Дванадцятий день спротиву

Четвер, 2 грудня 2004, 23:00
Читайте історію революції

ОДИНАДЦЯТИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ

ДЕСЯТИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ

Дев'ятий день непокори

Восьмий день непокори

СЬОМИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ. Від Януковича відмовився його вуз

6-Й ДЕНЬ ОПОРУ. Мітинги по всій країні

П’ятий день. Кабміну зірвали роботу. Відбулися переговори Ющенка і Кучми

Четвертий день. ЮЩЕНКІВЦІ ЗАБЛОКУВАЛИ ВСІ ВХОДИ ДО КАБМІНУ ТА АП

Третій день спротиву. Події на Майдані та біля ЦВК

Другий день народного повстання. Ще один 150-тисячний мітинг

РЕГІОНИ ЗА ЮЩЕНКА

Як все починалося. НАМЕТИ НА МАЙДАНІ. Фоторепортаж

А також

Міфи та Правда наметового містечка

Майдан не спинити

22:43

Народний депутат України Євген Червоненко підтверджує інформацію про більш як 20 автобусів із силовиками, які з'явилися біля військових казарм неподалік ЦВК, однак зазначає, що команда Віктора Ющенка контролює ситуацію.

Про це він сказав сьогодні кореспонденту УНІАН.

Червоненко розповів, що йому пояснили, що "це планова ротація Слобожанської бригади внутрішніх військ (Харків)".

Він наголосив, що "ситуація під контролем. Ми за всім слідкуємо".

За словами депутата, офіцери бригади повідомили, "що ніяких злочинних наказів, вони виконувати не будуть".

Червоненко зазначив, що представники команди Ющенка контролюють ситуацію і закликав "заспокоїти людей". Він додав: "За нами слідкували три роки. За ці роки ми теж навчилися слідкувати".

У прес-службі Центрального штабу Ющенка повідомили, що на вулиці Шовковичній відбувалося завантаження в автобуси бійців спецпідрозділів міліції з Донецької області. Це народному депутату Червоненку підтвердили самі міліціонери.

У зв'язку з цим, Комітет національного порятунку вважає за потрібне застерегти киян та гостей міста від можливих провокацій. Червоненко вважає, що "влада агонізує, тому здатна на усілякі дурниці".

22:15

Володимир Філенко закликав учасників акції протесту залишатися на Майдані до повного вирішення ситуації.

"Знаходимось на Майдані, контролюємо ситуацію, тому що Кучма має підписати рішення парламенту", сказав він.

Філенко підкреслив, що "нам потрібен новий склад ЦВК і тільки тоді ми можемо готуватися до нового туру виборів". "Ми його морально вже виграли, тепер можемо виграти юридично", додав він.

Він повідомив, що наступного дня о 9 годині учасники акції мають збиратися на Майдані.

Філенко також нагадав, що треба поважати та подякувати за терпіння киянам. "Ходимо тротуарами, не гудимо після 2 години ночі, робимо коридори, коли багато людей", закликав він учасників акції.

21:50

Вулицею Шовковичною і далі униз по вулиці Круглоуніверситетській в напрямку до Бессарабського ринку проїхали десять автобусів "ЛАЗ" та "Ікарус" з дніпропетровськими номерами. У всіх автобусів були зашторені вікна, всередині сиділи люди.

Прихильники Ющенка, які пікетують адміністрацію президента з тильного боку, з вулиці Шовковичної, кажуть, що автобуси повезли міліціонерів, які охороняли адміністрацію.

В той же час, перед вхідними дверима Верховного Суду України стоїть великий букет квітів. У нього вкладено аркуш паперу з надрукованим на принтері надписом: "Чесним суддям від вдячного народу".

21:00

Віктор Ющенко привітав народ з перемогою, почавши виступ словами "Слава Україні", "слава кожному з вас!"

Звертаючись до людей, які зібралися в п’ятницю на Майдані незалежності, він нагадав, що "десятки разів починав мітинги з однієї репліки. До кожного з вас стукає доля і питає, яку долю ви хочете: залишити режим Кучми, Януковича, Медведчука чи вільну країну"

"Віднині Україна є демократичною державою, я хочу вітати вільних громадян цієї держави! Я пригадую, що ми казали 21 листопада ми бачитимемо іншу країну з іншими людьми, ми довели, що ми нація, нація, яка хоче робити вибір, робить вибір і головне може його захистити. Ви є істинні герої!", - - сказав Ющенко.

Він пообіцяв вручити посвідчення кожному з учасників українського опору. "За те, що вин е лежали на ліжку, не дивилися порграми спорту, а ви стояли на майдані. Це був центр подій, які привели Україну до демократичної держави ", - сказав Ющенко.

"Я переконаний, що завтра ми поставимо не одну тисячі свічок за благословення України. Щоб українська доля була щаслива. Ми завтрашній вечір проведемо зі священниками", - додав він.

Ющенко зазначив, що багато іноземців були здивовані рівнем дисципліни усіх маніфестантів, толерантною та теплою атмосферою, яка панувала всі 12 днів протистояння на Майдані Незалежності.

"За 12 днів ми пройшли елегантно, красиво всі ті іспити, які могли впасти на наші плечі", - зазначив лідер опозиції.

Ющенко сказав, що йому по-людськи надзвичайно тепло, що люди на Майдані навіть одружуються і висловив думку, що пройде 9 місяців і "будуть народжуватися діти, при чому необов'язково на Майдані, і це будуть подарунки до того свята, яке ми відчуваємо".

"Я особисто аплодую кожному з вас за вашу унікальність, за вашу мудрість, за вашу терплячість. Я вас вітаю за святом! Слава кожному з вас! Слава Україні і слава Господу Богу!", - наголосив Ющенко.

Після виступу Ющенка учасники мітингу виконали пісню. Після цього Ющенко і його команда танцювали на сцені. Ющенко обійняв дружину і рухався в такт техно. Депутати Заєць і Яворівський танцювали, підхопивши один одного під руки. Анатолій Кінах емоційно рухав руками, а середня донька Ющенка постійно притискалася до батька.

19:30

Донецьк зустрів рішення Верховного суду про переголосування другого туру виборів президента України спокійно.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у цей час у місті не проводиться жодного мітингу на підтримку того або іншого кандидата. Реакція керівників області не відома.

Напередодні в цей день на центральній площі міста відбувся черговий мітинг на підтримку Віктора Януковича, у якому взяли участь, за оцінками міліції, близько 10 тис. осіб. Мітинги на площі проходили щодня з 27 листопада по п’ятницю.

Тим часом, як повідомляє кореспондент, жителі області запасаються продуктами харчування - крупами, цукром, сіллю.

У п'ятницю на "чорному" ринку Донецька долари можна було продати за курсом 5,6 грн. за $1, але долари "міняли" не продавали.

***

Прихильники Віктора Ющенка вважають рішення Верховного суду України своєю перемогою.

Як передає кореспондент "Інтерфакс-Україна", у цей час убік Майдану Незалежності по вулиці Грушевського й вулиці Інститутській від будинку Верховної Ради рухаються колони людей, які скандують "Ющенко, так!", "Перемога".

Під час оголошення вердикту Верховного суду багато з людей дивилися його на рекламних телевізійних екранах, встановлених у метро. Після оголошення вердикту на станціях метрополітену в центрі Києва почалися радісні крики й скандування "Перемога".

Разом з тим, як і раніше залишаються заблокованими будинки Кабінету міністрів й адміністрації президента.

Як повідомили агентству координатори блокади цих будинків, до тепер вони не одержали команди про розблокування Кабінету міністрів й адміністрації президента.

Зараз будинок Кабінету міністрів блокують близько 100 прихильників Ющенка, біля будинку адміністрації президента з боку вулиці Інститутської також біля сотні "жовтогарячих".

У парку напроти будинку Кабінету міністрів кілька десятків прихильників Ющенко тарабанять прутами по металевих бочках, вітаючи в такий спосіб минаючу по вулиці Грушевського колону.

17:35

Близько 50 тисяч прихильників лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка пікетують Верховну Раду.

Вони повністю перекрили рух по вулиці Грушевського. Прихильники Ющенка скандують: "Нас багато, нас не подолати", "Кучму геть" та "Ющенко!". Один із мітингувальників заліз на ялину біля Ради й махає синьо-жовтим прапором, повідомляє "Український вибір".

***

Польська фірма Conres подарувала львів'янам 200 метрів помаранчевої тканини на знак солідарності з протестами проти фальсифікацій виборів Президента України.

"З нашого боку це символічний жест підтримки демократичні сили в Україні", - сказав РАР голова компанії Едита Циприс.

Тканину передадуть в п'ятницю польські журналісти, котрі відгукнулися на прохання львів'ян, які відчули гострий дефіцит тканини "опозиційного" кольору.

Адак Кульчицький з Союзу журналістів Польщі в Жешуві сказав, що журналісти вирішили допомогти українцям з помаранчевою тканиною після звернення голови штаба Віктора ЮЩЕНКА у Львівський області Петра Олійника.

У Польщі також другий тиждень поспіль тривають акції солідарності з українцями, повідомляє UNIAN

17:08

Прихильники Віктора Ющенка завершили мітинг на Майдані Незалежності й вирушили до будинку Верховної Ради, де о 17 годині має розпочатися засідання парламенту.

Перед учасниками мітингу виступив народний депутат України Юрій Луценко, повідомляє Український вибір.

Він сказав, що зараз головна бойова позиція не на Майдані Незалежності, а біля будинку Ради. Луценко повідомив, що зараз Рада розглядатиме законопроект, що заборонить при повторному голосуванні використовувати відкріпні талони й урни для голосування вдома.

Він попросив мітингувальників підтримати депутатів, щоб вони прийняли цей законопроект. Також Луценко закликав всіх прихильників Ющенка бути максимально ввічливими з депутатами Верховної Ради.

"Кучманоїдів" серед депутатів Ради стає все менше. І рано чи пізно вони всі повинні будуть стати на бік народу", - сказав Луценко.

 
 
16:58

Сьогодні у Львові на майдані біля пам'ятника Тарасу Шевченку активісти громадянської кампанії "Пора" провели антиалкогольну акцію під гаслом "Ні краплі до перемоги".

Як повідомляє УНІАН, за словами одного з організаторів акції, "було проведено антиалкогольну акцію, оскільки багато людей у період їхньої присутності на майданах змерзають і пробують зігрітися у різний способ".

"В деяких випадках – це чай, а в інших випадках – це алкоголь. І люди, які перебувають під алкогольним впливом, вони неконтрольовані, створюють всілякі провокації, можуть ображати простих громадян і тим самим порушувати спокій мирних акций", - сказав активист "Пори".

Активісти "Пори" під час театралізованого дійства намагались показати, як поводять себе люди, які зігріваються чаєм, і ті, хто зігрівається алкоголем, і закликали "Ні краплі спиртного до перемоги".

15:25

В Мукачевому о 12.00 розпочався 10-тисячний мітинг на підтримку Віктора Ющенка та проти фальсифікації президентських виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, на площі Миру перед міською Ратушею на збудованій сцені виступають представники штабу "Наша Україна" та депутати Мукачівської міської ради.

Промовці закликають закарпатців підтримати мітингуючих у Києві, відстояти чесні вибори і підтримати Ющенка.

На мітинг у місто приїхали делегати з усіх районів Закарпаття. Зібрання проходить мирно.

***

За минулий день, 2 грудня, у Києві в районі знаходження учасників акції масової непокори за медичною допомогою звернулося 2 207 осіб.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у головному управлінні охорони здоров'я й медичного забезпечення Києва, за допомогою звернулися 1339 осіб з гострими респіраторними вірусними інфекціями, 27 - із травмами, 16 - із бронхітом, 1 - з непритомністю, 1 - з переохолодженням, 823 особи звернулися до медиків з іншими медичними проблемами.

З усіх, хто звернувся по допомогу, 21 особа була госпіталізована: дві особи з діагнозом апендицит, 1 - аднексит, 2 - епілепсія, 1 - отит, 1 - гіпертонічний криз, 1 - гастрит, 6 осіб госпіталізовані через травми, ще 7 - з іншими діагнозами.

Масштабні акції протесту почалися після другого туру президентських виборів 21 листопада.

15:03

Активісти опозиції провели пікетування Генерального консульства РФ у Харкові, протестуючи проти втручання Росії у внутрішні справи України.

Як передає кореспондент УНІАН, кілька учасників акції зайшли до приміщення консульства і подарували російським дипломатам книгу президента Леоніда КУЧМИ "Україна - не Росія". "Ми сказали, що Росія не повинна вчити Україну, як їй жити", - прокоментував розмову у консульстві депутат міської ради, член Комітету національного порятунку Антон Геращенко.

У ході акції учасники тримали в руках гасла: "Україна і Росія - брати навіки", "Путін і Кучма нас не посварять", "Кучма - маріонетка, Путін – ляльковод", "НТВ і ОРТ - протріть об'єктиви".

***

Японія висловилася за проведення нового голосування з виборів президента України.

"Японія вважає, що необхідно зняти занепокоєння міжнародного співтовариства щодо невідповідності виборів демократичним стандартам, а також об’єктивно відобразити волевиявлення українського народу за допомогою застосування таких заходів, як нове голосування", - сказано у заяві міністра закордонних справ Японії Нобутака Мачімура.

Також Японія висловлює сподівання на те, що завдяки посередницьким зусиллям сторін, у тому числі Європейського Союзу, буде знайдено політичний шлях виходу з ситуації, що склалася, а також закликає зберігати стриманість у питаннях, які стосуються "підтримання цілісності України".

***

У понеділок, 6 грудня, відбудеться "Хай-тек марш" на підтримку демократії.

До участі запрошуються співробітники компаній – учасників ринку інформаційно-комунікаційних технологій. Мотиви цього заходу викладено в "Заяві працівників інформаційно-телекомунікаційної галузі України".

Збір о 13:30 біля метро "Арсенальна", початок руху об 14:00, напрямок руху - по вулиці Грушевського до Європейської площі.
Жовтогаряча символіка, повна заборона на корпоративну символіку компаній.

Організатори акції просять виділити від кожної компанії людини, відповідального за організацію співробітників, і зв'язатися з ними до 17:00 п'ятниці, 3 грудня, за адресою action@str.org.ua, або за телефоном 8 (066) 148 - 44 - 61.

14:55

Біля будинку адміністрації президента знову з'явилися водомети та дещо посилено охорону.

Як передає кореспондент "Української правди", водомети стоять біля центрального входу та направлені у різні боки по ходу вулиці Банкової.

З боку вулиці Інститутської стоїть загін спецпідрозділу Беркут в три ряди. Їх від людей відділяють три кордони з маніфестантів. Ситуація спокійна.

Спецпідрозділ Барс охороняє будинок Верховного суду України. Вони стоять біля входів у двори по вулиці Шовковичній та Пилипа Орлика. У дворах можна було нарахувати як мінімум два автобуси та чотири мікроавтобуси.

Під будинком Верховного суду на рішення чекають прихильники Ющенка, які чекають на рішення суду. Вони стоять тихо, щоб не заважати суддям приймати рішення а також, щоб учасників акції протесту не можна було звинуватити у тиску на суд.

Маніфестанти також мовчки сприйняли учасників хресної ходи української православної церкви Московського патріархату, які йшли із корогвами а також із атрибутикою Віктора Януковича: біло-синіми прапорами та стрічками.

14:30

Народний депутат Юрій Луценко закликав учасників мітингу на Майдані о 15:30 сформувати колони і рушити до Верховної Ради, де розглядатиметься закон про пере голосування другого туру виборів і можливо формуватиметься новий уряд.

"Ми будемо діяти мирно. Я закликаю вас не тиснути на депутатів, починаючи від Шуфрича і закінчуючи Луценком", - сказав депутат.

Він також повідомив, що міністр Білоконь порушив 15 справ за блокування адмінбудівель і пригрозив міністру, що учасники акції знають, що його приміщення недалеко від АП і можуть "зайти на чай"

"Не треба провокувати нас на прихід до вас на вранішній чай. І нас є відчуття, що у вас п"ють чай раніше від нас і в нас є велика спокуса", - сказав Луценко.


14:22

Луганська філія банку "Аваль" не виплачує пенсії й дає пенсіонерам телефон регіонального штабу Ющенка.

Мотивація банківських працівників: "Пенсій немає через те, що в Києві прихильники Ющенко заблокували кабмін".

Разом з тим, вони дають всім бажаючий телефон штабу й пропонують довідатися там, де їхні гроші.

Інформація перевіряється, але судячи з тому, що люди все-таки дзвонять, вона відповідає дійсності. Які настрої підігріваються подібною ситуацією, догадатися не важко, повідомляє регіональний штаб Ющенка.

В той же час прес-служба голови правління банку "Аваль" спростовує таку інформацію і заявляє, що часткові невиплати пенсій пенсіонерам було пов’язано виключно з затримкою надходжень відповідних коштів від Пенсійного фонду України.

"Стосовно інформації про пояснення банківськими співробітниками затримки виплати пенсій тією обставиною, що Кабінет Міністрів заблоковано, не відповідає дійсності", - говориться в повідомленні.

12:39

Депутат Микола Томенко повідомив учасникам акції протесту на Майдані Незалежності про те, що о 15:00 будуть формуватися колони для того, щоб йти під Верховну Раду.

Вечірнє засідання в парламенті почнеться о 16:00. На засіданні депутати будуть голосувати постанову про внесення змін до закону про вибори президента, що регулює процес переголосування в результаті визнання другого туру недійсним.

12:25

Близько 2 тисяч маніфестантів зібрались біля будинку Верховної Ради. Вони стоять по периметру будинку від Маріїнського палацу до вул. Грушевського.

На площі перед парламентом виведено трансляцію, зараз поки у засіданні парламенту оголошена перерва, транслюються новини "5 каналу".

Маніфестанти також продовжують блокування будинку уряду та Музейного провулку, де за неофіційними даними розташовувався тіньовий штаб Віктора Януковича.

За словами учасників пікетів, минула ніч та сьогоднішній ранок в цілому пройшли спокійно.

12:17

У суботу на з`їзд рад може прибути російський політик Володимир Жириновський.

Про його можливий приїзд і виступ на з`їзді повідомляє Харківський штаб Віктора Ющенка, однак в обласній раді, яка ініціює зібрання, такої інформації не спростовують і не підтверджують, передає УНІАН.

На форум запрошені депутати з усіх областей та представники обласних держадміністрацій, народні депутати України. Запрошення надіслано також Голові Верховної ради України Володимиру Литвину.

Деякі області вже повідомили, що не прибудуть до Харкова. Форум відкриється об 11.00 в Оперному театрі і проходитиме під девізом "За єдину Україну!". Комітет національного порятунку оголосив про проведення пікетування з`їзду у суботу.

Як прокоментував події член КНП Іван Варченко, "за закликами до єдності та про цілісність держави стоять дії сепаратистів щодо створення якоїсь автономії, а тому завдання демократичної опозиції ми бачимо в тому, щоб дати зрадникам відсіч".

Журналісти очікують рішень Харківської міської ради, де зараз тривають консультації, і яка раніше виступала проти сепаратистських тенденцій і засуджувала дії обласної ради.

11:55

Група учасників акції протесту в Києві попрямувала блокувати дачу президента Леоніда Кучми в Конча-Заспі. Про це повідовим "Українській правді" один із координаторів акції протесту в Києві.

Він не сказав, скільки людей вирушили блокувати Кучму, але додав: "Достатня кількість".

Вимогою учасників акції блокування дачі Кучми він назвав підписання указів про відставку Януковича, а також доповнень до закону про вибори президента, який має бути ухвалений у п’ятницю і який дозволяє провести переголосування другого туру.


12:00

Декілька десятків працівників Кабінету Міністрів України сьогодні зранку декілька разів намагалися перекривати рух транспорту по вулиці Грушевського у Києві.

Крім того, вони зробили спробу увійти до приміщення уряду, проте були не допущені прихильниками Віктора Ющенка.

За словами очевидців, станом на 10.50 перед будинком уряду перебували не більше 5-7 працівників Кабміну, які вели дискусію з прихильниками Ющенка. Рух по вулиці Грушевського повністю відновлено.

11:30

На Майдані Незалежності триває 12 день народного повстання проти фальсифікації виборів.

Оголошуючи звернення до людей, які загубилися і прохання перетелефонувати додому, ведучий повідомив, що на Майдані шукають Леоніда Даниловича Кучма.

"а то йому зранку кажуть, що в Україні народ, а ввечері звонить Путін і він знову забуває. Хай краще пройде на Майдан і подивиться, нож літає до Москви".

Заступник голови Київської міської державної адміністрації, начальник головного управління житлово-комунального господарства Михайло Поживанов сказав, що йому важко прогнозувати, коли відновиться звичне життя у центрі Києва.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив, відповідаючи на запитання журналістів.

За словами Поживанова, він сподівався, що "життя майдану ввійде в нормальне русло вже сьогодні, але після почутих вчора висловлювань гаранта нашої Конституції, у мене є дуже великі сумніви, бо знову є втручання у наші внутрішні справи російських політиків. Всі поїздки "на килим до Володимира Путіна нашого Президента ентузіазму якогось мені не додають".

Поживанов також зазначив, що щодня зустрічається і розмовляє з різними людьми, які переконані в тому, що іншого шляху, як проведення повторного голосування другого туру виборів немає.

"А ті політичні заяви, які робить наш президент і не виконує рішення ВР України, вони ускладнюють політичну ситуацію", - наголосив він.

Разом з цим заступник голови КМДА зазначив, що хотів би, аби життя на Хрещатику та на майдані увійшло в нормальне русло якомога швидше. "Але боротьба за владу і страх чи небажання розлучитися з владою – певні політики в нас це робити не вміють, хоча це крок для будь-якої нормальної демократичної держави", - підкреслив він.


В Івано-Франківську на площі перед обласною державною адміністрацією встановлено наметове містечко на знак солідарності із наметовим містечком Києва.

Як передає кореспондент УНІАН, організувало його "Студентське братство".
Організатори кажуть, що кожна палатка представляє один із регіонів України.

Акція також організована на знак протесту проти сепаратистських заяв деяких політиків. Живуть тут студенти цілодобово, організовано харчування, є всі атрибути наметового містечка. Івано-франківці позитивно сприймають цю акцію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді