Документи Wikileaks доводять зв'язок Сєви Могилевича і РосУкрЕнерго

Понеділок, 29 листопада 2010, 15:30

Кримінальний авторитет Семен Могилевич опікувався продажами російського газу в Україну через компанію "РосУкрЕнерго".

Про це йдеться в документах американських дипломатів перед візитом голови ФБР Меллера до Москви у квітні 2008 року, опублікованих на сайті Wikileaks.

"Незалежний аналіз наводить на думку, що деякі члени служб безпеки (Росії) або самі пов'язані з різними організованими злочинними структурами, або закривають очі на діяльність відомих злочинців...", - йдеться в депеші.

"Приміром, кримінальний авторитет Сергій Шнайдер (більш відомий як Семен Могилевич) не тільки користувався свободою пересування та офіційною охороною всередині Росії, але й отримав призначення в "Газпром" завідувати продажами газу в Україну через тіньову компанію РосУкрЕнерго", - зазначають американські дипломати.

При цьому, за їхніми даними, тільки втративши політичний "дах" - з причин, які так і залишилися нез'ясованими - Могилевич позбувся підтримки цього самого "даху" і в січні 2008 р. був заарештований".

У тій же депеші на Wikileaks йдеться про те, що російські служби безпеки після "кольорових" революцій в Грузії і в Україні активізували роботу проти США та інших західних держав, яких вони звинуватили у підбурюванні протестів і поваленні правителів у Тбілісі та Києві.

"Співробітники спецслужб пильно стежать за офіційною присутністю там урядових структур США, ведуть за ними активне спостереження і навіть домагалися закриття американських гуманітарних програм на Північному Кавказі", - йдеться в документі.

"Сили МВС залучалися для переслідування і залякування учасників акцій протесту опозиції, а "розслідування" діяльності НДО із західною участю за надуманими звинуваченнями (на зразок використання піратського програмного забезпечення) блокували роботу цих організацій з досягнення оголошених цілей", - стверджують американські дипломати.

Переклад документа опубліковано на сайті основного партнера Wilileaks в Росії "Російський репортер".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування