Ірина Геращенко: "На посаду керівника УТ-1 має прийти людина професійна і відповідальна, дипломатична і врівноважена"

Вівторок, 6 вересня 2005, 17:55

Прес-секретар президента України Ірина Геращенко виклала свою позицію щодо статті про відставку Стецьківа. "ТК" публікує узгоджений з пані Іриною текст її інтерв’ю, залишивши всі власні запитання.

- Я з великою повагою ставлюсь до "Телекритики", - повідомила пані Ірина, - як до чи не єдиного професійного видання, яке аналізує ситуацію в українському медіа-просторі, і тому мене, чесно кажучи, здивувало, що, коментуючи позицію президента України щодо відставки Тараса Стецьківа, "ТК" не звернулася до мене безпосередньо з проханням про коментар.

Думаю, тоді багато дійсно гострих питань, які піднімаються в матеріалі Наталі Лигачової, відпали б. На жаль, в статті дійсно є припущення, які не зовсім відповідають дійсності.

На початку дозволю собі згадати події 8-місячної давнини, коли тільки обговорювалася кандидатура майбутнього керівника Національної телекомпанії України. Не відкрию великої таємниці, коли скажу, що дискусії йшли непрості і дуже складно було знайти достойну кандидатуру на цю посаду.

І команда Ющенка, і сам президент в першу чергу хотіли, щоб в НТКУ прийшла людина, здатна якщо й не розгребти всі ті "авгієві стайні", то, принаймні, яка б розпочала цей процес, могла б задати хороший тон і динаміку реформ. Ми всі дуже хотіли, щоб прийшла людина, не причетна до "темникотворення" і "темниковпровадження", до приниження журналістської професії і гідності журналістів.

На жаль, серед професійних телеменеджерів таких людей - одиниці, всі вони на той час були задіяні на інших телеканалах і пріоритетом для себе вважали розбудову власних ТБ-редакцій. І я хочу нагадати шановним колегам, як тоді неоднозначно сприйнялась кандидатура Тараса саме в професійному середовищі, як часто лунала думка, що, мовляв, це спроба команди президента - задати певну політичну тональність на НТКУ, що це спроба підлаштувати під себе інформаційний простір, тощо.

І тоді ми дали абсолютно чесний коментар журналістам, що, дійсно, кандидатуру нового керівника знайти дуже непросто, що ідеально, мабуть, було б призначити на цю посаду телеменеджера, але, на жаль, так трапилось, що в найскладніший для української журналістики 2004 рік саме топ-менеджерам не вистачило позиції і хребта захистити професію.

І тому було прийнято рішення запросити людину, далеку від телебачення, але здатну бути принциповою і працьовитою, яка зможе почати розгрібати завали і змінити репутацію УТ-1 як пропагандиста і агітатора влади, яка зможе, врешті-решт, в короткий термін зреалізувати, приміром, "Євробачення".

- Є думка, що Стецьків Євробачення витягнув, і…

- Насправді Тарас тоді, у лютому, не горів бажанням йти працювати керівником НТКУ. Він чітко розумів, що є в першу чергу політиком, а не професійним журналістом. Але Тарас - людина команди, і він почув аргументи команди: треба було стартувати з "Євробаченням", починати реформи - і робити це мала людина авторитетна і непричетна до "темників", здатна дати цим реформам СТАРТ.

Тарас мав відверту розмову з президентом. Йому гарантували, що ідеологічного втручання в роботу НТКУ не буде, що ми всі будемо допомагати. Аби підняти рейтинг каналу, команда НТКУ матиме право на ексклюзиви, наприклад, ми завжди запрошували команду "Новин" супроводжувати президента в його візитах, перше інтерв'ю президент Ющенко дав саме УТ-1.

І насправді, ті, хто прискіпливо відслідковує ефір УТ-1 (в тому числі - i "Телекритика"), думаю, не будуть сперечатися з тим, що там в ефірі панує демократія, якою не може похвалитись багато інших українських телеканалів. Хоча, дійсно, тривають серйозні професійні дискусії відносно програмної політики чи наповнення ефіру, зокрема, програмами соціального спрямування.

Тарас з командою справді впорався з проектом "Євробачення", зробив це в максимально стислий термін, розпочав реорганізацію в НТКУ, він привів туди команду однодумців.

Найголовніше, як на мене, те, що Тарас ще має встигнути зробити за наступні кілька днів - планується підписати угоду між НТКУ та "Євроньюз" про купівлю одного відсотку акцій цієї компанії, що дасть можливість формувати українську редакцію "Євроньюзу". Цю подію, і проведену в цьому напрямку роботу важко переоцінити, і президент України надзвичайно підтримував Стецьківа в цьому напрямку.

Але при цьому Тарас ніколи не приховував, що розглядає своє телевізійне життя як тимчасове, як "завдання партії". Правда, останнім часом він, як і всі, хто потрапив на ТБ, не приховував в приватних розмовах, що таки закохався у телебачення і вагається. Але перше кохання - політика – таки перемогло.

І він чесно говорив про це з президентом під час їхньої останньої зустрічі в Криму у серпні. Тарас пов'язує своє найближче майбутнє з активною політикою, у нього великі плани на 2006 рік, при цьому він залишається членом команди президента. Віктор Андрійович з розумінням поставився до цієї позиції Стецьківа.

Тоді ж ми з Тарасом прийняли рішення, що ініціатива повідомити про повернення у парламент має належати самому Тарасові, і зробить він це на початку вересня, аби ще встигнути на посаді керівника НТКУ завершити підписання угоди з "Євроньюз".

Так все і сталося. Тарас подав заяву президентові у понеділок, в день початку роботи 8 сесії Верховної Ради. Президент прийме відставку Стецьківа за кілька днів, а за цей час, я вірю, ми всі ще встигнемо привітати НТКУ і Тараса з надзвичайно важливою подією – підписанням контракту з "Євроньюз".

Що ж до громадського телебачення, то Стецьків є палким прихильником якнайшвидшого створення ГТ. Вони неодноразово спілкувалися з президентом на цю тему.

Хочу абсолютно чітко заявити: президент України виступає ЗА створення в Україні громадського телебачення.

При цьому він наполягає, що має відбутися серйозна професійна дискусія відносно форм, механізмів і часу його створення. Президент хоче, щоб держава не припустилася помилки в питанні механізму створення ГТ, щоб проект відповідав світовим стандартам. Щоб пройшла не просто дискусія у колі експертів, а була дана чітка відповідь відносно вартості проекту, його фінансування, щоб було прораховано цей проект і сприйнято. Я думаю, це правильна позиція. Тут краще сім разів відміряти і один – відрізати.

- Що заважає (заважало) це зробити?

- Але ж не президент має розробляти проект громадського телебачення... Він готовий підтримати створення ГТ, але проект має хтось розробити.

- Проект вже розроблений, він вже пройшов перше читання в парламенті...

- Давайте почекаємо, хай він пройде друге читання в парламенті…

- На це ми всі сподіваємося… Але питання, чи не буде це блокуватися саме фракцією "Наша Україна"?! Між тим, президент, як лідер цієї політичної сили, міг би дати політичний сигнал своєї прихильності до ідеї СМ...

- Давайте дочекаємося, щоб парламент, Кабмін, експерти дали відповідь на питання, чи є сьогодні фінанси для старту громадського телебачення. Бо не все упирається в політичну волю, як це теж намагаються представити в коментарях. Є ще й більш прозаїчні питання: база, фінанси, механізми створення - і це питання дискусії. До якої, до речі, президент готовий.

Мене дійсно непокоїть, що позицію президента іноді представляють неточно. Наприклад, щодо, начебто, підтримки голови Держтелерадіо Чижа. Я ще раз хочу нагадати, що саме президент України відразу після своєї інавгурації подав до Верховної Ради подання на звільнення людини, яка нічого не зробила для захисту облтелерадіомовних компаній від "темників" і свавілля чиновників.

І саме парламент не проголосував за це. Дивно, чому? Невже депутати не знають про діяльність Чижа на цій посаді, про те, що журналісти каналу УТР скаржаться, що не хочуть працювати пропагандистами партії "Справедливість", інше.

- Тобто, ви стверджуєте, що Ющенко за те, щоб Держкомтелерадіо очолював не Чиж?

- Абсолютно. Це сто відсотків. Лідер опозиції Віктор Ющенко прекрасно бачив, що відбувається в областях, де журналісти були безправні і беззахисні, і яка роль в цьому була пана Чижа, який робив вигляд, що не знає про існування "темників". Ще раз нагадаю, що президент одним з перших своїх подань до Верховної Ради направив подання про звільнення Чижа.

- Чи буде найближчим часом наступне подання?

- Знаєте, підготувати подання - це справа однієї години, але треба бути переконаним в результаті. Чи готовий парламент проголосувати за звільнення такої одіозної постаті, це питання вже не до мене.

Президент готовий подати відповідне подання, але має бути і розуміння, що депутати підтримають цю позицію. Інакше ми отримаємо ще одного "героя", який буде всім розповідати, як його захистив парламент. До речі, думаю, в цій ситуації варто почути оцінку діяльності Чижа з вуст самих журналістів.

- Чому ви розходитесь в коментарях щодо відставки Тараса? Тарас сам каже, що він хотів перевірити, чи сприймається ідея СМ керівництвом країни…

- По-перше, це сказав не Тарас, а прес-служба каналу. У Тараса дійсно є ідеї відносно реформи каналу і впроваджувати їх буде колектив УТ-1, а не секретаріат президента. Не треба нікого перевіряти, наші стосунки, мені здається, вже перевірені. І кращий тому доказ – ефір.

Я хочу підкреслити, що комунікації з журналістами - це моя робота. І я спілкуюся з менеджерами НТКУ не частіше, аніж з керівництвом інших каналів. Думаю, навпаки, нам треба частіше спілкуватися, зустрічатися, в першу чергу для того, аби донести і роз'яснити позицію з тих чи інших питань.

Переконана, тоді питань і недовіри буде менше. Востаннє дзвонила Андрію Шевченкові у суботу, десь о 20.30, аби повідомити, що з хвилини на хвилину з'явиться реакція президента на відставку Зінченка. Наші розмови завжди мають професійний характер, моя робота донести позицію президента, і я маю це робити.

Але, дійсно, іноді з колегами–телевізійниками бувають і творчі дискусії, які я можу собі вже дозволити як журналіст і як глядач. Іноді колеги самі телефонують мені, аби запитати приватну думку, ну, наприклад, щодо нової комп'ютерної графіки чи старту нового проекту. Сподіваюся, що ми з колегами завжди чітко розмежовуємо, що це спілкування має приватний характер дискусії, і я надзвичайно ціную такі відверті розмови.

- А наскільки часто вам не подобається те, що зараз робить нова команда УТ-1?

- Я підтримую всі ті позитивні зміни, які відбуваються в НТКУ. Але варто пам'ятати, що канал на сьогодні має статус державного. І це є норма закону, а не чиясь вигадка чи забаганка.

Тому, коли виникають певні виробничі питання, ми їх обговорюємо. Наприклад, коли в день теракту в лондонському метро, коли всі канали всіх країн світу дають це новиною номер один і представляють не тільки картинку жаху, а й позицію своєї країни, свого лідера, а новини державного каналу України обмежилися тільки інформацією про теракт, без позиції президента, що засудив тероризм і теракти, я вважаю, це неповна картинка.

Адже президент виступив від імені України, він висловив підтримку британському прем'єру і англійському народові. І в такому випадку я можу зателефонувати керівництву компанії і сказати, що є позиція глави держави, який від імені України засудив тероризм. Згідно статусу, НТКУ має висвітлювати діяльність органів влади. А вже як цю норму закону реалізовувати – це питання дійсно творче, це питання редакційної політики і керівництва УТ-1.

- Це могло б реалізуватися у рамках державного замовлення на суспільному ТБ – щодо висвітлення позиції держави, влади. Але для демократичних країн - це нонсенс, коли прес-секретар президента телефонує керівництву суспільного телебачення з якимись вимогами... Чи не тому блокується перехід від державного ТБ до суспільного?

- Нонсенс, коли прес-секретар тисне на журналіста. А спілкування з пресою, донесення позиції і інформації - це моя робота. Ось я зараз прочитала матеріал в "ТК", відразу підняла слухавку і зателефонувала вам, щоб сказати: "Шановні колеги, я хочу представити вам інформацію відносно відставки Тараса Стецьківа і позицію президента в цьому питанні".

І, чесно кажучи, телефонувати колегам, аби впливати на матеріал, на його тональність і якість - це не поважати ані себе, ані колег. Та й, переконана, що сьогодні, на щастя, такий стиль спілкування НЕМОЖЛИВИЙ.

Та й я не дуже собі уявляю, як можна тиснути на Стецьківа чи Шевченка. Дискутувати – так, сперечатися - так, але не більше. І я, чесно кажучи, також дорожу своїм професійним іменем, аби дозволити собі подібні речі. Я сама людина з позицією і ціную позицію колег. В тому числі і Тараса, який діє чесно, коли говорить, що хоче зосередитися на політичному житті, і тому має піти з телебачення. Ми добре знаємо, як іноді партійна приналежність керівництва редакції може позначатися на редакційній політиці.

- Чи підтримує президент реформи, розпочаті Стецьківим на УТ-1?

- Під час розмови з президентом у серпні Тарас розповів про розпочаті реформи. Більшість позицій схвально сприйнята Ющенком.

- Чи можете ви сказати, що якщо навіть Тарас Стецьків зараз піде, що ці реформи не будуть заблоковані?

- Не президент України має проводити реформи на УТ-1. Він має забезпечити принципи свободи слова в країні. А далі вже багато залежить від самих журналістів, від того, наскільки затребуваними будуть в журналістському середовищі принципи професійної етики і високих стандартів.

Я вважаю, що багато чого буде залежати від нового керівника НТКУ і від колективу. Новому керівникові треба підтримка колективу. Тарас налаштований передати всі справи своєму наступникові, допомогти йому увійти в курс справи, розказати про реформи, що розпочалися. Мабуть, прийшов час, коли НТКУ має очолити професійний телевізійник. Зараз йдуть непрості пошуки кандидатури наступника. Шукають не лояльну, а професійну, порядну, фахову людину.

- Чи назвала вчора "ТК" ті прізвища, які зараз обговорюються (Аврахов, Тузов, Докаленко)?

- Так, у списку кандидатур, які обговорюються, є й прізвища, які названі у вашій статті. Але рішення буде прийматися, враховуючи цілий комплекс питань, в першу чергу - щодо готовності цієї людини продовжити реформи і вивести УТ-1 з кризи. Тарас дбає за єдність каналу. Така ж позиція і у влади.

- Чи враховується, що на місце Тараса має прийти та людина, з якою зможе спрацюватись, принаймні, команда Андрія Шевченка?

- Погодьтеся, що це буде питання до нового керівника каналу, а не до мене. Тарасу, в свою чергу, гарантували невтручання у кадрову політику, і ця обіцянка була дотримана. Думаю, новий керівник теж справедливо ставитиме питання про невтручання у кадрову політику. Я переконана, що творчі професійні люди завжди знайдуть спільну мову, що все позитивне залишиться.

Дуже важливо пам'ятати, що мова йде не про комерційний канал, а про державний. Хочемо ми того, чи ні, але УТ-1 має відповідний статус, і на посаду першого керівника має прийти людина професійна і відповідальна, дипломатична і врівноважена. Людина, яка представляє позицію держави. Не позиції персон у владі, окремих політиків чи чиновників, а держави. В тому числі - i в питаннях програмної політики.

Я, як глядач, наприклад, вважаю, що НТКУ має більше приділяти уваги соціальній чи дитячій тематиці, проблемам села, розвитку підприємництва, тощо. І президент України як глава держави, як глядач, який щиро вболіває за канал, хоче, аби канал став більш цікавим, різноплановим і відповідав запитам широкої глядацької аудиторії, щоб там більше було публіцистики, власного телепродукту.

- Це відповідає і позиції "Телекритики", але в той же час відомо, що президент на закритому засіданні Кабміну 25 липня заявив про те, що СМ не має створюватись на базі державного…

- Це є неточна цитата. Президент закликав до дискусії відносно ГТ. І підкреслив, що на державному каналі має бути більше соціальної тематики. Адже є соціологічні опитування, які свідчать, що людей найбільше цікавлять питання зарплат, пенсій, медицини, освіти, села. Хіба не має державний канал враховувати це в своїй програмній політиці?

- Тобто президент за те, щоб саме на базі державного було створено СМ?

- Щодо бази - це для президента - питання дискусії.

- Але ця дискусія триває вже з січня місяця...

- У нашій країні не все робиться так швидко, як би нам того хотілося.

- Чи буде блокувати "Наша Україна" в другому читанні прийняття закону щодо СМ?

- Коментувати позиції будь-якої парламентської фракції не входить до моєї компетенції, це питання до самих депутатів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді