Останнє слово Кучми до українського народу

Субота, 1 січня 2005, 02:05
Шановні співвітчизники!

Щиро вітаю вас із Новим Роком та Різдвом Христовим!

Зичу вам щастя, здоров'я й добробуту.

Нехай в усіх українських родинах панують любов і згода, тепло і затишок в оселі, добрий настрій і приємне відчуття свята.

Від усього серця бажаю миру і порозуміння всій нашій країні, яка пройшла надзвичайно складні випробування і дійсно стала іншою. Ми подолали свій "історичний Рубікон" - довели право бути незалежною, вільною і демократичною державою.

І сьогодні, підбиваючи підсумки минулого десятиліття, хочу сказати: ми заклали міцний фундамент для впевненого руху вперед.

Тепер перед нами - нові важливі завдання, справді новий відлік часу, новий етап розвитку і нова історична дистанція.

Звичайно, дуже хотілося б, аби у новий рік ми не несли тих багатьох проблем, які слід вже давно полишити позаду. Шлях, який нами пройдено за останні роки, інші країни проходили цілими десятиріччями. І не всім, на жаль, вдавалося подолати його мирно й безкровно.

Одні звертали вбік через невпевненість у кінцевій меті.

Інші - зупинялися на півдорозі, загрузали у кризах і протистоянні. Декого взагалі лякали перспективи будь-яких змін, а відтак все лишалося "як було". Україна ж, попри всі складнощі, послідовно й наполегливо рухалася вперед. І я гордий тим, що цей шлях ми пройшли з вами разом. Дорогі друзі!

Сьогодні від імені всього українського загалу хотів би подякувати всім тим, хто боровся за здобуття української незалежності на початку дев'яностих.

Хто створював фундаментальні інститути української державності - армію, національну валюту, органи влади і місцевого самоврядування, законодавчу, правоохоронну і судову системи. Хто працював над прийняттям української Конституції тисяча дев`ятьсот дев`яносто шостого року і втілював її у життя.

Хотів би висловити слова щирої подяки також всім тим, хто сприяв втіленню конституційної реформи у 2002-2004 роках. Хто відстоював право на політичний вибір під час минулих президентських перегонів - незалежно від персональних симпатій. Хто забезпечував мирний вихід із недавньої політичної кризи і сприяв примиренню в суспільстві.

На особливу шану заслуговує кожен, хто, незважаючи на політичні пристрасті, продовжував працювати заради добробуту і економічного процвітання України.

Завдяки вашим зусиллям Україна змінилася, зміцнилася і остаточно утвердилася в новій демократичній якості.

Хотів би також подякувати всім, з ким довелося працювати впродовж останніх років: і вірним соратникам, і тим, з ким політика поступово розвела по різні боки "барикад", і тим, для кого критика влади і опозиційність завжди були принциповими справами.

Впевнений, що саме завдяки такій діалектиці - шляхом постійного подолання протиріч - Україні вдалося досягти демократичного прогресу.

В цьому - запорука нашого подальшого розвитку. Хочу побажати тим політикам, які прийдуть завтра і будуть визначати обличчя Української держави впродовж наступних десятиріч, відповідальності, терпіння і бережливого ставлення до тих здобутків, які своєю працею створили попередні покоління українців.

Якщо в Україні пануватимуть мир і злагода, решту наш працелюбний народ зробить власними руками і своїм розумом.

Шановні мої співвітчизники!

До тих, хто живе на Заході і на Сході, на Півдні, Півночі і в Центрі, в селищах і містах України, звертаюся як до єдиного і неподільного Українського народу.

У наступному, 2005 році, в України буде вже новий Президент. І уся Україна, кожен її регіон і окремий громадянин мають прийняти цей демократичний вибір як свій власний. Адже ця людина буде потребувати вашої підтримки.

Впевнений, що попереду на нашу країну чекають добробут і процвітання. Вірю, що у нашому багатонаціональному суспільстві завжди пануватимуть згода й мир.

Ще раз бажаю усім вам добра, міцного здоров'я і нових здобутків у новому році!

Будьте щасливі!

Цитується за сайтом www.president.gov.ua

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді