Не охайно

Середа, 2 березня 2005, 18:03
Перемога "Гринджолів" у відбірковому Конкурсі на "Євробаченні" ризикує забрати першість за скандальністю у реприватизації "Криворіжсталі" і арешту акцій "Динамо".

І мова навіть не про те, що реперська пісенька має невеликі шанси на "Євробаченні". Зрештою те, що запропонувала Ані Лорак, було чимось ну дуже схожим на успішну Руслану минулого року – від костюму до балету.

І якщо би Ані Лорак перемогла, то фанат "Євробачення" побачив би, що співачка з України була така, як минулого року, тільки трошки гірше. Гірше не через голос чи талант, а тому, що таке вже було.

"Разом нас багато" - це пісня, яка стала настроєм року, улюблена пісня "Української правди" (і не тільки) часів Майдану. Вона відображає дух революції, що стала дуже популярною у світі.

Тому, як заспокоює продюсер Руслани, на конкурсі якраз і може перемогти щось ексклюзивне, чого нема більш ні в кого. Тим більше, що на таких конкурсах, як власне і на багатьох інших, включаючи Нобелівську премію з літератури, давно вже дають призи не за творчість, а за політичну кон'юнктуру.

Втім, справа в даному випадку дещо в іншому. Найбільший резонанс викликало те, що Микола Томенко уже у фіналі увів своїх учасників тоді, коли конкурс добігав кінця.

Чи можна сьогодні діяти так, як це робила Банкова часів Кучми? Навіть заради революційної доцільності? Ні, і ніколи.

А люди, які місяць на морозі вимагали чесності на виборах, мають пам'ятати, що так само слід чинити і в житті.

Не можна не визнати, що те, як проводила конкурс Національна телерадіокомпанія нагадувало найгірший приклад "переглядів самодіяльності" епохи Хрущова-Брежнєва.

Часом тих, хто брав участь у конкурсі, не те що на "Євробачення" виставляти, а в сільський клуб на "розігрів" посилати не варто, щоб не руйнувати психіку молодого покоління.

У відповідь на першу статтю про "Євробачення", "Українська правда" отримала чимало листів читачів, які виправдовували дії Томенка, а поведінку Лорак порівнювали з поведінкою Мороза після 1999 року. Дивно, але жодного з них - на підтримку Лорак.

Читачі вважають, що присутність серед низки невідомих пошукувачів пісенного щастя єдиної пристойної співачки Ані Лорак наводило на думку, що українська музична еліта давно вже обрала, хто поїде на "Євробачення" від України. Ну такі собі вибори на безальтернативній основі. При цьому ніколи ні в кого не виникло сумніву, що все чесно. Все і було чесно. Формально.

Тільки, напевно, тоді був би скандал іншого плану. Що НТКУ спеціально провела такий конкурс, щоб на ньому перемогла саме Лорак. І що все це було заплановано.

Обурені читачі відзначили, що під час фіналу і Олександр Пономарьов, і Олена Мозгова відкрито висловлювалися на підтримку цієї співачки.

Можливо, коли Томенко побачив склад учасників фіналу українського "Євробачення", він був правий, що ввів туди ще низку нових учасників. Принаймні, це додавало альтернативу глядачу. Можна навіть сказати, що те, що віце-прем'єр запропонував виконавців ще не було гарантією того, що за них проголосують, зазначають читачі "УП".

Але зробити це Томенку слід було інакше, а не дідівським методом – "по предложению высшего руководства". Можливо, слід було скликати прес-конференцію і не жартувати, що від України переможе і Поплавський, а сказати, що Україна поки що провалює не лише саму підготовку до конкурсу, але й вже завалила увесь попередній конкурс. І запропонувати або провести новий, або, принаймні, публічно назвати нових конкурсантів.

А так виявилося, що Ані Лорак, яка спочатку співала "за Кучму по уму", а потім співала за Януковича, а в проміжку між цим не відзначилася жодним шедевром, стала "жертвою політичних репресій", поряд з "Криворіжсталлю" та "Динамо".

А один необачний крок гуманітарного віце-прем'єра коштував певної частки авторитету новій владі.

В середу близько 30 представників молодих членів СДПУ(о) пікетували прес-конференцію "Ґринджол", висловлюючись проти їх перемоги і вимагаючи, щоб Україну представляла-таки Ані Лорак.

А КПУ має всі підстави роздавати коментарі, що віце-прем'єр з гуманітарних питань "проштовхнув" групу "Гринджоли" у фінал відбірного конкурсу "Євробачення", забезпечивши тим самим перемогу цього колективу".

"Цей факт є показником загальної, у тому числі й політичній культури так званої "нової" влади. І справа тут зовсім не в співаках, які співають щиро, але непрофесійно, а в тому, як нахабно влада використовує цих хлопців у своїх безкультурних-політичних проектах, просуваючи виконавців дилетантського репу, тобто речитативу, що складається із примітивних слоганів, на "Євробачення", - скаржаться комуністи.

На четвер запланована прес-конференція за участю самої Лорак на тему "Євробачення" - це не Майдан". До кампанії на її підтримку приєдналися маргінальні політики Віталій Журавський, Валерій Івасюк, Дмитро Понамарчук "та інші представники громадськості". Чим і відбили усіляке бажання підтримувати Лорак.

Між іншим, самі "Ґринджоли" заявили, що готові піти на переголосування, хоча й не вважають свою перемогу нечесною, оскільки не були ініціаторами своєї участі у конкурсі.

Як заявив у середу на прес-конференції президент компанії "Ukrainian Records" Андрій Даховський, "група дуже професійна, і це єдиний шанс для України показати щось на "Євробаченні".

Між іншим, група збирається переписати текст пісні, залишивши лише приспів. Пісня ж називатиметься "Пісня свободи" або "Пісня вільних людей". Її готуються перекладати на англійську мову.

А тим часом в Інтернеті вже з'явився переклад німецькою революційного хіта, який надіслав в "УП" читач:

Але цузамен
Але цузамен - унс цу філен!
Але цузамен - нихт капітулірен!
Фальсіфікаціонен - Кайн!
Махініціонен - Кайн!
Банден - Кайн!
Лёйге ніхт
Ющенко, Я!
Ющенко, Я!
Дас іст Украйнер Фюрер
Я-Я-Я!!!
Вір, ніхт Думкопфт
Вір, ніхт Баранен
Вир зінд фон Українрайх
Тохтес унд Брудерс
Ецт одер ні відер
Налте вартунг!
Але цузамен - унс цу філен!
Але цузамен - унс нихт капітулірен!



ОБГОВОРИТИ НА ФОРУМІ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді