Обережно, лайно!

606 просмотров
Пятница, 04 ноября 2011, 19:43
Сергей Лещенко
народный депутат

Диктатура або просто авторитарний режим тримається на декількох стовпах.

Один з них - це брехня та дискредитація людей, які говорять правду.

У Росії критиків режиму Путіна нищили за допомогою повій, яких підкладали під Шендеровича і Лімонова, а потім викладали відео в інтернет.

В Україні поки до такого не додумалися і просто поширюють брехню. При чому дуже примітивну.

Один зі способів - за допомогою дрібного веб-сайту Daily-Ua, який контролюється Банковою. Створений він для того, щоб бути першоджерелом для неправдивої інформації. Тобто щоб на Daily-Ua в подальшому могли безпечно посилатися інші, більш легальні провладні сайти та розганяти неправдивий сигнал по суспільству.

Минулого тижня на сайті Daily-Ua вийшла публікація "Чому мені було соромно на зустрічі з радником Держсекретаря США", в якій розповідається про автора цих рядків, журналіста "Української правди" Сергія Лещенка.

"Ми вже писали, що в Києві перебував радник з питань інновацій Державного секретаря США Алек Росс. Ця надзвичайно цікава людина привезла в Україну передові технології та нові ідеї з розвитку Інтернет-простору.

Під час лекції в Київському політехнічному інституті студенти, як губки, вбирали все, що він розповідав. Але виявилося, не всім в Україні цікаві ідеї Алека Росса: деяких колег з руху "Стоп цензура" цікавлять тільки гроші.

Так, під час зустрічі американського гостя з представниками Інтернет-видань, журналіст "Української правди" Сергій Лещенко не посоромився відкритим текстом, брутально попросити грошей. ""Стоп цензура" - молода організація, чи не могли б ви допомогти грошима? Ми хочемо придбати свій офіс, створити кошторис, щоб мати більше можливостей тиснути на владу", - просив Лещенко Росса.

Це прохання застало зненацька поважного радника Держсекретаря США, який почервонів і не знав що відповісти. Склалася делікатна і не зовсім приємна ситуація. Своїм вчинком Лещенко насамперед поставив в незручне становище українських журналістів, адже показав, що їх цікавлять лише кошти, і бажано у вільно конвертованій валюті. В незручному становищі опинився і Алек Росс, якого можуть звинуватити у тому, що США підтримує українську опозицію.

Журналіст N"

 

У публікації Daily-Ua присутня лише одна правдива інформація - що Росс справді приїздив до Києва і я брав участь у зустрічі з ним, де на прохання гостя розповів, що з себе являє рух "Стоп Цензурі".

Розмова відбувалася у відділі преси та інформації посольства США та проходила в режимі off the records. Іншими словами, зміст спілкування не підлягав розголошенню. Саме такому формату віддав перевагу радник Клінтон.

Але журналіст, який відписався на Daily-Ua, вирішив порушити формат off the records. При чому не просто порушити, а оприлюднити повністю наклепницьку інформацію.

Отже, як повідомляється на сайті Daily-Ua, я начебто звернувся до радника Клінтон з таким проханням: "Стоп цензура" - молода організація, чи не могли б ви допомогти грошима? Ми хочемо придбати свій офіс, створити кошторис, щоб мати більше можливостей тиснути на владу". Після чого дипломат буцімто зніяковів від такого нахабства.

Публікуючи цю брехню, автор явно сподівався, що це не можна буде спростувати - адже розмова відбувалася в режимі без диктофонів.

Але в мене є погані новини для адміністрації президента.

Оскільки розмова з радником Клінтон відбувалася через систему синхронного перекладу, то ця розмова фіксувалася на комп'ютер американського посольства.

Таким чином, мені дуже легко спростувати абсурд, попросивши аудіозапис своїх слів у американській дипмісії.

Порадившись зі співробітниками посольства США, я дійшов висновку, що маю право оприлюднити власну частину розмови. Тобто те, що було сказано безпосередньо мною.

Таким чином, читач може просто порівняти, що мною було промовлено насправді - і наскільки недолугою є брехня провладного сайту.

Отже, мої справжні слова на зустрічі з Алеком Россом - у цьому аудіо-файлі.

Будь-кому очевидно, що це - не просто помилка журналіста Daily-Ua.

Це - цілеспрямоване оббріхування. Більше того, це елемент піар-кампанії. Публікація на сайті Daily була покликана "відмити" неправдиву інформацію з тим, щоб потім нею могли послуговуватися інші ресурси.

І справді, після публікації на Daily-Ua стаття з брехливим викладом моєї розмови вийшла у виданнях депутата-регіонала Андрія Деркача - "Київський телеграф" і "Версії".

 

У свою чергу, Daily-Ua є тупіковим сайтом, на який неможливо подати до суду - оскільки не відомий ні його редактор, ні автор статті, а власник домену в системі imena.ua захований.

Однак цим проколом сайт Daily-Ua повністю викрив свою роль в інфраструктурі поширення брехливої інформації.

Тож я закликаю всіх в подальшому просто не вірити будь-якій інформації з даного ресурсу - Daily-Ua.

І насамкінець - хто ж написав цю статтю для сайту Daily-Ua під анонімним псевдонімом? Хто той журналіст, який не просто порушив формат зустрічі в посольстві США, але оприлюднив неприховану брехню?

Зазначу лише, що на розмові з Алеком Россом був присутній Михайло Подоляк, редактор сайту "Обозреватель", який разом з сайтом Daily-Ua синхронно відмивали Януковича від звинувачень у плагіаті.

Якщо це справа його рук, то виконуючи подібні дрібні, але смердючі завдання, пан Подоляк дійсно заслужив право на подорожі в пулі президента Януковича.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)