З відставкою Тимошенко закінчилася революція. Починається еволюція

Четвер, 8 вересня 2005, 17:31

Політологи по-різному оцінюють кроки президента з кадрових змін. Одні вважають, що Ющенко правильно вчинив, коли звільнив Тимошенко і Порошенка. Інші визнають, що відставка Кабміну мала відбутися рано чи пізно. Втім, на їх думку, це не означає, що конфлікти Порошенка і Тимошенко припиняться. Для Ющенка ж головне, щоб він не виростив собі за рік конкурента на виборах. Оскільки Тимошенко потягне за собою партії-символи Майдану.

Політолог Андрій Єрмолаєв схвально ставиться до кроку Ющенка по відставці прем'єра Тимошенко і секретаря РНБО Порошенка.

"Я свого часу робив пропозицію, що в ситуації, куди потрапив Ющенко після конфліктів навколо бізнес-компаній, наближених до Тимошенко і Порошенка, єдиний нормальний крок – це їх відставка", - сказав він в коментарі "Українській правді".

"Я схвально ставлюся до цього кроку, оскільки в іншому випадку криза поглиблювалася б і далі", - зазначив політолог.

За його словами, якби Ющенко зробив це в понеділок, формування передвиборчого блоку з силами Тимошенко і Порошенка було б можливим, проте цього зроблено не було.

Зараз, на думку Єрмолаєва, ініціатива перехоплена командою Тимошенко.

"Відставки Тимошенко і Порошенка виглядають як вимушений крок Ющенка, пов'язаний з нездатністю подолати кризу", - вважає політолог.

Щодо планів Тимошенко після відставки, Єрмолаєв вважає, що вона займатиметься "власною перспективою". За його словами, у Ющенка небагато шансів домовитися з Тимошенко, щоб йти на вибори разом.

Єрмолаєв також вважає, що тепер Тимошенко може орієнтуватися і на президентську посаду, а тому формуватиме свою політичну команду.

Інший відставник Петро Порошенко, на думку Єрмолаєва, займеться парламентськими виборами партії НСНУ та спробує зайняти більш вагому позицію в партії. Проте Єрмолаєв також не виключає, що буде нове призначення Порошенка, хоча, на його думку, екс-секретарю РНБО це не потрібно.

Щодо призначення Єханурова в.о. прем’єра, Єрмолаєв вважає, що він є тимчасовою фігурою. Ющенко також може запропонувати його на прем’єрське крісло, проте в такому випадку Єхануров буде технічним прем’єром. На думку Єромалаєва, кандидатура Єханурова без проблем може пройти в парламенті.

"Або Ющенко може призначити новий уряд. На посаду може прийти неочікувана сильна фігура. Таким чином Ющенко отримає новий вигляд пропрезидентського альянсу та новий вигляд передвиборчого блоку", - передбачає політолог.

Єрмолаєв відмовився називати прізвище цієї людини, зазначивши, що "це непроста схема".

"Єхануров не має самостійної гри. Якщо президент обере другий варіант, то Єхануров без конфлікту відійде", - зазначив також він.

Політолог Віктор Небоженко вважає вдалим для Ющенка призначення ним Юрія Єханурова виконуючим обов'язки прем'єра, повідомляють "Новості-Україна".

"Фігура Єханурова дуже вдала, тому що вона знімає гостроту болю колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. На її місце стає, так би мовити, технічний прем'єр, а не людина, що буде найближчим часом грати якусь політичну роль", - заявив Небоженко.

На думку політолога, "зараз Ющенку потрібен чистий технократ, який буде займатися тільки вирішенням конкретних проблем, а не піаром, політикою й так далі".

Крім того, відзначив Небоженко, "кандидатура Єханурова залишає президентові колосальну можливість безболісної зміни будь-якого прем'єр-міністра".

"Для президента важливо не виростити собі до березневих виборів нового політичного конкурента. Єхануров дуже підходить під цю роль", - вважає експерт.

Прогнозуючи варіанти можливих кандидатур на посаду секретаря Ради національної безпеки й оборони, Небоженко відзначив, що РНБО, це "дивна організація".

"Її політична вага залежить від людини, яка її очолює. При Горбуліні вона мала колосальні, необмежені повноваження, вище Кабінету міністрів і Верховної Ради. При інших керівниках її значення було набагато нижчим. При Порошенку значення РНБО дорівнювало прем'єр-міністрові" - пояснив політолог.

"Не думаю, що після призначення в.о. прем'єр-міністра президент піде на якусь яскраву особистість (при призначенні секретаря РНБО). Це буде хтось із генералів або хтось із заступників (Порошенка)", - заявив Небоженко.

При цьому політолог не виключив, що "на якійсь стадії, у якомусь форматі може повернутися й Порошенко".

Коментуючи слова Ющенка про намір іти на парламентські вибори єдиною коаліцією з можливими блоками, які можуть створити Тимошенко й Порошенко, Небоженко заявив, що "про єдину команду мова не йде".

"І Порошенко, і Тимошенко будуть продовжувати свої бої, як і раніше будуть обмінюватися ударами", - сказав Небоженко.

"Я не думаю, що коаліція можлива. Це було зрозуміло із самого початку, оскільки в Тимошенко прекрасний рейтинг", - резюмував експерт.

Директор Європейського інституту інтеграцій і розвитку Дмитро Видрін вважає закономірною відставку уряду, члени якого підбиралися за відсутності єдиного критерію формування команди.

"Відбулося, певно, те, що мало відбутися в команді, що набирається, умовно кажучи, з "відмінників" і "двієчників", - заявив політолог агентству "Інтерфакс-Україна".

Видрін відзначив, що Ющенко вирішив звільнити всіх, однак наразі стоїть питання про формування нового уряду. "Якщо команда знову буде формуватися за принципом особистої відданості і за принципом політичної благонадійності, то значить знову будуть запущені "двієчники". Якщо команда буде формуватися вже за принципом високого професіоналізму і соціальної відповідальності, і моральної відповідальності, то ставка буде на "відмінників", - сказав політолог.

Він вважає за можливе, що Юлії Тимошенко після певної паузи буде знову запропоновано сформувати уряд під її керівництвом за новими принципами.

Разом з тим, якщо президент вирішить поставити на чолі Кабміну "слухняного технічного" прем'єра, який цілком буде виконувати навіть не його волю, а волю його секретаріату, тоді, на думку політолога, Україну очікує низка криз аж до виборів у парламент.

Експерт вважає, що урядова криза в Україні жодним чином не відобразиться на відносинах з Росією. "Україна не розуміє, що відбулося усередині неї. Тим більше не розуміє і Росія, що відбулося в Україні. Зараз мені дзвонили десятки політиків і журналістів. Ніхто не розуміє, що відбулося, тому ніхто не розуміє, як реагувати на події в країні", - сказав Видрін.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що останніми відставками Ющенко продемонстрував якості не просто політичного лідера, не просто лідера революції, але і глави держави.

"Не можна було далі терпіти, коли фактично дві партії усередині держави розколювали країну, боролися усередині державної влади за монопольний доступ до державних важелів управління. Партії повинні боротися в політиці, вони повинні бути на політичній сцені, але не усередині держави", - сказав політолог.

За його словами, ці дві по суті нібито однорідні політичні сили, що втілюють "різні крупнобізнесові угруповання" з різними "політичними, економічними і власницькими орієнтаціями й інстинктами", однак "за формою одна з них являла собою таку революційну, якобінську, робеспєрівську лінію, як Юлія Тимошенко, інша була більш консервативною, і в якихось моментах навіть олігархічною, контрреволюційною".

На думку Карасьова, зараз "можна ставити крапку на епосі революції, контрреволюції, радикальних революційних набігів на власність, владу і життя простих обивателів", і відтепер "настає епоха прагматичної еволюції".

Призначення Юрія Єханурова в.о. прем'єра, на думку Карасьова, свідчить про те, що президент "вловив запит суспільства на стабільність, стабілізаторський, поступовий, еволюційний тренд розвитку".

Говорячи про практичні розклади, політолог сказав, що в українській політиці відбудеться істотне перегрупування політичних сил, після чого сформується два основних політичних полюси. Тимошенко, швидше за все, створить нову опозицію - нову опозицію нової влади.

Екс-прем'єра, вважає Карасьов, підтримає частина революціонерів-майданників - це і "Пора", і ПРП, і політичні сили, що входили в "Батьківщину", і Блок Юлії Тимошенко, а також, можливо, частина Партії регіонів, українські об'єднані соціал-демократи і комуністи, для яких важлива не стільки підтримка лідера БЮТ, скільки гра проти Ющенка.

Президентський полюс, думає політолог, підтримають ті політичні сили, що його і підтримували, але вже без екстремальної, революційної, а також консервативної, контрреволюційної частини. Крім того, Ющенка підтримають політичні сили, не задоволені Тимошенко й втомлені від революційних експериментів Кабміну.

Спікер парламенту Володимир Литвин, на думку Карасьова, буде займати позицію ближчу до президента. "І проблема тут не в особистих симпатіях-антипатіях, а в тім, що глава парламенту дотепер, скажімо так, в революційній-постреволюціній ситуації втілював запит на стабільність, і навколо цього запиту на стабільність сформувалися політичні сили, орієнтовані на Литвина".

"Тепер Литвин одержує в особі Єханурова не просто союзника по цьому еволюційному тренду українського розвитку, але й одержує раціонального, прагматичного, досвідченого партнера по владі", - сказав політолог.

Він назвав Єханурова досвідченим, прагматичним і серйозним політиком, що, "як не дивно, зумів за усю свою вже тривалу політичну кар'єру ні з ким не посваритися".

Директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Малинкович вважає, що криза влади і відставки можуть мати і позитивне значення для країни, але для президента Ющенка - це, безумовно, негатив.

"Ющенко продемонстрував слабкість, мені здалося, що він продемонстрував розгубленість, навіть в тому, що не вважає нинішні події кризою влади", - сказав політолог в ефірі 5-го каналу.

Малинкович назвав кризу влади передбачуваною, оскільки на Майдані стояли люди з "колишніх" - "збиті льотчики", що уже спробували владу, люди з різними амбіціями. Крім того, із приходом нової влади проявилася "війна різних олігархічних угруповань", відзначив політолог.

За його словами, Ющенко виявив себе як слабкий політик, оскільки допустив конфронтацію в команді, розпалювану олігархічними групами.

У свою чергу, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що на даний час реалізуються гірші з можливих сценаріїв розвитку політичної ситуації в Україні.

Він також вважає, що навколо Юлії Тимошенко тепер буде створений потужний блок з "партій-символів Майдану", що буде змагатися з НСНУ за перемогу на виборах.

Президент Фонду "Ефективної політики" Гліб Павловський вважає, що президент Віктор Ющенко сам спровокував кризу у владі заради її консолідації навколо себе.

"Всі останні півроку я казав, що криза в цій команді не просто неминуча, а необхідна Ющенку з метою консолідації влади навколо себе", - сказав Павловський у четвер "Інтерфаксу".

"Ющенко якоюсь мірою сам спровокував кризу, і її механізм був запущений свідомо", - думає політолог.

Крім того, Павловський розцінив рішення Ющенка відправити уряд у відставку "як спробу заздалегідь перехопити популістські гасла "помаранчевої опозиції". "Зрештою, у революції має бути один батько", - сказав політолог.

Він вважає, що тепер Ющенко буде формувати "більш однорідну команду".

При цьому політолог оцінив голову адміністрації Дніпропетровської області Юрія Єханурова, як "помірковану людину в команді Ющенка, економічно грамотну і політично тверезу".

"Якщо в підсумку Єхануров стане прем'єром, то його кабінет, скоріше, буде технократичним і буде займатися економікою, а не готуватися до парламентських виборів, а політику Ющенко залишить собі", - вважає Павловський.

Відповідаючи на питання, чи зможе після відставки колишній прем'єр Юлія Тимошенко підняти особистий політичний авторитет, Павловський висловив думку, що це багато в чому залежатиме від дій нового уряду і президента.

"Звичайно, Тимошенко намагатиметься зберегти навколо себе ореол борця з корупцією, але наскільки їй це удасться, залежатиме від якості гри Ющенка і того, наскільки ефективним виявиться новий уряд", - відзначив Павловський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді