Тимошенко и Янукович завершили избирательную кампанию в стиле соперника

Суббота, 6 февраля 2010, 10:25

Наприкінці виборчих перегонів Юлія Тимошенко та Віктор Янукович помінялися місцями.

Усю свою кампанію Янукович проїздив по церквах та монастирях, затято молячись на телекамеру, а Тимошенко вистояла не одну годину на промерзлих сценах попсових агітаторів за нею.

І от в останній день герої помінялися своїми образами. Юлія Тимошенко взялася публічно молитися, а Віктор Янукович - влаштував гала-концерт з використанням свого співочого ескорту. Двох непримиренних конкурентів розділяв лише один квартал вздовж вулиці Володимирської.

Тимошенко призначила зустріч своїм прихильникам на 18 годину на Софійській площі. В очікуванні лідера керівництво БЮТ зібралося в білому вагончику за сценою, де було накрито стіл та встановлено плазмений екран, щоб верхівка блоку змогла подивитися молебень у теплі. Тут же перебував патріарх Філарет.

Першим прибув  віце-прем'єр Турчинов. Стрілка годинника ще не дісталася до шостої, тобто формально робочий день тривав. І врятувати Турчинова від звинувачень у використанні робочого часу для агітаційної діяльності могло лише те, що в п'ятницю у деяких бюджетних установах припиняють працю о 17:00.

Близько 18 години прийшов міністр економіки Богдан Данилишин.

- Дивіться, робочий день закінчився вже три хвилини тому, - показав він на годинник.

З незмінною усмішкою а-ля Адріано Челентано керував процесом головний диригент бютівський помостів Микола Баграєв.

- Дебати за участі нашого кандидата мали на УТ-1 рейтинг у вісім разів вищий, ніж канал має зазвичай, - повідомив він останні здобутки команди прем'єра.

За лаштунками з'явилися двоє нашоукраїнців - Валерій Борисов і Кирило Куликов, які поки не поспішали в більшість до Януковича.

За п'ять хвилин до шостої на території Софії заїхав кортеж Тимошенко, вона вийшла на площу через дзвіницю та попрямувала до сцени. Організатори роздавали підсвічники тим п'ятистам чи може навіть тисячі осіб, що зібралися на морозі помолитися разом з Тимошенко.

Охочих помолитися БЮТ забезпечив необхідним реквізитом 

Але чисельність не мала значення - все одно таїнство за традицією транслювалося на всю країну державним каналом УТ-1, і кожен охочий міг зробити все вдома, не відходячи від телевізора.

- Юлія Володимирівна, підійдіть до нас! - почали гукати Тимошенко фанати, відділені від неї огорожею.

- Обов'язково! Тільки після молитви! - пообіцяла вона.

- Ми сьогодні з вами зібралися на славному місці - біля Софії Київської, де проходили найважливіші події в нашій історії, - оголосила Тимошенко зі сцени.

 Тимошенко вітає своїх прихильників

Звертаючись до присутніх, вона склала долоні перед собою.

- Саме тут відбувалися події, які стали знаковими для держави! Це - і прийняття християнства, і об'єднання Східної і Західної України в соборну незалежну Україну. Саме ця площа бачила і Богдана Хмельницького, і Ярослава Мудрого...

Розповідь Тимошенко про прийняття християнства на Софійській площі була чимсь новим у трактуванні історії. Принаймні, досі за офіційною версією князь Володимир був похрещений у Корсуні, на території нинішнього Криму, після чого киян охрестили у Дніпрі чи річці Почайні в районі сучасного Подолу.

 Тимошенко хреститься

Кульмінацією заходу стало бажання прем'єра покаятися.

- Я хочу звернутися до Господа з проханням про пробачення за усю владу, за себе особисто, за все несправедливе і нечесне, що робила вся влада України, у тому числі і та, яку я очолюю!

Тимошенко запросила на сцену свого vip-агітатора Ніну Матвієнко виконати "Молитву за Україну". Але разом зі співом над Софійською площею піднялося відлуння з сусіднього майдану, де розпочався концерт за Януковича.

- Дивися, глушать. А ми ж домовлялися, що вони нам не заважатимуть!... - обурився Баграєв з-за лаштунків.

Першим після Тимошенко слово дали представнику Української православної церкви. Сам Володимир не прийшов - звернення від його імені зачитав Васильківський єпископ Пантелеймон, після чого він залишив сцену.

 Чим не Жанна д'Арк?

Далі біля мікрофону побували представники всіх значущих православних течій, а завершальне "Отче наш" прочитав Філарет. Саундтреком до молитви став виступ Альони Вінницької на сусідній Михайлівській площі.

- Слухай, може ми на виступ Януковича у відповідь включимо "Рамштайн"? - обговорював план помсти техперсонал сцени, який так і не був реалізований.

***

У той час, коли Тимошенко завершила захід, Янукович лише прибув на свій "майдан" на біля Михайлівського собору.

Перед сходами на помост кандидат вислухав звіт керівника київського штабу Віктора Сівця, який потіснив Василя Горбаля з головних ролей у столичному русі "регіоналів". Банкір, хоч і продовжує залишатися керівником столичної організації Партії регіонів, у цей важливий момент був відсутній поряд з Януковичем.

Очікуючи свого виходу, Янукович ледь помітно пританцьовував на морозі. За сцену підтягнувся власник футбольного клубу "Зоря" Євген Геллер, який відповідає за організацію ночі виборів у сусідньому готелі "Інтерконтиненталь". Десь тут же крутився Олександр Ковтуненко - перебіжчик з БЮТ у парламенті минулого скликання.

Таїсія Повалій завершила спів, і керівник протоколу протягнув Януковичу букет, з яким він вийшов на сцену. За мить квіти опинилися в руках жінки, яка стала музичним обличчям туру Януковича.

Скинувши руки в традиційному привітанні "превед, медвед", Янукович по черзі повернувся у всі боки.

"Превед, медвед" - улюблене вітання Януковича
Вид у повний зріст 

- Я вас приветствую, дорогие друзья! - оголосив кандидат зі сцени. - Приближается день нашей победы!

Свій виступ кандидат обмежив буквально декількома фразами, які він неодноразово виголошував при будь-якій нагоді.

- 7 февраля будет последним днем оранжевой эпохи! Настал час расплаты за все, что они сделали!  Украинский народ показал им красную карточку! И теперь пришло их время отправиться на политическую пенсию!

Після цього нехитрого набору гасел Янукович за допомогою телемосту мовчки прийняв аналогічний за змістом звіт із тих регіонів, де він здобув перемогу.

- За мной находятся часы, которые отсчитывают последние минуты антинародного оранжевого режима! - повідомили Януковичу з Одеси.

- Велике прохання до Віктора Федоровича - зупинить цей безлад в країні! - єдиним за весь вечір україномовним учасником дійства став керівник штабу із Закарпаття.

Не вимовивши ні слова, Янукович лише усміхався у телеекран.

Регіони звітують лідеру Партії регіонів 

Далі прийшов час пісні з кандидатом, яку Повалій завершила очікуваним фіналом.

- Наш президент Ві-іктор Януко-ович! - оголосила вона.

Але, відчуваючи якусь недосказаність, співачка чомусь додала ще два слова:

- Стабільна Україна!

Після цього, тримаючи свою музу під руку, кандидат залишив сцену. За кулісами Янукович поцілував Повалій, без слів сів у автомобіль та поїхав.

 Агітаційна бригада імені Януковича

Естафету в нього підхопила Світлана Лобода, головою якої прикрашала шапка з рогами немов корона "статуї Свободи". Вона своїм виглядом і вигуками спробувала розтормошити підмерзлих політичних туристів.

- Наш выбор - это?... - звернулася вона до присутніх, але... нічого не почула у відповідь.

- Наш выбор - это?... - повторила вона запитання з аналогічним ефектом. - Я вас не слышу!

Пауза стала надто непристойною, і Лобода сама відповіла „прихильникам".

- Наш выбор - это Виктор Янукович!

„Майдан" слабо підхопив прізвище свого кумира.

- Я думаю, тут тисяч десять буде, - оцінив явку на захід начальник столичного штабу Януковича Віктор Сівець - за сумісництвом один з 17 (!) заступників мера Черновецького.

Сказати, що ця цифра виглядала надто оптимістично - нічого не сказати. Для киян існує просте порівняння: 10 тисяч - це половина стадіону „Динамо". Насправді ж навколо сцени стояло від сили півтори-дві тисячі.

Пізніше, прямуючи до редакції, автор цих рядків на власні очі бачив процес готівкового розрахунку з масовкою.

Але така відвідуваність заходів за участі Януковича не повинна була засмучувати його штаб. Тому що в епоху віртуальних виборів головне не чисельність площі, а те, як режисер трансляції підбере плани при показі на телебаченні.

Тепер можна не тільки молитися, але і мітингувати, не підіймаючись з дивану.

Концерт в підтримку Януковича показав муніципальний канал "Київ" - контрольований Черновецьким, але фінансований мешканцями столиці. Так і Януковичу дісталася своя частка адмінресурсу.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде