Смерть головного учасника справи про убивство Гонгадзе

П'ятниця, 4 березня 2005, 10:54
Читайте також:

Піскун знає замовників. У П'ЯТНИЦЮ БУДЕ ДОПИТАНИЙ КРАВЧЕНКО

Хто є хто. На дивані президента Кучми. Юрій Кравченко

Хто винний у смерті Гонгадзе? Той, хто має вбити Ющенка

ЮРИЙ КРАВЧЕНКО НАЗНАЧЕН ГЛАВОЙ ГОСУДАРСТВЕННОЙ НАЛОГОВОЙ АДМИНИСТРАЦИИ

"Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми". У Британії оприлюднено допити міліціонерів "наружки"

Кравченко: "Кисіль, да. Він тут має вагу"
Кучма: "Друг Бродського"


Кравченка - в губернатори. Соціалісти готують записи

Кравченко ще послужить Україні. А його справа не помре з новим міністром...

Как обезглавленный труп и мертвый свидетель возвращаются с того света, чтобы охотиться за лидером Украины



У ніч з четверга на п'ятницю було знайдено мертвим ключового фігуранта справи Гонгадзе генерала Юрія Кравченка. Крава, як його називають за очі. Саме його голос на записах Мельниченка обіцяє Кучмі розібратися з "оборзєвшим" журналістом.

Зранку МВС офіційно підтвердило загибель Кравченка. Про це нинішній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, представляючи нового начальника Кіровоградської міліції.

За словами речника Луценка, вірогідно, Кравченко застрелився. Інших подробиць МВС не наводить, пославшись, що справою займається Генпрокуратура. З посиланням на джерела "Інтерфакс-Україна" також повідомляє, що, за попередньою інформацією, Кравченко покінчив життя самогубством.

Кравченка було знайдено мертвим у п'ятницю зранку в "Золотих воротах" – в елітному дачному селищі Конча-Заспі. На місце події виїхала слідча група на чолі із главою СБУ Олександром Турчиновим.

Все це сталося напередодні оголошеного на весь світ генпрокурором Піскуном допиту Кравченка, який мав відбутися у п'ятницю зранку, у розпал подій навколо справи Гонгадзе. До цих подій Кравченко не дожив.

Як відомо, 1 березня президент Віктор Ющенко заявив про розкриття злочину проти Георгія. У ніч перед цими подіями було арештовано двох полковників міліції, які, за словами генпрокурора, брали безпосередню участь у вбивстві.

Піскун заявив, що міліціонери мали злочинний намір убити Гонгадзе, це не був ексцес виконавців.

За словами Піскуна, злочинці вистежили журналіста, дочекалися, поки він був один, після чого провели "спеціальну операцію". "Підставили йому машину. Він, думаючи, що це таксі, сів в цю машину, але вони йому сказали - передня сідушка поломана - сідай назад", - розповів генпрокурор.

Піскун сказав, що після того як Гонгадзе сів у машину на заднє сидіння, в автомобіль "заскочили ще три працівники міліції", які повезли журналіста "в Київську область". "По дорозі вони його били, потім привезли на місце, потім зв'язали руки, вбили, облили бензином і підпалили", - сказав Піскун.

Тоді генпрокурор не відповів на питання про мотиви убивства Гонгадзе. "Пізніше", - сказав Піскун.

Загибель Кравченка фактично підтверджує його причетність до смерті Георгія. І це – наступна ланка, яка веде до Леоніда Кучми як безпосередньо причетного до вбивства засновника "Української правди".

Кравченко з 1995 п'ять з половиною років очолював МВС. Він був знятий з посади у розпал касетного скандалу, 26 березня 2001. При цьому Кучма, оголошуючи про відставку Кравченка, заявив, що він сам подав заяву.

Потім Кравченко зник на п'ять місяців із поля суспільної уваги. В другій половині 2001 він значився директором Інституту права імені князя Володимира Великого при Міжрегіональній академії управління персоналом.

Друга легалізація Кравченка у владі почалася у грудні 2001, коли Кучма його призначив губернатором Херсонської області, а лідер "Нашої України" Ющенко назвав "офіцером честі".

З Херсона Кравченка звільнили у травні 2002, він знову повернувся в інститут, звідки в грудні 2002 перейшов на посаду голови Державної податкової адміністрації. З цієї посади Кучма його звільнив у червні 2004, після наради щодо проблем податку на додану вартість, незаконна компенсація якого з бюджету стала одним із найприбутковіших тіньових бізнесів при минулій владі.

Каденція Кучми закінчувалася, а слід Кравченка зник. Була інформація, що у буремні часи він переховувався в Росії. Однак минулих вихідних його бачили в Криму на конференції Партії регіонів. Від коментарів він відмовився.

Як відомо, Кравченко був ключовим фігурантом записів Мельниченка, оприлюднених у листопаді 2000 Олександром Морозом. Тоді він, міністр внутрішніх справ, обіцяв Кучмі вирішити проблему Гонгадзе.

Нижче наводяться епізоди плівок Мельниченка в розшифровці, підготовленій Соцпартією.

Епізод 2

Кравченко- Я, щось прізвище таке...
Кучма- Ну, подонок, бля висшей мєри.
Кравченко- Гонгадзе. Він у нас уже десь проходив...
Кучма- Га?
Кравченко- Він проходив десь. Пошукаємо.
Кучма- Значить, те шо він пише весь час у якусь "Українську ж там правду", її в Інтернет шурує, розумієш? Ну хто його? Фінансує хтось.
Кравченко - (нерозбірливо). У мене люди ... (нерозбірливо, можливо, контрозвідка?)
Кучма - А головне треба його, я кажу, на зразок, так Володя каже, треба шоб чеченці його вкрали і вивезли його в Чечню на хуй і викуп попросили.
Кравченко - Та ми його десь ... я вам скажу... Та це такі люди (сміється) капітальні ... (нерозбірливо), не розтрощив ніде.
Кучма - Ну, а його в Грузію відвезти і та й все.
Кравченко - Значить, по-перше, доручення чи будем давати, не доручення, по цьому начальнику райвідділу..., ну, пам’ятаєте, що в Чернігівській області казав: "Хай вам президент плате".
Кучма- Да-да-да.
Кравченко - Заступника уже опустили, так. На нього порушили кримінальну справу. Значить по 165-й, це службові порушення, так 187-а. Так, що я думаю, що десь, на цій неділі ми йому покажемо.
Кучма - Да-да. Хай.
Кравченко - Теж покажемо, кому що говорити.

Епізод 3

Кучма- Під Гонгадзем є, окрім того, що він співпрацює з Морозом, він же для Мороза там пише в його "Грані" ці з самого літку, що його фінансує Бродський.
Кравченко- Ну, це така скотина, що може бути. Я не здивуюсь, якщо у них там є з соціалістами зв’язки там... Ну ми з ним розберемось. Я думаю, що це ... єсть.
Кучма- А Бродський це ж Медведчук і Суркіс? Через Суркіса.
Кравченко- Це те, що в них зв’язок єсть, це ж...
Кучма- Ні, так щас вони друзі, стовідсотково! Я ж пам’ятаю цю гру біля "Киевских ведомостей" Суркіс, да я на цього, блядь, жида, блядь ... добра. А щас я почитал там кілька тіх самих розмов їхніх.
Кравченко- Та ну, він же їх і ставить. В них була тоді така методика. Та вона й залишається. Вони створюють там проблему, потім вродє як ідуть до людини, допомогають, а потім получається, що людина стає залежна. І оце таким чином вона десь... Це великий спектакль на такій почві, мабуть, національній розігрували. І воно попадалося. Ну, це таке діло... Ну, оце, мабуть ...

Епізод 4

Кучма- Я хотів попросити вас про от таку форму. Ну, використать, щоб я не забув. Гонгадзе цей.
Кравченко - А я, ми працюємо по ньому. Значить ...
Кучма- Я ж кажу, вивезіть його, викиньте. Оддайте чеченцам. (нерозбірливо), а тоді викуп.
Кравченко- Ми продумаємо. Ми сдєлаєм так, чтоб.
Кучма - Значить вивезти його, роздягнуть, бля, без штанів оставить, хай сидить. Я б зробив просто, бля...
Кравченко - Сьогодні мені доповідали. Ми там дєлаєм трошки, трошки треба вивчити, ми зробимо. В мене зараз команда боєвая, орли такіє, що делают все, что хочеш. Значіт вот такая сітуація.
Литвин - Щось я не зрозумів, по Гонгадзе ви промовчуєте?
Кравченко- Відверто. Ну, я вам доповідаю. Там ми трохи прокололися.
Кучма - Там у нього команда, во главе якої стоїть прізвище там мені сказали, бля.
Кравченко - Значить, написав жалобу Генеральному прокурору. Ну, я думаю...
Кучма- Хто?
Кравченко - Він. Трошки я тут проколовся. Ну, я тепер думаю, почєму прокололся. Щас доповідаю. Я вийшов на замначальника по оператівной города Кієва Опанасенко. Думаю, что Опанасєнко будєт нам, і что тєпєрь ... група била закрита. То Опанасєнко черєз своїх почал пробивать шо це за машіни і напісав Потебеньку, значить, жалобу.
Кучма- Хто? Опанасєнко?
Кравченко- Нє, Гонгадзе. Ну, тут он указиваєт номера, які унічтожени год назад. Я трошки тут тактіку мєняю, потому, что... Я хочу убрать етого Опанасєнко. У мене закрался сумнів, коли мені доповіли аж туда в Кіргізію, що Опанасєнко інтересується номерами, то я сказав: підождіть, щоб оно ... Прієзжаю, когда жалоба єсть. Так что... я єго сдєлаю. Я сдєлаю, Леонід Даніловіч. Я просто, щоб воно значить, шоб воно ніде не получилось. Ну, він буде жаловаться. Він тут пише, що це може буть как расчьот на мої справи. Та таке.
Кучма- Ну, тут якого бруду вони кидають в Росію через Інтернет. Ну, в Інтернет через Росію. Ясно.
Кравченко- Я Гонгадзе не випускаю. Просто для мене тепер питання теж воно ... Я там екіпажі ... єсть контакти ... Я туда кінул наружного наблюдєнія. Я хочу єго контакти подізучіть. Шо воно...
Кучма- А Гонгадзе єсть команда? Казали якісь там прізвища. Це строчать цей бруд. Їх три чєловєка.
Кравченко- У мєня єсть оні. У мєня всє оні єсть. Ну, я хочу з нього почати. Ну, оце, я хочу подивитися, як Генеральна відреагує. Номерів немає, там, чи я знаю. Ну, він тут пише ..., що це може.
Кучма- Ну, а при чєм тут Генеральна до Гонгадзе?
Кравченко- Ну є їхня заява. Це ж офійціно.
Кучма- Ну і шо?
Кравченко- Заява ж офіційна. Ну я подивлюся як вони будуть теж.
Кучма- Ну чого кажда срань должна писать на Генерального прокурора?
Кравченко- Леонід Данилович...
Кучма- Вон отправіть на районного прокурора
Кравченко- Я ж не знаю, що прокуратура там скаже. Це ж прокуратура... Хто в кого гроші ... (сміються). Я бажаю всього найкращого.
Кучма- Спасіба.

Епізод 5

Кравченко- Ну, Леонід Данілович, шо нового, значить...
Кучма- Гонгадзе как?
Кравченко - Точно так же ... (нерозбірливо). Ми сьогодні там ... видивились.
КучмаЗа Головатим дивляться?
Кравченко - Та дивляться. Найшли його дві связі. За ним слєдім. Я хочу його хлопнуть на ... етіх. Я хочу єго просто в наглую хлопнуть. Я подброшу самую хорошую блядь. Потом... я сніму еті. Я думаю - не дьорнєтся. (нерозбірливо). Просто відєть ето одне, а так, щоб...
Все те, шо доручено, все працює. Ну, я думаю, в тєчєніє Гонгадзе пару днєй. Там буде видєржано, як получиться, одному режисьору... Я там подивився його матеріали з Інтернету повитягувані. Єсть такий Єлісєєв... це "Свобода", Ляшко.
Кучма- В мене Ляшко ... (нерозбірливо) ми єго (два сплески руками)
Кравченко- Ну, за етім дєрьмом там уже (нерозбірливо)... Омельченко ... оні собіралісь ... Вот етіх контроль, гдє оні.

Епізод 6

Кучма- Я вам так сказать... Кравченко обіцяв приструнити
Литвин- (нерозбірливо) Посольство Грузії сдєлало офіційноє повідомлення, розкрутило ананімний дзвінок, який був у посольстві, що шукати треба в Московському районі і цією справою займається Волков, Кравченко та Кісіль. Не можна ж ставити політику ... підривати... для того щоб підривати ... це ж тоже неприпустимо...
Кучма- Треба викликати посла.
Литвин- Я тоже ... І зробити якусь там ноту чи попередження, чи розмову провести.
Кучма- Треба позвонити ... і відправити його на фіг, такого посла, блін (по телефону) Коваль, тебе треба убрати. Ти розбирався там з Грузинським посольством?
Коваль- (відповідь) Зараз будемо розбиратися
Кучма- І визови його, бля, хай зробить опровєржєніє, іначе я позвоню Шеварднадзе, щоб його отозвали нахер.
Коваль- Хорошо
Кучма- І скажи, я позвоню Шеварднадзе, щоб його убрали нахер.
Коваль- Хорошо, хорошо, сейчас я єго визиваю

Епізод 11

Кучма...
Кравченко- Леонід Данилович, я хочу доповісти. Мені здається, що я вичислив всі його структури повністю, так. І тепер команда глушить. Значить, все, вродє. Ми вибрали те, шо в нього єсть.
Кучма- Фонд "Злагода", да?
Кравченко- Там все, все. Я там подививсь.
Кравченко- Ну, а кроме газети "Товаріщ" в їх ще ця нова газета, Леонід Данилович. Ну, ми всі структури будем мати. Ну, тепер ота братія, що розпостраняла від Головатого лістовкі?
Кучма- Да.
Кравченко- Значить, позавчора він опинився аж в Сумській області, той який розпространяв. Так йому там так надавали (сміх). А он кричіт: "Ето Головатий меня". (Сміх) Ну, приїхав він додому, а там, значить, зайнялася дача, і двері згоріли.
Кучма- У кого?
Кравченко- У нього (сміються обидва), понятно.
-...
Кучма- А він розпространяв одну чи...
Кравченко- Ми його ... гад, вийшов опять з новою пачкою. В той же день 15 ментів ... А він був з 3 охранніками. Потом без нікого, його - в машину. Як пішли в ход... "Я більше не буду, це Головатий. Хто ваш шеф? Хто ваш шеф? Я буду свідєтєлєм". Ну, короче...
Кравченко- ... (Нерозбірливо) В мене є такий підрозділ, методи їхні, в них ні моралі, нічого немає. Так що, не дай бог... Так, що, значить, нічого немає. Так що, просто, значить, я. В мене група ... і починає глушить. Ну, я з вашого дозволу тоді переговорю з Азаровим.
Кравченко- Мені треба, щоб вони теж приймали участь.
Кучма- У Азарова також є ...
Кравченко- Ну, шось, може, в нас переплітається. Ну, ми продовжуємо працювати. Ну, я думаю, що в нас з прокуратурою...
Кучма- В них є цікаве?
Кравченко - Та шо там цікаве...

Сам Кравченко лише кілька разів коментував свою роль у справі Гонгадзе.

4 грудня 2000 на сторінках газети "Молодь України" Кравченко відповідав цинічними жартами. Щодо записів Мельниченка він заявив: "Загалом, думав, що з'явиться два-три чоловіка у темних окулярах, які будуть зняті зі спини. Вони даватимуть свідчення, що особисто я доручав його "вкрасти, вбити" чи щось інше... Як і з Березовським, коли його хотіли вбити. Вийшло по-іншому… Я - поза межами цього".

12 грудня 2000 під час виступу в парламенті він сказав:

"Я официально заявляю о том, что по роду своей службы я действительно неоднократно докладывал о ситуации, которая складывается на территории страны президенту страны. Никаких поручений от него и никаких действий в отношении исчезновения Гонгадзе я не получал".

Читайте також:

Хто є хто. На дивані президента Кучми. Юрій Кравченко

Хто винуватий у смерті Гонгадзе? Той хто має вбити Ющенка?

ЮРИЙ КРАВЧЕНКО НАЗНАЧЕН ГЛАВОЙ ГОСУДАРСТВЕННОЙ НАЛОГОВОЙ АДМИНИСТРАЦИИ

"Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми". У Британії оприлюднено допити міліціонерів "наружки"

Кравченко: "Кисіль, да. Він тут має вагу"
Кучма: "Друг Бродського"


Кравченка - в губернатори. Соціалісти готують записи

Кравченко ще послужить Україні. А його справа не помре з новим міністром...

Как обезглавленный труп и мертвый свидетель возвращаются с того света, чтобы охотиться за лидером Украины



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді