Царские дела - новое "Межигорье" для Януковича в Крыму

Четверг, 25 июля 2013, 14:17

На південному узбережжі Криму нині відбувається масштабне будівництва приватного маєтку для Сім’ї. Він розташувався на мисі Айя, недалеко від Севастополя.

І це при тому, що на ПБК є цілий перелік маєтків, де може відпочивати Віктор Янукович та його родина. Для його потреб функціонує чотири держдачі – "Мухолатка" № 9, "Зоря" № 1, №3, №6, які були капітально відремонтовані за державний кошт в останні три роки.

Були оновлені інтер’єри, закуплені позолочені італійські меблі, англійський фарфор та інші розкішні витребеньки, на кшталт мармурового масажного столика з підігрівом, який разом з іншим устаткуванням для масажного кабінету потягнув на 600 тисяч гривень.

Біля двох держдач були збудовані вертолітні майданчики.

Також в Криму є приватні маєтки, що певним чином пов’язані з власністю Сім’ї. Зокрема, ті самі особи, що відчужували, забудовують та обслуговують Межигір’я, збудували "Чайний будиночок" під Масандрою та приватизували історичні вілли "Камея" та "Міро Маре" в Сімеїзі.

Чайний Будинок
Чайний Будинок

Навіщо Сім’ї ще й маєток на мисі Айя? Очевидно всі перераховані об’єкти не влаштовують Януковича з точки зору розкоші та безпеки.

Щодо останнього, то всі перераховані маєтки розташовані понад морем, тому будинки, вертолітні майданчики, а подекуди навіть пляжі, проглядаються з серпантинів автомобільного шосе, що тягнеться вище по гірському хребту.

Маєток на мисі Айя в цьому плані унікальний, адже шосе з Ялти на Севастополь в тому місці починає обходити гористий мис і далеко заглиблюється в сушу. Таким чином, між морем та трасою зберігся величезний шматок дикого не заселеного узбережжя, з мальовничими скелями, дикими пляжами, великими масивами низькорослого лісу.

Вся ця територія, розміром з королівство Монако, Сім’я нині перетворює в Кримське "Межигір’я" Януковича.

Автор пропонує фото будівництва найпишнішої резиденції Сім’ї, зроблені з найвищої точки мису Айя, який буквально нависає над маєтком. Щоб дістатися сюди, довелося п’ять кілометрів йти гірською стежиною через ліс.

Поки що це можливо, однак невдовзі для простих смертних вхід сюди буде суворо заборонено. Нині по всьому мису будується сітка доріг. Місцевий лісник розповів, що вони прокладаються для потреб охорони. І що зовсім скоро по всьому периметру з’являться будочки з охороною, які будуть стерегти "заповідні" місця від набридливих туристів.

Інакше бути і не може, адже хоча новий маєток Сім’ї розташований далеко-далеко внизу біля підніжжя мису Айя, зате звідси проглядається як на долоні.

 Фото Тетяни Чорновол

Єдине, що ця відстань не дає оцінити його масштаб. З такої висоти він не видається великим, а все тому, що фігурок людей просто не видно.

 Фото Тетяни Чорновол

Насправді, це нове будівництво Сім’ї, яскравий приклад гігантоманії Віктора Федоровича. Майбутній кримський "клубний" будинок Януковича вражає своїми розмірами, він куди більше знаменитої межигірської "Хонки".

Взяти хоча б центральний вхід. Недалеко біля нього видно бульдозер. Як бачимо, через парадні двері цей бульдозер може легко в’їхати верхи на Камазі.

Через центральний вхід можна в'їхати на КАМАЗі. Фото Тетяни Чорновол

А на фасаді з боку моря виструнчився цілий стрій колон. Вдалося поговорити з ковалем Андрієм, який виготовляв арматурний каркас для найбільших колон, що пронизують два поверхи – їх довжина 12 метрів. І це не найвища частина будинку!

В певних місцях висота вілли сягає близько 20 метрів, а її довжина – майже ста метрів. До речі, Андрій розповів, що він зробив лише три колони. Далі відмовився від замовлення – замовник платив мало.

 На фасаді з боку моря виструнчився цілий стрій колон. Фото Тетяни Чорновол

Поки що можна лише уявляти, скільки коштуватиме зовнішнє і внутрішнє оздоблення цієї вілли-монстра.

Очевидно, це будуть найдорожчі та найрозкішніші матеріали. Вже зараз видно, як працівники криють не менш як тисячу квадратних метрів даху міддю. Мідь – улюблений покривний матеріал Януковича – майже всі об’єкти на території Межигір’я під мідними дахами.

 Працівники криють дах міддю. Фото Четяни Чорновол

Також можна побачити, як в районі пляжу екскаватор риє котлован. Напевно буде басейн.

Будівництво йде швидкими темпами, тож можна прогнозувати, що вже до Нового року як мінімум ззовні палац постане у всій своїй красі.

Історія становлення кримського королівства Айя

Підтвердження того, що маєток біля підніжжя мису Айя будується саме для Януковича, можна знайти в його історії. Розкішний палац зводиться на місці, де нещодавно стояв головний корпус бази відпочинку працівників "Укравтодору" "Мис Айя".

Ця база шляховиків була приватизована в один час з "Межигір’ям" під час другого прем’єрства Януковича, і по суті, тими самими особами. Літом 2007 року все майно бази, в тому числі парк, який розкинувся на 3,5 га, було куплено у держави за смішні 6 мільйонів 360 тисяч гривень.

Офіційно власником стала сімферопольська фірма ТОВ "Арктур-Крим". Основним засновником цієї фірми, згідно бази податкової, на той час значилося ТОВ "Укркиївресурс", що внесло в статутний фонд підприємства майже 7 мільйонів гривень, за які і була викуплена база.

ТОВ "Укркиївресурс" – це відома журналістам фірма. Певний час це був центровий вузол у бізнес-імперії Сім’ї в частині організації побуту для Віктора Януковича.

Зокрема, ця фірма була засновником ТОВ "Дельфін-2001". На це підприємство був оформлений так званий "Чайний будиночок" Януковича в Масандрі.

Також "Укркиївресурс" був засновником ТОВ "Київуніверсалсервіс", що обслуговує "Межигір’я" – тамтешні садівники, двірники, кухарі та конюхи там отримують зарплату.

Також "Укркиївресурс" був засновником ТОВ "Центравіа", яка є власником вертольотів та літака, на яких літає Янукович.

Також "Укркиївресурс" був засновником ТОВ "СПС-груп". Ця структура купує оздоблення та меблі для нового клубного будинку в "Межигір’ї", зокрема палацові люстри та різьбленні панно з червоного дерева.

До речі, зареєстрований цей "Укркиївресурс" був у Броварах, в будинку, який збудував Андрій Кравець – нинішній завгосп президента, керівник Державного управління справами.

В тому самому будинку було зареєстроване і ТОВ "Дім лісника", що приватизувало дві колишні резиденції Кабміну в лісах під Сухолуччям, де так любить полювати на кабанів Янукович, і яке завозила з Німеччини декор для внутрішнього оздоблення будинків Януковича.

Директором ТОВ "Укркиївресурс" певний час був донеччанин Михайло Добнєв. А він, в свою чергу, був засновником ТОВ "Веспром" – фірми, на яку в 2006 тому році була оформлена яхта старшого сина Януковича "Центуріон".

Щоправда законним власником бази "Мис Айя" ТОВ "Арктур Крим" було не довго. У 2007-му році дуже недоречно для власника бази змінився уряд.

Прокуратура Криму звинуватила Фонд держмайна у незаконній приватизації бази відпочинку "Мис Айя". Попереднє слідство у кримінальній справі встановило, що під час приватизації було істотно занижена вартість майна.

Щоб держава не змогла повернути базу, "Арктур-Крим" швиденько передав все своє майно іншому підприємству – ТОВ "Норд 2007". До речі, те саме сталося з "Межигір’ям".

Те, що це була суто формальна передача, доводить той факт, що ТОВ "Арктур-Крим" та "Норд-2007" були спорідненими структурами, зокрема мали одного директора на двох – Лошакова Володимира Ігоровича.

А засновником "Норд-2007" стало ТОВ "Архітектурно-будівельна компанія "Технопромсервіс". Ця фірма певний час прийняла на себе естафету – стала вузловим центром бізнесу Сім’ї.

Зокрема, вона була засновником фірм "Ліга-м 2006" і "Форс 2006", які приватизували вілли "Камея" та "Міро Маре" в Сімеїзі.

"Технопромсервіс" також була засновником ТОВ "СПС-груп", яка завозила предмети розкоші з Німеччини в клубний будинок Януковича в "Межигір’ї".

Чи залишились, ще в когось сумніви, для кого будується розкішний палац на березі Чорного Моря?

Щоправда нещодавно відбулася зачистка слідів Януковича у володінні кримським маєтком, "Норд 2007" змінив засновників, і замість фірм близьких до Януковича, його власником став "чистий" кіпрський офшор "Леоліта трейдінг ЛТД".

Однак практично власник не змінився. Автор спілкувалася з будівельниками палацу на мисі Айя, яких поселили на сусідній базі "Батиліман". На питання, для кого будують, автору всі без винятку відповідали: "Для Януковича".

- А сам Янукович контролює будівництво? – спитала автор.

- Цим замається його старший син. Він приїжджає регулярно, останній раз був тиждень тому, – розповів один з робітників.

- Ви його особисто бачили?

- Ні. Коли приїжджає син Януковича, нас виганяють за територію бази. Однак, ні для кого не секрет, хто приїжджає.

Отже на мисі Айя нині зводиться ще одне гніздечко для Сім’ї.

Незрозуміло одне, чому Януковичі так довго тягнули з початком будівництва.

Попередній раз автор з’являлася в тих краях в 2011. На схилі тоді височів ще старий корпус санаторію і жодні будівельні роботи не проводилися. А про те, що у президентської родини є плани на цю базу, свідчила лише новенька асфальтована дорога, яка була прокладена до центральних воріт бази за державний кошт.

Старий корпус
Старий корпус. Фото Тетяни Чорновол

А ще, тоді, під ялівцем, недалеко від центрального корпусу бази автору трапилися загорнені в брезент дві старовинні гармати часів кримської війни. Очевидно, вони мусили стати оздобленням нового маєтку.

Однак після того, як автор виявила, що артефакти були вкрадені з причалу артилерійської бухти Севастополя, їх повернули в севастопольський музей.

Гармати вкрадені з Севастополя для маєтку Януковича
Гармати вкрадені з Севастополя для маєтку Януковича. Фото luckywanderer

Крим, який ми втрачаємо

А тепер про найголовніше – про те, яка частина території України стане недоступною для простих смертних після закінчення будівництва нового гнізда Сім’ї на мисі Айя. Адже це залізне правило сьогодення: Янукович поселяється в Межигір’ї – місцевий ліс перетворюється в охоронну зону.

Янукович будує мисливський будиночок на березі Київського моря – 30 тисяч га лісів оточує протитанковий рів.

Те саме трапиться і з мисом Айя.

Все насправді дуже сумно. Закрита зона Сім’ї тут не обмежиться трьома гектарами купленими у Фонду держмайна в 2007 році.

Після тієї купівлі територія маєтку періодично розширювалася, причому власник нічого не платив державі. Зокрема, в 2007-му база відпочинку "Мис Айя" безкоштовно приєднала до себе пляж довжиною 900 метрів. Тому що пляж виявився нікому не потрібний!

Від нього добровільно відмовилося державне підприємство "Лікувально-реабілітаційний центр для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС імені В.Т.Гуца", яке знаходилось в підпорядкуванні "Укравтодору".

Звісно самих будівників доріг ніхто не питав, рішення про те, що шляховикам літом здоровіше відпочивати на розжареному асфальті прийняв тодішній керівник "Укравтодору" Володимир Демішкан – нинішній депутат Партії регіонів.

Жертва Демішкана. З матеріалів слідства
Жертва Демішкана. З матеріалів слідства

В той час, коли Демішкан запопадливо вислужувався перед Януковичем, його син вбив бізнесмена, що відмовився подарувати мажору свій літак.

Вбивство було звірячим: Демішкан молодший гамселив чоловіка похилого віку ногами, а потім ледь живого прив’язав до батареї та скинув у озеро.

"Передай привітання Кусто", – цинічно сказав він своїй жертві на прощання.

Однак як тільки Янукович став президентом суд звільнив сина того, хто обдарував Януковича пляжем від відбування покарання у в’язниці через … хворобу.

У 2012 році Міська рада Севастополя розширила володіння Януковича на мисі Айя ще на 1, 7 га, а в цьому році передала ТОВ "Норд-2007" 2,2 га в урочищі Батіліман у Криму "для будівництва та обслуговування протизсувних і гідротехнічних споруд на базі відпочинку "Мис Айя".

Отже, офіційно ТОВ "Норд 2007" заволоділо 8 гектарами на узбережжі Чорного моря і, нагадаю, лише за три з половиною гектари були заплачені гроші в державі.

Однак ті землі, які нині офіційно належать ТОВ "Норд 2007", це далеко не вся територія, яку контролює та планує контролювати Сім’я на мисі Айя.

Почнемо з того, що власник ТОВ "Норд 2007", по суті, самовільно захопив всю територію державного ботанічного заказника, що межує з територією бази "Мис Айя". Це понад 30 га у трикутнику між скелею мису та парканом нового маєтку Януковича.

І зовсім невипадково єдина стежина, що веде у заказник, опинилася на території бази Януковича і її стереже та сама охорона, що і саму базу.

Інших стежин просто не існує, неприступні скелі мису наче ножем відрізали чарівну місцину на березі моря від навколишнього світу. Отож, хто володіє базою, той володіє заказником.

Показова ситуація. Охоронець побачив як журналісти робили фото будівництва Януковича з території заказника. Він почав викликати групу захоплення. На зауваження, що журналісти знаходиться не на приватній території, яку він охороняє, чоловік відповів: "Тут все наше".

На цьому фото видно трикутник заказника, який опинився в заручниках власників бази Мис Айя
На цьому фото видно "трикутник" заказника, який опинився в "заручниках" власників бази Мис Айя. Фото Тетяни Чорновол

Однак самовільно захоплені 30 га заказника це ще не все. 9 квітня 2008 року Севастопольська міськрада передала майже 14 тисяч га – все узбережжя від Балаклави до мису Айя – приватній структурі ТОВ "Орлинівське мисливське господарство" на 25 років в оренду за смішні кошти – 500 тисяч гривень на рік.

Депутатів, що передали землю мисливцям, не злякав той факт, що більшість земель належить до заповідного фонду, де полювання заборонене.

Це могло свідчити про одне: орендар має дуже потужне лобі. І немає сумнівів, що це лобі має багато спільного зі справжніми власниками бази відпочинку "Мис Айя".

Підтвердження цьому – в угіддях "Орлинівського мисливського господарства" відбувається спорудження доріг для патрулювання території, щоб жоден смертний не зміг потрапити на гребінь скелі і споглядати розкішний маєток біля її підніжжя.

Також треба зауважити, що орендарі-мисливці отримали у своє користування найкращі дикі пляжі Криму, в тому числі знаменитий "Загублений світ".

Загублений світ
Загублений світ. Фото Тетяни Чорновол

Це справжня перлина Криму. Пляж, до якого немає доступу з суші, адже над ним здіймаються неприступні скелі порослі соснами та ялівцем.

Розташований він недалеко від бази відпочинку "Мис Айя", тому можна здогадатися, хто на нього поклав око.

І це не просто здогадки, адже якраз після того, як база "Мис Айя" перейшла у власність структур близьких до Януковича, у "Загубленому світі" почався терор "дикарів", які традиційно тут відпочивали.

Влаштовували його міцні хлопці з посвідченнями "екологів", а за сумісництвом – охоронці бази Януковича.

В інтернет-форумах можна знайти безліч свідчень відпочиваючих, як їм різали балони з питною водою, погрожували зброєю, як з Балаклави на "розборки" оперативно приїжджав спецназ.

Так "Загублений світ" зачистили від відпочиваючих. З висоти пташиного польоту, зі скель мису Айя, автор спостерігав безлюдну смугу пляжу. Лише одинокий намет охоронця володінь псував його дику красу.

Автор вирішила вивчити структуру власників ТОВ "Орлинівське мисливське господарство". Аж раптом сюрприз – хоча засновниками ТОВ у базі Мінстату значаться невідомі загалу фізичні особи, одна з цих осіб таки знайома журналістам, які цікавилися бізнес-імперією сина …прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Мова йде про Швидун Наталію Анатоліївну, яка прописана в місті Києві, на вулиці Героїв Сталінграду і в 2012 році стала засновником ТОВ "Орлинівське мисливське господарство".

Ця сама особа є засновником Благодійного фонду сприяння розвитку фізичної культури і спорту "Славутич" разом з Глібом Лєшковим, відомим як менеджер будівельної групи "Розвиток", яка належить Олексію Азарову, сину українського прем’єра.

А до Лєшкова співзасновником "Славутича" разом з Наталією Швидун був Вадим Сисюк, який вийшов зі структури власників лише тому, що по призначенню Азарова головою уряду став заступником міністра спорту і отримав в розпорядження щедрі кошти держпрограми "Хокей України", яка передбачає державні інвестиції в цей вид спорту – понад 1 мільярд гривень.

Частина цих коштів, зокрема, йде на фінансування хокейного клубу "Сокіл". А співвласник (26%) цього клубу – це той же благодійний фонд "Славутич", співвласником якого є орендар 14 тисяч га мисливських угідь на Південному узбережжі Криму – Наталя Швидун.

Той факт, що Наталя Швидун – менеджер з бізнес-павутиння родини Азарова, підтверджує ще одна деталь.

На інформаційному порталі "Про Волинь" автор знайшла новину про те, як екс-голова Державної податкової адміністрації України Анатолій Брезвін, людина з команди Миколи Азаров, а також президент федерації Хокею зайнявся порятунком садиби магнатів Вільгів у селищі Голоби.

Там зазначено, що реставрацією резиденції шляхтичів з його ініціативи зайнялося ТОВ "Садиба Вільгів".

Засновник цього ТОВ знов таки Наталія Швидун.

Отже все вказує на те, що розкішний кримський маєток президентському сину допомагає організовувати син прем’єра.

Сім’ї не вистачає своїх менеджерів для облаштування її розкішного побуту в різних куточках України? Чи, можливо, участь сина Азарова в кримському проекті сина Януковича є тим чинником, який утримує його батька на посаді керівника уряду, попри періодичні чутки про відставку, а також "покращення" економічної ситуації в Україні?

Хоча ці питання не такі важливі. Хвилює, що все більше найгарніших куточків країни переходять в розряд царських земель закритих для простих смертних.

Зате у Януковича до великого переліку предметів розкоші та статусу додасться власне королівство Монако. На чорноморському узбережжі.

Тетяна Чорновол, Ігор Луценко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде