Очная ставка между Тимошенко и Дубиной. Документ

Вторник, 14 июня 2011, 16:29

У розпорядження "Української правди" потрапив протокол очної ставки між Юлією Тимошенко та колишнім керівником НАК "Нафтогаз" Олегом Дубиною в рамках газової кримінальної справи.

Очна ставка відбулася 20 квітня 2011 року та стосувалася укладення газових договорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" в січні 2009 року.

Зокрема, слідчі ставили питання щодо директив за підписом Тимошенко, після отримання яких Дубина уклав договір з "Газпромом".

У ході очної ставки Дубина розповів, що отримав директиви 19 січня 2009 року в Москві особисто від Тимошенко.

"Я для себе вважав ці директиви обов'язковими для виконання. Ні я, ні представники НАК "Нафтогаз" проект цих директив не готували. (...) До того моменту, поки Тимошенко Ю.В. не надала мені згадані директиви, я відмовлявся підписувати газовий контракт в зв'язку з тим, що вважав, що формульна базова ціна на газ, в сумі 450 доларів за тисячу кубометрів, була завищена".

Слідчий запитав у Дубини, як би він діяв, якби дізнався, що директиви за підписом Тимошенко не були затверджені складом уряду.

"Враховуючи, що ми ледь не втратили Одеську область, а також частину Дніпропетровської та південь України, оскільки були сильні морози, я не знаю, як би я вчинив у тій ситуації", - визнав Дубина.

Ці його слова відрізняються від сказаного ним в ході допиту 3 лютого 2011 року. Тоді Дубина зізнався, що за жодних умов не підписував би угоду з "Газпромом", якби довідався, що передані йому письмові директиви Юлії Тимошенко не були затверджені Кабміном.

"Якби я знав, що рішенням Кабінету міністрів ця директива не прийнята, я би нізащо цієї угоди не підписав би", - говорив Дубина на допиті в лютому.

В ході очної ставки в квітні Дубина зайняв іншу позицію - він наголошував на тому, що не міг ослухатися директив.

"Я вважаю, що директиви прем'єр-міністра України є обов'язковими для виконання тими посадовими особами, яких вони стосуються. (...) Виконання цих директив для мене було обов'язковим", - наполягав Дубина.

Пізніше в ході обміну запитаннями Дубина відповів Тимошенко: "Я вважаю, що навіть усний наказ прем'єр-міністра є обов'язковим для виконання".

Але стосовно отриманих в Москві директив Дубина ще раз сказав: "Я вважав ці директиви рішенням Кабінету міністрів України, а не особисто Тимошенко Ю.В. як прем'єр-міністра".

Хоча трохи згодом він визнав: "З тексту директив не вбачається, що їх ухвалено колегіальним органом".

Тимошенко протягом очної ставки заявила, що "не має значення, де готувалися ці документи (директиви) та хто їх готував".

"Позиції, які викладені у директиві від 19 січня 2009 року, цілком відповідають моїй позиції і готувалися за моїм дорученням", - взяла на себе відповідальність Тимошенко.

"Директиви делегації НАК "Нафтогаз" на переговори з ВАТ "Газпром" за своєю юридичною природою є дорученням прем'єр-міністра, яке слід розглядати як форму реалізації прем'єр-міністром своїх повноважень, передбачених Конституцією та законами України", - сказала Тимошенко в ході очної ставки.

Також, на її думку, "немає жодного нормативного акту, який би передбачав обов'язковість прийняття директив урядом для підписання контрактів господарюючими суб'єктами..."

Тимошенко запитала в Дубини, як виглядала ситуація із забезпеченням України газом станом на 18 січня, тобто перед укладанням газових угод.

"Я вважаю, що газова система була на грані фолу, передаварійною. Вперше в історії України газ ішов із заходу на схід, чого в жодному газотранспортному проекті для України не було", - відповів Дубина.

Уже внизу протоколу очної ставки Тимошенко від руки дописала:

 "Хочу ще раз повідомити, що директиви (доручення), яке я підписала 19 січня 2009 року, є обов'язковими для виконання всіма посадовими особами НАК "Нафтогаз". Якщо б вони не виконали директиву, то були б звільнені з роботи".

Щоправда, цікаво, що жоден закон не наділяв прем'єр-міністра повноваженнями приймати на роботу або звільняти керівника НАК "Нафтогаз".

В останніх реченнях емоційного пост-скриптуму Тимошенко традиційно назвала кримінальну справу репресіями:

"Вся відповідальність за підписання контрактів лежить на мені як голові уряду в той час. Не знущайтеся над іншими людьми! Все це є політичною розправою".

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде