Ключевой шаг для отношений между ЕС и Украиной

Воскресенье, 24 февраля 2013, 08:01

Коментар Президента Європейської Ради Германа Ван Ромпея і Президента Європейської Комісії Жозе Мануела Баррозу

25 лютого, у рамках XVI саміту між Європейським Союзом та Україною, ми проведемо зустріч з лідерами України. Цей саміт відбудеться у поворотний момент.

Протягом шести років ми проводили інтенсивні перемовини щодо Угоди про асоціацію, які відповідали високому рівню амбітності наших відносин. Ця робота вже завершена.

Угода про асоціацію є найбільш прогресивною угодою цього типу, щодо якої ЄС коли-небудь вів перемовини з країнами з-поза його меж. Вона є свідченням тих зобов’язань перед Україною та українським народом, які ми беремо на себе.

У рамках того, що ми називаємо "глибокою та всеохопною зоною вільної торгівлі", Угода забезпечить доступ України до найбільшого у світі внутрішнього ринку та надасть їй значні переваги у торгівлі та інвестиціях.

Однак перед її підписанням, що відкриє нову еру у наших відносинах, Україна має здійснити важливі реформи.

Євросоюз надає Україні відчутну підтримку, спрямовану на допомогу у модернізації її енергетичного сектору, транспортних сполучень, а також на зміцнення соціальної згуртованості. Від 1991 року, у рамках двосторонньої фінансової допомоги, ми виділили Україні близько 3 млрд. євро.

Наближається підписання Меморандуму про розуміння та кредитної угоди щодо надання Євросоюзом макрофінансової допомоги Україні у розмірі 610 млн. євро. Вона стане найбільшою операцією такого типу, яку ЄС коли-небудь проводив із країною-партнером.

Наші відносини з Україною мають розглядатися через призму рішучої залученості ЄС у розвиток стосунків з країнами Східної Європи та Східного партнерства. Нещодавно Нобелівський комітет визнав, що Євросоюз приніс мир, стабільність та процвітання на континент, який протягом століть переповнювали суперництво та конфлікти.

Проте Європейський Союз не є островом, а Європа не закінчується на своїх спільних кордонах. Її економічна міць та здатність до дій дозволяють ЄС зробити ефективний внесок у міжнародну стабільність та розвиток; ніде більше не зможе Євросоюз з такою готовністю взяти на себе ці зобов’язання, і жоден інший регіон не є таким важливим для його стабільності та добробуту, як його безпосередні сусіди.

Східне партнерство народжене з такого відчуття відповідальності. Воно також є визнанням нашої схожості та географічної близькості. Тип відносин, який ЄС прагне встановити зі своїми східноєвропейськими сусідами, не може ґрунтуватися винятково на інтересах.

Його глибокі корені закликають до спільних цінностей, що закріплені у нашій концепції демократії, та стосуються, зокрема, розвитку і захисту прав людини і засадничих свобод.

Герман Ван Ромпей, Жозе Мануел Баррозу та Віктор Янукович під час самміту в Києві, 2011 рік. Фото прес-служби президента України 

Третій саміт Східного партнерства, який відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада, повинен дозволити нам зміцнити ці життєво важливі відносини з нашими найближчими сусідами.

Фактично, такі країни як Молдова, Грузія та Вірменія йшли шляхом України та досягли важливого прогресу у перемовинах з ЄС щодо Угоди про асоціацію, включно із положеннями про глибоку та всеохопну зону вільної торгівлі. А тому стає ще більш важливим, аби Україна зробила останні кроки, які дозволять їй у Вільнюсі підписати з Євросоюзом цю угоду.

Зараз Україна мусить продемонструвати свою чітку політичну волю та зробити рішучі кроки задля того, аби стати ще ближчим партнером Європейського Союзу.

Вона має проводити реформи, що були погоджені під час нашого останнього двостороннього саміту та були конкретизовані у грудневих висновках Ради міністрів ЄС із закордонних справ, і які стосуються, зокрема, питань вибіркового правосуддя, парламентських виборів та впровадження реформ у рамках Порядку денного асоціації Україна-ЄС.

Ключ перебуває в руках України.

Ми впевнені, що під час саміту, що відбудеться 25 лютого, українські лідери засвідчать свою рішучість щодо вчасного досягнення цих цілей.

Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей і Президент Європейської Комісії Жозе Мануел Баррозу, Брюссель

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде