За що затримали соратника Ахметова?

Четвер, 7 квітня 2005, 14:34
У середу було затримано голову донецької облради Бориса Колеснікова. За даними слідства, він підозрюється у здирництві. Натомість політичні соратники твердять про політичне переслідування.

Як пише сайт "Остров", голова облради, керівник обласної організації Партії регіонів, особистий і близький друг Ахметова, який займається на відміну від останнього політикою – в реальній політичній ієрархії так званих "донецьких" Колесніков був, як сказав один спікер, не першим, але й не другим.

"Якщо Ахметов більшою мірою займався бізнесом, а Янукович – політикою, то Колесніков однаково активно впливав і на те, і на інше", - наголошується у статті.

Затримання Колеснікова - замах на один з донецьких стовпів. І новій владі треба буде дуже постаратися, щоб довести, що його переслідування не політичне замовлення, а "чистий кримінал".

У четвер для цього на вимогу нової опозиції в парламент були викликані генпрокурор і міністр внутрішніх справ, які мали доповісти про подробиці справи.

Прибувши до парламенту, генпрокурор Піскун заявив, що Конституційний суд "забороняє йому говорити про кримінальні справи з викладкою матеріалів справи, що завдало великої матеріальної шкоди".

Але пообіцяв при цьому як може задовольнити інтерес депутатів.

За його словами, 25 березня заступником генпрокурора була порушена справа за ознаками частини 4 статті 189 "вимагання права на майно з використанням службового становища і погрозою вбивства".

5 квітня, за словами генпрокурора, справа прийнята до провадження в межах слідства. 6 квітня Колеснікова затримано і, відповідно до вимог законодавства, забезпечено його право на захист.

Зараз голова донецької облради знаходиться в СІЗО в Києві, "стан його здоров'я задовільний".

"По цій же справі проведено ряд обшуків, інші обставини не підлягають розголошенню", - додав генпрокурор.

Піскун також повідомив, що в провадженні є справа про сепаратизм, де наукова експертиза підтвердила склад злочину. Серед осіб, які фігурують у справі, є прізвище Колесніков.

"Це вичерпна інформація, про дальший хід слідства повідомлять пізніше", - закінчив доповідь Піскун.

У свою чергу міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, виступаючи перед депутатами, зазначив, що справа, за якою затримано Колеснікова, є виключно кримінальною.

"25 березня поточного року генпрокуратурою порушено кримінальну справу № 491502 за статтею - за фактом вимагання і передачі чужого майна службовою особою з використанням службового становища з погрозою вбивства, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах. Ця стаття передбачає від 7 до 12 років з конфіскацією майна", - повідомив Луценко.

"Доповідаю – це чисто кримінальна справа. Розслідуванням у справі встановлено, що Колесніков шляхом погроз відповідним громадянам вбивством вимагав від них передати йому та іншим особам акції, які належали цим громадянам. На людину, від якої вимагалося віддати акції, було здійснено три рази замах на вбивство – один раз вибухом і двічі з автоматичної зброї. Яка політика, шановні – натуральний бандитизм!" – зазначив Луценко.

28 березня справу для подальшого розслідування направили до головного слідчого управління МВС України. 5 квітня справу направлено до Генпрокуратури. За словами Луценка, він в середу прибув з відрядження з Казахстану, тому затримання відбувалося без нього. Проте Луценко зазначив, що всі дії відповідали українському законодавству.

Арешт відбувся після допиту слідчим МВС у приміщенні Генпрокуратури, а потім в приміщенні МВС. Затриманий знаходиться в ізоляторі, і до нього були допущені депутати, які могли пересвідчитись в його стані здоров'я.

Луценко також зазначив, що питання, яку міру вибрати у справі – це завдання виключно слідчого, "ні міністр внутрішніх справ, ні його заступник по слідству, ні генпрокурор, ніхто не має права вказати слідчому, яку міру обрати", - зазначив він.

"Хочу відкинути будь-які підозри політичних мотивів даної справи. Президент України Віктор Ющенко поставив вимогу деполітизації міліції. Мені все рівно який партбілет знаходиться у того чи іншого громадянина, чи то комуніст, чи соціаліст, чи "Наша Україна", чи безпартійний...", – наголосив Луценко.

Він також нагадав, що 2 тижні тому було затримано "на отриманні хабаря новопризначеного голову райадміністрації однієї з областей, і мені все рівно, що це представник нової влади".

"Мені все рівно, ким була людина, якій інкримінують ті дуже тяжкі злочини, чи він член партії, чи ні. Я закликаю депутатів не займатися маскуванням під опозицію кримінальних злочинів", - звернувся Луценко.

"Ще раз вас питаю щодо тієї тисячі чоловік, які з 8 або 23 відкріпними талонами колесили по Миколаївський області і голосували. Вони будуть відповідати перед законом. Це не політика – це уголовка!", – запевнив міністр. Однак він зазначив, що проситиме депутатів про амністію для виконавців, але "обов'язково посадити тих, хто організовував ці каруселі".

"Хто 50 млн гривень зібрав "Укрзалізниці", віддав "Автодору" нібито за аерофотозйомку. Жодної копійки - ні разу літак не злітав. Це політика, чи ні? Це - кримінал", – підкреслив Луценко.

"Я вас запитую, де 300 млн, які зібрали в фонд реконструкції та розвитку "Артеку"? У одного з народних депутатів, у його приймальні знаходиться цей фонд, – це політика чи кримінал? Жодної копійки в "Артек" не попало!", – заявив він.

"Я робитиму все, не дивлячись на обличчя, аби люди відповідали перед законом", - зазнаив міністр.

Луценко не сказав, що було знайдено при обшуку в Колеснікова: "Але ви дуже здивуєтеся, якщо дізнаєтеся, що ми знайшли". "Ця справа є типово кримінальною – хочу нагадати: стаття 189 частина 4 – від семи до десяти років".

Після доповіді генпрокурора і міністра внутрішніх справ нова опозиція добилася, щоб перед Верховною радою виступила також омбудсмен Ніна Карпачова.

Проти цього проголосувала "Наша Україна". Омбудсмен образилася і нагадала, що свого часу вони були "за", коли вона доповідала по Мукачевому.

Карпачова заявила, що зараз справа Колеснікова "певною мірою виглядає як політичне переслідування".

За її словами, вона отримала заяву на ім'я уповноваженого з прав людини і не може залишити її без розгляду.

Карпачова вважає, що в протоколі не має жодної мотивованої підстави для затримання Колеснікова. "Мова не йде, що він ховався від слідства, жодного аргументу перешкоджання слідству нема, не переховувся від суду", - зазначила вона.

"Допитали за одне – затримали за зовсім інше", - підсумувала Карпачова.

Зараз, за її словами, у Печерському суді відбуватиметься слухання справи за скаргою Колеснікова про незаконність затримання, але його самого ще не підготували до участі в суді.

Омбудсмен також намагалася розжалобити депутатів тим, що на утриманні у громадянина Колеснікова двоє дітей, молодшому з яких 8 місяців, а дружина, відповідно, знаходиться на утриманні чоловіка.

Підсумок засідання четверга - опозиціонерам вдалося підняти шум навколо ще одного факту так званих "політичних репресій" і привернути увагу ЗМІ.

Чи вийде особливо шуміти, не відомо, раптом виявиться, що докази провини Колеснікова є. Тоді "Регіони України" знову замажуть себе зв'язком з криміналом. А в їх минулому цього і так достатньо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді