Дипломатичний конфуз Єханурова. Слухайте аудіофайл

П'ятниця, 4 листопада 2005, 16:02

Схоже, український прем'єр Юрій Єхануров ускочив у дипломатичну халепу. Нещодавно у Вашингтоні, він згадав про свою нещодавню зустріч із Лукашенком і назвав його "талановитим пропагандистом, який уміє працювати з народними масами". Додавши при цьому: "Тепер я розумію, чому в 30-ті роки німецькі жінки кричали: "Хочу дитинку від фюрера!".

Такі оцінні судження щодо бацьки Олександра Лукашенка явно не прийшлися до смаку білоруським дипломатам.

Міністерство закордонних справ Білорусі попросило Україну пояснити вислови нашого прем'єра. І український МЗС вирішив вийти з ситуації, пославшись на те, що вислів Єханурова про Лукашенка перебрехали журналісти.

"Це довільна інтерпретація ЗМІ", - заявив міністр закордонних справ Борис Тарасюк у п'ятницю.

Хоча насправді журналістам особливо фантазувати не довелося. У розпорядженні УП є аудіо-файл, де відповідь Єханурова дослівно звучить так:

"Два тижні тому у мене був візит до Білорусі, я зустрічався з Лукашенком. Він справив таке хороше враження, він хороший пропагандист. Я навіть казав про те, що я тепер розумію, чому в 1930-ті роки німецькі жінки кричали: "хочу ребенка от фюрера!". Але, знаєте, це дуже талановита людина і він уміє працювати з великими масами людей".

Єхануров, мабуть, по обличчям зрозумів, що сказав щось не те і вирішив виправитися і додати добрі слова про багатостраждальну опозицію.

"Але одночасно рік тому і зовсім нещодавно я зустрічався з представниками білоруської опозиції. Я особисто знайомий з паном Шушкевичем. Я вважаю, що Україна може бути саме тією країною, сусідською країною, яка повинна вести постійний діалог із Білоруссю".

Дипломатичний конфуз, звичайно, "на лицо". Не міг же Єхануров розповідати американцям про те, що білоруський "бацька" просто душка! У США такого просто не зрозуміли б. Але й приклад фюрера для пояснення цієї одіозної постаті був явно невдалим.

До того ж, слід сказати, що це вже не перша дипломатична халепа нинішньої української влади з Лукашенком. Білоруси вже ображалися на офіційний Київ за те, що Ющенко разом з американським президентом надумали поширювати демократію на теренах брянських лісів.

Тоді якось виплутались. Звичайно, і зараз український МЗС знайде якусь дипломатичну "відмазку".

Інша справа, що Лукашенко, здається, збирається правити Білорусією до смерті і може принагідно нагадати українській владі про недбалі висловлювання якимось економічним вибриком.

"У випадку свого обрання я буду робити те, що робив 10 років. Я не буду нікого просити голосувати за мене, народ не помилиться, якщо на нього не тиснути", - заявив Лукашенко у Могилевскій області, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Справа не в тім, оберете ви мене чи ні, - куди ви дінетеся, оберете, і якщо вас улаштовує, то я буду працювати... Я запропоную вам свої послуги, програму і скажу, що буду робити. Білоруси – найрозумніший народ, і він розбереться", - переконував земляків Лукашенко.

"Я вас не обкрадав і не обдурив. Подивіться, адже ми за ці 10 років вилізли з такого болота. Ми ж без штанів залишилися після розвалу Радянського Союзу, а ті, хто сьогодні рветься до влади, вони ж тоді усе пропили", - відзначив білоруський лідер, звертаючись до жителів Глуська.

"Нам ніхто не дав ні копійки. Мі нікому нічого не винні, і ми сьогодні можемо спокійно дивитися в очі європейцям, американцям і росіянам", - заявив бацька.

У випадку ж, за його словами, якщо в результаті виборів до влади прийде "нова людина, головне - щоб вона проводила людську політику". Але це він певно пожартував.

Українська школа злостивства

Між тим, українські опоненти Єханурова не втрималися від того, щоб не похизуватися на чужих помилках.

Кращий друг білоруського комунізму Петро Симоненко назвав слова Єханурова "кричущо образливим випадом на адресу президента суверенної й незалежної Білорусі".

"Я вважаю, що образа нанесена не тільки особисто Лукашенку, а всьому білоруського народу. Але, у першу чергу, образи завдано нам із вами, Україні, яку Єхануров представляє як керівник уряду президента Ющенка".

Блок Юлії Тимошенко взагалі вимагає відставки Єханурова у зв'язку "з підривом ним авторитету України", про що заявив із трибуни парламенту голова фракції Олег Білорус.

Єханурову пригадали не тільки білоруський конфуз, але й його заяву, що Росія не дасть Україні вступити до СОТ, якщо потрапить туди раніше, чим теж здивував Москву.

На додачу йому дісталося ще й за те, що стратегію для України вигадуватимуть іноземні фахівці, яким заплатять українські олігархи. "Потрібно комусь відповідати за це, і ми вимагаємо розслідувати ці факти", - наголосив пафосним тоном лідер фракції БЮТ.

Пан Білорус, напевно, забув, як Юлія Тимошенко вибачалася в Донецьку за свої побажання деяким політикам "повіситися на біло-блакитних шаликах", а будучи прем'єром збиралася залучити в консультанти французів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді