Керівник ГоловКРУ Сивульський: Досить Тетяні Засусі було написати, і Кучма подарував би вам квартиру

Неділя, 17 квітня 2005, 19:01
Першу частину інтерв'ю з главою Контрольно-ревізійного управління Миколою Сивульським про зловживання Держуправління справами Бакая при незаконному продажі кримських санаторіїв та передачі готелю "Дніпро" структурам Курочкіна читайте тут: Завдяки Бакаю дачу Брежнєва незаконно продали за 78 мільйонів

– Це всі порушення?

– Та ні, ви що? Було виявлено дуже багато інших цікавих моментів, про що ми проінформували керівництво держави... Зокрема: "Поширеним є надання підприємствами, що перебувають в управлінні ДУС, послуг за бюджетні кошти юридичним і фізичним особам, які не передбачені відповідними положеннями".

Наприклад, встановлено 49 випадків, коли в 2003–2004 роках у корпусах і котеджах будинку відпочинку "Пуща–Водиця" мешкали особи, не віднесені до категорії тих, які можуть користуватися його послугами.

Серед них:
Петров, народний депутат
Святкін, директор "Президент–готелю"
Гуртовий, гендиректор авіакомпанії "Аеросвіт"
Трофименко, гендиректор готельного комплексу "Київ"
Матвієнко, голова правління "Промінвестбанку"
Чорномаз, посол Молдови в Україні
Буряк, перший заступник глави правління "Ощадбанку"
Боровик, голова всеукраїнської ради колективних сільгосптоваровиробників
Бровков, член наглядової ради тижневика "Президентський вісник"
Проценко, головний спеціаліст фінансового департаменту Кабміну
Гулик, головний спеціаліст фінансового департаменту Кабміну.

Далі, дуже цікаве... Деякі наймачі, які мали право жити в будинку відпочинку "Конча-Заспа", були настільки бідні, що не розплатилися за це! Перевіркою засвідчено, що недоотримано 132 тисячі гривень як плату перебування 14 осіб.

Зокрема, будинку відпочинку заборгували:
Депутат Герасимов – 13 тисяч гривень
Депутат Сушкевич – 13,7 тисяч гривень
Депутат Петро Симоненко – 22,4 тисяч гривень
Депутат Каденюк – 7,9 тисяч
Депутат Борзих – 7,9 тисяч
Екс–мер Києва Косаківський – 4,8 тисяч

Інший дуже цікавий факт: літаком Ан–74 в серпні 2004 року було виконано рейс – за даними документів, без пасажирів! – за маршрутом Бориспіль–Баден–Баден–Бориспіль. Рейс на замовлення ВАТ "Укртранслізинг".

При цьому у бухгалтерському обліку "Укртранслізингу" заборгованість у сумі 163 тисячі не відображена. Внаслідок цього всі витрати, пов'язані з цим рейсом, віднесені на рахунок державного авіапідприємства "Україна".

– Так а хто літав у Баден–Баден?

– За документами ганяли пустий літак. Але десь ви бачили, щоб на курорт літав пустий літак? Хтось же користувався ним...

– А що КРУ відомо про дачу Кучми в Гуті?

– Там були приватизовані за 5 тисяч гривень угіддя і будиночок лісництва. До речі, дуже цікава назва. Там знаходиться гора Сивуля, і лісництво називається Сивульське. Коли ревізори це прочитали, у них були асоціації зі мною (Сміється.)

А сам комплекс, де відпочивав Кучма, був восени 2004 зданий в оренду на 1 рік.

– Кому?

– Дочірне підприємство "Лаброгран" із стовідсотковою ізраїльською інвестицією.

Також вам дуже цікаво буде знати, що "Гуту" – насправді дача називається Державний оздоровчо–виробничий комплекс "Синьогора" – побудували "Івано–Франківськгаз" і Львівська залізниця. На території "Синьогори" було виявлено 944 позиції майна вартістю 442,6 тисячі гривень, яке в обліку не було відображено. А також 1 931 одиниця майна, взагалі без встановлення вартості, яке також в обліку не показано.

– Тобто це все можна було винести з території дачі і за це нічого б не було?

– Так, "царські подарунки"! Це все майно, як випливає з пояснень, було передано Львівською залізницею. Без документального оформлення. Тут правоохоронним органам роботи вистачить на роки!

 
Дача Кучми в Гуті
 
Зустрічна перевірка, яка проводилася у Львівській залізниці, підтверджує передачу "Синьогорі" матеріальних цінностей на 5,2 мільйона гривень і виконання робіт на 9,9 мільйона гривень.

– Це робилося незаконно?

– Ви знаєте, залізниця має займатися своїми проблемами. Зараз ми проводимо перевірку "Укрзалізниці" відповідно до доручення прем'єр–міністра, і потім скажемо, чи було це законним.

Виявляється, "Укрзалізниця" активно забезпечувала реконструкції й курортних закладів у Криму. Зокрема, дачі №9 в селі Мухалатка – дача президента України – і дачі №10. При цьому акти виконаних робіт представникам ДУС не надавалися і ними не підписувалися.

– Щось є стосовно дач Медведчука, Білоконя?

– Ми ще не завершили перевірки.

– А щодо земель у Пущі–Водиці та Конча–Заспі?

– Є такі матеріали.

Рішенням Київської міськради від 21 жовтня 2004 року громадянам України – прізвища не конкретизовано! – передано у приватну власність і довгострокову оренду на 49 років землю, яка належала будинку відпочинку "Пуща–Водиця". Загальною площею 74,24 га.

Ревізори, на відміну від преси, яка оперує якимись списками, дивляться документи. Цікаво, що такий поважний орган, як Київська міськрада, приймає рішення про надання землі, не вказуючи кому.

– А це рішення Київрада скасувала?

– Так. Але прецедент було створено.

Цитую далі: "Крім того, ревізією встановлено факти незаконного переведення будинків, котеджів, території житлового фонду у приватну власність посадовим особам, органам влади, народним депутатам, а також інші випадки незаконного отримання у приватну власність житла".

Загалом у 2003–2004 роках, а також у січні–лютому 2005 видано 68 ордерів на квартири особам, які не є працівниками адміністрації президента і не є працівниками ДУС.

Конкретний приклад: "У зверненні народного депутата Тетяни Засухи до президента Кучми зазначається: "Діяльність Моторного Д.К. – голова приватного сільгоспкооперативу "Зоря" Херсонської області, Білозерського району село Чорнобаївка – потребує частого перебування в Києві, де він часто зупиняється в готелях, що пов'язано із значними витратами і побутовими незручностями…". Це пише Тетяна Засуха!

Наш висновок: "Всупереч Житловому кодексу видано ордер на двокімнатну квартиру за адресою Позняки–4, будинок 5, квартира 152, житловою площею 35,9 квадратних метрів". Царський подарунок! Досить Тетяні Засусі написати, і, будьте певні, Леонід Данилович теж подарував би вам квартирку.

 
Кучма і Засуха
 
– Що КРУ буде з цим робити?

– Це матеріал для уваги правоохоронців і оцінки законності цих дій.

Далі: "В порушення вимог Положення про порядок надання дозволу про проведення будівельних робіт, затвердженого Держбудом, на території, що належить державній бюджетній установі – будинку відпочинку "Конча Заспа" – без дозволу інспекції з державного архітектурного будівельного контролю зведено три будинки".

На балансі закладу не рахуються новозведені багатоповерхові будинки колишнього президента Кравчука і екс–депутата Семиноженка. Це за документами, які надані.

Документи на будівництво, введення в експлуатацію та відведення земельної ділянки для перевірки не надано. Це не означає, що їх немає. Це свідчить про ставлення цих осіб до наших перевіряючих.

Водночас, виділення земельні ділянки Семиноженку здійснено за рішенням від 26 липня 2001, прийнятом керівником ДУС Дагаєвим. Третій будинок, зведений без дозволу відповідних інстанцій за рахунок коштів депутата Івана Кураса, на баланс закладу зараховано".

Ще один факт: шість будинків вартістю майже 13 мільйонів гривень були зняті з балансу будинку відпочинку "Конча Заспа" і передані на баланс держпідприємства "Укржитлосервіс" для їх включення до житлового фонду цього підприємства.

Цими будинками користуються: будинком №9 – Ківалов, будинком № 16 – Льошенко, колишній глава Черкаської обладміністрації, будинком №19 – Азаров, будинком №12 – Маляренко, будинком №41 – Кравчук... Скільки Леоніду Макаровичу потрібно будинків?! Будинком №76 – Омельченко. До речі, будинок будувався за рахунок коштів, залучених від футбольного клубу "Динамо".

– А колишня опозиція щось отримала від цього свята життя?

– Ні, ми такої інформації не маємо.

– А Шуфрич?

– Отримав. "У будинку відпочинку "Пуща–Водиця" встановлено, що на території земельних ділянок, прилеглих до шести зданих в оренду будинків, є споруди, що не рахуються у його бухгалтерському обліку". Тобто є державна структура, де знаходяться державні споруди, і поруч на їхній території стоять чиїсь будинки.

До перевірки було представлено заяви орендарів з резолюціями на них керівників ДУС –про дозвіл на зведення споруд. Крім того, земельна ділянка, яку на 49 років орендує Шуфрич, огорожена декоративною огорожею, на цій підготовлено майданчик для будівництва. Роботи проведені з дозволу Бакая, який наклав резолюцію на заяві Шуфрича.

Це будівництво здійснене в порушення закону про планування і забудову територій, яким передбачено погодження з місцевими органами влади забудов на їх території.

– Відомо, що окрім дач і землі ще зловживання відбуваються ще і з автомобілями. Чи виявили щось ревізори?

– Так. І знову тут фігурує ДУС. За дорученням заступника голови ДУС Смітюха "Експоцентр України" передав у вигляді благодійної допомоги ДУС чотири автомобілі "Мерседес" – на майже 3 мільйони гривень. І це не зважаючи на те, що збитки підприємства в 2004 році склали 4,7 мільйона!

 
 
Тобто підприємство "Експоцентр" збиткове, і замість того, щоб продати ці автомобілі, воно їх дарує. А підприємств "Експоцентр" утримується з бюджету! Тобто бюджет перекриває його збитки.

Ще один приклад. Значна частина майна організацій, що перебувають в сфері управління ДУС, не використовується за призначенням, а здається в оренду. При цьому виявлені чисельні порушення.

Так, 118 транспортних засобів вартістю 20 мільйонів гривень, отриманих для забезпечення діяльності адміністрації президента, Держупраління справати та заходів, які проводяться на рівні президента, держпідприємством "Об'єднане підприємство транспортного забезпечення" передано в користування іншим підприємствам.

Цитую: "При цьому річний розмір плати за користування для підприємств, що перебувають в управлінні ДУС – їм передані 103 автомобілі – визначався у договорах із розрахунку від 1% до 5% при собівартості кожної одиниці транспорту, при розмірі річного зносу 25"%.

Отже, річний знос 25%, за чотири роки повна амортизація машини, а вони здавали в оренду зі сплатою не 25%, а від 1% до 5%. Це виходить, що держава платить, а ми даємо своїм на дуже пільгових умовах.

За такою ціною – 1% первісної вартості – передано ДП "Автобаза" податкової адміністрації п'ять машин: "Мерседес" S–500, "Мерседес" SL–500, дві "Тойота Лендкрузер" і БМВ–745IL, загальною вартістю 2,5 мільйони.

А київській податковій передали чотири машини – дві "Тойоти Лендкрузер", "Субару Легасі" і "Тойота Камрі", балансовою вартістю 1 мільйон гривень.

Різниця між сумами нарахованого річного зносу зазначених автомобілів і фактичною ціною користування становить в першому випадку 583 тисяч, а 245 тисяч гривень. Царські подарунки!

...Контрольна–ревізійна служба ніколи не була допущена до "Укрзалізниці", ДУС. Змушували перевіряти школи, дитячі садочки, лікарні, де вони знаходили одну–дві тисячі порушень. А тут неконтрольовані мільйони! Це має бути урок, щоб держава більше ніколи не допускала створення територій, закритих для перевірок. Бо там відразу з'являється зона для порушень.

І друге – контроль після того, як події відбулися, дає роботу для правоохоронців. А якщо ми хочемо зберегти ресурси – то треба розвивати попередній контроль. І я так намагаюся перебудувати роботу КРУ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді