П'ятнадцятий день спротиву

Неділя, 5 грудня 2004, 23:00
 
 
20:22

Переговори Ющенка, Кучми і європейський лідерів у Маріїнському палаці супроводжуються пікетом прихильників лідера "Нашої України". В акції беруть участь до однієї тисячі осіб, які скандують "Кучму геть" та "Банду геть".

Кучма заїхав на територію Маріїнського палацу на автомобілі, в той час як Ющенко зупинився перед воротами. Він та Порошенко, який його супроводжував, підійшли до мітингувальників та потиснули їм руки.

20:09

У понеділок в Києві у Будинку художника на Львівській площі відкрилася виставка робіт студентів Львівської академії мистецтв присвячена "помаранчевій" революції.

Як повідомила УНІАН одна із студенток Надія Ямнич, ініціатором виставки став відомий український художник, професор академії Левко Скоп, який 23 листопада разом із своїми студентами прибув до Києва для участі в акціях громадянської непокори проти фальсифікацій виборів.

Ямнич додала, що 19 робіт на помаранчевій тканині 8 студентів зі своїм викладачем намалювали за останні два дні.

18:19

На обласному державному телеканалі "ЛОТ" у Луганську запущено новий юнтиющенківський відеоролик: "Попереджаємо: жовтогарячий колір шкодить здоров'ю".

Ролик супроводжується музичним фрагментом з "Диких танців" Руслани. Він транслюється по кілька разів на день. При цьому на екрані виникає напис: "Нас 15 мільйонів".

Крім того, на телеканалі "ЛОТ" іде щоденний телемарафон "Вибори -
2004", де звучать прямі образи на адресу лідерів опозиції, навішуються ярлики.

Учасники марафону постійно залякують глядачів "нашизмом-фашизмом", "апельсиновим шабашем", "жовтогарячою чумою", "свавіллям
ющенківців".

4 грудня учасники акцій протесту на Майдані Незалежності були
названі екзальтованою, легко керованою юрбою, а опозиційні
інтернет-видання - "жовтогарячими сайтами". Телемарафон веде колишній прес-секретар луганського губернатора Олександра Єфремова Родіон Мірошник, повідомляє "Правда переможе".

17:59

У Києві відкрилася виставка, присвячена помаранчевим подіям. Вона проходить у галереї "Мистець" за адресою м. Київ вул. Велика Васильківська, 12. Автор фотографії - Олександр Глядєлов.

***

На вулицях Донецька як і раніше знаходиться велика кількість біг-бордів і лайт-боксів з фотографіями Віктора Януковича на фоні прапора і герба України і написами "Янукович - президент України".

Лайт-бокси розташовані з обох боків центральної вулиці Артема через кожні 30-50 метрів.

17:56

Чеська Республіка високо оцінює і вітає "справедливу та об’єктивну" ухвалу Верховного суду України, який підтвердив порушення низки статей Конституції України і закону про вибори президента України та скасував результати другого туру виборів президента. Про це йдеться у заяві, надісланій прес-службою посольства Чехії в Україні.

Чеська Республіка від самого початку підтримувала всі ініціативи, направлені на повторення другого туру голосування, зокрема посередницькі зусилля президентів Кваснєвського і Адамкуса, сказано в документі.

Зазначаючи, що міністерство закордонних справ Чеської Республіки продовжує уважно стежити за розвитком політичної кризи в Україні, яка виникла після другого туру президентських виборів, в заяві висловлюється переконання, що розвиток ситуації є "подальшим підтвердженням того, що українське суспільство готове до самостійного розв’язання післявиборчої ситуації із застосуванням демократичних і конституційних інструментів".

***

У Львові активісти громадянської кампанії "Пора" на площі перед пам'ятником Іванові Франкові провели акцію-страйк "Студентський вибух", в якій взяли участь близько тисячі студентів львівських вищих навчальних закладів.

Як повідомляє УНІАН, акція тривала близько двох годин, захід було організовано на знак солідарності з людьми, які перебувають зараз на Майдані Незалежності у Києві.

17:14

Члени Комітету національного порятунку в Київській області та представники органів місцевого самоврядування Київщини мають намір звернутися до президента України з вимогою звільнити з посади голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Засуху у зв’язку з його грубим втручанням у виборчий процес та участю в сепаратистському зібранні у Харкові.

Про це повідомив керівник Комітету національного порятунку в Київській області народний депутат Євген Жовтяк, передає прес-служба центрального штабу Ющенка.

Спільна нарада КНП ухвалила серед іншого, "засудити сепаратистські прояви, яких припускаються представники виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, котрі взяли участь у зібраннях у Сіверськодонецьку та Харкові, де приймалися рішення, що грубо порушують Конституцію України".

Також нарадою вирішено "вимагати від президента невідкладного виконання вимог Конституції України – підписати указ про відставку КМУ, запропонувати новий склад ЦВК" та від Верховної Ради – негайно ухвалити зміни до Закону України "Про вибори президента України", які унеможливили б повторення масових фальсифікацій".

17:10

7 грудня відбудеться акція "Квіти від народу України - суддям Верховного Суду".

О 12.00 люди вирушать з Майдану Незалежності до будинку Верховного Суду України, щоб подарувати суддям квіти.

Як повідомив народний депутат Микола Катеринчук, акція стане подякою за те, що "судді у вирішальний для країни час - разом з народом".

16:17

Національні союзи студентів Польщі і Австрії направили президенту Української асоціації студентського самоврядування Олексію Кляшторному листи з висловленням підтримки боротьби українських студентів за чесні вибори і демократію. Про це УНІАН повідомили у виконкомі УАСС.

***

Колектив ЗАТ "Луганська обласна телерадіокомпанія" (ЛОТ) звернувся до колег Луганської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької областей та Автономної Республіки Крим з пропозицією створити консолідоване телебачення Сходу України.

Про це повідомив голова правління ЗАТ "ЛОТ" Радіон Мірошник.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, центральними телеканалами проводиться політика подвійних стандартів, основний потік інформації набув помаранчевого кольору, інформація, що надходить зі Сходу України, спотворюється.

***

У понеділок відновлено навчання у тернопільських школах. Почалося навчання у всіх школах уроком "Боротьба за свободу й демократію в Україні".

Як кажуть вчителі, учні на мітинги уже не тікають. Власне сьогодні вперше з 22 листопада мітинг на Театральному майдані Тернополя не проводили.

15:36

У Львові навпроти оперного театру відбувся віче-страйк. Перед страйкуючими виступив керівник Комітету національного порятунку у Львівській області Петро Олійник.

Він висловив подяку громаді Львова за те, що вона разом з українським народом відстоює своє право вибору, що вона вже 15-й день стоїть на сторожі законів нашої держави, повідомляє інформаційний центр Комітету національного порятунку Львівщини.

Також Петро Олійник повідомив, що у вівторок відбудеться позачергова сесія Верховної Ради, на котрій буде поставлено вимогу ухвалення нового закону України "Про вибори Президента України", відставки нинішнього складу ЦВК та затвердження нового, остаточної відставки Кабміну, відставки генерального прокурора Геннадія Васильєва, міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя, губернаторів Донецької, Луганської, Харківської, Закарпатської і Сумської областей, а також формування нового тимчасового Кабінету Міністрів та призначення нового голови Національного Банку України.

Петро Олійник закликав студентів та викладачів вищих навчальних закладів Львова не виходити на заняття доти, допоки не буде досягнуто основної мети, тобто допоки не переможе демократія в Україні.

***

Студенти вузів Івано-Франківська опівдні прийшли масово підтримати своїх колег із наметового містечка перед обласною державною адміністрацією.

Як повідомляє УНІАН, вони тримали символіку кандидата Віктора Ющенка та транспарант "Геть паразитів української популяції".

На імпровізованому мітингу поряд із наметовим містечком виступаючі наголошували, що їхня мета - домогтися справедливих виборів, і щоб вони мали можливість жити в демократичній країні, щоб не було страху, що "приїде "чорний воронок" і поодинці забиратиме їх і відвозитиме невідомо куди".

Особливий наголос було зроблено на тому, що учасники акції за справедливі вибори "не виступають за переслідування прихильників Віктора Януковича”, а за перемогу Ющенка, при якому утвердиться демократія і вільне виявлення своїх думок.

На мітингу було огорошено про проведення конкурсу графіті на "Стіні Свободи" в Івано-Франківську поблизу ВАТ "Промприлад".

***

Близько 20 членів Асоціації фермерських господарств України проводять мітинг біля будинку Міністерства аграрної політики України. Мітингуючі вимагають негайної відставки уряду.

На мітингу виступив народний депутат Геннадій Удовенко, який подякував учасникам акції за їхню стійкість і закликав продовжувати мітинг.

Кілька фермерів стали біля дверей міністерства, символічно обмотавши себе металевим ланцюгом, повідомляє Інтерфакс-Україна.

На двері міністерства наклеїли кілька плакатів: "Ні - тероризму проти фермерів", "Уряд - у відставку".

Мітинг проходить без інцидентів.

15:24

Штаб наметових містечок звертається до всіх громадян за підтримкою.

Зокрема, учасникам акції протесту, розташованим в Українському домі, потрібні їжа, чай, кава, спідня білизна, одяг, взуття, рушники.

Будинку офіцерів: їжа, вода, спідня білизна, зубна паста і щітки, гребінці.

Склад на Бессарабці потребує продуктів, тарілок, води.

Кінотеатр "Орбіта": продукти, одноразовий посуд.

Міська рада: продукти, чай, кава.

Наметове містечко на Хрещатику: великі намети, дрова, продукти.

На вул. Гринченка, 1: продукти, одноразовий посуд, мило, віники.

Головпоштамт: теплий одяг, швабри, гумові рукавички.

Будемо раді будь-якій матеріальній або фінансовій допомозі.

Телефони штабу: 8(066)1744291, 8(066)1209691, 8(066)1416616, 8(097)7939310, 8(097)4490734, 8(097)4384618.

Штаб підтримки 911 розселяє тих, хто приїхав підтримати боротьбу за свободу.

Також Штаб наметових містечок повідомляє, що в Українському домі, будівлі Міської ради та Будинку профспілок працюють їдальні.

15:02

У понеділок о 14-й годині у Києві від станції метро "Арсенальна" в напрямку Верховної Ради вирушили близько 1 тис. працівників інформаційно-телекомунікаційної галузі, виступаючи за підтримку чесних виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, вони тримають в руках плакати "Інтернет проти брехні", "За сервери, що не брешуть", "Антивіруси від фальсифікації", "Інтернет проти цензури", "ЦИКу - компьютеры без сбоя".

Прямуючи в напрямку ВР, учасники акції скандують "Ющенко! Ющенко!".
Крім плакатів, вони несуть помаранчеві прапори "Так! Ющенко!" та державні прапори України.

Мотиви цього заходу висловлені в "Заяві працівників інформаційно-телекомунікаційної галузі України", яка була ухвалена 2 грудня.

Підписанти Заяви засудили дії тих, хто, "грубо порушивши право людей на свободу вибору, викликав у країні гостру політичну кризу, і тепер затягуванням політичного процесу штовхає країну до кризи економічної", а також тих, хто закликає порушити територіальну цілісність України або змінити основи конституційного ладу.

***

Громадянська кампанія "ПОРА" оголошує про відновлення пікетування дачі Леоніда Кучми у Кончі-Заспі. О 14.00 6 грудня на трасі у Кончі-Заспі близько 300 активістів "ПОРА" розгорнуть пікет, також будуть встановлені намети.

"5 грудня "ПОРА" заявила про акт доброї волі та зняла пікетування дачі Леоніда Кучми. Ми очікували, що у відповідь на наш акт доброї волі Леонід Кучма підпише відставку уряду Януковича, а пропрезидентські фракції у парламенті підтримають пакет змін до Закону про вибори президента України. Проте, Кучма не підписав жодних документів важливих для долі країни", - говриться в заяві "ПОРИ".

Активісти "ПОРИ" також мають намір провести пікетування 3 туру переговорів Кучми із президентом Польщі Олександром Кваснєвським, президентом Литви Валдасом Адамкусом та спікером Держдуми Росії Борисом Гризловим.

Вони також звернулися до до представників іноземних країн із закликом припинити переговори із злочинцями, які заплямували себе спробою здійснення державного перевороту в Україні.

Окрім цього, "ПОРА" вимагає від опозиції припинити переговори з Януковичем та іншими "злочинцями", які фальсифікували вибори

"З джерел близьких до екс-прем’єра Януковича нам стало відомо про початок сепаратних переговорів деякими представників Коаліції Сила Народу щодо політичного майбутнього Януковича. "ПОРА" засуджує такі дії, та вважає їх не тільки аморальними, а і такими, що означатимуть фактичну зраду народу, який відстоює свої права на Майдані", - говориться в зверненні організації до опозиції.

14:00

В понеділок близко 14 години біля Генпрокуратури України проходить акція, в якій беруть участь близько 30 представників ВМО "Молодь – надія України", УРП "Собор", ГК "Пора", громадської компанії "Помаранчева хвиля" та Всеукраїнського об'єднання "Народна опозиція".

Як передає кореспондент УНІАН, учасники акції вимагають притягнути до кримінальної відповідальності за державну зраду окремих посадовців, зокрема, губернатора Харківщини Євгена Кушнарьова, губернатора Одещини Руслана Боделана, губернатора Донецької області Анатолія Близнюка і губернатора Луганської області Олександра Єфремова, а також депутата ВР Раїсу Богатирьову.

Як повідомив в інтерв'ю журналістам голова ВМО "Молодь – надія України" Вадим Гладчук, крім того, учасники мітингу вимагають від генпрокуратури створити слідчу групу та порушити кримінальні справи за свідченнями очевидців і публікаціями в окремих мас-медіа інформації про незаконне перебування на території України російських спецпідрозділів "Витязь" і "Вимпел".

Також вони вимагають притягнути до кримінальної відповідальності голову ЦВК Сергія Ківалова за фальсифікацію результатів голосування другого туру.

Учасники акції тримають в руках плакати з написами "Убить дракона", "Конституція не проституція", "Геть московський десант з України!", а також виставили символічну цинкову труну, на якій написано червоними фарбами "Російському Омону".

13:34

Старший інспектор з особливих доручень НЦБ Інтерполу в Україні майор міліції Павло Скала подав заяву Генеральному прокурору України Геннадію Васильєву, в якій просить притягнути до кримінальної відповідальності міністра внутрішніх справ України Миколу Білоконя, керівників територіальних і транспортних ГУ УМВС, галузевих служб МВС України, "які безпосередньо організовували і брали участь у злочинних діяннях у період до та під час проведення виборів президента України у 2004 році".

Про це кореспонденту УНІАН повідомив сам Скала.

"Я заявляю, що вищі посадові особи органів внутрішніх справ України безпосередньо брали участь у незаконній агітації за кандидата в президенти України Віктора Януковича, шляхом психологічного тиску та погроз примушували особовий склад підпорядкованих підрозділів та членів їх сімей голосувати на виборах за вищевказаного кандидата, збирати "відкріпні посвідчення" тощо", - йдеться в заяві.

"З використанням оперативно-технічних можливостей здійснювалося незаконне стеження за опозиційними політиками та громадськими діячами, чинилися перешкоди законній діяльності міжнародних спостерігачів, журналістів тощо", - продовжує Скала.

У документі зауважено, що "тисячі працівників міліції готові дати офіційні свідчення з цього приводу, частина працівників правоохоронних органів готова надати такі свідчення за умови забезпечення власної безпеки та членам їхніх сімей".

У заяві зазначено, що "небезпечним є подальше залишення на своїх посадах керівників органов внутрішніх справ, що порушили закон та дискредитували українську міліцію, оскільки сьогодні вони знищують матеріальні докази своїх злочинних дій, а під час повторного голосування можуть знову вдатися до тих самих дій".

У Генпрокуратурі прийняли заяву, про що свідчить відповідна відмітка на ній.

Як повідомлялося, 29 листопада Скала після виступів в ефірі "5 каналу" і на мітингу на Майдані Незалежності, де він висловився на підтримку Віктора Ющенка, подав рапорт про звільнення з органів внутрішніх справ та здав службове посвідчення. Зараз триває процес звільнення.

13:24

Близько 5 тисяч прихильників Ющенка проводять мітинг на його підтримку перед будинком Верховної Ради.

Учасники мітингу стоять на площі перед Радою, а також вздовж вулиці Грушевського, частково ускладнюючи проїзд по вулиці.

Учасники мітингу скандують: "Кучму геть!", а також "Ющенко, Ющенко".

Ніхто з лідерів опозиції перед учасниками мітингу поки не виступав, повідомляють "Українські новини".

Близько 5 тисяч прихильників кандидата в Президенти, лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка проводять мітинг на його підтримку перед будинком Верховної Ради.

Учасники мітингу стоять на площі перед Радою, а також вздовж вулиці Грушевського, частково ускладнюючи проїзд по вулиці.

Учасники мітингу скандують: "Кучму геть!", а також "Ющенко, Ющенко".

Ніхто з лідерів опозиції перед учасниками мітингу поки не виступав.

Близько 5 тисяч прихильників кандидата в Президенти, лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка проводять мітинг на його підтримку перед будинком Верховної Ради.

Учасники мітингу стоять на площі перед Радою, а також вздовж вулиці Грушевського, частково ускладнюючи проїзд по вулиці.

Учасники мітингу скандують: "Кучму геть!", а також "Ющенко, Ющенко".

Ніхто з лідерів опозиції перед учасниками мітингу поки не виступав.

12:24

6 грудня о 14.00 в Києві відбудеться акція "Лист українського народу Путіну".

Організовує акцію Центр сучасного мистецтва "Дах". Як повідомив керівник Центру, Влад Троїцький, усіх бажаючих звернутися до російського Президента чекають на Майдані Незалежності.

"Де біля входу в Оперну студію Консерваторії буде розташовано 2 помаранчевих полотна довжиною 60 метрів. Кожен бажаючий зможе на жовтогарячому тлі залишити свої думки та побажання Президенту Путіну", - розповів Троїцький.

Потім полотна віднесуть до російського посольства, повідомляє прес-служба штабу Ющенка.

12:14

Об'єднаний студентський страйковий комітет вузів Києва
продовжуватиме свою роботу. Таке рішення було прийняте вчора ввечері
на погоджувальній раді координаторів студентських страйкомів київських
вузів, в якій також взяв участь радник з молодіжної політики кандидата
в президенти Віктора Ющенка Святослав Вакарчук.

Початковою метою діяльності страйкому студентів Києва було визначено
домогтися проведення повторних виборів президента України на основі
вдосконаленого законодавства, чесної конкуренції та під контролем
ОБСЄ.

Представники страйкому заявляють, що, незважаючи на відповідне
рішення Верховного Суду, їхні вимоги виконані лише частково, тому вони
продовжуватимуть свою діяльність, доки не будуть забезпечені гарантії
проведення чесних виборів, а саме: відставка старого складу
Центральної виборчої комісії і призначення нового складу ЦВК,
відставка уряду Віктора Януковича та внесення змін до Закону "Про
вибори президента України".

11:49

Близько 3 тисяч прихильників Віктора Ющенка, на заклик ведучого мітингу на Майдані Незалежності в Києві, вирушили з Майдану до будинку Верховної Ради.

Ведучий мітингу у своєму зверненні до учасників попросив їх підтримати іншу групу прихильників Ющенка, які, з його слів, вже зібралася біля Ради, повідомляють "Українські новини".

Ведучий також додав, що до завдань мітингувальників біля Ради входитиме блокування входу в Раду для деяких політиків, наприклад прем'єр-міністра Віктора Януковича.

Додаткові інструкції, зі слів ведучого, учасники мітингу зможуть одержати від членів команди Ющенка біля Ради.

11:05

Працівники Кабінету міністрів хочуть звернутися до уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової з проханням захистити право на працю.

Вони підготували лист, в якому зокрема висловлюють протест проти "незаконних дій представників опозиції, що порушують ст. 43 Конституції та позбавляють нас права на працю".

В своєму листі працівники секретаріату уряду зазначають, що починаючи з 26 листопада не можуть виконувати свої службові обов`язки через пікетування прихильниками Віктора Ющенка входу до будинку уряду.

11:00

Близько трьох тисяч прихильників Ющенка розпочали мітинг на його підтримку на Майдані Незалежності в Києві.

Спочатку із вітальним словом до учасників мітингу звернувся депутат Верховної Ради Микола Томенко.

Після цього священики на сцені розпочали проведення традиційної для цих днів молитви.

Водночас понад 300 прихильників Ющенка пікетують будинок Кабінету Міністрів, блокуючи входи з боку вулиці Грушевського.

Більшість пікетників одягнені в будівельні каски.

Разом з тим на тротуарі перед ними з боку вулиці Садової зібралося кілька сотень людей, які не можуть пройти в будинок Кабміну, вони зібралися в невеликі групки й спілкуються між собою. Це співробітники Кабміну, які збиралися в понеділок влаштувати акцію протесту проти блокування будинку уряду.

До пікетників періодично через гучномовець звертається людина, яка закликає їх розблокувати вхід у будинок.

Але прихильники Ющенка на іншому боці вулиці Грушевського продовжують відбивати ритмічні звуки ударами по металевих бочках.

Крім цього, прихильники Ющенка продовжують пікетувати будинок Кабміну з боку вулиці Садової.

Заступник міністра фінансів Сергія Макацарія заявив УНІАН, що недопуск співробітників Кабміну до роботи може зірвати проведення переголосування другого туру виборів та виконання соціальних програм.

"Під загрозою зриву повторне голосування 26 грудня, оскільки ми не можемо підготувати проект змін до закону про бюджет, бо вся електронна база даних знаходиться у Будинку уряду", - сказав він.

Макацарія також зазначив, що недопуск на роботу співробітників середньої ланки вплине і на здійснення соціальних виплат.

"Під загрозою виплата авансу 15 грудня співробітникам бюджетної сфери", - сказав заступник міністра фінансів.

Він зазначив, що постраждати можуть як державні службовці, так і вчителі та лікарі дотаційних регіонів.

За словами Макацарії, середньомісячні трансферти з держбюджету місцевим бюджетам для виплати заробітної плати становлять близько 100 млн. грн.

Він також зазначив, що можуть виникнути проблеми з оплатою послуг житлово-комунального господарства та перерахування субвенцій за спожиту електроенергію.

Крім того, заступник міністра фінансів повідомив, що є проблеми і з перерахуванням грошей за шахтарськими програмами.

Зокрема, уряд до кінця року має перерахувати ще близько 250 млн. грн. для підтримки вугільної галузі.

При цьому Макацарія підкреслив, що виплати зарплат вугільникам вже здійснені.

***

У центрі міста Суми, на площі Незалежності, представники опозиції встановили великий армійський намет на знак солідарності з учасниками акції на Майдані Незалежності в Києві.

Намет огороджено по периметру, він обклеєний плакатами "Так! Ющенко", а також лозунгами "Ми за чесні вибори!", "Покарайте винних!", "Свобода ціни не має!", "Ні фальсифікаціям!".

У наметі цілодобово нестимуть варту представники опозиційних сил. За їх словами, намет стоятиме на площі стільки, скільки триватиме акція учасників політичного страйку в столиці України.

***

У Івано-Франківську від початку грудня з`явилася "Стіна Свободи". Нею стала до цього часу безлика 100-метрова стіна заводу “Промприлад”, повідомляє УНІАН.

Близько 500 учасників студентського Страйкому озброїлися маркерами, клеєм, папером та балонами з фарбою.

Досить швидко 100-метрова стіна перетворилася у справжній мистецький витвір, розписаний малюнками, графіті, віршами, фото з Інтернету, гаслами передвиборчої кампанії Віктора Ющенка.

Після цього під стіною зібралися гурти студентів із запаленими свічками в руках. У такий спосіб прогресивна молодь Івано-Франківська влаштувала імпровізовані проводи режиму Кучми-Януковича-Медведчука.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді