Андрій Ющенко – син Бога? Частина 3½

П'ятниця, 5 серпня 2005, 17:56

Тиждень тому президент Віктор Ющенко потелефонував до "Української правди". У багатьох склалося враження, що таким чином в історії незрозумілого фінансування розкішного життя його сина поставлена крапка.

Люди з оточення президента нас запевняють, що батько і син Ющенки поговорили "дуже серйозно", "всім слід охолонути" і взагалі "не варто підривати репутацію глави держави, бо якщо не буде довіри до нього, то в країні складно проводити реформи".

Інший представник вищого керівництва України в неофіційній розмові з автором цих слів намагався переконати, що УП використали "в темну", "підкинули інформацію про Андрія" і таке подібне. Третій міністр, який зараз відпочиває поруч з Ющенком, з упевненістю в голосі запитує: "За скільки вас купила Юля?" Четвертий вичікує з відповідями на офіційні запити, щоб, не дай Боже, Ющенко не подумав, що це він причетний до скандалу.

Люди не розуміють, що преса може виконувати свою функцію без замовлення, і що ця історія з Андрієм Ющенком лежала просто під ногами. Для того, щоб сформувати набір компрометуючих подробиць про сина президента, не треба було "мішків СБУшного походження", темних окулярів чи накладних бакенбардів.

Андрій Ющенко не приховував свій стиль життя. Про його машини, телефони і рахунки, які він сплачує, було відомо багатьом – починаючи від членів фракції "Наша Україна" і закінчуючи шанувальниками тих же ресторанів, де подобається відпочивати сину президента.

Ця тема нам набридла вже так само, як і багатьом читачам. Але змушені до неї повертатися знову. Оскільки, як би хто не думав, крапку в історії з сином президента не поставлено. І відповіді на питання ми так і не отримали.

Нас, наприклад, запевняють, що після настанов батька Андрій Ющенко не буде користуватися цим легендарним BMW M6.

По-перше, в інтерв’ю "Україні молодій" він стверджував протилежне. А по-друге, навіть якщо він відмовиться від BMW M6, це мудре рішення ніяк не впливає на той факт, що хтось був готовий так потужно сприяти Андрію, що організував йому ексклюзивний суперпільговий прокат крутого автомобіля. Люди, які могли отримати вплив на президента за посередництва сина, названі не були.

Інше – Андрій Ющенко за "кілька сот доларів" орендує квартиру, вартість якої в десять разів вище. Хто ці друзі, які організували "соціалізм" для сина президента?

Замість того, щоб розв’язати скандал, влада обрала тактику його зам'яти, доповнюючи словами, що це – "сімейна драма родини президента". У свою чергу ми обіцяємо тему не облишати, тим більше що на поточному тижні сталася ще одна подія, яка дає привід сумніватися у законності дій чи то Андрія Ющенка, чи то його "друзів".

Справа в тому, що BMW M6 обзавелося українськими номерами. Ми не маємо доказів, що прикрутив їх на борт автомобіля безпосередньо син президента, але і вважати все це збігом випадковостей було б наївно. На цьому фото видно машину, якою користувався Андрій Ющенко, і на момент зйомки вона стояла у дворі дому по Дарвіна, 3, де живе Андрій Ющенко.

На авто – номерний знак 511 28 КА. Здивуванню нашому не було меж. Адже зараз на всі машини вішають номери формату "дві букви-чотири цифри-дві букви". Наприклад, "АА 1010 ІІ".

А на BMW M6 виявилися номери старого зразка – "п’ять цифр-дві букви". Їх припинили видавати ще навесні цього року!

Це загадка на рівні легенди про корабель-привид "летючий голландець". Як на авто, яке до останнього часу брав в оренду син президента і яке було завезене з чеськими номерами, опинилися українські номери старого зразка?

Ми звернулися до одного з юристів, який, з огляду на резонанс навколо скандалу з Андрієм Ющенком, попросив не називати його ім'я. Він запевнив, що закріпляти за машинами такі номери старого зразка заборонено.

Це випливає з наказу МВС ще від 2 квітня 2005 року "Про заходи щодо впорядкування використання спеціальних світлових пристроїв і документів та вдосконалення державної реєстрації службових транспортних засобів".

Тобто немає жодних законних підстав, щоб на цьому BMW M6 з'явилися старі номери. Це ж "Українській правді" підтвердили в одному з МРЕВ, куди ми звернулися за консультаціями.

В принципі, їздити з номерами, які вже не видають, – це прогрес у мистецтві конспірації. Якщо враховувати, що раніше, щоб не привертати увагу до розрекламованого BMW з чеськими номерами, син президента або хтось розумний поруч з ним вирішив їх просто зняти і використовувати улюблену машину взагалі без знаків.

Крім того, відомо – щоб отримати українські номери на це BMW M6, треба заплатити майже 70 тисяч євро за "розтаможку" машини. Складно повірити, але навіть для "друзів" сина президента це чималі гроші. Тому, можливо, хтось додумався просто перевісити на авто ліві номери, і, розраховуючи, що не привертатиме увагу, поїздити на них.

Тут був свій розрахунок: зараз дорожній патруль машини майже не зупиняє. І, якщо без дорожньо-транспортних пригод і злісних порушень, тихенько поводити BMW M6 з такими номерами, ніхто не став би перевіряти, чи відповідають вони цій машині.

Однак, навіть якщо ДАІ й влаштує інспекцію, це потягне за собою штраф від 34 до 85 гривень. Тобто їздити з невідповідними номерами явно дешевше, ніж платити 400 тисяч гривень всіх зборів на кордоні.

Але трапилася халепа – скандальна машина знову потрапила під об’єктив "Української правди". Ми звернулися з офіційним запитом до МВС, якій машині насправді присвоєно номер 511 28 КА і якій юридичній особі вона належить – адже останні букви свідчать про те, що авто зареєстроване на фірму. Відповіді від міліції ми поки не отримали, тому закликаємо вийти на контакт читачів, що мають доступ до бази ДАІ.

Яка зараз доля спіткала BMW M6, нам не відомо. З неправильними номерами вона була зафіксована "Українською правдою" у вівторок вночі. Протягом наступних днів машина вже не з'являлася на паркінгу біля будинку, де Андрій Ющенко орендує, за запевненнями, 200 квадратних метрів.

Але далі стали відбуватися взагалі дивні речі. Ще на стадії збору інформації для цієї статті до "Української правди" потелефонувала прес-секретар президента Ірина Геращенко, яка повідомила, що знає, що ми готуємо черговий матеріал про сина президента. При цьому вона не змогла чітко сказати, звідки їй про це відомо.

Дуже цікава обізнаність, оскільки, окрім як по телефону з обмеженим колом людей, ми не обговорювали, що знову сфотографували BMW M6. Пізніше співрозмовники УП повідомили, що зміст наших розмов став відомий третім людям. Тому в нас є причини розхвилюватися, що телефони "Української правди", як і за славних часів Кучми, активно прослуховуються.

Ірина ж Геращенко повідомила, що Андрій Ющенко не має відношення "до цієї нової історії" і станом на середину тижня перебував за межами Києва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді