Хроника провокаций: Евромайдан и Налоговый майдан "сливали" те же люди

Пятница, 20 декабря 2013, 16:14

Події, що передували кривавому розгону студентів уночі 30 листопада 2013 року, розвивалися за сценарієм року 2010-го, коли влада придушувала підприємницький протест.

Роль "троянського коня" на Євромайдані зіграли ті самі благодійники-підприємці, що допомагали тодішньому віце-прем'єру Андрію Клюєву ламати спротив Податкового майдану.

Беркут бере в кільце Майдан Незалежності, де ночують протестувальники. Змітає намети. Затримує кількох активістів. За ним заходять співробітники комунальної служби Київської міськдержадміністрації в помаранчевих уніформах, розчищають територію під сценою, щоб установити новорічну ялинку. Так почався ранок 3 грудня 2010 року.

І так закінчився Податковий майдан.

За два дні до того кабінет міністрів оголосив: вони домовилися з підприємцями, підписавши меморандум про узгодження спільних дій.

За день до цього підприємці-протестувальники намагалися пояснити: домовлялися не вони, а фейкові особи, які не входили до національного штабу Податкового майдану.

Коментуючи події ранку 3 грудня 2010 року, Віктор Янукович вимовив популярне нині слово "йолка".

Ми забули б, чого воно стосувалося, якби схема розгону підприємців не повторилася вранці 30 листопада, коли під стелою стояли студенти. А їх не супроводжували ті самі "агенти впливу", що й у 2010 році.

Персонаж перший: Сергій Доротич

 

Сергій Доротич, голова ВГО "Союз захисту підприємництва", надав оргкомітету Євромайдану звукове обладнання для сцени. Він був єдиним, хто зміг швидко запропонувати протестувальникам якісний звук, не вимагаючи оплати за його використання.

В оргкомітеті розказують, що Доротич висунув дві умови: 1) протест на Майдані Незалежності має залишатися поза політикою; 2) його представник увійде до складу оргкомітету Євромайдану.

Однак, як пише у ФБ Олександр Бригинець, підприємці пам'ятають прізвище "Доротич" як людину, котра в 2010 році привела до наметового містечка охорону з числа активістів "Молодих Регіонів". Таким чином "вони взяли під контроль трибуну, мікрофон і один із входів у наметове містечко", зауважив депутат від "Батьківщини". При цьому переговори з Доротичем і Ко вів зокрема й тодішній віце-прем'єр, а нині секретар РНБО Андрій Клюєв.

Сам Доротич підтверджує лише те, що він 2 грудня 2010 року справді зачитав із трибуни Податкового майдану звернення про саморозпуск.

Фактично, діяв як представник тієї частини бізнесу, що підписала меморандум про порозуміння з кабміном Азарова, усупереч рішенню Центрального штабу порятунку українського підприємництва.

А от Євромайдан-2013 цей підприємець підтримав абсолютно безкорисно — сподобався вислів Руслани, що протест буде поза політикою до 29 числа. За його словами, до цьогорічного фінансування підключилися й інші герої Податкового Майдану – зокрема, Денис Шевчук.

"Він - головний, хто ставив звук. Мені так здалося, що він людина, в якої дуже великі амбіції. Він дуже хотів потрапити в оргкомітет Євромайдану. Я думав, що він хоче це заради "показухи" зробити. Цілком може бути, що він виконував якісь інші ролі", - каже Доротич.

Персонаж другий: Денис Шевчук

 

Денис Шевчук став тією самою "людиною Доротича" в оргкомітеті Євромайдану. Він ходив на засідання штабу, але особливої активності не проявляв аж до 29 листопада, коли виникло питання про демонтаж апаратури в зв'язку з об'єднанням політичного та неполітичного центрів спротиву.

Шевчук виявився єдиним активістом, який зробив публічну заяву про саморозпуск Євромайдану. "Президент не прислухався до молоді й не підписав асоціацію з Євросоюзом,заявив він в інтерв'ю ПІК. – Насправді Євромайдан програв на цей час. Я вважаю, ми маємо підвести підсумки й будемо розпускати людей".

Це при тому, що оргкомітет мав плани заходів на найближчі два дня. Зокрема, 30 листопада мав відбутися фестиваль борщу, а 1 грудня – акція з мітлами, адже на вихідні до центру Києва традиційно з'їжджалося більше протестувальників ніж у будні.

На вечірньому засіданні оргкомітету 29 листопада Денис Шевчук почав наполягати на негайному демонтажі сцени. Він стверджував, що в нього закінчилася солярка й відмовлявся купувати нову за пожертви майданівців. Після тривалих умовлянь Шевчук зачекав до кінця концерту – тобто 1 години ночі.

Про час, коли обладнання повністю виїде з-під стелли на Майдані Незалежності, добре знали в РНБО.

Зі свідчень Сівковича: "Я сказав Попову, що в 3-30 із майном з Майдану виїжджає остання машина, яка вивозить сценічне обладнання та гучномовці, і вже через 15 хвилин туди можна звозити конструкції…"

Разом з обладнанням Денис Шевчук зник зі сцени Євромайдану, але продовжує з'являтися у владних кабінетах. Саме він був тим фейковим "представником протестувальників", який демонстративно полишив "круглий стіл" Кравчука 11 грудня.

"Учора ми бачили самі лишень заяви, а сьогодні вночі побачили інше. Рішення, які приймаються на круглому столі, слід виконувати. А зараз – це фікція",сказав перед демаршем Шевчук, назвавшись представником громадської організації "Євромайдан 30 листопада".

Оргкомітет Євромайдану оперативно відхрестився від підставного псевдо-активіста. Там дуже були здивовані побачити своїм "представником" на переговорах із владою лідера партії "Русь".

Але 16 грудня ім'я Дениса Шевчука знову виникло в газеті "Вести" – як координатор Євромайдану він схвально оцінює реакцію Віктора Януковича на вимоги протестувальників і прогнозує саморозпуск Євромайдну до кінця цього тижня.

Паралелі з 2010 роком очевидні.

Тоді, 1 грудня, Денис Шевчук поставив підпис під меморандумом про порозуміння з урядом Азарова. А вже 3 грудня публічно виправдав силовий розгін Податкового майдану. "Ми закінчуємо акцію, ми не дамо використовувати Майдан із політичною метою", – цитує Шевчука УНІАН.

Персонаж третій: родина Левіних

 

Обидва майдани об'єднують люди на прізвище Левін. Це не тільки Діма Текілка, студент Інституту міжнародних відносин університету Шевченка, який прославився за як фейковий представник студентства на круглому столі за участі 4 президентів України. Псевдо-революціонер виявився активістом "Молодих регіонів".

Його батько – Володимир Левін - каже, що підтримував студентський Євромайдан, але непублічно. "Мені публічність не потрібна. Це був студентський Майдан і займатися всіма цими речима мали студенти. Тому ініціатива була віддана студентам, в тому числі і моєму сину", - пояснює він. 

Доротич і Шевчук, яких Володимир Левін називає "членами моєї координаційної ради", підтверджують: Левін-старший з'являвся на протесті, хоча категорично заперечують той факт, що його син Дмитро був серед студентів-протестувальників.

У 2010 році Левін-старший, як і Денис Шевчук, начебто підтримував Податковий майдан, а потім 1 грудня підписав меморандум порозуміння з урядом – документ, який не врахував головних вимог протестувальників.

Сімох підприємців, які пішли на умови влади, на сайті Координаційної ради податкового майдану назвали "зрадниками". Також Володимира Левіна звинувачували в залякуванні підприємців ринку, аби ті припинили виходити на протести.

Сайт "Наші Гроші" пов'язує бізнес Левіна з регіоналами, адже той є партнером Олексія Чеботарьова, котрого нардеп від "Батьківщини" Віталій Ярема також вважає одним з організаторів провокацій на Майдані.

Тіньова роль Левіна-старшого в студентському протесті пояснює, як його досі не відомий син міг потрапити на розмову чотирьох президентів, терміново обзавівшись власною громадською організацією.

*   *   *

Тактика "троянського коня" у боротьбі з супротивниками спрацьовує уже тисячі років. Тож ми свідомі того, що Податковий та Євромайдани можуть пов'язувати й інші персонажі, які залишаються поза кадром.

У будь-якому випадку Сергій Доротич, Денис Шевчук і Володимир Левін можуть прислужитися слідству, яке нині ретельно з'ясовує, що саме "сталося" зі сценою та звуком у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року.

Студент Дмитро Левін, за словами батька, потрапив на зустріч президентів самостійно. "Він від своєї громадської організації написав заяву на ім’я Кравчука і на ім’я Адміністрації Президента з телефоном та автобіографією. Подзвонили дитині і забрали його туди. Тому що тато на Майдан після 30 числа ходити йому заборонив", - пояснив Володимир Левін. Сам "студент" з гордістю розповідав, що на круглий стол його особисто запросили з адміністрації президента. 

Так само, не відоме прізвище людини, яка покликала Дениса Шевчука представляти інтереси Євромайдану на "круглому столі" Кравчука у 2013 році. Особисто його, каже Шевчук, запросила "дівчинка Ірина" - це був один з 50-60 дзвінків, які йому довелося приймати за день, тож він навіть не уточнив, кого саме вона представляє.

Петро Нек, Михайлина Скорик, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде