Подарок от Януковича как издевательство

Вторник, 29 мая 2012, 10:01

Віктор Янукович остаточно дискредитував державні нагороди. Перший і другий раз це було в останні дні перебування на посадах Леоніда Кучми та Віктора Ющенка, коли вони перед прощанням з Банковою масово роздавали звання "героїв" і ордени "ольг" і "ярославів".

Янукович зробив свій внесок, наближаючи момент, коли отримувати державні нагороди від влади вважатиметься ознакою поганого тону та символізуватиме потрапляння до сумнівного товариства.

У історії нагородження депутата Юрія Черткова орденом "За заслуги" як у краплі води відобразилися потворні українські реалії.

Отже, чи багато українських громадян чули про законодавчі ініціативи депутата Черткова? Чи взагалі знають українці про такого депутата?

Тепер мають шанс, оскільки нагородження Черткова стало символом кумівства та девальвації державних нагород.

Указ про нагородження Черткова з'явився на сайті президента 16 травня. При чому в дивний спосіб - біля заголовку указу стояла примітка: "НЕ СТАВИТИ".

 

Адміністрація президента виступила з роз’ясненнями, що вони не збиралися ховати цей указ. "Примітка "не ставити" мала суто технічний характер і стосувалася виключно працівників інтернет-представництва президента. Це - скорочений варіант фрази "не ставити до визначеної дати", - оголосили речники президента.

Водночас з пояснень адміністрації президента незрозуміло, для чого біля указу щодо нагородження Черткова ставилася позначка "не ставити до визначеної дати", якщо сам указ датований 16 травня 2012 року, і опублікований він був також в цей день. Відповідно, поставити раніше вони не могли фізично. А оприлюднити указ пізніше, маючи його вже підписаним на руках, вони могли лише з метою, щоб він потрапив одразу до архіву і залишився непоміченим.

Насправді, адміністрація президента мала всі підстави, щоб приховати цей указ. Тому що він є знущанням не лише над нагородами, але і над здоровим глуздом.

Як сказано в указі, нікому невідомий депутат Чертков був нагороджений "за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняного парламентаризму, плідну законотворчу діяльність, багаторічну сумлінну працю".

Українська правда надіслала до парламенту запит на підставі закону "Про доступ до публічної інформації" надати послужний список законотворця Черткова, відзначеного орденом "За заслуги".

Виявилося, що Чертков, чия "плідна законотворча діяльність" була відзначена Януковичем орденом, протягом чотирьох з половиною років роботи нинішнього парламенту не вніс жодного (!) законопроекту.

Юрій Чертков (праворуч) разом із іншим депутатом Ахметова Сергієм Києм (ліворуч) 

"Згідно з інформацією бази даних з контролю проходження законопроектів, станом на 21.05.2012 законопроекти від народного депутата України Черткова Ю.Д. за період роботи Верховної Ради України VI скликання не реєструвалися", - ідеться у відповіді першого заступника керівника головного організаційного управління Апарату Верховної Ради Віктора Мазура.

Ми поцікавилися також взагалі відвідуваністю депутата Черткова. Виявилося, що за даними письмової реєстрації Чертков зареєструвався на чотирьох пленарних засіданнях з 529! Причина відсутності на 525 засіданнях позначена Апаратом Верховної Ради як "невідома".

Тобто за чотири з половиною роки роботи нинішньої Верховної Ради депутат-орденоносець зареєструвався менше ніж на 1% засідань. При цьому йому справно нараховувалася заробітна плата та матеріальна допомога, а парламент за кошти бюджету утримував його помічників.

В І Д О М О С Т І

про участь народного депутата України Юрія Черткова у поіменних письмових реєстраціях з 23.11.2007 по 17.05.2012 на пленарних засіданнях Верховної Ради України шостого скликання

Відбулося реєстрацій: 529

Прізвище

Письмова реєстрація

Зареєстровано

Не реєструвався з причин

Хвороба

Відрядження

Відпустка

Невідомо

1

Чертков

4

0

0

0

525

Джерело: відповідь Апарату Верховної Ради

Для нагородження Черткова Янукович повинен був мати офіційне клопотання про представлення його до нагороди. І воно справді було, повідомили "Українській правді" в апараті Верховної Ради.

Як виявилося, з проханням нагородити законодавця Черткова звернулася... правильно фракція Партії регіонів.

Це випливає з подання про нагородження Черткова на ім'я президента Януковича, підписане першим віце-спікером Адамом Мартинюком: "Відповідно до клопотання фракції Партії регіонів від 24 квітня 2012 року, вноситься пропозиція нагородити орденом "За заслуги" депутата Черткова Юрія Дмитровича за вагомий внесок у державне будівництво, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди 50-річчя від дня народження".

Усе написане слід сприймати всерйоз, адже це - офіційний лист парламенту, на підставі якого було видано указ президента.

 

Як ідеться у листі Мартинюка, подання на ім’я Черткова супроводжувалося "нагородним листом", але його відмовилися надати у Верховній Раді, стверджуючи, що подібного роду документи виготовляються у одному екземплярі, який і було надіслано на Банкову.

У свою чергу, адміністрація президента також відмовилася надати копію "нагородного листа" Черткова, стверджуючи, що там міститься конфіденційна інформація про особу.

Банкова лише погодилася процитувати уривки з "нагородного листа", згідно з яким до переліку заслуг Черткова було віднесено "активну законотворчу діяльність у складі експертних та робочих груп, налагодження міжпарламентських зв’язків".

"Ю.Чертков пройшов трудовий шлях від учня прохідника на шахті імені Челюскінців ВО "Донецьвугілля" до народного депутата України... Здійснюючі свої депутатські повноваження, Ю.Чертков зробив вагомий внесок у розвиток державного управління, народногосподарського комплексу України в цілому та Донецької області зокрема, а також у врегулювання державної діяльності у бюджетній сфері".

Чертков Д.Ю. відзначається сталими державницькими поглядами та патріотичними переконаннями, є активним провідником політичних та соціальних реформ, бере активну участь у громадському житті країни", - йдеться у тексті нагородного листа.

Чималий список для людини, яка не внесла жодного законопроекту та зареєструвалася на 4 засіданнях парламенту з 529.

Насправді, причина нагородження Черткова банальна - це його приналежність до найближчого оточення головного спонсора Партії регіонів Ріната Ахметова.

Чертков разом із Сергієм Києм, колишнім водієм Ахметова Володимиром Мальцевим і дзюдоїстом Нурсултанном Аркаллаєвим утворюють найближче коло найбагатшого українця. І їхні прізвища так само нікому не відомі. Чи не єдиний епітет, яким супроводжується згадка про Черткова в інтернеті - це слово "авторитет". Не моральний, а дещо інший...

Згідно з розслідуванням Тетяни Чорновіл, опублікованим на її фейсбук-сторінці, прізвище Черткова фігурує серед героїв кримінальних розборок у Донецьку в 1990-ті роки.

І, власне, до 50-річного ювілею Чертков отримав державну нагороду. Причому лідер фракції регіоналів Олександр Єфремов не бачить жодних проблем у тому, що за "плідну законотворчу діяльність" нагороджено депутата, в якого стоїть нуль в розділі законопроектів. З його слів випливає, що орден "За заслуги" був просто подарунком до дня народження.

"Якщо людині виповнюється ювілейна дата, то на раді фракції ухвалюється рішення і готується подання про нагородження людини. У нас цілий ряд депутатів не внесли жодного законопроекту. Не всі депутати займаються чисто законотворчістю. Ця справа кожного депутата, як вони себе позиціонують", - заявив Єфремов.

Цікаво, що статут ордена "За заслуги", затверджений, до речі, нинішнім віце-прем'єром Дмитром Табачником за часів його керівництва адміністрацією президента Кучми, не допускає використання нагороди як подарунка до дня народження, а видається лише "за видатні особисті досягнення".

Група Ахметова - найбільші прогульники

Інші учасники оточення Ахметова, як і Чертков, також пропустили 99% засідань парламенту. Найбільш дисциплінованим був Аркаллаєв - він зареєструвався на 43 засіданнях, 487 - пропустив.

Депутат Сергій Кий був лише на дев'яти засіданнях, 521 - пропустив, інший депутат Володимир Мальцев відвідав 11 засідань, 519 - пропустив.

Ну і абсолютний рекордсмен Верховної Ради шостого скликання - сам Рінат Ахметов. Він зареєструвався лише на одному (!!!) сесійному засіданні, а 529 - пропустив з "невідомих" причин.

В І Д О М О С Т І

про участь народних депутатів України Ріната Ахметова, Нурсултана Аркаллаєва, Сергія Кия, Володимира Мальцева,
у поіменних письмових реєстраціях з 23.11.2007 по 18.05.2012
на пленарних засіданнях Верховної Ради України шостого скликання

Прізвище

Письмова реєстрація

Зареєст-ровано

Не реєструвався з причин

Хвороба

Відрядження

Відпустка

Невідомо

1

Аркаллаєв

43

0

0

0

487

2

Ахметов

1

0

0

0

529

3

Кий

9

0

0

0

521

4

Мальцев

11

0

0

0

519

Джерело: відповідь Апарату Верховної Ради

Причому явка Ахметова на єдине засідання парламенту була спричинена крайньою необхідністю - він мусив власноруч скріпити текст присяги та набути повноважень депутата. Без цього він би не отримав головний бонус депутатства - недоторканість.

У наступному парламенті Ахметова не буде - недоторканість йому тепер гарантує вся державна машина.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде