72 часа до ареста. Как Корбан оказался за решеткой

Вторник, 29 декабря 2015, 15:36
72 часа до ареста. Как Корбан оказался за решеткой

У понеділок 28 грудня члени партії УКРОП мали б веселитися на корпоративі в боулінг-клубі "Більшовик", як планували заздалегідь.

Натомість вимушені були сумно слухати як суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус монотонно виголошує заяву про взяття лідера партії Геннадія Корбана під варту.

Наприкінці жовтня співробітники СБУ затримали Корбана у своїй квартирі в Дніпропетровську. Задля цього була розроблена спільна операція, в якій за офіційними даними брали участь близько 500 працівників служби безпеки  і близько 50 слідчих і прокурорів.

Генпрокуратура обвинувачує лідера УКРОПу за чотирма статтями КПК серед яких – викрадання людей, розкрадання майна, керівництво організованою злочинною організацією та привласнення коштів в особливо великих розмірах.

Наприкінці жовтня вона так само наполягала на арешті Корбана, однак суддя Печерського суду Лариса Цокол ухвалила рішення про домашній арешт і зобов’язала носити спеціальний браслет до 31 грудня.

Згідно КПК, до цього часу суд мав змінити міру запобіжного заходу для Корбана, адже в іншому випадку той залишився б на волі.

Тож тактика обвинувачення полягала в тому, щоби максимально швидко обрати міру запобіжного заходу.Через це судове засідання тривало понад 28 годин.

Тактикою захисту навпаки – максимально затягти процес, щоб суд не встиг змінити запобіжний захист протягом 72 годин, як це передбачено КПК.

Стан здоров’я Корбана напередодні судового засідання став погіршуватися, хоча погано колишньому заступнику голови Дніпропетровської ОДА було ще під час першого судового процесу.

Не секрет, що самопочуття різко погіршується майже в усіх українських політиків та чиновників, які беруть участь в судових засіданнях. Можна згадати і нардепа від "Радикальної партії" Ігоря Мосійчука, і колишнього депутата від Партії регіонів Миколу Мельника та багато інших.

Сьомого грудня Корбана, який до того перебуваючи під домашнім арештом не нехтував розміщати в своєму Facebook фото застілля з Борисом Філатовим і Андрієм Денисенко, госпіталізували в Дніпропетровську з гострим болем в грудній клітці.

Пізніше прес-служба УКРОПУ з посиланням на лікаря-кардиолога Тетяну Кіхтенко поширила повідомлення про те, що Корбан перебуває у стані здоров’я середньої тяжкості, хоча він нестабільний.

За тиждень Корбана виписали з дніпропетровської лікарні.

18 грудня під час засідання Печерського суду йому знову стало зле, лікарі швидкої допомоги зробили кардіограму і повідомили про підозру ішемії серця, зазначивши, що політик потребує госпіталізації.

У результаті судове засідання перенесли.

Спроба друга

Ввечері 24 грудня прес-секретар партії Євгенія Кравчук повідомила, що вдома у Корбана відбувається обшук. Самого лідера УКРОПу відвезли до Києва. Спершу до шпиталю СБУ, а потім до бюро судово-медичної експертизи для примусового проходження медичного обстеження.

Хоча експертиза там так і не була проведена – слідчі не з’явилися, а працівники не були готові проходити обстеження.

Тож Корбан добровільно зголосився пройти медогляд в інституті імені Амосова.

Прес-служба ГПУ поширила повідомлення, що Корбана доставили в Київ через те, що у слідства є сумніви з приводу встановленого йому діагнозу.

Того ж дня кількома годинами пізніше в інституті Амосова політика прооперували – зробили подвійне стентування, тобто розширили стінки сосудів. В УКРОПі стверджували, що була загроза інфаркту.

Але вже опівночі суботи Корбану, який лежав в інституті Амосова під бузковою ковдрою, зачитали повістку про виклик до суду і представили клопотання про зміну запобіжного заходу на утримання під вартою.

У результаті Корбана доставляли до суду на інвалідному візку, він втрачав свідомість,  його адвокати теж.

Судове засідання перетворилося на спектакль, де було місце і "тітушкам" і тушінню з вогнегасників і киданню пляшок з "Моршинською в суддю. "Українська правда" провела довгі години в судовому засіданні і уважно спостерігала за його перебігом.

Гарячі голови

–Всю вашу мразь треба випалити, всю вашу мразь… С**а! – кричав в суді народний депутат і член партії УКРОП Андрій Денисенко.

Така реакція була обумовлена тим, що суддя Микола Чаус зачитував довідку головного лікаря серцево-судинної хірургії імені Амосова про те, що стан підозрюваного після операції задовільний.

Денисенко підбіг до адвокатів Корбана, на столі у яких стояли пляшки з "Моршинською" і жбурнув ними у суддю.

 
Судове засідання у справі Корбана. Фото Світлана Крюкова

–Диви, знову "Моршинська". Спочатку Тетерук Кужель пляшкою вдарив, потім Аваков в Саакашвілі кидався водою, тепер Денисенко пляшки запускає, – жартували між собою журналісти.

Чаус відбив кілька пляшок, але здебільшого вони пролітали повз нього.

Працівники "Грифону", які охороняли засідання, відштовхнули Денисенка і перекрили своїми тілами прохід до судді.

– На коліна перед людьми! Тварина суддівська! – не вгамовувався нардеп.

У такій невимушеній і напівістеричній атмосфері суддя доручив привезти Корбана, хоча перед тим захисники переконували суд і ЗМІ, що йому треба кілька днів для того, щоб мати змогу брати участь в судовому засіданні, а також просили почекати на результати судмедекспертизи.

Напередодні судового засідання перші лавки в залі почали займати оператори зі штативами і журналісти, яких в залі було більше, ніж прихильників партії Корбана.

Від телеканалу 1+1, що належить олігарху Ігорю Коломойському, в суді працювало дві камери.

Корбана доставили до суду на "швидкій" у супроводі чотирьох чорних Volkswagen Transporter.

В оточенні медиків та чоловіків в масках його занесли в зал на помаранчево-чорному кріслі з коліщатами і крапельницею. З синім шарфом на шиї і накинутій на плечі куртці Guссi, Корбан ледве відкривав очі і не зважав на оточуючих. Він тихо розмовляв лише з нардепами і захисниками, які нахилялися до його крісла.

– Йому правда погано, він по дві пачки сигарет на день міг скурювати, зрозуміло, що там не все так просто... Ну може трошки він і дограє, – зізнавався близький до Корбана співрозмовник УП.

Щоб відтягти час, близький до Корбана народний депутат Валентин Дідич звернувся до поліції із заявою про замах на вбивство Корбана, а адвокат Олексій Шевчук говорив на камери, що викликає санітарно-епідеологічну службу.

За його словами, вона мала б визначити "хімічний і газовий склад повітря в кімнаті", щоб пересвідчитись, чи достатньо Корбану кисню у приміщенні суду.

Але Чаус продовжив судове засідання, яке час від часу переривали захисники і нардепи. Вони намагалися домогтися перерви і всіма способами вивезти свого клієнта із суду.

Адвокатам пощастило з одним із клопотань – суддя задовольнив їх прохання щодо надання медично-експертного висновку про стан здоров’я Корбана. В ухвалі суддя поклав виконання на прокурорів і дав часу до 20.30 суботи.

Трьом прокурорам на чолі з Олександром Голінченком – не більше 35 років.

Всі вони уникали зустрічей з пресою і в перервах якнайшвидше намагалися покинути залу. Позицію обвинувачення в суді висловлював Голінченко, інші прокурори сиділи мовчки, гортаючи документи та КПК. Складалося враження, що вони боялися, що на них можуть накинутися активісти, або народні депутати. Або ті й інші.

У перерві Корбан поскаржився на погіршення стану здоров’я. Лікарі його забрали в машину "швидкої", де він просидів майже дві години, а після автомобіль залишив двір суду.

Причина – невиконання ухвали прокурорами. і для маніпуляцій був вивезений у машину "швидкої". Він просидів там майже дві години, після чого залишив двір суду через невиконання прокурорами ухвали. Чаус переніс засідання на неділю.

Лутковська з тітушками

Неділя 27 грудня видалася найважчим днем цього суду.

Перед початком судового засідання слідчий прокурор Олександр Голінченко пропонував суду доставити Корбана до зали і провести судово-медичну експертизу на місці.

Захисники обурювалися і намагалися вмовити суддю оголосити перерву.

Їхній аргумент – в неділю не буде жодних результатів експертизи, тому засідання має продовжитися в інший день.

Не моргнувши оком, Чаус зачитав ухвалу про примусовий привід Корбана до зали суду.

Поки везли Корбана, в залі засідання з’явився лідер фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко. В супроводі свого заступника Андрія Лозового, двох тілоохоронців і особистого фотографа.

Ляшко підійшов ближче до президії, взяв табличку з зображенням Корбана, яку прихильники УПРОПу залишили біля кафедри перед столом судді, і поставив її біля столу обвинувачення. Прокурор Голініченко намагався її забрати, але Ляшко зробив з цього виставу.

– Не трогай, я сказав! Це мій плакат і не трогай. Получиш по голові цим плакатом, - апелював Ляшко до прокурора.

За інформацією УП, Корбан особисто попросив Ляшка про "жест солідарності", адже сам Корбан раніше приїздив на одне із судових засідань у справі депутата РПЛ Ігоря Мосійчука і тихенько стояв в куточку

Згодом на засідання приїхали нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко і колишній нардеп від "Народного фронту" В’ячеслав Костянтиновський.

 
До суду завітав Ігор Луценко. Фото Світлана Крюкова

І якщо Луценко частий гість судових засідань, то Константиновського, який запам’ятався передвиборчою кампанією "продав Роллс-Ройс – пішов на фронт", присутні бачили вперше.

– Я раз в житті до цього бачив Корбана, ми й не були знайомі. Я просто був в ресторані з дружиною, потім відкрив ноутбук, подивився, що тут таке робиться і прийшов,– розповідає він УП.

Цього разу Корбан з’явився до суду теж на інвалідному візку, але вже без крапельниці. У руках він тримав Тору маленького формату, яку уважно читав навіть під час судового засідання, а не тільки під час перерви.

У ході засідання ставало погано адвокату Оксані Томчук, потім захист заявляв судді відвід, який той ігнорував, далі стало зле вже Корбану. Він підпирав рукою голову, пив воду і переглядався з адвокатами. Медики констатували, що стан здоров’я підозрюваного погіршився і вирішили вивезти його у "швидку", як це було день перед тим. Утім потім його повернули назад у зал.

 
Зле на засіданні ставало не тільки Корбану, але і його захисникам

Суддя Чаус продовжив засідання і підтримав клопотання прокуратури про продовження слухання, але вже у закритому режимі.

Хоча ані присутні нардепи, ані журналісти не поспішали покидати залу засідань. Тому суддя вирішив продовжувати судове засідання в іншому залі, обґрунтовуючи це "несправністю техніки для фіксації судового засідання".

Раптом у зал прийшли правоохоронці, які намагалися вивести Корбана із продовження розгляду клопотання в іншому залі, але цьому завадили народні депутати.

– Руки забери від цього крісла, – крикнув Денисенко.

За декілька хвилин правоохоронців в залі відчутно побільшало. Як і людей в масках і без розпізнавальних знаків.

Вони намагалися прорватися до Корбана, але цьому заважали Костянтиновський, Луценко, Денисенко, Купрій, Дідич, Дубінін, які були присутні під час судового засідання. На шматки рознесли декілька столів і кафедру, ламали техніку.

 
Прокурори виконували свою справу,  не зважаючи ні на що. Фото Світлана Крюкова

Адвокати відтіснили Корбана у куток. На його обличчі зчитувалася паніка. Пізніше він втратив свідомість і прямо на місці медики надавали йому допомогу. Серйозно ніхто не постраждав і коли ситуація заспокоїлася, оточення ніхто не залишав.

– Дзвоніть всім депутатам, всім послам! Дзвоніть до Авакова! – кричав комусь Купрій.

– Та він що, приїде? Це ж Аваков! – відповідали йому Денисенко.  

 У цей час у коридорі суду з’явилися депутати від фракції "Блок Петра Порошенка"– Володимир Ар’єв, Костянтин Усов, Вадим Денисенко. Пізніше до них приєдналися нардепи Олексій Савченко та Сергій Алєксєєв.

На запитання, що вони роблять тут в такій порі, Ар’єв відповів: "Ми тут, щоб не пролилася кров і не було конфлікту".

До них вийшов Андрій Денисенко з адвокатом Оксаною Томчук. З ними також перебував заступник начальника головного управління боротьби з корупцією СБУ Павло Демчина.

Останнього Корбан звинувачує у співпраці з першим заступником лідера фракції БПП "Солідарність" Ігорем Кононенком щодо атаки на нього.

–Я знаю, що за кілька тижнів, як мене викрала СБУ, до Трепака (тодішній перший замголови СБУ – УП) прийшов його колега Павло Демчина.

Цей негідник представився "смотрящим" від нардепа Ігоря Кононенка і генпрокурора Віктора Шокіна. І пояснив Трепаку, що потрібно провести нехитру спецоперацію, щоб викрасти і заарештувати Корбана, тобто мене, –писав в листопаді Корбан на своїй сторінці в Facebook.

Фактично Ар’єв, Усов і Денисенко були арбітрами у розмові між Демчиним та Денисенком, свідком якої став кореспондент УП.

– Ми можемо його відвезти в реанімобіль, не більше, – говорив до Денисенка Демчина.

– Ви даєте слово, що його не відведуть в інший зал? – запитав Денисенко.

–Да, обіцяю, – відповів Демчина.

У розмову втрутилася Томчук.

–Андрію, я як його захисник, Демчині не вірю! –обурилася вона.

– Ви підете до людей і скажете це на камери? – звернувся Денисенко до СБУшника.

–Добре, – відповів той.

Демчина зайшов в зал і на камери пообіцяв, що Корбана відведуть в реанімобіль, але хтось з присутніх гукнув, що в суд заходить уповноважена з прав людини Валерія Лутковська.

Після цього УКРОПівці відмовилися передавати Корбана під гарантії СБУшника.

Лутковська підійшла до Корбана і про щось з ним говорила.  Коли вона перебувала безпосередньо у залі, у суд зайшли більше десяти чоловіків характерної зовнішності, які почали бити людей біля дверей та активно перевертати лавки на своєму шляху.

– Тут жінки, тут жінки! – кричав жіночий голос.

Активісти УКРОПу не розгубилися і почали поливати спортсменів з вогнегасника. Чоловіки спортивної зовнішності не довго затрималися і швидко вийшли із зали.

Все це тривало не більше двох хвилин.

– Я не знаю, хто були ці хлопці, я не знаю, чиї це були люди. Ми зараз говоримо з усіма. Наше завдання зробити так, щоб не було кровопролиття, – відповідає на запитання УП про людей спортивної зовнішності Вадим Денисенко.

Коли напруга впала, в зал зайшли всі депутати з БПП, які прийшли сюди. Вони цілком спокійно сіли на лавки і оглядали понівечений зал суду. Олексій Савченко активно взяв на себе функції переговірника і розмовляв з Андрієм Денисенком.

– Нам треба перерва до ранку і відвід судді, – каже до Савченка Денисенко.

 
Суд на Корбаном.Доба друга. Фото Світлана Крюкова

– Так ми тільки за, давай, – відповів Савченко.

Ближче до другої ночі, свідомість втратила адвокат Оксана Томчук, її забрали на медичну кушетку, де вона продовжувала захищати Корбана, вимагаючи перерви у засіданні.

Після 2 ночі всі клопотання розглядала інша суддя – Оксана Бірса, яка навіть не намагалася оголошувати перерву в засіданні.

Щоб хоч якось виграти час, Корбан ближче до ранку понеділка відмовився від усіх своїх захисників.

Близько 11 ранку Корбану надали державного адвоката Аліну Самарець. Зранку понеділка він був абсолютно не схожим на людину, яка два дні просиділа у кріслі з коліщатами.

Він сидів на звичайному кріслі, розстібнувши блискавку на светрі, з-під якого виднілася футболка з Аль Пачино. У руках він тримав Iphone і переглядав Facebook.

–Пане Геннадію, можна взяти коментар, –запитував Корбана хтось із журналістів.

–Я не хочу, щоб мене знімали. Погано почуваюся, добу не спав, – відповів той.

Адвокат Самарець заявила, що для ознайомлення зі справою їй треба не менше трьох годин, суддя Чаус дозволив їй поговорити з Корбаном. Вони близько п’ятнадцяти хвилин поговорили просто в коридорі на лавці.

У результаті Самарець заявила судді, що їй треба час для ознайомлення зі справою і вона не готова захищати клієнта. Зате прокурор Олександр Голінченко висловив думку, що їй було надано достатньо часу для ознайомлення зі справою.

Адвокат запитала у судді, чому як у новопризначеного захисника її не запитали про відвід інших учасників – прокурора і судді. Суддя це питання проігнорував.

– Я не можу за таких умов його захищати, -–обурилася вона і вийшла з зали.

Після цього Корбан обрав собі двох інших адвокатів Івана Головацького та Андрія Левковця.

Буквально за півгодини Чаус продовжив судове засідання і сказав, що адвокати втекли із приміщення суду і він йде в нарадчу кімнату.

Коли Чаус повернувся зачитувати рішення про новий запобіжний захід – про тримання Корбана під вартою до 25 лютого, його перекрикували адвокати і депутати з УКРОПу. Журналістам геть нічого не було чутно.

Поки суддя зачитував ухвалу, Корбан почав одягатися. Політик вийшов на середину і спокійним голосом сказав:

 – Я прошу дотримуватися порядку, тому що в іншому разі можуть бути жертви: не дай, Боже, хтось постраждає.

По Корбану було видно, що він був готовим до цього рішення. В оточенні людей в масках він самостійно вийшов із зали суду і всі мирно розійшлися.

Прокурор Олександр Голінченко ще довго боявся виходити в коридор, а потім його провели через чорний вихід.

Місце влади

Затримання Геннадія Корбана, ще в листопаді оголило нерв команди президента. Сьогодні в найближчому оточенні голови держави є дві групи, що ведуть боротьбу за вплив на голову держави.

– Одна група виступає за збереження ефективної влади, а інша – за більш радикальні дії. За сильну владу. Якщо хочете це можна порівняти з яструбами та голубами, як називають оточення Володимира Путіна, – говорить один із найближчих соратників Порошенка.

В оточенні Путіна яструбами називають силовиків, а голубами – бізнесменів.Про майбутнє затримання Корбана знали безпосередньо силовики – генпрокурор Віктор Шокін і голова СБУ Василь Грицак, Ігор Кононенко і голова РНБО Олександр Турчинов.

Вони готували і втілювали план щодо затримання Корбана і подальших дій влади. За словами співрозмовника в АП, наразі Порошенко ухвалюючи свої рішення прислухається саме до цього крила свого оточення.

 
 Найближчого соратника Петра Порошенка Кононенка називають головним замовником арешту Корбана

Інший співрозмовник в оточенні президента близько місяця тому розповідав УП, що Кононенко дійсно займається справою Корбана. До речі, він був одним із небагатьох, хто знав про майбутнє затримання Ігоря Мосійчука напередодні.

– Ігор діє "в лобову" але не вміє прораховувати ризики ані для себе, ані для найближчих людей, – каже співрозмовник.

До другої частини команди, так званих "голубів" належить голова Адміністрації президента Борис Ложкін, його перший заступник Віталій Ковальчук. А також соратники, що входять до складу ситуативної кімнати.

Але наразі в боротьбі за вплив голуби програють. Дехто з них переконував Порошенка, що не можна зупинятися лише на Корбані і потрібні інші гучні справи не тільки проти ворогів, але і своїх. Натомість за два місяці суспільство їх так і не побачило.

На перебіг судового засідання відреагував Ігор Коломойський, з яким вже давно тривають перемовини щодо сплати дивідендів "Укрнафти" і до капіталізації "Приватбанку".

Через ТСН він передав заяву, де зазначає, що процес над Корбаном модерує не суд, а треті особи з зовнішніх кабінетів.

Схоже крило яструбів з команди президента і він сам налаштовані довести війну з "Приватом" до кінця.

При цьому для влади важливо не допустити в Раду Ігоря Палицю, який може зайти в парламент, якщо балотуватиметься в окрузі покійного Ігоря Єремєєва , адвоката Корбана Андрія Богдана, який йде наступним за списком БПП у разі, якщо хтось із депутатів піде на роботу в уряд.

Питання в тому, чи здасться просто так група "Приват", чи вкотре спробує посадити Порошенка за стіл переговорів.

Поки що в цьому протистоянні виграє влада.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Главное на Украинской правде