Таможенный союз vs Ассоциация с ЕС (Инфографика)

Среда, 25 сентября 2013, 15:38

"Українська Правда" продовжує висвітлювати проект "Угода про асоціацію між Україною та ЄС: шлюбний контракт у картинках", що його започаткували громадська організація"Центр UA" разом із texty.org.ua.

Це – перша спроба розповісти про складний і об'ємний документ простими словами у форматі інфографіки. Таким чином ми сподіваємося підняти обізнаність якомога більшої кількості українців щодо переваг та викликів асоціації з ЄС.

Що таке Митний союз? Це така форма регіональної торгово-економічної інтеграції, яка передбачає створення єдиної митної території, усередині якої скасовуються торговельні бар'єри, не застосовуються мита й інші економічні обмеження, а на зовнішньому кордоні встановлюються однакові митні тарифи.

Країни-учасники такого союзу втрачають свій митний суверенітет і діють як єдиний суб'єкт у праві та міжнародних організаціях, наприклад, у СОТ.

Зона вільної торгівлі не передбачає такої глибокої інтеграції. Власну митну територію й усі митні питання кожна зі сторін, що підписали угоду про ЗВТ, контролюють самостійно. Але при цьому товари із цих країн користуються преференціями та відповідними перевагами при експорті їх до країни-партнера.

Угода про асоціацію між Україною та ЄС не вимагає й не передбачає вступу в Євросоюз. Це – угода про створення зони вільної торгівлі, схожої на ті, які Україна вже має з іншими країнами, у тому числі з Росією, Білоруссю та Казахстаном, і зможе утворювати їх і в майбутньому, адже Угода про Асоціацію нас у цьому не обмежує.

Якщо ж Україна приєднається до Митного союзу, то не зможе підписати ані Угоду про асоціацію, ані будь-який інший подібний міжнародний документ, оскільки втратить право самостійно вести переговори з іншими країнами щодо будь-яких торгівельних питань.

Інфографіка демонструє, чим ще асоціація з ЄС відрізняється від приєднання до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, а також які плюси та мінуси матиме для України кожен із варіантів.

 Натисніть, щоб збільшити та побачити все

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде