ДЕСЯТИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ

Вівторок, 30 листопада 2004, 23:00
21:31

Студентські страйкові комітети Інституту міжнародних відносин, Національного університету імені Тараса Шевченко, Київського політехнічного інституту та Міжрегіональної академії управління персоналом провели пікетування посольства Російської Федерації в Україні.

В акції взяли участь більше сотні київських студентів, які, серед іншого, вимагали від президента РФ Путіна відкликати вітання на адресу Януковича.

Від мера Москви Лужкова студенти зажадали публічних вибачень за слова, виголошені 28 листопада в його промові у Сіверодонецьку, коли він назвав події в Україні "апельсиновым подкормленным шабашем".

Пікетники принесли з собою плакати: "Вітаємо в Європі" російською, французькою, німецькою, польською та російською мовами.

Студенти скандували "Посла до народу!", оскільки до них ніхто не хотів виходити. Кричали також "Схід і Захід разом", "Росіяни брати, а не кати". Автомобілі, які проїжджали поруч, вітали вбраних у помаранчеве пікетників сигналами сирен.

21:02

Звістка про рішення Верховної Ради висловити недовіру уряду й відправити його до відставку підняла дух жителів наметового містечка на Хрещатику - прихильників Віктора Ющенка.

За словами жителів містечка, таке рішення ВР – "перший крок для встановлення демократії в Україні", проте "це маленька перемога, і не варто розслаблятися". Вони заявили, що готові залишатися на Хрещатику до "переможного кінця", а також повідомили, що табір постійно поповнюється новими жителями, не зважаючи на суворі умови проживання.

На Майдані Незалежності біля монументу Незалежності з'явилася повітряна куля, привезена дніпропетровськими прихильниками Ющенка. Через сильний бічний вітер запуск кулі перенесли, запевнивши, що вона знаходитиметься на Майдані щонайменше тиждень.

На флагштоку поряд із державним прапором України з'явився прапор оранжевого кольору "Так! Ющенко!".

20:15

Наметовий табір учасників акції громадянської непокори на Хрещатику в Києві вже майже структурувався. У наметах лише на Хрещатику живуть близько 5 тисяч осіб.

Для більш ефективної координації табір було розділено на дві основні частини:
територія від майдану Незалежності і майже до вулиці Прорізної – управління здійснює громадянська кампанія "Пора". Цей табір називають "Верхнім".

Територія від вулиці Прорізної до будинку Київської міської ради – управління здійснюють коменданти, обрані громадою наметового містечка. Ці території складаються з комендантського табору (де розташовані штаб, склади та медпункт) і двох житлових таборів – "Нижній-1" та "Нижній-2".

У другому таборі мешкає близько 3 тисяч осіб. Створено два медичні пункти (ще два функціонують у таборі громадянської кампанії "Пора" на Хрещатику), три склади, що видають теплі речі, кілька пунктів гарячого харчування.

Триває переселення мешканців табору з маленьких туристичних наметів, що були встановлені у перші дні акцій громадянської непокори, до встановлених на тому ж місці великих наметів військового зразка, на 20-40 осіб. Вони вже майже всі обладнані обігрівачами, пенопластовими ліжками та всім необхідним для більш-менш комфортного перебування.

Працює цілодобова лінія допомоги, де бажаючі допомогти можуть дізнатися актуальну інформацію про нагальні потреби мешканців наметового табору.

Телефони: 8 (039) 493-81-96, 8 (039) 493-71-94.

17:20

Понад 3 тис. підписів зібрали прихильники Віктора Ющенка на підтримку відкликання депутатів Верховної Ради Нестора Шуфрича і Бориса Райкова, обраних відповідно по 201 і 200 округах.

Таку кількість підписів активісти акції на підтримку Ющенка зібрали усього протягом трьох днів.

Вінярський також повідомив, що активісти припинили збір підписів про відкликання депутата ВР Богдана Губського. Причиною цього стало те, що депутат Губський змінив свої політичні погляди.

Одночасно в Черкасах триває збір підписів на відкликання депутатів міської ради, які відмовилися підписатися під рішенням про підтримку Ющенка.

17:06

20 житомирських журналістів виступили із зверненням до редакторів, власників і засновників ЗМІ не перешкоджати журналістам об`єктивно висвітлювати події та дотримуватися принципів журналістської етики.

Звернення ухвалено на обласному засіданні Житомирської незалежної медіа-профспілки, передає Уніан.

Як говориться в документі, сьогодні в Україні склалася ситуація, коли журналістів залякуваннями, підкупами примушували замовчувати правдиву інформацію.

"Але народ України має право знати правду, а ми, журналісти, маємо повне право на свободу слова, яке нам забезпечує Конституція", - йдеться у зверненні.

В ньому також сказано, що попри тиск, погрози, обман і підкуп журналісти повинні доносити до людей правдивий стан подій і подавати неупереджену та об`єктивну інформацію, дотримуватися основного принципу етичного кодексу журналіста.

Журналісти Житомирщини підтримують Заяву комітету Незалежної медіа-профспілки України, солідарні з ініціативною групою журналістів "За чесні вибори" і приєднуються до заклику про чесне висвітлення подій.

Журналісти Житомира обурені порушеннями чинного законодавства і підтримують народ, "який став на захист демократії та свободи і обрав Президентом України Віктора Ющенка".

16:41

Більше 500 співробітників дипломатичного відомства України висловили свою позицію, що Україну має очолити лідер, який має реальний мандат довіри народу.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" стало відомо з дипломатичних джерел.

Працівники дипломатичної служби приєдналися до заяви, у якій відзначається: "У момент істини для мільйонів наших співвітчизників державу повинен очолити лідер, у якого є дійсний мандат довіри українського народу й чий особистий моральний авторитет буде визначальним для зміцнення авторитету й ролі України у світі".

Дипломати заявляють, що вважають своїм професійним і людським обов'язком оголосити про свою громадянську позицію. Вони заявляють, що не можуть мовчачи спостерігати за ситуацією, що може поставити під сумнів демократичний розвиток України.

Дипломати підтверджують, що "співробітники зовнішньополітичної служби України були, є й залишаються разом зі своїм народом, що прагне жити в демократичній, правовій і процвітаючій державі - повноцінному члені європейського співтовариства вільних націй".

16:22

Студенти і викладачі Національного університету "Києво-Могилянської академії" продовжують страйкувати, але міняють тактику страйку.

Як повідомили УНІАН у прес-центрі НаУКМА, з 8.30 до 13.00 проводитимуться заняття, а з 14.00 студенти і викладачі вирушатимуть на майдан Незалежності де спілкуватимуться з людьми, братимуть інтерв'ю в учасників подій.

НаУКМА оголошує акцію "З перших рук", мета якої: поширити правдиву інформацію, свої власні враження і спостереження про події в Києві та Україні серед родичів, друзів, знайомих, партнерів в Росії, Придністров'ї, Луганській, Донецькій та Харківській області, Криму через Інтернет, листи, телеграми, телефонні дзвінки.

***

Пресс служба Міністерства транспорту й зв'язку України відкидає обвинувачення в організації "Укрзалізницею" масових безкоштовних залізничних перевезень пасажирів у період президентських виборів.

В отриманій агентством "Інтерфакс-Україна" заяві прес-служби ці обвинувачення характеризуються як "бездоказові заяви". Такі повідомлення були опубліковані в ряді ЗМІ.

"Піклуючись про фінансову стабільність і прибутковість, "Укрзалізниця" здійснювала й здійснює масові перевезення пасажирів відповідно до письмових заявок замовників і повних розрахунків за ці перевезення", - підкреслюється в заяві.

За даними прес-служби, за надання послуг з перевезеннях пасажирів у додаткових поїздах у період президентської кампанії за останні два місяці "Укрзалізниця" одержала 9,1 млн. грн.

"Заявки на перевезення пасажирів в усі регіони держави, а також у країни ближнього й далекого зарубіжжя приймаються постійно", - говориться в заяві.

 Foto Reuters
 
16:13

Від сьогодні до переліку об'єктів, яким допомагає Штаб "911", долучилися також кінотеатри "Росія" та "Дружба" в Києві, які пускають на ніч під свій дах учасників акції протесту проти фальсифікації виборів в Україні.
Як повідомляє "Телекритика", також у Будинку офіцерів відтепер мешкають учасники пікетів біля Верховної Ради.

Найнагальнішими потребами учасників акції на цю хвилину є такі:
- у Київраді потрібні: продукти, медикаменти, пластиковий посуд, чай, кава;
- у Будинку офіцерів: ковбаса, тушонка, хліб;
- у наметовому містечку біля ВР: гаряча їжа та напої;
- у наметовому містечку біля адміністрації Президента: спальники, пінопласт;
- у наметовому містечку на Хрещатику: великі намети, теплі речі;
- в Українському домі: теплий одяг, спальники, матраци, подушки, рушники, зубна паста;
- учасникам пікету біля Російського Посольства: гаряча їжа та напої;
- у кінотеатрі "Росія": ковдри, подушки;
- у кінотеатрі "Дружба": теплі речі.
У Жовтневому палаці можна прийняти душ.

Штаб "911" потребує матеріальної допомоги на розміщення людей та міжміські перевезення. Телефони: (097) 438-46-18, (097) 793-93-10, (066) 120-96-91, (066) 141-66-16, (066) 174-42-91, (067) 505-06-95, (067) 401-39-62.

16:00

Близько 2 тисяч прихильників Ющенка пікетують Маріїнський палац, де відбуваються переговори між Ющенком, Кучмою, Соланою і Адамкусом.

Багато людей від Маріїнського палацу відділяє кордон міліції, які стоять без щитів та шоломів.

Кучма проїхав прямо в середину Маріїнського палацу за огорожу, тому ніхто його не бачив, Ющенко прийшов з боку Верховної Ради. Його появу люди зустріли скандуванням.

В Маріїнському парку розбито наметове містечко. Люди, очікуючи закінчення переговорів, обідають – п'ють каву і чай, бульйон, їдять вареники.

Також встановлено екран, на якому транслюється 5 канал із засіданням Верховного суду України.

В той же час прес-служба ПОРИ повідомила, що о 16:00 її активісти проведуть пікетування Маріїнського Палацу у Києві, протестуючи проти переговорного процесу, який має намір продовжити Кучма із західними політиками Хав’єром Соланою, Александром Кваснєвським та ін.

Також група із 300 активістів ПОРИ вирушила у напрямку дачі Кучми у Кончі Заспі, із метою встановлення там пікету.

15:30

Асоціація фермерів і приватних землевласників України (АФЗУ) закликає аграріїв підтримати акції громадянської непокори проти фальсифікації президентських виборів у країні.

Як відзначається в заяві АФЗУ, "фермери України обурені діями влади в період підготовки й проведення виборів і проголошують своє визнання народному президенту Віктору Ющенку".

Асоціація відзначає, що її члени активно беруть участь в акціях громадянської непокори як у Києві, так й у регіонах.

"У прилягаючих до Києва регіонах формуються колони сільськогосподарської техніки, які будуть блокувати головні автомобільні дороги, а частину їх треба в столицю", - відзначається в документі.

За станом на 1 липня в Україні налічувалося 42,5 тисяч фермерських господарств.

15:04

За офіційними даними Тернопільського міського штабу "Нашої України" за десять днів акцій протесту до Києва на мітингу побувало понад 100 тис тернополян.

Про це повідомив заступник керівника штабу Роман Легкий.

За його словами, штаб щодня відправляє у столицю в середньому чотири "Ікаруси" та 7-8 бусів на15-20 осіб. Для тих, кому не вистачає місця в автобусах, працівники штабу бронюють квитки на потяг.

"До нас звертається чимало тернополян, які їдуть до Києва власним транспортом, – розповів Легкий. – Ми їм допомагаємо бензином. Скільки людей ще поїхало власними транспортом, або самотужки потягом нам невідомо, але вважаю, що ця цифра досить значна".

Легкий зазначив, що до Києва їдуть тернополяни різного віку, але здебільшого – молодь. Чимало студентів, зауважив він, мітингують у столиці від 23 листопада і не мають наміру повертатися додому, до завершення акцій протесту.

***

Учасники Руху громадського спротиву вишикувалися вздовж Столичного шосе, яке веде з Києва у Кончу-Заспу, де президент Леонід Кучма в останні дні проводить зустрічі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", люди, одягнені в жовтогаряче, із прапорами й транспарантами стоять суцільним ланцюгом уздовж дороги на ділянці близько 2-3 км дороги.

Неподалік стоять шість автобусів прихильників Віктора Ющенка.

Найближчим часом Кучма має намір проїхати по цій дорозі в Київ. Він має намір взяти участь у багатобічних переговорах за участю обох претендентів на вищий державний пост й іноземних посередників.

14:45

Близько 60 членів дільничих виборчих комісій в середу пікетували технологічний штаб кандидата у президенти Віктора Януковича у Львівській області, який донедавна знаходився у приміщенні бізнес-центру на площі Петрушевича, 3.

Про це повідомили у Львівському обласному штабі Віктора Ющенка. За інформацією представників штабу, єдиною вимогою пікетуючих було – "повністю повернути обіцяні гроші за роботу у виборчих комісіях".

Один з учасників пікетування повідомив, що їм обіцяли виплатити по 250 гривень за роботу в кожному турі, натомість вони отримали 180 гривень за два тури.

Пікетувальники – студенти ряду львівських вищих навчальних закладів - розглядали роботу в комісіях як можливість додаткового заробітку, тому погодились представляти у комісіях як Януковича, так і Романа Козака та Андрія Чорновола.

Пікетувальники тримали прапор з символікою "Нашої України" та оранжеві стрічки.

14:40

В середу близько 13.30 на журналістку новокаховської газети "Ділові новини" Галину Ширшик вчинено напад. Про це повідомили Київській незалежній медіа-профспілці у редакції "Ділових новин".

Журналістка зі своїми колегами поверталася із завдання до редакції газети, коли до неї підійшов незнайомий і завдав удару по голові, повідомляє Київська незалежна медіа-профспілка.

Нападник дав зрозуміти, що вірогідною причиною нападу стала помаранчева косинка, яка була на журналістці. Галина одразу повідомила про випадок правоохоронців. Зараз на місці події працює оперативна група міліції.

14:20

Депутат Микола Томенко застерігає маніфестантів-учасників акції протесту від зайвої ейфорії після прийняття парламентом рішення про відставку уряду.

Про це депутат заявив, виступаючи на майдані Незалежності у Києві.

"Хочу сказати не ейфорійні і нерадісні речі. Сьогодні був перелом нашої політичної боротьби. Це дуже важливий, але не остаточний крок. Нам треба ще багато зробити, щоб влада належала народу", - зазначив Томенко.

Він також повідомив, що у ці хвилини відбувається засідання Комітету національного порятунку, на якому розглядаються плани подальших дій учасників акції протесту.

14:10

Член фракції Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль заявляє, що блокування будинків органів державної влади буде знято, коли буде чіткий сценарій подальшого розвитку подій.

Коментуючи у вівторок в інтерв'ю журналістам прийняття парламентом України постанови, що передбачає, зокрема, відставку уряду, Шкіль сказав: "Рішення таке, що дало чітке визначення місця й ролі парламенту й парламентаризму в оновленій Україні".

За його словами, парламент не зайняв позицію стороннього спостерігача, не виявив "злочинної бездіяльності".

Депутат підкреслив, що ні переглянути, ні скасувати постанову парламенту не можна. "Це прийнято раз і назавжди", - сказав він.

13:57

На виїзді з будівлі адміністрації президента України на одному із задніх дворів група учасників акції протесту затримала автомобіль-сніговоз, у якому під снігом виявлена значна кількість документації.

Про це повідомили телефоном учасники події. За їх словами, сніговоз виїздив з АП із заднього двору.

Після того, як його зупинили, водій втік з місця події, сказавши, що не хоче нести відповідальність, зазначили учасники події. За словами мітингуючих, частина документів порізана.

На даний час вони чекають на приїзд правоохоронців.

***

Прес-служба головного управління з охорони здоров'я й медичного забезпечення Києва повідомляє про масові звернення до медустанов учасників акцій у столиці.

Так, за даними прес-служби, на 29 листопада за допомогою в медпункти звернувся 971 осіб, зокрема, з гострими респіраторними вірусними інфекціями - 637, пневмонією - 1, травмами - 10 з них госпіталізовано 8 чоловік.

30 листопада зафіксовано 1927 звернень за медичною допомогою: з гострими респіраторними вірусними інфекціями - 1550 осіб, травмами - 5. Госпіталізовані 40 осіб.

13:50

Прихильники Віктора Ющенка, які пікетували будинок Верховної Ради, прямують до Майдану Незалежності.

На чолі колони, у якій кілька десятків тисяч осіб, - народні депутати Микола Томенко, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, що сидять на даху мікроавтобуса.

На мікроавтобусі встановлено колонки, через які депутати звертаються до учасників акції.

Тим часом, народного депутата Нестора Шуфрича (фракція Соціал-демократичної партії (об'єднаної), що виходить з будинку Верховної Ради, оточили близько ста прихильників Віктора Ющенка, які скандували йому "Ганьба!"

"Жовтогарячі" йшли за парламентарієм і його охоронцями до автомобіля. Деякі прихильники лідера "Нашої України" кричали "Зрадник!" і "Бандит!", а кілька людей кинули в машину депутата грудки снігу.

13:27

Комерційна концертна діяльність групи "Океан Ельзи" припиняється на період акції громадянського опору.

Єдині концерти групи можуть відбутися лише в рамках мітингу на площі.

Таким чином, на невизначений час переноситься масштабний "Х-тур" групи по 50-ти містах Росії, запланований на грудень-січень і присвячений 10-річчю "Океану Ельзи".

Ймовірно, тур може відбутися в лютому-березні 2005 року.

"Сьогодні я забув про те, що я музикант, - заявив Вакарчук. Зараз я можу принести більше користі не як музикант, а як громадський діяч".

***

Лідер російської партії "Наш вибір" Ірина Хакамада звертається до громадян України з проханням "у цей непростий час виявити мудрість і мужність, не піддаватися на провокації і заклики сепаратистів, відстояти свою перемогу мирним цивілізованим шляхом".

"Ситуація, що склалася в Україні після другого туру президентських виборів, викликає змішані почуття тривоги і надії: тривоги за долю братерської країни і надії на її демократичне відновлення. Можна по-різному ставитися до методів боротьби, однак варто констатувати очевидне: у сусідній з нами Україні відбувається демократична революція, що стала результатом абсолютно цинічного і корупційного рішення про підтримку Януковича офіційною Москвою", - йдеться в її заяві.

Хакамада звернулася до українських політиків із закликом не допустити розколу країни і кровопролиття. Хакамада також закликала російських політиків, "відповідальних за вироблення державного курсу країни, переглянути свою позицію щодо українських виборів".

"Грубе втручання у внутрішні справи братерського українського народу може привести до того, що Росія утратить всяку репутацію не тільки в Україні, але й в інших демократичних країнах", - вважає Хакамада.

13:15

Депутат Петро Порошенко повідомив про зняття облоги будівлі Верховної Ради.

Про це він сказав, стоячи на даху машини-фургону після ухвалення рішення про відставку Януковича.

Він також додав, що облога Кабінету міністрів продовжується до виконання цього рішення.

Разом з Порошенком на даху автобуса стоять Юлія Тимошенко, Юрій Луценко, Валентина Семенюк та інші.

Це супроводжується скандуванням "Ющенко!" та "Європа!"

12:40

Парламент висловився за недовіру Уряду. Подробиці читайте тут.

12:30

Президент України Леонід Кучма заявляє, що він, як і Віктор Янукович, не підтримує ідею переголосування 2-го туру виборів. Натомість він пропонує провести повторні вибори. Подробиці читайте тут.

12:15

Було ухвалено визнати недійсним і скасувати протокол тервиборчкому про підсумки повторного голосування в межах ТВК № 100 та зобов’язати ТВК провести підрахунок голосів виборців округу повторного голосування 21 листопада 2004 року відповідно до протоколів дільничних виборчих комісій

12:10

Апеляційний Суд Кіровоградської області і виніс рішення задовольнити скаргу представника Віктора Ющенка пана Ревенка повністю та визнати дії територіальної виборчої комісії по встановленню підсумків повторного голосування 21 листопада 2004 року в межах територіального виборчого округу № 100 неправомірними.

Також було ухвалено визнати недійсним і скасувати протокол територіальної виборчої комісії про підсумки повторного голосування в межах територіального виборчого округу № 100 від 23 листопада 2004 року та зобов’язати ТВК провести підрахунок голосів виборців округу повторного голосування 21 листопада 2004 року відповідно до протоколів дільничних виборчих комісій.

Згідно із офіційним протоколом, який подали ці члени ТВК, та з двома підробленими підписами відсутніх на "підпільному" засіданні членів ТВК від Віктора Ющенка – Миколи Садового та Петра Чубченка, участь у виборах в Кіровограді взяли 151 тисяча 670 осіб. 40 тисяч 857 виборців (26,94%) нібито віддали свої голоси за Ющенка, а за Януковича, згідно з протоколом, проголосували 92 тисячі 580 кіровоградців (61,05%).

Обласний штаб Ющенка, спираючись на паралельний підрахунок голосів, згідно з протоколами, що зберігаються в приміщенні ТВК під охороною учасників акції протесту та міліції, стверджує, що за результатами протоколів з усіх 128 виборчих дільниць Кіровограда за Віктора Ющенка проголосували 83 тисячі 892 виборців (54%), за Януковича – 56 тисяч 10 осіб (41%).

Таке рішення Апеляційного Суду Кіровоградської області може стати значним аргументом у Верховному Суді, який зараз розглядає питання стосовно результатів другого туру виборів в Україні, - зазначає прес-служба центрального штаба Ющенка.

11:50

Народний депутат Юрій Луценко повідомив про створення коридору з вулиці Садової до 5-го під'їзду будинку Верховної Ради для проходу народних депутатів та делегації Євросоюзу, президента Польщі Квасьнєвскього та Латвії Адамкуса.

Так він прокоментував слова Шуфрича про те, що депутати з провладних фракцій не прийшли на засідання через те, що бояться, або через те, що їм заважають це зробити.

11:40

Пікет під кінотеатром "Зоряний", де розташовано штаб Януковича, завершився тим, що депутати так і не потрапили всередину. Прихильники Ющенка заблокували вхід до приміщення, оточивши його кільцем. Депутати під’їжджали до кінотеатру, натикалися на пікет і від’їжджали. Янукович, який планував провести в "Зоряному" нараду з більшовиками, так і не приїхав.

За словами організаторів акції, найбільш агресивно прагнули пройти до "Зоряного" депутати з СДПУ(о) Шурма і Шуфрич.

11:30

У будинку парламенту України в Києві до 11.30 у середу зібралися близько 50 тис. прихильників Віктора Ющенка, які скандують прізвище свого лідера й вимагають від народних депутатів прийняття рішень в інтересах народу.

Проїжджа частина вулиці Грушевського від готелю "Київ" до нижньої частини будинку Кабміну (до стадіону "Динамо") повністю залюднена.

На підході до Верховної Ради учасники акції утворили "коридор" з боку метро "Арсенальної" для проходу народних депутатів у будинок парламенту.

Люди, що утворили "коридор", тримають плакати з написами: "Депутати, добре подумайте!", "Прийміть правильне рішення!". Ті, що зібралися також скандують: "Рі-нен-ня!", "Свободу не спинити!", "Схід і Захід разом", "Кучму геть!" й "Ющенко президент!"

За огородженням по периметру навколо будинку Ради через кожен метр стоять співробітники міліції. За їхніми даними, у парламенті зібралися більше 20 тис. чоловік.

Вулиця Садова й з боку Інститутської порожня - перекрита прихильниками Ющенка, що блокують Кабмін. Вулиця Шовковична повністю залюднена з помаранчевою символікою.

Громадяни зайняли позиції на прилеглих до Верховної Ради парканах, дахах і деревах.

11:20

На Івано-франківщині Трудовий колектив ЗАТ "Лукор" страйкує без зупинки безперервних виробничих процесів.

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення було прийнято на засіданні профкому ЗАТ "Лукор" і ВАТ "Оріана", яке підтримало загальнонаціональний політичний страйк.

Профінансована відправка автобуса з працівниками ЗАТ "Лукор" у Київ на підтримку Віктора Ющенка.

Водночас на „Лукорі” збирають одноденний заробіток працівників на підтримку людей, які нині в Києві беруть участь в акції протесту проти фальсифікації виборів Президента України.

11:11

У середу зранку прихильники Віктора Ющенка повністю блокували будинок Кабінету міністрів, припинивши допуск до нього співробітників.

У Будинку уряду перебуває близько 1 тис. учасників акції громадянської непокори, які оточили щільним ланцюгом огородження перед будинком і нікого туди не пускають.

За ланцюгом людей стоять 6 мікроавтобусів впритул один до одного. Через дорогу, у парку напроти Кабміну - близько 30 прихильників Ющенка вибивають такт на старих бляшаних бочках і скандують "Кучму геть" та інші гасла.

На вулиці Садовій біля крила будинку уряду встановлені сцена й екран, де будуть транслювати "5 канал", а також планується виступ лідерів опозиції.

Координатор пікету навколо будинку уряду Геннадій Кузнєцов назначив УНІАН, що, в цілому, ніч пройшла спокійно.

Разом з тим, Кузнєцов повідомив, що цієї ночі було набагато більше провокацій, ніж раніше, зокрема, невідомі люди намагалися пройти по вулиці Садовій, вимагаючи забезпечити їхнє конституційне право на свободу пересування.

Крім того, були спроби розпорошити людей, які пікетують будинок уряду. За словами пікетувальників, люди, які намагалися поділити охоронців проходів до будинку уряду, мали на собі помаранчеві стрічки або іншу символіку блоку Віктора Ющенка.

10:30

Біля Верховної Ради перебуває більше 2 тис. чоловік з помаранчевою символікою, які оточили входи в будинок і пускають тільки його співробітників і депутатів.

Пікетники зайняли частину проїзної частини, затруднивши рух. По середині проїзної частини через кожні 3-4 метри стоять представники організації "Вільне звільнення України", які виконують функції постових міліціонерів.

Учасники акції також зайняли позиції на заборах і за парканом на протилежній стороні вулиці Грушевського. Там вони встановили помаранчеві прапори й плакати. Люди дудять у дудки й скандують "Ющенко", "Нас багато, нас не подолати", "Банду геть" й інше.

Близько 9.30 до будинків парламенту й уряду з Майдану Незалежності рушили багатотисячні колони людей.

Кілька сотень прихильників Ющенка блокують зранку будинок адміністрації президента на вулиці Банковій

Близько сотні людей пікетують будинок Генеральної прокуратури. Там стоїть кілька автобусів приїжджих учасників акції.

10:10

Прихильники Віктора Ющенка оточили Центральний штаб Віктора Януковича, перешкоджаючи депутатам провести там засідання за участю прем`єр-міністра.

Як передає кореспондент УНІАН, депутати, які під`їжджають до кінотеатру "Зоряний", у якому знаходиться штаб, розвертають автомобілі й їдуть назад.

Як зазначають самі пікетувальники, вони хочуть, щоб депутати їхали до Верховної Ради України.

10:00

Американський президент Буш закликав до мирного врегулювання виборчої кризи в Україні, яке б відповідало волі українського народу.

Ця заява пролунала під час візиту пана Буша до Канади на спільній прес-конференції президента США і прем'єр-міністра Канади Пола Мартіна., повідомляє ВВС.

Джордж Буш повідомив, що в телефонній розмові з польським президентом Квасьнєвським подякував йому за посередництво у врегулюванні української кризи і висловив надію на те, що вже невдовзі воля українського народу буде відома.

Президент Буш, який має теплі особисті відносини з російським керівником Путіним, відмовився коментувати заяви Кремля щодо українських виборів.


8:45

Учасники акції протесту, які пікетують Музейний провулок у Києві, повідомляють, що ніч була набагато неспокійнішою від попередніх.

Про це заявив помічник координатора мобілізаційного штабу українських сил самооборони Василь Павлюк.

Він зазначив що протягом ночі кілька разів до пікетувальників, які перекривають доступ до будівлі, в якій за неофіційними даними розташований тіньовий штаб Віктора Януковича, з боку вул. Грушевського підходили люди з вимогою пропустити їх на Музейний провулок.

Павлюк зазначив, що пікетувальники пропускають на територію за пікетами лише тих людей, які проживають, або працюють у будинках, розташованих в межах зони пікету.

Кореспондент УНІАН став свідком спроби двох осіб, які назвалися Юрієм Васильківським та Олексієм Білоусом, домогтися проходу на територію, що закрита пікетами. За словами пікетувальників, до приходу журналіста ці особи встигли розірвати прапор з символікою Ющенка.

В інтерв`ю УНІАН молоді люди, які хотіли потрапити на перекриту територію пояснили, що хочуть пройти, бо мають на це право, як громадяни України і хочуть побачити історичні цінності, які нібито знаходяться на оточеній пікетувальниками території.

Зазначимо, що розмова відбувалася близько 6-ї ранку. Вони також заперечили свою причетність до пошкодження клейончастого прапора з символікою Ющенка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді