Секреты политтехнолога о грязных технологиях на выборах

Четверг, 6 сентября 2012, 14:03

Цього тижня в інтернет потрапила інформація, яка дозволяє судити про рівень бруду і безкомпромісності боротьби на нинішніх виборах. У мережі з’явився величезний архів переписки політтехнолога Семена Уралова, який працює у штабі одіозного одеського кандидата у депутати Ігоря Маркова.

"Внутрішня кухня" штабу Маркова одразу стала хітом інтернету, де тепер жваво обговорюють "новинки" у технологіях цього політичного сезону – Ддос-атаки, несправжні аккаунти у соцмережах, спам з "чорнухою" від імені опонента, відфотошоплені матеріали медіа.

Якщо вірити цим файлам, кандидати в Одесі обрали стиль війни без правил, коли опонента треба "потопити" будь-якими методами. При цьому, якщо судити з переписки, виборці їх цікавлять в останню чергу – разом з продовольчими пайками їм "згодовують" увесь цей "бруд" про супротивників.

"Заженемо цього п*ра до його кенгуру у Межигір’я"

"Злив" переписки Уралова став останньою краплею у війні компроматів між Марковим і сином мера Олексія Костусєва, кандидатом від Партії регіонів Олексієм Гончаренком, які не поділили на цих виборах один 133 виборчий округ.

Цікаво, що батько Гончаренка "регіонал" і мер Одеси Костусєв негласно підтримує у цій боротьбі Маркова, а не свого сина, з яким у нього давній конфлікт. Ще один регіонал губернатор Одещини Едуард Матвійчук теж має конфлікт з Гончаренком. Зокрема, він звинувачував свого однопартійця у піарі на темі російської мови.

Голова партії "Родина" Ігор Марков. Фото "Думской"

У неділю електронна пошта, а також аккаунт політтехнолога Маркова Уралова були зламані, а їхній зміст викладений на спеціально створеному сайті Uralovleaks. Щодня там з’являються нові файли.

"Семен Уралов - член команди Ігоря Маркова, його головний політтехнолог. У 2009 разом з Володимиром Петровим ("Люмпен") працював у штабі Яценюка, завдяки чому Яценюк програв вибори. Його електронна пошта і сторінка на фейсбуці зламані. Тепер ми представляємо широкій громадськості всю цю інформацію. Ви можете переконатися наскільки це брудні й підлі люди - яку гидоту вони замишляють і роблять в політиці, що говорять про своїх колег і начальників", - йдеться в оголошені, вивішеному на сайті.

Штаб Маркова атакує Гончаренка ботами
У штабі розробляється технологія спам-атаки нібито від імені Гончаренка. Спамити планують одеситів "чорнухою" про цього кандидата
Розцінки по Ддос-атаках і "автодозвону" 

Серед сотень файлів, викладених у мережі, є нібито переписка Уралова з колегою Петровим про організацію провокації проти Гончаренка за допомогою журналістки Аліни Ольжич, якій пропонувалося наставити кілька "синців", а також зобразити з себе вагітну.

"Настав час виходу Альонки Ольжич. Я їй напишу з фейкового аккаунта Льошика безграмотні повідомлення, трохи похамлю. Видамо потім ці скріпи. А далі треба буде качати тему, що Льошик проти журналістів. Аліна може сказати, що він їй погрожує…", - йдеться в одному з файлів, який подається, як переписка Петрова з Ураловим.

"Далі будемо за*бувати його питаннями про Ольжич. Типу, ти, сос*нок, чого їй погрожуєш? Ролики по АТВ (канал, що вважається підконтрольним Маркову) пустимо. І там же будемо качати тему про його безграмотність… І ще можна взяти прослушку Гончаренківську. У нас же накопичилося матеріалу за півтора місяці його розмов. Треба змонтувати з неї його розмови з Ольжич, з матами, лайкою, погрозами", - нібито пише Петров Уралову.

Переписка щодо провокації за участі журналістки Ольжич 

У відповіді на цей лист політтехнолог нібито схвалює концепції провокації проти Гончаренка:

"Чудова ідея. Ти не проти, якщо Алінка трохи постраждає від "відморозків Гончаренка"? Пару синців їй поставимо, тільки щоб вона нічого не знала. Потім хай скаже, що була вагітна і в неї стався викидень через Льошика. Він ніколи у нас від цього не відмиється. Платимо за звичайним тарифом. Ігорю (Маркову) дуже подобається ця ідея".

За кілька тижнів до цього в Одесі дійсно спалахнув скандал навколо нібито погроз Гончаренка на адресу журналістки у фейсбук-переписці. У штабі кандидата тоді заявили, що ці листи були написані з несправжнього аккаунта, і це є роботою рук штаба Маркова.

Інформаційна політика штабу Маркова, якщо вірити файлам, полягає у поширенні неправдивої інформації про опонента через підконтрольні ЗМІ. У цьому епізоді пропонується "знайти двох якихось придурків", які мають розповісти на камери, що Гончаренко змушував їх роздавати фальшиві агітки 
У цьому файлі йдеться про оцінку штабом самого кандидата і про те, що "бабусь" легко купити продпайками
Тут, ймовірно, йдеться про затвердження інформації про Маркова, яка має вийти у підконтрольному ЗМІ

Серед викладених файлів на сайті також міститься нібито переписка Уралова з ще одним кандидатом по 133 округу, самовисуванцем Вадимом Чорним, який нібито намагається отримати гроші в обмін на підтримку Маркова.

Якщо вірити переписці, кандидат по 133 округу Чорний пропонує штабу Маркова свої послуги з "нейтралізації" їхнього ворога Гончаренка. Уралов, судячи з записів, не проникся цією ідеєю

Одним з найцікавіших епізодів на сайті "Уваровлікс" є нібито його переписка з давнім соратником Віктора Медведчука Володимиром Грановським про політичну підтримку.  

Переписка з Грановським

Ще в одному епізоді - переписці Уралова з Петровим - також є фраза про співпрацю з Медведчуком:

"Ігор днями зустрічався з ВВМ (Віктором Медведчуком). Той підтвердив загальну концепцію. Не пізніше 15 року все зміниться, а цього п*ра заженемо до його кенгуру у Межигір’я, а поки – збираємо групу у Раді", - нібито йдеться в одному з листів Уралова.

Серед файлів UvarovLeaks є епізод переписки Уралова з Петровим про Медведчука. Колаж Мустафи Найема
 
Один з найбільш обговорюваних в інтернеті епізодів - про "проект Україна"

У штабі Віктора Медведчука співпрацю з Ураловим спростовують. Керівник інформаційного-аналітичного відділу руху "Український вибір" Олена Маркосян у коментарі "Українській правді" заявила: "Віктор Медедчук та Ігор Марков не зустрічалися і не вели жодних переговорів. І сам Семен Уралов не працює ні в структурах, ні в проектах пана Медведчука".

"Це політика, дєтка"

У коментарі "Українській правді" сам Уралов підтвердив, що досі не має доступу до власної пошти і аккаунту у Фейсбуці і вважає, що їх зламали люди Гончаренка.

Він стверджує, що частина файлів на сайті Uralovleaks – підробка, проте не уточнює, які саме.

"Я не маю жодного відношення до Uralovleaks, і все, що після 2 вересня було опубліковано, це інформація, до якої я не маю відношення", - сказав він.

Політтехнолог Маркова Семен Уралов. Фото "Думская"

На питання, чи належить йому переписка, яка датована до 2 вересня, Уралов відповів:

"Мені складно сказати, бо я не контролював… Мені колеги дзвонили і казали, що їх переписка опублікована. Я не можу визначити справжність чи несправжність, тому що я не можу отримати доступ до свого аккаунту".

"З останніх повідомлень, датованих серпнем, є частина, які я дійсно пам’ятаю, а частина – відвертого фейка. Такі речі робляться не просто так. Ти щось ламаєш, щось там знаходиш, а потім починаєш малювати картину маслом", - додав він.

Уралов також відкинув свою причетність до провокації проти Гончаренка за участі журналістки і стверджує, що не співпрацює зі штабом Медведчука.

"Я спілкуюся з великою кількістю українських політиків, беру інтерв’ю, експертне спілкування…", - сказав він.

Політтехнолог Маркова вірить, що провокацію проти нього інспірували у штабі Гончаренка, а здійснив друг кандидата, голова Інтернет-партії України Дмитро Голубов.

"Я підозрюю пана Голубова, тому що це людина Гончаренка, вони публічно разом з’являються і тому що він був помічений у подібного роду діях. Я проконсультувався з хакерами, і вони сказали, що це дуже схоже на його стиль", - сказав Уралов.

У свою чергу Голубов не здивувався звинуваченням Уралова і сказав у коментарі "Українській правді", що повністю підтримує "дії невідомих хакерів, тому що інформація, яку отримала громадськість, говорить про набагато більше злочинів, які вони роблять і планують зробити у майбутньому".

На питання, чи не є він сам одним з цих загадкових хакерів, Голубов відповів:

"Як будь-яка порядна людина, я поступив би так само з федерастами, як ці невідомі хакери Гончаренко мій друг, і коли його ображають, я дуже злюсь".

Друг Гончаренка, голова Інтернет партії України Дмитро Голубов. Фото з сайту партії

Під час розмови Голубов не стримував сміху і висловив переконання, що на Uralovleaks з’являтиметься "ще дуже багато цікавих матеріалів".

Сам кандидат Олексій Гончаренко назвав інформацію про свою причетність до "зливу" переписки політтехнолога Маркова "повним абсурдом".

"Будь-яке звинувачення треба чимось довести. Голубов дійсно мій друг, але всі ці звинувачення… Знаєте, після того, як пан Уралов звинуватив мене у тому, що я агент ЦРУ лише тому, що я знаю англійську мову і спілкувався нею з дипломатом, ясно, чому він тепер звинувачує у зломі свого ящика. Тому що він бачив комп’ютер у мене в руках, напевно. Так, у мене є комп’ютер в руках і Голубов мій друг, але висновки з цього – зовсім інші", - сказав він.

На питання, кому ж, крім нього, могла бути вигідна така контратака на Маркова, Гончаренко відповів:

"Ми не здійснювали жодних контратак, ми живемо за принципом: Хто посіє вітер, той пожне бурю. В їхньому випадку так і вийшло. Мабуть, їхні фейкові переписки у Фейсбуці привернули увагу якихось людей, робін гудів. Я думаю, це вигідно всьому українському суспільству – трохи привідкрити очі на те, що відбувається в українській політиці".

Олексій Гончаренко. Фото "Думской"

Свій конфлікт з однопартійцем і губернатором Матвійчуком Гончаренко коментувати відмовляється.

"Губернатор є головою обласної організації Партії регіонів, з’їзд Партії регіонів мене офіційно висунув у кандидати. Я вважаю, що губернатор як добропорядний член Партії регіонів має підтримувати мою кандидатуру. А що там далі відбувається, я не знаю. Я прочитав деякі неприємні речі, але поки хотів би утриматися від коментарів, тому що мені це все не до кінця зрозуміло", - сказав він.

Найоригінальніше ж оцінив те, що сталося, ще один кандидат по 133 округу Вадим Чорний, який також фігурує у переписці Уралова.

Ще один кандидат по 133 округу, який, якщо вірити переписці Уралова, пропонував свої послуги штабу Маркову, щоб "дружити проти" Гончаренка. Фото "Думской"

"Як не дивно, я цілком позитивно ставлюся до зламу пошти Уралова. Як кажуть: "Це політика, дєтка". Тут немає правил. І те, що виклали мою з ним переписку, мене аніскільки не бентежить - я завжди веду листування, виходячи з припущення, що вона вилізе назовні. Стара звичка", - написав він у своєму Facebook.

Пізніше Чорний зв'язався з редакцією і уточнив свою позицію. Кандидат не приховує, що обговорював з Ураловим спільну стратегію війни проти Гончаренка.

"Мова, аніскільки не приховую, йшла про спільний інтерес проти Гончаренка, проте з тексту переписки абсолютно очевидно, що мені від Маркова потрібні були не гроші, а доступ на його телеканал АТВ. Більше того, мова йшла не про дискредитацію Гончаренка, а про нарощування мого власного рейтингу, який тим самим зменшував би рейтинг Гончаренка. Також йшлося про можливу протидію регіоналам (Гончаренко висувається від ПР)", - написав він. 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде