Третій круглий стіл. Провал переговорів чи тактична перемога Ющенка?

Вівторок, 7 грудня 2004, 01:31
Переговори Ющенка, Кучми і західних лідерів закінчилися тим, що Кучма погодився змінити склад Центрвиборчкому і схвалити закон про унеможливлення фальсифікацій на переголосуванні 26 грудня.

При цьому сторони не змогли дійти компромісу у питанні політреформи і відставки уряду Януковича.

Переговори закінчилися о 1:50 ночі з понеділка на вівторок і тривали майже п’ять годин.

Кучма із дуже похмурим виглядом підійшов до мікрофону і сказав: "Коли сторони не знаходять консенсусу, вони роблять повідомлення для преси".

Потім Кучма додав ще кілька речень, явно плутаючи слова. Він був дуже роздратований. "Тому дозвольте мені це зробити (зачитати текст). Мені це поручили. Враховуючи, що не треба міняти людину, яка наголошує на цьому... Бо на вулиці звикли кричати "Геть Кучму!"… І якщо вдруг хтось інший буде – то не треба, щоб збивали ритм на вулиці".

Після цього, не відриваючи очей від паперу, Кучма прочитав:

"Повідомлення для преси:

Учасники круглого столу на своєму третьому засіданні обговорили поточну ситуацію в країні і дійшли згоди про наступне:

- Вважають, що рішення Верховного суду від 3 грудня надає підстави для розв’язання політичної кризи в Україні і має безумовно виконуватися усіма учасниками виборчого процесу.

- Беруть до уваги, що президент України достроково припиняє повноваження членів ЦВК і вносить до Верховної Ради пропозиції щодо нового складу ЦВК, узгоджені та внесені на його (Кучми) розгляд Верховною Радою України.

- Дійшли згоди про необхідність прийняття закону про внесення змін до закону про вибори президента, який би передбачав механізм проведення прозорих і чесних виборів, унеможливлення зловживань і фальсифікацій.

Іноземні учасники круглого столу вважають, що при виконанні пунктів 2 і 3 мають бути розблоковані органи державного управління".

Це повідомлення, за словами Кучми, "завізували": Ющенко, Янукович "із зауваженнями", голова Верховної Ради Литвин "за умови погодження з погоджувальною радою парламенту".

"Президент підтримує позицію голови Верховної Ради", - сказав Кучма про свою позицію.

"Як ви, напевно, зрозуміли, що розбіжності в основному стосуються питань пакетного голосування політичної реформи з одного боку і відставки уряду з іншого", - додав Кучма.

Як відомо, у понеділок погоджувальна рада парламенту із великими складнощами, але дійшла компромісу: спочатку Кучма відправляє уряд у відставку, потім парламент голосує у пакеті зміни до закону про вибори і зміни до Конституції.

Причому нова редакція Основного закону починає діяти з 1 вересня 2005 – якщо до того часу реформують систему місцевого самоврядування. Якщо ні – то дія змін до Конституції починається з 1 січня 2006.

Однак на переговорах у Маріїнському палаці сталося щось, що змусило чи то Кучму, чи то Ющенка не погодитися на такий сценарій.

"Тому дякую всіх! Завтра починає працювати погоджувальна рада. Бажаємо успіхів у розв’язанні тих проблем, які не вдалося розв’язати на круглому столі", - сказав Кучма із дуже невеселим виразом обличчя.

Після цього сторони почали рукостискати один одного. Зробили це і Ющенко з Януковичем. Але, на відміну від минулого разу – не перед фотокамерами, а за спинами інших учасників переговорів.

***

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Кучма сказав, що вважає цей "круглий стіл" проміжним етапом у переговорах. Але, за його словами, це краще, ніж відсутність результату.

"Краще проміжний (результат), ніж нічого", - сказав Кучма.

Кучма знову відзначив, що на минулих переговорах не було досягнуто консенсусу. "Коли немає згоди, говорять: "повідомлення для преси".

Говорячи про перспективи розвитку ситуації, президент сказав: "Перспективи - завтра в парламенті".

Разом з тим в інтерв'ю журналістам Кучма критично відгукнувся про результати переговорного процесу в цілому. "Стоїмо на місці три тижні. Це - гра", - сказав він.

У той же час депутат Роман Зварич (фракція "Наша Україна") повідомив, що головним каменем спотикання на переговорах стала відставка уряду.

"Найбільша проблема – це була проблема відставки уряду", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Зварич висловив сумнів, що переговори можуть рухатися далі без виконання цієї вимоги.

Він повідомив, що після переговорів лідери опозиції проведуть нараду, на якій буде обговорюватися перспектива розвитку ситуації.

Керівник кампанії Ющенка Олександр Зінченко в інтерв'ю журналістам також відзначив, що в ході переговорів опозиція наполягала на порядку введення у дію "великого пакету" домовленостей з відставкою Кабінету міністрів.

"Порядок введення великого пакету надзвичайно важливий - спочатку ми говоримо про відставку уряду, який намагається йти у відпустку, а не у відставку", - сказав Зінченко.

Він відзначив, що небажання двох інших сторін переговорів погоджуватися з виконанням такої умови опозиції є неефективним. "Я не вважаю це ні корисним, ні ефективним", - відзначив Зінченко.

Він назвав минулі переговори провалом, у якому чинне керівництво країни і Янукович "висловили неконструктивну позицію".

"А ми прийшли з дуже конструктивною позицією. Леонід Кучма розраховував, що ми не підемо на компроміс, але раптом почув, що ми готові на компроміс, що ми готові підписати великий пакет. Президент розраховував почути "ні" й обвинуватити опозицію в неконструктивності, зіпхнути на опозицію всі наслідки соціально-економічної ситуації", - сказав Зінченко.

"Спочатку відставка уряду, а не відпустка", - підкреслив Зінченко.

Як відомо, у понеділок Янукович заявив, що іде у відпуску до дня голосування.

Читайте також:

У ВІВТОРОК МОЖУТЬ УХВАЛИТИ ЗМІНИ ДО КОНСТИТУЦІЇ. Перед цим Кучма зніме Януковича


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді