Саакашвілі влаштував національний день Тимошенко

П'ятниця, 3 червня 2005, 11:37
Український прем'єр через п'ять місяців після вступу на посаду здійснила дебютний візит за кордон.

Фактично це її перша поїздка взагалі за межі Києва – якщо не рахувати щоденні маршрути до Кончі-Озерної, де вона мешкає.

Зараз Тимошенко поїхала до Грузії і весь четвер провела подалі від очей журналістів.

При цьому встигла повідомити єдину новину – несподівану причину своєї багатомісячної затворницької діяльності.


Раніше всі думали, що Юлія Тимошенко у квітні не поїхала до Москви, бо образилася на їхнього прокурора за незакриття кримінальної справи. Інші бачили якісь підкилимні ігри Порошенка. Для пояснень зриву поїздки прем'єра в Росію навіть казали, що у всьому винна посівна.

Але тепер відомо, що це були колективні фантазії і причина зовсім інша. Невиїзна Тимошенко – це ціна обіцянки, даної нею Михайлу Саакашвілі.

Саакашвілі, що в порушення правил протоколу приїхав зустрічати Тимошенко до аеропорту, відразу все виклав журналістам: виявляється, колись Тимошенко йому сказала, що перший її візит за кордон буде саме в Грузію. Цей пас Тимошенко з радістю прийняла: "Мені з великим жалем довелося відкласти поїздку до Москви з тим, щоб перший візит був до Грузії".

Тобто весь цей час просто не було приводу їхати в Тбілісі. Але 3 червня там проходить саміт глав урядів країн СНД. Тож тепер ембарго на виїзд з дому для Тимошенко знято.

Тбілісі все ще живе нещодавнім візитом Буша – місто завішене бігбордами з портретами грузинського і американського президентів і рекламою Coca-Cola: "Вітаємо, пане президенте (очевидно, мова іде про Буша). Ми – це перший американський бізнес в Грузії".

Для Тимошенко Саакашвілі бігборди не вішав, зате запропонував колоритну екскурсійну програму, помаранчевий букет і гарячі обійми. Контрастом до їхнього вітання стала зустріч Тимошенко з виконавчим секретарем СНД Володимиром Рушайлом, який фігурував у аеропорту десь за спиною грузинського президента.

Фактично Тимошенко з ним взагалі не привіталася. Причина в тому, що Саакашвілі відразу взяв її і повів у бік. Але вийшла гарна розплата для Рушайла за його минулу поведінку. Як відомо, восени 2004 року Рушайло очолював місію спостерігачів СНД, які грали на боці Януковича.

Крім ігнорування біля трапу, помста чекала на Рушайла й у тбіліській філармонії, де ввечері був концерт. Виконавчого секретаря СНД посадили не те що не поруч з Тимошенко, а десь ледь не серед охорони. Вираз обличчя у цього екс-розвідника був відповідний. І, зрозуміло, Саакашвілі та Тимошенко нікуди не кликали Рушайла в рамках своєї програми.

 
 
Відразу після прибуття Тимошенко в тбіліський аеропорт Саакашвілі відвів її до вертольота, на якому вони відлетіли до регіону Кахетія. Вся подальша програма перебування Тимошенко, попри небачений ажіотаж серед грузинських журналістів, не передбачала присутність преси.

Але дещо "Українській правді" з'ясувати вдалося.

 
 
У вертольоті, крім штурмана, були тільки грузинський президент і український прем'єр. Вся охорона і протокольні працівники летіли окремо. Після прильоту Саакашвілі сів за кермо джипа і покатав Тимошенко метрів 500, до дерев'яної конструкції типу "бесідка".

Там Саакашвілі і Тимошенко пообідали під акомпанемент народного ансамблю. Кахетія – відомий край виноробів, тому розмова супроводжувалася частуванням. Щоправда, Тимошенко наступного ранку уточнила, що вино вони майже не пили – бо багато говорили.

Після обіду Саакашвілі і Тимошенко знову вдвох сіли у вертоліт і полетіли... до резиденції грузинського президента.

 
 
Це було чергове порушення протоколу. Замість того, щоб доставити Тимошенко до готелю, де під входом її чекали всі грузинські телеканали.

Саакашвілі привіз її у гості і ще раз покатав. Знову метрів 300, від посадочної площадки до самого будинку. Там відбувся черговий раунд неформальних переговорів.

Можливо, Саакашвілі так конкурує з Володимиром Путіним. Бо, як відомо, під час візиту Джорджа Буша до Москви російський президент дав американському порулити його "Волгою".

В підсумку цих експромтів Саакашвілі зламалася вся програма подальших заходів у широкому форматі. Зокрема, початок грузинських національних танців затягнувся на півгодини – бо Саакашвілі і Тимошенко все не було і не було.

Інші учасники саміту – прем'єри і віце-прем'єри, які прибули в четвер – весь цей час томилися у спеціальній кімнаті занедбаної будівлі філармонії (у нас в такому стані вже не залишилося будинків культури в обласних центрах).

Коли ж Саакашвілі і його гостя нарешті з'явилися, урядовці з інших країн СНД знову відчули себе зайвими. Грузинський президент до залу зайшов пліч-о-пліч з Тимошенко, люди вітали їх стоячи. Всі інші включно зі спікером грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе йшли позаду в тіні цієї зіркової пари.

 
 
Тимошенко сіла між грузинським президентом і прем'єром. Можливо, Бурджанадзе навіть ревнувала. Бо коли уже після концерту журналісти запитали її про тему майбутніх переговорів з Тимошенко, вона відповідати не захотіла.

Сам грузинський балет тривав понад дві години, закінчився танцями з кинджалами близько десятої вечора і остаточно вимотав Тимошенко. Вона ні слова не сказала журналістам, що чекали її на виході, і замість поїздки до міста Мцхета, де ще мало відбутися винопиття прем'єрів країн СНД, вона відбула нарешті до готелю.

Поселили ж Тимошенко у готелі Marriott, як і всіх інших учасників саміту. За словами дівчини на ресепшині, у неї номер "джуніор с'ют" за 275 доларів плюс 20 відсотків додаткового збору і плюс 43 долари за сніданок.

Всі фото – Олександра Прокопенка


Переліт журналіста "Української правди" до Тбілісі організовано за рахунок державного бюджету України в складі журналістського пулу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді