Вісімнадцятий день боротьби за свої права

Середа, 8 грудня 2004, 23:00
Читайте історію революції:

Сімнадцятий день опору

Шістнадцятий день спротиву

П'ятнадцятий день спротиву

Тринадцятий день опору

Дванадцятий день спротиву

ОДИНАДЦЯТИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ

ДЕСЯТИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ

Дев'ятий день непокори

Восьмий день непокори

СЬОМИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ. Від Януковича відмовився його вуз

6-Й ДЕНЬ ОПОРУ. Мітинги по всій країні

П’ятий день. Кабміну зірвали роботу. Відбулися переговори Ющенка і Кучми

Четвертий день. ЮЩЕНКІВЦІ ЗАБЛОКУВАЛИ ВСІ ВХОДИ ДО КАБМІНУ ТА АП

Третій день спротиву. Події на Майдані та біля ЦВК

Другий день народного повстання. Ще один 150-тисячний мітинг

РЕГІОНИ ЗА ЮЩЕНКА

Як все починалося. НАМЕТИ НА МАЙДАНІ. Фоторепортаж

А також:

Прощай, революція!

Міфи та Правда наметового містечка

Майдан не спинити

 
 
21:34

Із двору в адміністрації президента виїхали дві бойових машини-водомети, а також три автобуси зі спецназом. Учасники акції перевірили машини, чи не вивозять вони документи.

Також із АП була спроба вивезти документацію на автомобілі Мерседес, однак учасники акції протесту зупинили його. До будинку адміністрації прибули депутати Порошенко, Деркач і Луценко. Було вирішено підсилити блокаду виїздів із АП автобусами.

Нечисленні пікети продовжують утримувати виїзди з Банкової та дворів, які ведуть до АП.

20:38

Київська міська державна адміністрація закрила вільний доступ для учасників мирних масових акцій протесту проти фальсифікації виборів президента, які тривали в центрі столиці з 21 листопада до 8 грудня, на перший поверх свого будинку.

У ніч із 8 на 9 грудня учасники акцій не ночували в адміністрації.

Київміськадміністрація ще не вирішила, як довго в її будинку буде розміщуватися пункт медичної допомоги.

Всього, за підрахунками Київської міської ради, в мирних масових акціях проти фальсифікації виборів президента, які проходили з 21 листопада до 8 грудня в центрі Києва, взяли участь 300-350 тис. мешканців регіонів.

Подробиці читайте тут

20:04

На Майдані Незалежності розбито намет Громадянської опозиції – спільної ініціативи "Знаю!", "Майдан.org.ua" та "Пори", де можна записатися спостерігачем чи волонтером.

В п'ятницю делегація освітньої передвиборчої неполітичної кампанії "Знаю!" повертається з Грузії, де вона обговорювала можливі сценарії розвитку подій та домовилася про співпрацю.

Як повідомляє громадянська ініціатива "Знаю", "з наступного тижня починається нова кампанія з освіти виборців".

"Знаю!" наполягає на покаранні винних у фальсифікаціях ще до проведення переголосування. Як інформує ініціатива, зараз йде підготовка даних до подання в суди та прокуратури.

"Знаю" також відновлює інформування про виборчі порушення. На сайті ініціативи з'явилася нова рубрика "Новини переголосування"”

З інформацією про порушення можна телефонувати за номером 8 800 50 22 500 (безкоштовно), або писати на адресу: vse@znayu.org.ua

18:00

Міністерство освіти й науки України заявляє про неприпустимість тиску, а також використання "адміністративного ресурсу" для примушування працівників або студентів до голосування за будь-якого кандидата на виборах президента 26 грудня.

Про це йдеться в зверненні Міносвіти до керівників навчальних закладів, наукових установ й органів управління освітою, передає Інтерфакс-Україна.

"Президента держави обирають не колективи, організації й навіть регіони, а кожен громадянин окремо. Виходячи із цього, примус до участі в агітаційних заходах і відмінювання до голосування за конкретного кандидата неправомірне", - відзначає Міністерство.

"Становлення української держави й демократії в Україні в основному залежить від чесного волевиявлення кожного з нас", - йдеться у зверненні.

17:45

Творча спілка українських митців, яка під назвою "Арт-фронт" приймала активну участь у помаранчевій революції, змінить назву "Арт-мир" на честь мирної помаранчевої революції.

"На 13-14 грудня ми запланували арт-марафон на Майдані Незалежності. Зараз наші художники працюють в Центрі сучасного мистецтва Сороса над величезними полотнами з поліетилену, які прикрасять Майдан. Тематика – помаранчева революція", - розповів керівник спілки Влад Троїцький.

"Також, якщо буде отримано відповідний дозвіл, ми плануємо звести на Майдані скульптуру – це буде фігура шахтаря з вугілля та арматури разом з фігурою української дівчини, що буде виготовлена з гарбузів, соняшників, кукурудзи, одним словом усього помаранчевого", - повідомив Троїцький.

"До нас у гості приїде з Гданська польський театр "Знак". Разом з ним та силами наших артистів упродовж цих двох днів ми будемо влаштовувати на Майдані ще й театральні перфоманси", - сказав він, повідомляє прес-служба Ющенка.

16:50

В четвер в Об'єднанні профспілок Львівщини урочисто зустріли львівських освітян, які повернулися з київського Майдану Незалежності.

Як передає кореспондент УНІАН, група педагогів шкіл Львова та області, а також студентів кількох вищих навчальних закладів ще учора була біля стін Верховної Ради України.

Львівські освітяни поділилися своїми враженнями та привезли до Львова сувеніри, зокрема, валянок з написом "Made in USA".

За словами вчителів, ці сувеніри їм передали студенти "Львівської політехніки", які й досі перебувають у наметовому містечку. Вчителі наголосили, що після відвідин Майдану вони переконались, що українська молодь чудова і є цвітом нації.

А найяскравішим враженням для багатьох з них стало виконання Державного Гімну України багатотисячним мітингом, зазначила директор львівської середньої школи № 59 Оксана Малик.

Після зустрічі в Об`єднанні профспілок освітяни вирушили на майдан до Львівської опери де під час народного віче поділилися враженнями з львів'янами.

15:30

Обласна влада Івано-Франківщини має намір запросити луганчан на Новорічні та Різдвяні свята. Про це повідомив сьогодні журналістам голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, нинішні політичні події в Україні "вплинули на кількість бажаючих відпочити у зимових Карпатах". "Немає ажіотажного попиту на поїздки в Карпати, як це було минулі роки, коли в цей час уже не було вільних місць", - сказав губернатор.

За його словами, уже дано відповідні доручення обласним управлінням туризму та культури прорекламувати проведення фестивалю "Різдво у Карпатах".

"Ми запросимо жителів Луганської області до себе в гості, - наголосив керівник області. – Тоді вони на власні очі побачать, які гостинні жителі Прикарпаття і тут нічого поганого немає".

"Тим паче, що тисячі луганчан були спостерігачами на виборах і могли переконатись у доброзичливості наших людей", - сказав Вишиванюк. Він переконаний, що таким чином вдасться "зняти проблему про якусь тривогу щодо нашого краю".

14:18

У Луганську було запущено новий піар-хід – масовку "прихильників" Януковича намагаються пожвавити жовтогарячими прапорами з літерою "Я".

"Оскільки обласній владі все важче збирати "біло-сині гуляння" біля пам’ятнику Шевченку, незважаючи на примусову участь у них місцевих студентів вузів та ПТУ, ні на безкоштовне пиво та грошові заохочення", - зазначає прес-служба штабу Ющенка.

"Тому, для збільшення масовості заходів було заведено нову практику – кілька парубків забираються на постамент пам’ятника і розмахують жовтогарячими прапорами, на яких зблизька можна розгледіти велику білу літеру "Я". Проте досі "оранжевий Янукович" додаткової популярності подібним "мітингам" не забезпечив", - говориться в повідомленні.

14:16

У суботу 11 грудня о 14.00 в Одесі пройде маніфестація прихильників чесних виборів Президента України "Свободу не спинити!". Учасники акції зберуться біля Оперного театру. Після закінчення заходу – мітинг та концерт "Оранжевий десант з Майдану", повідомляє прес-служба штабу Ющенка.

14:15

У прес-центрі Віктора Ющенка відбулась прес-конференція організаторів помаранчевого автопробігу, який під гаслом "Єдність Правда Свобода" пройде 4000 кілометрів по південних та східних регіонах України.

Як повідомили організатори акції Василь Кудрявець та Ігор Сметанка, маршрут колони з 50 автомобілів пролягатиме через Кіровоград, Одесу, Миколаїв, Херсон, Сімферополь, Севастополь, Ялту, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Донецьк, Луганськ, Харків, Полтаву та Чернігів. Закінчиться автопробіг у Києві.

"Наше основне завдання – донести дух, який народився 21 листопада на Майдані Незалежності до найвіддаленіших куточків країни, де навіть до цього моменту існує певна інформаційна блокада", - сказав Ігор Сметанка.

Організатори розповіли, що час проведення акції складе приблизно 10 діб. "В усіх містах будуть відбуватися мітинги та демонстрація короткометражних документальних фільмів про Україну, які люб'язно надані нам кіностудією імені Довженка", - повідомив Василь Кудрявець.

Також вони розповіли, що акція проходитиме за безпосередньої участі громадської організації "Пора". Присутня на прес-конференція активістка громадської організації "Пора" Анастасія Безверха повідомила про заходи, які заплановано здійснити під час автопробігу.

"В акції візьме участь Об'єднання українських художників та об'єднання фотохудожників "Помаранчевий квадрат". Вони провезуть всією країною свої роботи, зроблені в Києві під час "Помаранчевої революції".

В рамках акції також планується проведення вечірніх концертів для людей, будуть грати ді-джеї, які працювали на Майдані. Ми хочемо познайомити українців з територією свободи, яка була створена на Майдані", - зазначила Безверха.

Ігор Сметанка повідомив, що брати участь в акції будуть приватні автомобілі. "Нам обіцяють фінансову підтримку, але в основному це все буде за власний кошт. Кандидатів вже є більше 50, і ми запрошуємо до участі "на конкурсній основі" усіх бажаючих".

Василь Кудрявцев розповів, що в "помаранчевій" автоколоні вже є "Мерседеси" S класу, "Ауді", "Жигулі", "Москвичі". Організатори не виключають того, що в кожній області до них будуть приєднуватися волонтери, і кількість автомобілів при поверненні до Києва важко навіть уявити.

На питання про можливу агресію по відношенню до учасників автопробігу в східних регіонах організатори відповіли, що їдуть "з відкритим забралом". "Основна ціль пробігу донести до Українців думку про те, що ми одна велика сім'я", - наголосили активісти акції, повідомляє прес-служба штабу Ющенка.

14:02

Наметове містечко в центрі Києва скоротить свою площу, однак залишиться на колишньому місці до 26 грудня, а при необхідності - і далі.

Про це заявив на прес-конференції в четвер у Києві один з комендантів містечка Тарас Логінов. За його словами, додому будуть відправлені більшість жінок, діти й люди похилого віку.

Таке скорочення чисельності містечка дозволить поліпшити якість проживання тих, хто залишиться. Зокрема, будуть поставлені кращі намети, більше наметів із внутрішнім обігрівом, харчуванням й охороною буде тепер регулярним, а замовлення на харчування будуть робитися попередньо.

Намети будуть продовжувати охороняти, хоча й не в настільки жорсткому режимі, як раніше, оскільки жителі містечка зараз менше побоюються провокацій, ніж раніше, а також тому, що значно покращилося співробітництво із працівниками міліції.

"Це не буде прохідний двір", - сказав комендант Логінов, коментуючи повідомлення про те, що в наметовому містечку живе більша частина бомжів Києва.

"Нашим завданням зараз є зробити табір не тільки максимально комфортним для його жителів, але й мінімально дратівним для Києва й киян", - заявив Логінов.

Логінов повідомив, що сьогодні населення наметового містечка - близько 5 тисяч осіб, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

13:03

У Дніпропетровську наметове містечко не "згорнеться" до 26 грудня, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер в обласному штабі лідера "Нашої України".

25 наметів стоять у центрі міста на площі імені Леніна. В них цілодобово перебувають близько 60 осіб, яких зміняють кожні 12 годин.

Жителі містечка агітують за свого кандидата, роздають перехожим інформаційні матеріали. На території містечка до дня голосування продовжать перебувати телевізор, супутникова антена, що дозволить прихильникам Ющенка й городянам стежити за останніми подіями України й зарубіжжя.

***

На центральній площі Свободи в Харкові до ранку четверга знято наметове містечко прихильників Януковича.

Намети були виставлені навпроти облдержадміністрації й повністю перекривали площу від проїжджої частини вулиці Сумської.

Зараз на площі залишається два наметових містечка - одне "жовтогаряче" і друге "зелене", де стоїть всього 4 намети й фургончик, у якому гріються й відпочивають люди.

"Зелені" сказали кореспондентові агентства "Інтерфакс-Украина", що знімуть свої намети після того, як підуть "жовтогарячі". Вони себе позиціюють як "територію миру й примирення". Від самого початку "зелені" казали, що підуть тільки після всіх.

Прихильники Ющенка в четвер о 14.00 проводять на площі Свободи заключний мітинг, після чого передбачається демонтаж наметового містечка.

Тепер жителі наметового містечка мають намір активно переключитися на агітаційну роботу, а також на контроль за переголосуванням другого туру.

12:59

10 грудня в Ужгороді на Народній площі з 14 .00 до 16.00 відбудеться
"Громадська панахида за усопшим тоталітарним режимом Кучми-Януковича".

За повідомленням прес-служби регіональної організації громадянської кампанії "Пора" в Ужгороді, траурне торжество відбудеться в такій послідовності:

- мітинг-реквієм над труною "Рудого Таргана" - символу режиму;

- вкладання символів померлої епохи до труни;

- траурний похід закарпатців по місцях бойової Неслави режиму
(ОДА-УМВС-КГБ-міськрада).

- Опущення труни на воду річки Уж і депортація водним шляхом з територіі
України поДунаю в Чорне море.

"Цього дня закарпатська демократична громада дружно позбудеться атрибутів
злочинного режиму. Ужгородці принесуть з собою брехливу пресу, фальшиву агітацію і все, що нагадує нам вчорашній день", - зазначає "Пора".

Пес-служба громадянської кампанії також підкреслює, що "під час панахиди ридати дозволяється тільки членам СДПУ(о)".

***

Міністерство закордонних справ Чеської Республіки привітало рішення українського парламенту про прийняття так званого "великого пакету", до якого входять політичні конституційні реформи, реформи закону про вибори президента і закону про самоврядування, а також рішення про склад нової Центральної виборчої комісії.

Чеська Республіка водночас оцінює і той факт, що президент Кучма на місці підписав зміни до законів, йдеться у повідомленні прес-служби посольства Чехії в Україні.

Чехія також висловлює сподівання, що повторний другий тур виборів відповідатиме демократичним стандартам і заявляє про готовність направити своїх спостерігачів.

12:54

У Луганську з'явився ще один антиющенківський ролик, повідомляє обласний штаб кандидата.

Ролик починається зі звуків трембіт і видів Карпат (кліп Руслани "Дикі танці"). Під ритмічні звуки цієї пісні Юрій Луценко вимовляє якісь нерозбірливі фрази, потім чітко говорить: "Рушаємо!", у кадрі виє вовк, марширують мілітаризовані з'єднання , скачуть мавпи.

Складається враження, що "міфічні бандеровці зараз спустяться зі своїх полонин, і почнуть різати шахтарських дітей", - описує настрій агітпродукта штаб Ющенка.

Транслює ролик губернаторський канал - ЛОТ, однак в штабі Ющенка вважають, що ролик зроблений не в області . "Кадри оброблені просто філігранно - очевидно, що їх робили не в Луганську , де загальний розвиток ТВ можна охарактеризувати, як аматорський ", - говориться в повідомленні.

Раніше Ленінський суд Луганська визнав неправомірними дії телекомпанії ЛКТ, яка транслювала рекламний ролик на підтримку Віктора Януковича до підведення підсумків першого туру голосування.

Нагадаємо, що в ролику компонувалися: гітлерівці, які марширують вулицями міст України, свастики, провокатори, які влаштовують безладдя перед Центвиборчкомом.

12:29

Станом на 8 грудня за медичною допомогою в медпункти Головного управління охорони здоров`я та медичного забезпечення КМДА у районі перебування учасників масової акції звернулось 2232 осіб.

Як повідомили УНІАН у Головному управлінні охорони здоров`я та медичного забезпечення КМДА, люди зверталися з такими діагнозами: гострі респіраторні вірусні інфекції та застудні захворювання – 773 особи; травми – 35; бронхіти – 43; гіпертонія – 81; хронічний гастрит – 47; холецистопанкреатит – 28; ЛОР-хвороби – 33; нейроциркуляторна дистонія – 20; інші – 1172.

З них госпіталізовано 8 осіб з такими діагнозами: пневмонія – 1; інфіковані рани – 2; серцевий напад – 2; гангрена стопи – 1; гострий апендицит – 2.

11:50

Студенти варшавських вузів, що об`єдналися в Ініціативу ”Вільна Україна”, мають намір скерувати до України на час проведення повторного другого туру президентських виборів 200 спостерігачів.

Більшість із них – молоді люди з неурядових організацій, повідомляє "Німецька хвиля".

На прес-конференції 8 грудня, яку організували "Вільна Україна", Польсько-Український Форум та Фонд Баторія, секретар правління Об`єднання українців у Польщі Петро Тима наголосив на новій якості місії спостерігачів: ”Ми хочемо, щоб участь Польщі у виборах в Україні була адекватною польсько-українським відносинам”.

22 грудня майбутні спостерігачі пройдуть одноденний вишкіл у Фонді Баторія. Незважаючи на те, що в Польщі під час українських виборів триватимуть Різдвяні свята, Ініціатива "Вільна Україна" звернулася до польського уряду з проханням профінансувати виїзд спостерігачів і оголосила збір коштів.

Студенти мають надію, що на місію зголосяться люди, які знають українську і російську мови і будуть готові присвятити свій час спостереженню за виборами. Польські волонтери поїдуть у всі області України, але більшість з них будуть скеровані на виборчі дільниці Східної та Південної України.

На запитання, чи готові студенти до можливих труднощів чи тиску на виборчих дільницях, лідер "Вільної України" Яцек Кастелянєц відповів: "Так, про це будуть говорити на навчанні, а крім цього спостерігачі будуть їздити в групах, будуть також люди з інших країн, тому усі ці труднощі можна подолати".

Крім того, поляки будуть також входити й до інших міжнародних структур, які відсилають спостерігачів в Україну, зокрема – ОБСЄ та ЕНЕМО.

Також про готовність надіслати по сто спостерігачів в Україну заявили Німеччина та США.

11:48

Прихильники Ющенка згорнули наметове містечко у Вінниці, встановлене 23 листопада для проведення акцій протесту на площі Театральній у Вінниці.

У четвер близько 8:00 ранку жителі містечка згорнули останній з 19 наметів.

У містечку постійно перебували близько 15 представників штабу Ющенка, 15 студентів вінницьких ВНЗ, 1 представник малого бізнесу й 2 журналісти вінницької газети "НЕП".

Як повідомив Українським Новинам координатор громадської організації "Пора" у Вінницькій області Андрій Кулібаба, рішення про демонтаж наметового містечка прийняте у зв'язку з останніми подіями у Верховній Раді.

"Після призначення переголосування другого туру виборів, переобрання ЦВК і внесення змін до закону про вибори Президента, є підстави вважати, що можливості влади з фальсифікації результатів виборів 26 грудня мінімізовані", - сказав Кулібаба.

Він також додав, що інтерес жителів Вінниці до акцій протесту знижується, тому учасники цілодобової акції протесту проти фальсифікацій на виборах Президента вирішили використовувати інші методи агітації.

Зі слів Кулібаби, за час проведення акції протесту в наметовому містечку було зібрано близько 5 тис. підписів за відставку голови Державної адміністрації у Вінницькій області Григорія Калетника й роздано понад 100 тис. примірників друкованої й агітаційної продукції.

"Сенсу стояти й протестувати більше немає, потрібно проводити агітацію, зустрічатися й розмовляти з виборцями", - додав Кулібаба.

11:02

Учасники акції громадянської непокори в четвер припинили блокування будинку Кабінету Міністрів у Києві, однак мають намір продовжувати блокування адміністрації президента доти, поки в неї не ввійде як президент Віктор Ющенко.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" представник пікетників.

Зараз біля будинку адміністрації з боку вулиці Інститутської перебувають близько 30 осіб, які пропускають через свої загородження тільки співробітників комітетів Верховної Ради, перевіряючи у них посвідчення. Блокування триває також з боку Лютеранської вулиці.
В адміністрації, як і раніше, залишаються близько 20 наметів, але людей в них нема.

Біля будинку уряду повністю знято кордони мітингуючих з боку центрального входу по вулиці Грушевського. Прихильники Ющенка також пішли з парку навпроти Кабміну. Барабани мовчать.

Вулиця Садова, на яку виходять три під'їзди будинку уряду, перекрита автобусами як з боку Інститутської, так і з боку Грушевського. На Садовій - близько 10 учасників акції опору, однак вони не перешкоджають проходу людей.

Біля будинку Верховної Ради людей немає зовсім. Проте там продовжує стояти встановлене громадянською кампанією "Пора" наметове містечко, в якому перебувають близько 20 осіб.

На Майдані учасників акції немає. Наметове містечко на Хрещатику залишилося в колишніх межах, однак іногородні учасники акції поступово роз'їжджаються по домівках. Організовано пункти відправлення людей. У деяких частинах містечка складено й зібрано цілі ряди наметів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді