на опрацюванні в уряді", - єдине, що передав віце-прем'єр через свою помічницю.

Однак "Українській правді" вдалося знайти текст документу, який визначатиме параметри співпраці Тимошенко та Blackstone. Це – лист Blackstone до Немирі, який одночасно є угодою про співпрацю. В кінці документу стоїть графа "прийнято та погоджено" та місце для автографа представника українського уряду.

Можна лише здогадуватися, що причина утаємниченості в тому, що вибір компанії Blackstone було зроблено без тендеру, натомість її послуги коштуватимуть чималих грошей платникам податків.

Отже, як випливає з листа, адресованого Немирі, Україна зі свого бюджету має передати Blackstone за їхні поради наступні винагороди:

Перше – "гонорар" у розмірі 3 500 000 євро, що сплачуватиметься після виконання цього договору.

Друге – "місячну платню" в розмірі 1 000 000 євро, що сплачуватиметься урядом України щомісяця з дати набирання чинності угоди.

Третє – відшкодування всіх кишенькових витрат, включаючи поїздки та помешкання для консультантів, послуги професійних охоронців (?) для членів команди, послуги з публікації та зв’язку, харчування тощо.

Часовий термін дії майбутньої угоди між урядом і Blackstone невідомий.

Однак якщо врахувати, що компанія залучається для консультацій щодо дворічного кредиту МВФ, то вартість послуг протягом 24 місяці може сягнути 30 мільйонів євро, тобто в нинішніх цінах майже 300 мільйонів гривень.

Усталеного ринку, на якому можна визначити справедливу ціну за послуги іноземних радників, в Україні немає.

Але якщо розібрати інший приклад, то тарифи Blackstone виглядають завищеними.

Так, Рінат Ахметов виділив на п’ять років 50 мільйонів доларів для залучення західних консультантів, в тому числі авторитетної McKinsey & Company, для написання програм розвитку на замовлення фонду "Ефективне управління".

Для порівняння, виходячи з калькуляції 1 мільйон євро на місяць, Blackstone за п'ять років міг би отримати 60 мільйонів євро (78 мільйонів доларів). Плюс ще гонорар 3,5 мільйона євро (4,5 мільйона доларів) та окремо компенсації поточних витрат.

Що таке Blackstone?

За офіційною інформацією, Blackstone Group була заснована в 1985 році Пітером Петерсеном та Стефаном Шварцманом. Станом на вересень 2008 в управлінні Blackstone перебували активи на 116,3 мільярди доларів.

Фінансовий оглядач Бі-Бі-Сі Роберт Пестон називає Blackstone "супер-елітою" серед інвесткомпаній, які діють в сегменті "private equity".

Британський журналіст також ставить засновника Blackstone Стефана Шварцмана на один рівень з Джорджем Соросом.

Безперечно, ці люди знайомі один з одним – і не лише тому, що діють у суміжних сферах. Так, нещодавно Сорос і Шварцман брали участь у ланчі з британським прем’єром Гордоном Брауном під час його візиту до Нью-Йорку.

Це може бути виключно збігом у часі, але питання про залучення Blackstone уряд України розглянув незабаром після секретних переговорів Юлії Тимошенко та Джорджа Сороса. Єдиним, хто міг би розвіяти ці сумніви, є Григорій Немиря, який також був присутній на цій конфіденційній зустрічі.

Однак віце-прем'єр уникає відповіді на питання "Української правди", чому вибір зупинили на Blackstone та чи пов’язано це з таємним приїздом Сороса.

А за даними сайту "Аmerican Сhronicle", Сорос є власником частки в компанії Blackstone. Крім того, їх поєднують спільні бізнес-інтереси у мобільному операторі Македонії МТ.

Щоправда, заради справедливості необхідно визнати, що інших підтверджень цієї інформації в інтернеті знайти не вдалося, а сам сайт "Аmerican Сhronicle" не виглядає авторитетним джерелом – він швидше схожий на інтернет-сторінку з викриття "теорії змов".

Окрім інвестиційної діяльності, на сайті Blackstone повідомляється, що вони займаються фінансовим консалтингом.

Крім того, за даними джерел в одному з українських банків, Blackstone давно проявляє зацікавленість у придбанні українських активів.

Blackstone для України

Як випливає з тексту листа Григорію Немирі, Blackstone Group надаватиме консультаційні послуги Кабінету міністрів України стосовно кредиту МВФ.

Згідно з договором, поради Blackstone будуть п'яти видів. Якщо говорити бюрократичною мовою документу, вони включатимуть:

"а) допомогу в координації питань, пов’язаних з кредитом, а також участь у обговореннях з МВФ, НБУ та іншими держорганами, які мають до цього відношення;

б) при необхідності, допомогу в розробці структури підготовки та оцінки стабілізаційного плану в співпраці з відповідними держорганами України та третіми сторонами (включаючи, наприклад, МВФ та Світовий банк);

в) надання допомоги у формуванні та запровадженні комунікаційної стратегії щодо стабплану та кредиту;

г) при необхідності, допомогу та участь у переговорах та дискусіях з третіми сторонами, включаючи кредиторів уряду України, кредиторів установ, якими володіє або які контролюються урядом України, а також рейтинговими агентствами;

д) надання подібних або інших консультаційних послуг, які зазвичай надаються в таких ситуаціях на прохання та за обопільною згодою".

Тут же в угоді міститься попередження, що "послуги Blackstone використовуються виключно для надання консультацій щодо кредиту МВФ, і не використовуються для забезпечення "врегулювання кризи".

Блекстоун дає обіцянку уряду, що протягом одного року гарантуватиме конфіденційність всієї закритої інформації, яку направлятиме їм Україна.

"Україна надасть Blackstone таку інформацію, яку Blackstone вважає необхідною для виконання свого завдання", - також міститься вимога у листі майбутнього радника.

Компанія наполягає, що усі їх консультативні послуги не розкриватимуться публічно, а будуть призначені для використання виключно урядом України в закритому режимі.

Також Blackstone наполягає, що вони працюватимуть тільки з першими керівниками. "Кабінет міністрів України визнає та погоджується, що Blackstone надаватиме свої фінансові консультації виключно вищим посадовим особам уряду, а не іншим особам", - ідеться у листі.

"Уряд України визнає та погоджується, що Blackstone наймається виключно в ролі фінансового консультанта уряду України, і в такій якості не виступатиме в ролі довіреної особи клієнта", - попереджається у документі.

В умовах, коли уряд відмовляється коментувати свої стосунки з Blackstone, "Українська правда" спробувала отримати додаткову інформацію в депутату від БЮТ Сергія Терьохіна, який працює з економічним блоком уряду як глава профільного комітету Верховної Ради.

Він зізнався, що назва цієї компанії йому не знайома, водночас саму ідею залучення радника вважає нормальною.

"Стендбай-кредит МВФ– це відкритий доступ до грошей, які беруться в разі необхідності. Раніше стандартною умовою було, що кредит іде на поповнення золотовалютних резервів Центробанку. Однак зараз цієї жорсткої умови немає, і гроші можуть використовуватися на різні цілі – наприклад, рекапіталізацію банків".

"Але, щоб проаналізувати ефективність використання кредиту, потрібна зовнішня оцінка, яку не зробить ні позичальник, ні кредитор, бо вони – зацікавлені особи. В такому разі береться фінансовий радник, який оцінює ризики напрямків для використання коштів", - сказав Терьохін.

При цьому депутат зізнався, що висловлює лише теоретичні міркування, оскільки не знайомий з умовами співпраці уряду та Blackstone.

Чи має місце ця практика, яку змалював Терьохін, у контракті Тимошенко з Blackstone, чи ідеться про інші послуги – достеменно встановити неможливо через закритість уряду.

Blackstone – це не перша спроба Тимошенко залучити західних консультантів. У часи першого прем’єрства вона здійснила поїздку в Париж, де серед іншого провела переговори з представниками консалтингової компанії Bain & Co. Однак до укладення угоди справа не дійшла – незабаром Тимошенко відправили у відставку.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде