Груз 3000

99 просмотров
Пятница, 27 декабря 2013, 11:40
Андрей Пышный
глава правления АО "Ощадбанк"

Почну з асоціацій.

"Вантаж 200" – так в Афганістані маркували транспортування загиблих радянських солдатів, яких повертали в цинкових трунах в СРСР до місця їх поховання. Згодом термін "двохсотий"  почали використовувати в широкому розумінні – той хто загинув.

Даруйте, але це перша асоціація, що спала мені на думку, коли я прочитав проект бюджету-2014, якому присвоєно номер 3000. Домовина. Паперовий саркофаг, в якому Азаров з Януковичем внесли до парламенту понівечене тіло української економіки та добиту систему соціального захисту українців.

1378 днів прем’єрства та 18 (за його власним зізнанням) власноруч створених бюджетів знадобилось 66 річному Миколі Азарову, щоб нарешті увінчати своє нескінченне перебування при владі ганьбою.

"Трьохтисячний" вантаж від Азарова виявився непідйомним. Бюджет написаний під копірку трьох попередніх років і нічим принципово не відрізняється своєю філософією. Філософією печерного партократа та українофоба.

Пройшовши шлях від бюджету узурпації до бюджету насолоди та палиці уряд Азорова увійшов в період найбільшої своєї деградації напередодні повного колапсу.

Сувора правда полягає в тому, що жодного бюджету в країні не має. Поданий в парламент документ - фікція! Приписки, паперові успіхи в будівництві "розвиненого капіталізму", галасливі гасла про реформи, виконання і перевиконання "завдань партії" та "гаряче любого" Леоніда Ілліча, ой, даруйте, Віктора Федоровича, ховають суть - країною торгують, як ніколи.

Макробрехня

Дипломатичні, але безпрецедентно жорсткі заяви Ради директорів МВФ про те, що дії уряду поглиблюють економічні проблеми України, Януковичем і Азаровим не почуті. У проекті бюджету на 2014 рік ця поховальна команда української економіки, як Попундопало у відомій комедії "Весілля в Малинівці", знову "намалювала" собі зростання ВВП аж на 3%. Це при тому, що найоптимістичніший прогноз МВФ дозволяє говорити лише про 1%. У номінальному обчисленні ВВП ця різниця становить цілих 140 млрд. грн.

Тобто влада замість реальних макропоказників знову пропонує макробрехню. Результат цієї брехні ми вже бачимо. Це "покращення", яке приніс українцям сумнозвісний бюджет 2013 року.

Падіння ВВП на 0,3%. Бюджетна діра в 100 млрд. грн. Масова затримка і невиплата соціальних платежів та зарплат. Падіння промислового виробництва - 5,6%. Зокрема, у хімічній промисловості – 19,7%, машинобудуванні – 16,2%, металургії – 5,2%, харчовій промисловості – 12,8%.

Знищено залишки інвестиційного клімату в країні. Його оцінка перебуває на історичному мінімумі. 1,8 бала з 5-ти можливих за рейтингом Європейської бізнес-асоціації. Це рейтинг держави-рекетира. Азаров і Янукович навіть до двієчника не дотягують.

Зовнішній борг з 2010 року, відколи країну очолив професіонал-господарник, зріс з 317 до 550 млрд. грн., тобто аж на 223 млрд. грн. За "дивним" збігом обставин, приблизно на таку ж суму міжнародні експерти оцінюють крадіжки з державного бюджету за цей же період – понад 200 млрд. грн.

Тож говорити, як каже Азаров, про відсталу структуру економіки, яка вичерпала свій ресурс, все одно що нічого не сказати. З 2010 року і весь цей час влада співала коломийку про структурні реформи, а натомість повним ходом йшла банальна "структурна приватизація" державних грошей.

200 млрд. грн. сповна вистачило б на структурні реформи української економіки. Можна було б обійтися взагалі без зовнішніх запозичень. А Угода про асоціацію з ЄС лише посилила б і надала додаткового потужного імпульсу економічному розвитку країни.

Зашморг Путіна

Але історія не визнає умовного способу "якби". Європейську мрію влада вкрала. І це вимірюється конкретними сумами як вже освоєного, так і того, що буде освоєно. 17 грудня в діряве відро української економіки, з якої щодня точать мільярди "професійні реформатори", укинуто 15 млрд. доларів російського кредиту.

У Кремлі зізналися, що повернення цієї позики Росія може зажадати будь-якої миті. До речі, ці гроші зайдуть в Україну транзитом і підуть назад в російську економіку. З отриманих 3 млрд. доларів першого траншу вже в п’ятницю 27 грудня Україна має віддати Росії 750 млн. доларів по кредиту VTB Capital Plc і Сбербанку Росії, наданому у вересні цього року.

Далі влада за цю позику гаситиме жовтневий борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" - це ще 1,4 млрд. доларів. Потім листопадовий борг і так далі. Ось така вона – карусель благодійності Путіна, якою хизуються Янукович і Азаров.

Для порівняння - "поганий" ЄС, з якого Янукович хотів злупити у Вільнюсі 160 млрд. євро, за роки незалежності надав Україні 13,8 млрд. євро, з яких 3,3 млрд. – безповоротна допомога, а 10,5 млрд. – довгострокові позики на пільгових умовах.

І ніхто у Брюсселі не вимагав їх негайного повернення. Головні умови – збалансуйте бюджет, не крадіть, проводьте реформи, створюйте рівні правила гри для бізнесу, запроваджуйте енергозаощадження та нові технології й розвивайтеся. У разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна на таких умовах могла б отримати ще 19 млрд. євро.

Але влада від цих грошей відмовилася, бо їх не можна було б так просто перекласти собі в кишеню. А Путін таких умов не ставив. Кредитний зашморг – це для нього банальний опціон, за яким він розраховує отримати від Януковича набагато більше – права на Україну після 2015 року.

Тому умови російського кредиту відрізняються від європейського з точністю до навпаки. Розрахунок простий, як російська балалайка. Заблокувати в Україні будь-які структурні зміни, як політичні, так і соціально-економічні. Жодної неконтрольованої "Газпромом" енергетичної диверсифікації. Навпаки, поглиблення залежності через збільшення обсягів імпорту російського газу. Контроль над ГТС. Жодного неконтрольованого розширення експортного та інвестиційного потенціалу України.

Відтак суверенний кредитний рейтинг опиняється в руках Москви. Керований з Кремля дефолт – зовнішньоекономічне позиціонування України. Так свого часу було зроблено з Білорусією. Так само хочуть зробити і з Україною.

Сьогодні фактично Путін контролює і фінансування соціальної сфери в Україні через контроль бюджетного дефіциту нашої країни.

Тож кому дістанеться широко анонсоване Януковичем і Азаровим чергове покращення від держбюджету на 2014 рік, який вони начебто підкріпили кредитом Путіна?

Вибори під кийками

31,5 млрд. грн. режим "забив" для себе – на центральну владу і репресивний апарат (утримання президента, парламенту, уряду, СБУ, генпрокуратури, МВС і судів). Це на 2,3 млрд. більше, ніж було цьогоріч. Майже весь бонус піде на МВС. Тепер його бюджет становитиме 18,3 млрд. грн. Вважаю це нагородою для Захарченка і Ко за розгін Майдану.

Загалом порівняно з 2009 роком (тобто до президентства Януковича) фінансування МВС зросло більш як на 7 млрд. грн. або на 63%. При цьому армію й надалі переводять на голодний пайок. Фінансування Міноборони наступного року передбачено на рівні 14,5 млрд. грн. Це на 800 млн. менше, ніж 2013 року. Витрати на розвиток озброєнь планується взагалі скоротити вдвічі - до 463 млн. грн. Якщо цього року армія могла дозволити собі купити бодай три старих російських винищувача, то тепер – лише півтора.

Ще одна характерна ознака - зарплата рядового контрактника в армії стартує з 2100 гривень, а рядового бійця "Беркуту" - з 4300 грн. Ось така вона "Україна для людей" - поліцейська держава, яка покликана захистити не народ від зовнішньої загрози, а владу від власного народу.

Тож результат президентських виборів у 2015 році Янукович цілком імовірно збирається встановлювати під берцями і кийками "Беркута".

Мільярди вугільним баронам

На покриття збитків державних шахт Донбасу в 2014 році хочуть спрямувати 13,3 млрд. грн. Загалом за час правління Януковича у цю чорну діру професіоналами-реформаторами "інвестовано" 37,8 млрд. грн. Щороку на це виділяється все більше й більше коштів. Хоча обсяги виробництва вугілля на державних шахтах, як і світові ціни на нього, зменшуються. Пояснити таку "математику покращення" можна лише одним – це ще одна тіньова каса Партії регіонів напередодні виборів.

Нескінченне Євро-2012

Досі тягнеться корупційний шлейф "Євро-2012". На його "підготовку" наступного року пропонується виділити аж цілих 1,7 млрд. грн. Це вже навіть не смішно, бо ця сума лише на 500 млн. грн. менша, ніж закладається на ремонт доріг комунальної власності в УСІХ населених пунктах України. 

До речі, про дороги. Наступного року на ремонт доріг державного значення планується лише 3,2 млрд. грн. (цьогоріч було передбачено 5,1 млрд.). А втричі більше коштів – майже  10 млрд. грн. – підуть на повернення кредитів, узятих і вже "освоєних" урядом на будівництво доріг у попередні роки. Де ці дороги, хто підкаже і їх покаже? 

Економія на дітях

На будівництво лікарняно-діагностичного комплексу "Охматдит" уряд не заклав ні копійки при потребі у 750 млн. грн. І без того мізерні кошти на реабілітацію дітей з ДЦП порівняно з цим роком (12 млн. грн.) влада скорочує вдвічі (до 6 млн. грн..) по бюджету Мінздоров’я і в 73 рази по бюджету Мінсоцполітики – з 50 млн. грн. до 675 тисяч.

Покарано революційний Київ. Зокрема, онкохворих киян. Пропонується зменшити фінансування з 10 млн. до 4 млн. грн. Центру ядерної медицини Київського міського клінічного онкологічного центру.

При цьому на санаторії та медустанови Державного управління справами (ДУС), яке обслуговує Януковича та його свиту, традиційно виділяється все в повному обсязі – більше півмільярда гривень.

Ні – сучасній освіті!

У сфері освіти влада пропонує припинити модернізацію матеріально-технічної бази навчальних закладів. Порівняно з 2013 роком видатки на це уряд планує зменшити аж у вісім разів - з 518 млн. грн. до 67 млн.

Удвічі планується зменшити фінансування на всеукраїнські і міжнародні олімпіади – з 4 до 2 млн. грн. Владі не потрібна талановита молодь, адже вона виступає за європейське майбутнє, а не повернення до совка.

Репресована статистика

Покарано Держкомстат.Його фінансування на 2014 рік порівняно з 2013 роком скорочено більш як удвічі з 1,2 млрд грн. до 560 млн грн.

Очевидно, Держстат поплатився за правдиву статистику про "успіхи" економічної політики Януковича-Азарова.

Мабуть, це робиться лише з однією метою, щоб на гора видавалися цифри "покращення" під диктат влади.

Запланований ще на 2013 рік перепис населення не відбудеться і в 2014 році. Очевидно, щоб українці перед президентськими виборами не дізналися, скільки їх вимерло, а скільки виїхало по чужих світах на заробітки у пошуках хліба насущного.

Свавілля замість справедливості

Підтвердились висновки опозиції – уряд не збирається виконувати рішення судів,  що гарантовані державою. А це стосується понад 10 млн. українців. Фактична потреба на виконання цих рішень становить близько 12 млрд. грн. 

Але на 2014 рік на ці цілі передбачено лише 77 млн. Тобто вдвічі менше, ніж в 2013 році (157 млн.). Цим Янукович і Азаров прямо кажуть, що чорнобильці, діти війни та  військові пенсіонери НІКОЛИ не отримають належних їм за законом виплат.

Наступного року влада зовсім не збирається забезпечувати житлом інвалідів війни. Кошти на це бюджетом не передбачені. Звісно, легше розвішувати червоні прапори до Дня Перемоги і роздати ветеранам по кілограму гречки.

Так само повністю скасовується держава безоплатна правова допомога громадянам. Якщо цього року на зазначені цілі було виділено 31 млн. грн., то в 2014 році на це у влади не знайшлося ні копійки. Хоча мова йде про юридичну допомогу саме малозахищеним – насамперед інвалідам, пенсіонерам і ветеранам, самотнім літнім людям, які не мають коштів на адвокатів, щоб відстояти свої інтереси в суді.

Некролог економіці

Проект бюджету-2014, який гарант вимагає швидко ухвалити під "йолку", є некрологом українській економіці від поховальної команди Януковича-Азарова. Це розуміють навіть у Партії регіонів, члени фракції якої не підтримали прискорену процедуру ухвалення головного кошторису країни.

Вихід з ситуації ухвалив Майдан. Це відставка уряду, переформатування парламентської більшості, формування технічного уряду, новий перехідний проект бюджету, дострокові парламентські і президентські вибори. Іншого виходу не існує.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)