Першим каналом хочуть забивати пропагандистські цвяхи?

Вівторок, 6 вересня 2005, 11:10

Якщо вірити заяві Ірини Геращенко про фактично прийняту відставку Тараса Стецьківа, ідея суспільного ТБ в Україні зазнала краху. Резонанс - насамперед у міжнародних колах - напевно буде різко негативним.

За інформацією "ТК", заява Ірини Геращенко про те, що президент прийме відставку Тараса Стецьківа через кілька днів, з'явилася відразу після телефонної розмови глави НТКУ й Віктора Ющенка. Сам Тарас Стецьків як і раніше ухиляється від яких-небудь коментарів ситуації, крім розповсюджених прес-службою НТКУ. Правда, про те, що його відставка буде прийнята, сам Тарас Стецьків, зважаючи на все, з бесіди, що відбулася з президентом, однозначно не зрозумів.

Однак цікавий той факт, що якщо Геращенко наполягає на тому, що причиною рішення Стецьківа є його бажання зосередитися на політичній діяльності, то сам Тарас Стецьків наполягає, що вся справа в баченні керівництвом країни перспектив НТКУ як суспільного мовника.

Здається, це протиріччя в коментарях глави прес-служби президента, яка робить величезний вплив на рішення Ющенка в медійній сфері, і глави НТКУ - ключові. Хтось хоче згладити конфлікт, а хтось привселюдно заявляє про наявність кризи.

Нагадаємо, що "ТК" днями аналізувала ситуацію в НТКУ й припускала можливу поразку команди Стецьківа в боротьбі за цивілізований, загальноприйнятий для всіх країн, де перемогла демократя, шлях реформування державного мовлення.

Однак Тарас Стецьків ще тижні півтора тому, після своєї відомої зустрічі з президентом віч-на-віч, повідомив "ТК", що Віктор Ющенко уважно вислухав всі його аргументи за суспільне ТБ і, можливо, його рішення буде все-таки позитивним - у всякому разі, що стосується кроків убік прийняття Верховною Радою відповідного закону й надання НТКУ статусу державного підприємства (зараз це бюджетна установа).

Також, нагадаємо, Тарас Стецьків наполягав на відновленні цілісності Першого телеканалу - тобто, вирішенні питання із ТРК "ЕРА" й однієї години мовлення обласних ТРК, що розбивав програмну сітку УТ-1 навпіл. Ішла мова й про істотне збільшення державного фінансування телеканалу суспільного мовника - з нинішніх 50 мільйонів гривень до 250 мільйонів гривень в 2006 році, і про передачу НТКУ каналу супутникового мовлення за межу УТР.

Зважаючи на все, в останні дні відбулося щось таке, що поховало надії Тараса Стецьківа на "мирне" вирішення проблеми й змусило піти ва-банк, пропонуючи керівництву країни однозначно визначитися з позицією щодо суспільного мовлення.

За інформацією найрізноманітніших джерел "ТК" на УТ-1, такою останньою краплею могло стати посилення тиску на Тараса Стецьківа й Андрія Шевченка з боку окремих представників наближених до Ющенка людей, які вимагали певної лінії висвітлення подій, далекої від збалансованості.

"ТК" достеменно відомо, що такий політичний тиск виявлявся вже досить тривалий час, а загостритися він міг з жорсткістю політичної ситуації - тих же заяв Бродського про корупцію в стані президента, відставки Зінченка, подій навколо НЗФ і т.д.

Відомо також, що основними провідниками лінії щодо використання Першого каналу як пропагандистського знаряддя у виборчій кампанії-2006 є Петро Порошенко, Олександр Третяков, Ірина Геращенко, Віра Ульянченко. Тобто, ті люди, які й формують основний порядок денний президента. "ТК" наводила й цитату з інтерв'ю Петра Порошенка "Українській правді", де той міркував про існування державного телебачення ... поруч із суспільним у США й Німеччині.

На жаль, від закордонних колег нам довелось почути, що, і Віктор Ющенко у своїх поїздках за кордон допускав подібні ж висловлювання, що, знов-таки, демонструє, хто формує думку президента щодо питання створення суспільного ТБ, і робить це, щонайменше, не компетентно.

"ТК" також писала про те, що Іван Чиж за незрозумілими абсолютно причинами як і раніше залишається главою Держкомтелерадіо, будучи здатним блокувати будь-які реформи на НТКУ. Крім як підтримкою Чижа кимось із дуже близьких до Ющенка людей, пояснити непотоплюваність цього держчиновника, який був вірним слугою Кучми й "темникотворців", не можна.

Також відомо, що Ющенко на одному із закритих засідань Кабміну висловився проти створення суспільного мовлення замість державного, - і це також свідчить про відсутність розуміння главою держави важливості запуску в дію такого важливого демократичного механізму.

Як і про те, що Ющенко не розуміє, який сильний негативний резонанс буде мати його відмова від суспільного мовлення як у світі, так і всередині країни. Як негативно це вплине й на стосунки "помаранчевої" влади з журналістами, які вірили в зміну правил гри на медійному полі з приходом Ющенка, від яких дуже багато чого залежить, у тому числі й у виборчій кампанії-2006, і які тепер усе виразніше переконуються в тому, що ставлення нових політиків до ЗМІ мало чим відрізняється від ставлення режиму Кучми.

Прагнення до контролю над головною телекнопкою країни - замість грамотної роботи з позитивними меседжами влади ЗМІ, роботи зі створення позитивних інформприводів - буде свідчити лише про відчуття своєї слабкості командою Ющенка напередодні виборів-2006.

Між тим як відхід команди Стецьківа з каналу, команди, яка в силах вивести НТКУ зі стану вічного інформаційного ступору в позиції "струнко" РЕАЛЬНО послабить довіру до влади Ющенка в суспільстві, що вже цілком навчилося розрізняти медійні маніпуляції.

Як відомо, Андрій Шевченко був призначений віце-президентом НТКУ всупереч волі багатьох людей з оточення Ющенка. Відомо також, що Шевченко, як і Стецьків, має принципову позицію щодо неприпустимості цензури на Першому каналі, неприпустимості перетворення Першого каналу в знаряддя пропаганди.

За інформацією джерел "ТК", серед наближених Ющенка вже називаються можливі кандидатури на заміну Стецьківа й Шевченка – це Тарас Аврахов, екс-прес-секретар Віктора Януковича (!), а нині топ-менеджер ТРК "ЕРА", це Дмитро Тузов і Віталій Докаленко ("Тоніс"), і ін. Якщо реалізується призначення Аврахова, це буде ще й означати зміцнення позицій Андрія Деркача, якого давно пов'язують із Олександром Третьяковим...

Отже, останні події, і пов'язані, і непов'язані між собою, свідчать, як уявляються два можливі шляхи розвитку ситуації в державі: або напередодні початку виборчої кампанії-2006 у стані "помаранчевих" зазнають поразки всі ті соратники Ющенка, яких громадська думка пов'язує із загальним демократичним ходом реформ в Україні (при відмінності позицій і цих людей щодо різних питань, адже, скажімо, той же Зінченко також був проти суспільного ТБ на базі державного).

Або ж ці відставки далеко не останні, і за ними підуть і відставки тих, кого нинішні "відступники" обвинувачують у корупції й монополізації впливу на президента. Однак уже видається практично здійсненим фактом те, що в цій міжусобній боротьбі однією з перших інституціональних жертв стане, на жаль, суспільне ТБ.

Майдан в 2005-у знову зазнає поразки, тепер уже й в особі одного з його польових командирів - Тараса Стецьківа.

Чим відповість на це Майдан на виборах-2006? Чи думає про це хтось із тих, хто близький до вуха президента?

Наталя Лігачева, "Телекритика"

Заява Коаліції громадських організацій "Суспільне мовлення"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді