Cекрети групи "Приват" – місця старту кар'єри Тігіпка

Вівторок, 3 серпня 2004, 21:28
"Приват" – одна з найпотужніших українських бізнес–структур, у центрі якої найбільший у країні Приватбанк. І одна з найзакритіших для журналістів.

Згідно з минулорічним дослідженням журналу Wprost лідер групи Ігор Коломойський був названий третьою за багатством людиною України. Вартість його статків оцінена також у 1,5 мільярда доларів. Хоча деякі українські аналітики оцінюють їх у 2,18 мільярди доларів.

Зараз дещо привідкрито завісу над діяльністю четвертої, після СКМ Ахметова, "Індустріального союзу Донбасу" та "Інтерпайпу" Пінчука, бізнес–структури України. Інтерв'ю газеті "Kyiv Post" дав голова наглядової ради та один зі співвласників групи Геннадій Боголюбов.

За його словами, "Приват" володіє значними активами в нафтовому, металургійному бізнесі, особливо у феросплавному, виробництві харчових продуктів, а також низкою інших об'єктів.

"Наша бізнес–група народилася в 1991 році, коли ми – я, Ігор Коломойський і ще два наших партнери – познайомилися із Сергієм Тігіпком. Він запропонував нам відкрити банк. На питання, чому він вибрав саме нас, Тігіпко сказав: "Мені вас порекомендували як найперспективнішу і найдинамічнішу структуру, що має достатні кошти, щоб відкрити банк". Ми погодилися. На той час, щоб відкрити банк потрібно було 50 мільйонів рублів – тоді це приблизно 1 мільйон доларів", – згадує він.

Зараз, за його словами, нинішній глава Нацбанку Сергій Тігіпко, який довго очолював Приватбанк, не є співвласником групи: "Ставши політиком, він побажав бути самостійним і незалежним. Ми залишилися друзями, тісно спілкуємося з ним, його родиною. Але жодного відношення до нашого бізнесу він не має".

"Приблизно до 1995 року в нас сформувалася бізнес–структура. У центрі – Приватбанк і навколо – різні сектори нашого бізнесу... Коли я говорю "ми", то маю на увазі Коломойського, Олексія Мартинова і Боголюбова", – розказав Боголюбов.

Боголюбов зазначив, що в нафтовому секторі бізнес–група володіє акціями найбільшої в Україні нафтовидобувної компанії "Укрнафта", а також двох нафтопереробних заводів на заході країни – "Нафтохімік Прикарпаття" (Надвірна, Івано–Франківська обл.) і НПК "Галичина" (Дрогобич, Львівська обл.).

"Ми володіємо великою кількістю бензозаправних станцій, працюємо з ТНК і іншими компаніями. Таких заправок по Україні приблизно 700", – додав він.

Серед активів групи в металургійному бізнесі Боголюбов назвав гірничо–збагачувальний комбінат "Суха балка" (Кривій Ріг, Дніпропетровська обл.), "певну частку участі" у Південному ГЗК і в металургійному заводі ім.Петровського (Дніпропетровськ), а також пакети акцій коксохімічних заводів – "Баглійкокс", Дніпродзержинський КХЗ (Дніпродзержинськ, Дніпропетровська обл.) і Дніпропетровський КХЗ ім.Калініна.

"Ми – активні гравці на ринку феросплавів", – відзначив також співвласник групи Приват, пояснивши, що їй належать два ГЗКу з видобутку марганцевої руди – Марганецький і Орджонікідзевський (Дніпропетровська обл.), частка в другому в країні Запорізькому заводі феросплавів і контроль над третім в Україні Стахановським заводом феросплавів.

"Також беремо участь у феросплавному заводі в Румунії. Ми його купили в ліквідатора, реанімували, він дуже успішно зараз працює. Точно так само ми вчинили в Польщі. Зараз займаємося заводом в Америці, ще не підписали контракт (про його купівлю), але близькі до цього. Нарешті, у нас маленький завод у Росії", заявив Боголюбов. Він мав на увазі Алапаєвський металургійний завод у Свердловській області.

Говорячи про природу свого стартового капіталу Боголюбов згадав, що починав у радянсько–фінському підприємстві, що продавало комп'ютери на території СРСР. Тоді ж він познайомився з Коломойським. Потім вони працювали в Москві в структурі, що централізовано завозила в Україну телевізори, холодильники, калькулятори.

Говорячи про лобіювання своїх інтересів, Боголюбов сказав, що вони спілкуються з депутатами різних фракцій із Дніпропетровська.

Він підкреслив, що група "Приват" вважає себе регіональною бізнес–структурою, не бере участь у політиці, поки не ставить перед собою ціль стати публічною і переносити центральний офіс до столиці.

"Ми неодноразово дискутували про те, що усі великі бізнес–групи, зрештою, з регіонів перебираються в Київ. Може, і ми коли–небудь переїдемо. Але питання переїзду ще не вирішене. Тут уся наша інфраструктура – це зручно. Не знаю, як це пояснити... Ми в Дніпропетровську, ми – регіональний бізнес", – відзначив Боголюбов.

У той же час він поскаржився, що в групи "Приват" немає нормального контакту з головою облдержадміністрації Володимиром Яцубою, який нещодавно критикував підприємства групи за низьку рентабельність і запропонував Кабміну вжити заходів.

Спростовуючи його обвинувачення, Боголюбов заявив: "На сьогоднішній день політика губернатора Дніпропетровської області мені зовсім не зрозуміла... Можу прямо сказати – у нас з губернатором немає нормального контакту. Думаю, ця його заява пов'язана з тим, що ми з ним не можемо знайти спільну мову".

А ще Боголюбов зазначає, що демократія сформується в Україні лише по завершенні приватизації. Тоді роль депутатів із бізнеса нівелюється. Тому ніхто з приватівської трійки до парламенту не рветься.

На питання, чому вони не починають публічну діяльність, як Ахметов або Пінчук, Боголюбов сказав: "Ми поки ще не розуміємо, навіщо нам це потрібно. Тому що ми – регіональна бізнес-структура. Чим менше про нас знають і звертають увагу, тим, здається, буде більше користі для нашої структури".

"Ті люди, яких ви перелічили, стають публічними або непублічними, переслідуючи якусь мету. У нас поки таких цілей немає. Якщо відчуємо, що нам це потрібно, напевно, теж будемо ставати публічними. Ви – перший журналіст, якому я даю інтерв'ю. Як бачите, я – нормальна людина, і зі мною можна розмовляти", - сказав Боголюбов "Kyiv Post".

Читайте також:

Групі "Приват" пригрозили і примусили рівнятися на Пінчука, Ахметова й Таруту


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді