Тимошенко – чемпіон

Четвер, 7 квітня 2005, 20:05
Соціологи зареєстрували диво – вперше за десять років українського президента і прем’єра підтримують більше половини населення. Робота Ющенка сподобалася 54% опитаних, Тимошенко – 54,2%, говорять результати опитування фонду "Демократичні ініціативи". Навіть рейтинг підтримки голови Верховної Ради становить 49,2%.

Те, що довіра до влади нарешті стала позитивною – не єдина новина цього опитування. Там також зафіксовано цікавий факт – Тимошенко обійшла за популярністю Ющенка. Звичайно 0,2% – це ще зовсім не показник, але, якщо така тенденція підтвердиться, то це – певний знак. Завдяки публічним діям, зовнішнім ознакам і вдалому PRу Тимошенко може стати лідером рейтингу.

З'ясувалося, що Юлія Тимошенко також лідирує в опитуванні читачів "Української правди". Минулого тижня ми поставили відвідувачам сайту питання, кому б вони, якби могли, дали премію за найкращу роботу протягом перших місяців нової влади.

Із значним відривом перемогла Тимошенко. 43% (тобто 1 340 читачів) готові преміюти грошима прем’єр-міністра за найкращу роботу. Це тоді, як решта керівників держави, включаючи президента, отримали на всіх лише 40%. А 17% читачів української версії УП не дали б премію нікому.

 
Тимошенко на нараді в Палаці Україна
 
Звичайно цей рейтинг не можна вважати репрезентативним, проте він вказує на ту ж тенденцію, що і опитування "Демініціатив".

Серед учасників нашого опитування Тимошенко захопила лідерство зразу і протягом тижня ніхто не міг навіть зазіхнути на її перше місце. Президент Ющенко залишився далеко позаду.

Опитування почалося, коли Тимошенко успішно провела зміни до бюджету. Промова про те, що реальні олігархи мають поділитися із своїм суспільством, сподобалися всім. Не кажучи вже про те, щоб трошки "підтопити жирок і дати іншим людям пожити".

"Яка ж вона розумниця!", - хвалять прем’єра в метро. Тимошенко словами, що "хоче подивитися на тих, хто проти народу", красиво викрутила руки депутатам. Її вороги відразу могли згадати характеристику "шантажистка", яка пролунала на адресу прем'єра від її нинішнього заступника Романа Безсмертного.

Завдяки своїм ораторським здібностям і умінню завести натовп Тимошенко завоювала спочатку прихильників для свого БЮТ на виборах. Потім підкорила Майдан.

Після виборів почала потроху перебирати на себе популярність президента. Дрібні бізнесмени розповідають, що Ющенко не дотримується своїх обіцянок, а те, що робить Тимошенко їм подобається.

Ще в часи кучмізму журналісти зрозуміли, чому Тимошенко не пускають в ефір – вона стає ньюс-мейкером дня. Зараз же для Тимошенко нема обмежень і вона правильно і вправно користується цією можливістю.

Наразі ЮВТ послідовно набирає бали для того, щоб мати можливість восени самостійно стартувати на виборах. Їй необов’язково буде тягти за собою маргінальні праві сили, які зараз входять у її блок.

Краще взяти в "Батьківщину" кілька впливових людей. Якщо Тимошенко не підведе економіка, вона матиме досить хороші перспективи. Від окремої участі її застерігатиме лише перспектива серйозно посваритися з Ющенком.

 
Результати опитування на українській сторінці сайту
 
Якщо протягом трьох місяців Ющенко провів одну велику прес-конференцію, то Тимошенко - принаймні три маленьких на тиждень. При чому кожен раз після якоїсь події – засідання Кабміну, зустрічі з підприємцями, наради з сільгоспвиробниками.

Кожен раз у неї є якась добра новина – зупинення контрабанди, підвищення пенсій, зниження цін на заморські фрукти чи на необхідне всім м'ясо.

Тимошенко увесь час у роботі, їй навіть ніколи дати інтерв’ю – але таким чином вона уникає неприємних питань. Виключення робиться для жіночого журналу "ELLE" – у травневому номері готується поява Юлії Володимирівни на обкладинці.

Поки Тимошенко хвилюватися нічого. Найближчі конкуренти, судячи з опитування на сайті "Української правди", в половину відстають від неї.

Найжахливіше те, що на другому місці в опитуванні читачів "Української правди", кому б вони дали премію, стоїть слово "нікому" (17% - за це проголосували 539 осіб).

Третє місце претендентів на премію за найкращу роботу – у президента Ющенка (16% – тобто 491 читач). Протягом тижня він час від часу піднімався на другу сходинку, але в підсумку так і не зміг на ній закріпитися.

За два з гачком місяці керівництва країною Ющенко запам’ятався феєричними закордонними поїздками, поспішною заявою про розкриття справи Гонгадзе та постійним намаганням утихомирити своїх соратників, які постійно чубляться за свій шмат влади.

Імідж Ющенко закономірно страждає від того, що обіцяні зміни на краще не відбулися так швидко, а інфляція розвивається за своїми законами. Але такий розвиток подій він би міг пояснювати українцям особисто, міг би перекривати негатив добрими історіями – якби спілкувався з пресою так само регулярно, як Тимошенко. Або хоча б, як президент США, щотижня виходив до нації з радіозверненням.

Дії Ющенка, як це не парадоксально, залишаються поза широкою увагою. Тому президенту наступає на п’ятки міністр внутрішніх справ, який рішуче розчищає стайні відведеної йому конюшні і повідомляє про це людям.

За два місяці Луценко звільнив купу своїх підлеглих, завів на них 106 справ, накопав матеріалу на 7 сім справ проти відомства завгоспа Кучми Бакая і три на знайомого Медведчука Максима Курочкіна.

От тільки справу на Кучму не завів. Тоді б точно премію отримав! В підсумку Луценко на четвертому місці – за нього проголосували 15% (460 осіб).

Власне, крім цих трьох керівників читачі "Української правди" більше й не побачили, кому можна було б дати премію за особливі заслуги.

Кілька місяців безсонних ночей міністра фінансів Віктора Пинзеника та міністра економіки Сергія Терьохіна над проектом бюджету і латанням дірок від Януковича заслужили лише 102 голоси на двох, що відповідає 3%.

Міністр транспорту Євген Червоненко, якому дісталися колії і борги Кірпи, який примусив олігархів більше платити за перевезення і який не продав горезвісний "Майбах", отримав 75 голосів (2%).

Міністр юстиції Роман Зварич, який мав намір реформувати судову систему, але привернув увагу до себе скандалом з реекспортом нафти, виграв 2% читачів (59 осіб "за").

Секретар Радбезу Петро Порошенко, який набуває рис нового сірого кардиналу України, автоматично втрачає прихильність читачів. Зараз на його рахунку – два засідання РНБО, про Ірак та адмінреформу – вся інша його робота невідома. А непублічність плюс участь в інтригах призводить до того, що Порошенко втрачає і ту незначну популярність, яку він заробив за останні роки.

Бажаючих видати премію Порошенку виявилося лише 1% (тільки 23 голоси на підтримку серед 3 105 опитаних!).

А от Олександр Зінченко взагалі зник в нетрях президентського секретаріату. Він провів одну вступну прес-конференцію і опинився в центрі скандалу – через неоприлюднення указу Ющенка про секретаріат глави держави. В підсумку структура Зінченка виявилася тим же монстром, що і адміністрація президента Медведчука. Він також не відстає від свого попередника за регулярністю появи штампу "не для друку" на указах керівника держави.

У підсумку лише 16 осіб зголосилися дати Зінченку премію, що в сумі дорівнює 1%.

 
Результати опитування на російській сторінці сайту
 
Опитування у російській версії сайту, яку читає у дев'ять разів менше людей, дав приблизно такий самий розподіл міст. Єдина відмінність – 30% російськомовних читачів не віддали б премію нікому. Тимошенко підтримали 39%, Ющенка – 12%, Луценка – 10%, Червоненка – 3%, Зварича -2%, Пинзеника-Терьохіна – 2%, Порошенка і Зінченка – по 1%.

Запрошуємо читачів взяти участь у наступному опитуванні "Української правди". Наступне запитання стосується скандального затримання глави Донецької обласної ради Бориса Колеснікова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді