Янукович дав старт "вперед"

Понеділок, 5 грудня 2005, 11:19

Віктор Янукович у нову передвиборчу кампанію вирішив стартувати красиво. Банальну страву з ухвалення партійного списку на з'їзді він приправив концертом у Палаці спорту з феєрверком. А біло-блакитні прапори змінив на кольори національного прапору. Головний месидж – Янукович іде, щоб стати прем'єром всієї України.

За рік він перетворився з вигнанця в майже переможця і тепер вже подумки приміряє на себе лаври.

З'їзд "регіонів" починався традиційно. 10 година ранку. Кінотеатр "Зоряний". Обабіч дороги кілька автобусів, по тротуару хлопці з партійними знаменами чекають партійних лідерів. На великому плазмовому екрані, який запорошує снігом, іде трансляція з залу, де має відбутися зібрання.

Засоби масової інформації вже традиційно не пускають у зал і пропонують дивитися з'їзд по телевізору в іншому приміщенні. Щоб пробратися всередину, доводиться просити самого Януковича.

Зайшовши під оплески в зал, той займає місце в президії і оголошує з'їзд відкритим. Гімн України у "регіонах" традиційно слухають мовчки, не співає ніхто. Власне як і гімн партії.

Перші слова виступу Януковича нагадують панахиду. "Нас зібрала в цьому залі любов до України, загальна тривога і біль за те, що відбувається сьогодні з нашим багатостраждальним народом", - звертається він до залу російською мовою.

Але далі вливається нота оптимізму: "У нас є все необхідне для того, щоб зайняти гідне місце у світі".

"З цього з'їзду для партії починається новий відлік часу. У наших силах зробити так, щоб час почав працювати на Україну, щоб кожна родина відчула швидкі зміни на краще", - читає Янукович з листка, піднімаючи очі в зал після кожної крапки.

Він згадує свої успіхи: "У 2003 – 2004-х роках ми проводили політику, завдяки якій Україна в найкоротший термін могла перетворитися в економічного "тигра" Східної Європи. Про це писали багато західних газет".

А далі йде хвиля критики на адресу нової влади: "Усі плани і перспективи були грубо перекреслені і зруйновані людьми, осліпленими амбіціями, спрагою влади і збагачення".

"Ця збанкрутіла команда виявилася некомпетентною, безвідповідальною, нездатною до лідерства. Свої прорахунки і непрофесіоналізм вони намагалися замаскувати "полюванням на відьом" і фабрикацією справ проти видатних діячів опозиції", - говорить лідер "регіоналів".

Його слова дуже уважно слухають у першому ряді Ринат Ахметов і Борис Колесников, кожен певно згадуючи свої "біди". Акардеоніст Ян Табачник по вигляду явно солідарний з ними.

Ахметов та Колесников слухають заяву лідера

"Невдахи і дилетанти, нездатні виправити ситуацію, вони роблять прорахунок за прорахунком, помилку за помилкою. Нова влада виявилася наскрізь корумпованою... Карнавал на Майдані сильно похитнув віру людей у владу. Не дарма в народі кажуть: "Рік Майдану – рік обману!", - продовжує Янукович.

Він кличе негайно змінювати цю владу і брати уряд у свої руки. Депутат Добкін спокійно читає газету і ледь підводить очі.

В третьому ряду потирає очі молодший син Януковича, у старшого якось увесь час скептично вигнута губа. В одному ряду з ними Сергій Ківалов щось жваво обговорює з адвокаткою Януковича Оленою Лукаш.

Сини Януковича аплодують батькові

"Ми – опозиціонери. Але ми – не руйнівники. Ми не кличемо на барикади – ми за винятково законні, конституційні методи рішення всіх проблем у державі. І жоден наклеп, жодні маніпуляції, жоден чорний піар не в змозі підірвати довіру людей до нас!", - запевняє він.

"Там, де панують бідність і безробіття, реальна демократія неможлива. Тому наша найперша задача – повернути стійку динаміку росту ВВП на рівень понад 12%. Наші найближчі цілі:

Перше – стабілізація цін, щоб люди могли дозволити собі придбати необхідне.
Друге – зниження безробіття і створення добре оплачуваних робочих місць.
Третє – забезпечення гідних зарплат і достатніх пенсій", - оголошує Янукович програму "Регіонів".

Традиційне місце в ній посідають гасла надання російській мові статусу державної, зміцнення дружби з Росією та федералізації України. Всі тези підтримуються оплесками залу. Найцікавіше - Янукович обіцяє, що якщо за три роки не виконає цю програму в ролі прем'єра, то його уряд піде у відставку.

"Рік тому ми стояли з багатьма з вас на привокзальній площі в Києві. З нами було більше 40 тисяч наших виборців з різних регіонів, готових захищати свій вибір, готових піти, щоб уберегти країну від економічного колапсу. Вони чекали тільки сигналу. Я приїхав до них і сказав із глибокою гіркотою і болем, щоб вони поверталися додому, тому що в іншому випадку могла пролитися кров. І ще я сказав, що ми незабаром повернемося", - нагадує Янукович події річної давнини.

"На те, щоб повернутися, знадобився рік... Сьогодні наша партія – зміцніла і стала самою популярною в Україні. Усі разом, єдиною командою ми можемо створити Україну нашої мрії – країну миру і процвітання. Ми зобов'язані зробити цю мрію реальністю", - запевняє він делегатів.

"Я хочу закликати всіх делегатів з'їзду, усіх членів Партії регіонів, мільйони наших виборців включитися в загальну роботу з оптимізмом і вірою. Разом ми обов'язково переможемо і зробимо життя наших співгромадян щасливіше. І це відбудеться незабаром! Уже майбутньої весни, з Божою допомогою. Успіхів усім нам на цьому доленосному шляху! Регіони, до перемоги!", - завершує Янукович свою промову.

За Януковичем на сцені з'являється Раїса Богатирьова, яка розповідає, що мріє, що їх партія отримає більшість, стане основою уряду і буде об'єднувати Україну під національним прапором, на противагу помаранчевому. (Сцена "Зоряного" тепер теж не малинова, а жовто-блакитна. А тема єдності обкатується усіма виступаючими, навіть тими, що рік тому міряли кілометри до Москви).

Водночас ще лідер фракції "регіонів" попереджає однопартійців про загрозу, яка йде від президента і керівника його партії Романа Безсмертного. Богатирьова розповідає, як "змусила" тиждень тому в ефірі "Інтера" зізнатися, що "якщо помаранчева команда не набере більшість, то наступний варіант – це не союз з "Регіонами", а розпуск парламенту".

Тому Богатирьова застерігає однопартійців від будь-яких переговорів з помаранчевими.

Наступне жіноче соло виконує Ніна Карпачова, яка розповідає, як вона чесно виконувала свої обов'язки уповноваженого з прав людини, як Кучма її ігнорував 5 років, а Янукович прийшов і почав з нею працювати, як вона захистила Колесникова, а потім їй почали надходити погрози.

А ще вона згадує про близькість їй ідеології "регіонів", і як вона колись прийшла об'єднувати в парламент Крим з Україною, а тепер буде об'єднувати "два крила" Східної і Західної України.

У Карпачової є також своє побоювання. Тільки в неї в ролі "бабая" виступає не Безсмертний, а міністр внутрішніх справ Луценко.

Уповноважену з прав людини обурили слова міністра в інтерв'ю "Комерсанту" про інформацію від активістів "Регіонів" про те, як збирають своїх людей з виборчих комісій і говорять: от бачите, нікого не посадили, виходить, працюємо як працювали – з тими ж відсотками і тими ж методами".

Там же Луценко попереджає, що збирається звернутися до виборців і членів виборчих комісій "і нагадати, що умовні терміни даються тільки один раз". "А якщо якісь порушення, навіть найдрібніші, будуть помічені повторно, то терміни сумуються", - додав він.

"Що це, як не погрози Партії регіонів?!", - запитала гнівно в залу Карпачова, піднявши над собою роздруківку інтерв'ю.

"У-у! Ганьба", - відповів зал.

Карпачову на сцені змінює Ринат Ахметов. Він єдиний виходить на сцену без листочка. Хоча його промова досить коротка і проста:

"Для мене велика честь – взяти участь у сьогоднішньому з'їзді Партії регіонів. І мені дуже приємно в цей день виступити перед вами. Якщо ви хочете в мене запитати, чому я тут або чому я прийняв таке рішення, я відповім: мені близька і зрозуміла ваша філософія – філософія демократичних цінностей, верховенства закону, свободи особистості, поваги прав приватної власності. А головне – ваше прагнення об'єднати Україну.

Друзі! Незважаючи на те, що я не є професійним політиком і не маю політичного досвіду, досвід, що я придбав у бізнесі, навчив мене головному: відповідальності. У компанії СКМ працює більш 160 тисяч чоловік. І ми несли і несемо відповідальність за їхнє благополуччя, за їхній добробут.

Відповідальність також навчила нас: як важливо спочатку зрозуміти, а потім вирішити проблеми звичайного громадянина. У світлі нашої відповідальності ми повинні побудувати сильну економіку, створити робочі місця, а головне – перемогти бідність.

Друзі! У нас з вами одна мета – зробити нашу країну сильною і процвітаючою. Але це неможливо без стабільності. Тільки стабільність дозволить Україні по-справжньому реалізувати свій величезний потенціал.

На закінчення, дорогі друзі, мені хотілося б висловити слова щирої вдячності лідерові Партії Віктору Януковичу й усім вам за запрошення, а головне – за виказану довіру. Ще раз усім вам – величезне спасибі!"

Ахметова змінює заступник голови партії "Єдина Росія" Віктор Катренко, який запевняє, що їх партія підтримувала і буде підтримувати всі зусилля Партії регіонів на подальше зміцнення добросусідських відносин між Україною і Росією.

Наостанок він дарує Януковичу партійний символ - фігурку ведмедя.

Власне кажучи, цими виступами, а ще спічами екс-губернаторів Кушнарьова і Анатолія Близнюка, завершується дискусійна частина з'їзду. Далі хвилин за 10 партія вирішує питання виборчого списку шляхом його одноголосного схвалення. Після цього партійці вирушають до Палацу спорту, де заплановано зустріч Януковича з однопартійцями.

Насправді там відбувається святковий старт кампанії. Щось на зразок Співочого поля, з якого пішов у президенти Ющенко. Тільки дуже "регіональне".

У фойє співають ресторанні артисти, поряд грає симфонічна капела і бабки з церкви заводять "Алілуя" та "Многая літа, Віктор Федорович". Молодих "регіоналів" запаковують у партійну символіку. Члени делегацій лаються, що їм переплутали білети і вони мусять сидіти з чужими. Поряд діти проводять останню репетицію перед виходом на сцену.

Віп-гості займають підготований партер. Просто гості спотикаються об дірки в підлозі Палацу спорту. Михайло Добкін галантно розсаджує Раїсу Богатирьову і Тетяну Бахтєєву. Підтягуються інші депутати. Головних фігурантів не видно. Але хлопчики на трибунах по-спортивному скандують: "Дніпро! Донбас! Вінниця! Янукович!".

У вказану годину на залитій синім світлом сцені, по синій доріжці під звук фанфарів з'являється Євген Кушнарьов. Він говорить про надійність Партії регіонів і про те, що вона несе упевненість у завтрашньому дні.

Далі по тій же доріжці з тими ж фанфарами і приблизно такими з спічами приходять Тарас Чорновіл і Ніна Карпачова. За ними виходить Ринат Ахметов. Він так само вітає зал і махає їм ручкою. Слово в слово Ахметов повторює свій виступ на з'їзді. В момент його появи за сценою замикає апаратура. Співробітники спішно гасять іскри вогню, зал заповнює сморід пластмаси. Але Ахметову це не вадить, і насамкінець він вітає присутніх з перемогою свого "Шахтаря".

За Ахметовим на сцену виходить Янукович. Його поступ супроводжується феєрверками, які виникають за кожним його кроком. Щоб звернутись до залу, Янукович ховається за трибуну, на якій, судячи з усього, лежить текст. Його виступ теж мало чим відрізняється від виголошеного на з'їзді, хіба що деякі тези спрощені. Він знову обіцяє відстояти мрію регіоніалів "єдину і щасливу Україну". А насамкінець навіть цитує освоєні ще Білом Клінтоном слова Шевченка "Борітесь, поборете!".

Після цього гостей запрошують вітати естрадних співаків. Набір звичний, обкатаний ще з часів президентської кампанії: Наталія Могилевська з піснею про "тисячі я", Тетяна Нєдєльска (дружина тепер вже кандидата в депутати Яна Табачника) з шедевром "если не ти, то значит никто другой", Іво Бобул теж із влучним приспівом про перемогу навесні.

Окрім того, в репертуарі - Таїсія Повалій, Микола Басков і дружина керівника київської організації Василя Горбаля "Галіна".

Народ в залі задоволений. Свято вдалося. Якщо не рахувати підлітків, які години чотири стояли з прапорами партії, під мокрим снігом.

Фото Анни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді