Ющенко іде на вибори зі старим обличчям. І своєю старостою?

Понеділок, 5 грудня 2005, 12:54

Список людей, які мають стати найнадійнішою опорою Віктора Ющенка в новому парламенті, було визначено до непристойності штатно. Другий етап з'їзду "Нашої України" став антиподом першого. Якщо три тижні тому їх трясло від скандалу невдалої чистки власних рядів, то зараз у сон клонило навіть мух, які вирішили перезимувати в будинку культури КПІ.

Роман Безсмертний затвердився у ролі партійного боса. Фото Анни Андрієвської

На заході не виступив жоден політик першого ешелону, окрім Романа Безсмертного. Почесний голова "Народного Союзу Наша Україна" Віктор Ющенко просто не прибув на це зібрання. При бажанні тут можна прочитати натяк, що президент образився на однопартійців, які провалили підтриманий ним сценарій видалення з партії фігурантів корупційного скандалу. Втім, один із впливових нашоукраїнців повідомив по секрету, що "насправді Ющенко був відсутній з поважних особистих причин".

Початок з'їзду "Нашої України" перенесли на три години. Причиною цього оголосили погодні умови, які начебто завадили всім делегатам вчасно доїхати до столиці. Дивно, що жодна інша партія, яка цієї ж суботи проводила зібрання у Києві, таких проблем не відчула.

Ярослав Ющенко починає шлях у велику політику. Фото Анни Андрієвської

Насправді в цей час остаточно узгоджувався передвиборчий список "Нашої України", і завершальні штрихи наносила президія партії. В підсумку делегатам роздавали проект постанови з кандидатами в депутати від НСНУ уже прямо в залі - за півгодини до закінчення заходу.

А напередодні за свої квоти у прохідній частині воювали обласні осередки. "Процес йшов архіскладно! За вчорашній день я втомився більше, ніж за весь рік", - зізнався племінник глави держави і куратор Харківщини в НСНУ Ярослав Ющенко.

Він у підсумку – кажуть, всупереч волі дяді-президента! – став 49 номером від "Нашої України". Список же успішно проголосували і передали для подальшого затвердження міжпартійному з'їзду блоку Ющенка, що відбудеться в середині грудня.

Із того, що видно неозброєним оком – у списку НСНУ потужно представлені люди, близькі до Петра Порошенка і Юрія Єханурова-Олександра Омельченка.

Водночас в прохідній частині списку майже немає свіжих облич – зате є два Омельченки та три Ющенки. Схоже, "Наша Україна" відмовилася від місії оновити вітчизняну політику.

Другим важливим рішенням було визначитися з партнерами, які стануть засновниками блоку Ющенка на міжпартійному з'їзді. І тепер, наприклад, точно зрозуміло, що там не буде партії "Реформи і порядок", яка досі визначається зі своєю долею.

Одне з нечисельних нових облич в списку НСНУ - власник "Тонісу" Володимир Костерін

Загалом же Блок Ющенка "Наша Україна" став менше свого попередника у два рази. Якщо у 2002 туди входило десять партій, то зараз – шість. Окрім НСНУ, це - Народний рух України Тарасюка, Партія промисловців і підприємців Кінаха, Конгрес українських націоналістів Івченка, Християнсько-демократичний союз Стретовича й Українська республіканська партія "Собор" Матвієнка.

З'їзд "Нашої України" зобов’язав віддати п’ятьом молодшим братам максимум 35% загального списку. За деякою інформацією, у блоці Ющенка другою за розміром буде квота Народного Руху, який може отримати 14% спільного списку. В партії Кінаха буде 10-12%. КУН і ХДС дадуть в прохідній частині по одному-два місця. "Собор" може розраховувати ще на кілька додаткових людей.

Крім того, з'їзд "Народного Союзу Наша Україна" заборонив своїм осередкам на місцевих виборах об’єднуватися з якимись іншими партіями, крім цих п’яти.

Відтак блоки Ющенка і Тимошенко будуть конкурентами не тільки на виборах до парламенту, але і до місцевих рад по всій державі. Хоча було зрозуміло, що переговори з Тимошенко тривали до останнього – і з нею бачився навіть Петро Порошенко, у чому він сам випадково проговорився.

"Під час зустрічі зі мною Тимошенко не ставила ніяких ультимативних умов", - сказав Порошенко на питання про вимогу екс-прем'єрки повернути її в це крісло.

На з'їзд НСНУ чомусь прибув соціаліст Микола Рудьковський, який змайстрував підзорну трубу з підручних засобів. Фото Анни Андрієвської

Власне сам список "Нашої України" містив кілька легко прогнозованих сюрпризів. Перше місце партія віддала Віктору Ющенку, хоча уже всім зрозуміло, що президент не буде балотуватися до Верховної Ради.

"Ми просто хочемо прямо показати, що Ющенко асоціюється з нашою силою – тому логічно, що ми його висуваємо в парламент. А він ухвалить рішення, чи балотуватися йому, яке вважатиме за потрібне", - сказав один із провідних членів "Нашої України".

Те, що третім у списку виявився мер Києва Олександр Омельченко, стало неочікуваним подарунком опонентам НСНУ, адже партія Ющенка фактично підписалася під усім, що градоначальник зробив із столицею. Те, на якому високому місці він опинився, можна було б трактувати як плату за відмову бути мером втретє.

Але, за даними джерел "Української правди", в тому-то й проблема, що цей подарунок може не дуже вплинути на Омельченка – і він піде на вибори з підтримкою київського осередку "Народного Союзу Наша Україна".

Оксана Білозір очікує на появу співочих конкурентів у списку НСНУ - Руслани, Володимира Гришка, Тараса Петриненка і Святослава Вакарчука. Фото Анни Андрієвської

Як і чотири роки тому, ющенківці не могли не взяти на провідні позиції у списку жінок – і не простих, а улюблениць президента. Так, номером п’ять "Народного Союзу Наша Україна" стала, як ніжно каже глава держави, "Лілечка Григорович". На дванадцятому місці – екс-міністр і кума Ющенка "Оксанка Білозір". Схоже, одне з перших місць може отримати і "Русланка" Лижичко.

Високі позиції в списку віддали і фігурантам корупційного скандалу, які тепер мають рішення суду і слідчої комісії про свою чистоту. Так, Петро Порошенко відкриває другий десяток – хоча, як кажуть люди в його оточенні, він мав бути ще вище. Бо перші двадцять п’ять місць у списку сформували згідно з пропозиціями місцевих осередків, начебто Порошенко був до непристойного високо і врешті-решт його просто "сховали" на одинадцяте місце.

Гарантовано потраплять до парламенту й інші фігуранти заяв Зінченка-Турчинова. Так, Микола Мартиненко став восьмим номером списку НСНУ, Олександр Третьяков – на 22 місці. Давид Жванія у проекті рішення з'їзду був на 25, а Євген Червоненко – на 30. Однак після самовідводу заступника голови секретаріату президента Івана Васюника (номер 24) список посунувся на одну позицію угору.

Петро Порошенко все тримає на контролі. Фото Анни Андрієвської

Відмовившись від балотування, Васюник зробив вибір, виконавши настанову Ющенка – як відомо від членів ради НСНУ, глава держави зобов’язав усіх чиновників визначитися: якщо вони балотуються до парламенту, то мають подати у відставку з виконавчої влади. Не більше і не менше. Час на роздуми – до міжпартійного з'їзду.

Тепер такий же вибір стоятиме не тільки перед уже згаданим Ярославом Ющенком, який є заступником губернатора Харківщини. За логікою президента, у разі вибору на користь парламенту, в середині грудня має піти з посади його прес-секретар Ірина Геращенко, яка висунута 93 номером списку НСНУ (цікаво, що за списком Партії регіонів до парламенту балотується його екс-речник Януковича Ганна Герман, а в списку "Нашої України" є також керівник прес-служби НСНУ Тетяна Мокріді, яка опинилася вище своєї опонентки Геращенко).

У Єханурова наближається момент вибору. Фото Анни Андрієвської

Але, насправді, коли Ющенко ставив цю вимогу держслужбовцям, він зробив незручним становище ду-уже багатьох впливових людей. От як тепер вчинити Юрію Єханурову? Він гарантовано очолить список блоку Ющенка. І що, для цього тепер треба жертвувати кріслом, яке дісталося в такій запеклій боротьбі? Але якщо для прем’єра буде зроблено виняток, одразу ж Ющенку, як він каже, "у спину полетять тисячі жал" звинувачень у подвійних стандартах.

Хоча є тема, в якій Ющенко може бути спокійний. У списку "Нашої України", на відміну від БЮТ або Партії регіонів, практично немає людей, яким можна було б дорікнути, що вони банально купили місце.

Фактично, мова іде про одну особу – про брата підприємця-депутата Костянтина Жевага Олега. Він ніколи не був помічений у активній партійній роботі, але опинився на 40 позиції.

Схожий закид можна було б зробити і депутату-банкіру Федору Шпигу, який став 28 номером списку. Але, запевнило джерело "Української правди", він має давню історію стосунків з Ющенком і тому називати його прихід бартером "гроші в обмін на місця в списку" не можна. Однак поява Шпига уже викликала ревнощі в Євгена Червоненка, який опинився на одну позицію нижче.

"Федір Шпиг продав свій "Аваль" за мільярд, значить, він, напевно, заслужив бути в списку вище за мене. У нього грошей більше... А я свій "Орлан" втратив. Напевно, у нас все відбувається по правді, все по Богу", - сказав, затягуючись цигаркою, Червоненко в кулуарах з'їзду.

Ще однією позитивною рисою з'їзду "Нашої України" стало небачене до цього часу явище – відмова від балотування. Перед зібранням наполягли на своєму невключенні в список Олег Рибачук і Олександр Морозов. Під час заходу оголосили про небажання іти до парламенту, крім уже згаданого Васюника, також патріарх української політики Ігор Юхновський (пропонувався як 69 номер списку), губернатор Вінниччини Олександр Домбровський (105 номер) і мер Одеси Едуард Гурвіц (108 номер). Більше героїв поки не знайшлося, але навіть цього є досить для того, щоб порадуватися процесу оздоровлення.

Гурвіц відмовився бути депутатом, бо іде у мери Одеси. Фото Анни Андрієвської

Хоча затверджений перелік "Нашої України" буде розбавлений зі списками інших п’яти учасників блоку Ющенка, але саме ці люди складуть остаточний кістяк команди президента в новому парламенті.

Всередині "Нашої України" виходять з того, що блок Ющенка на виборах може завести до Верховної Ради від 80 до 120 депутатів.

Якщо відштовхуватися від найоптимістичного сценарію і враховувати квотний принцип, то великий шанс потрапити до Верховної Ради мають перші вісім десятків з 298 осіб проголосованого на з'їзді списку НСНУ.

Також, очевидно, стануть депутатами 13 осіб з квоти Ющенка – громадських і спортивних діячів, а також просто близьких до нього людей включно зі старостою його студентської групи, яких він хоче бачити в списку свого блоку.

Загалом же прохідна частина списку "Народного Союзу Наша Україна", проголосованого на з'їзді, виглядає так:

1. Віктор Ющенко – президент України

2. Юрій Єхануров – прем’єр-міністр України

3. Олександр Омельченко – мер Києва

4. В'ячеслав Брюховецький – президент Національного університету "Києво-Могилянська Академія"

5. Лілія Григорович – народний депутат

6. Роман Безсмертний – керівник ради партії "Народний Союз Наша Україна"

7. Микола Катеринчук – керівник виконкому партії "Народний Союз Наша Україна"

8. Микола Мартиненко – керівник фракції партій "Народний Союз Наша Україна"

9. Борис Беспалий – народний депутат, постійний представник уряду в парламенті

10. Юрій Ключковський – народний депутат, постійний представник президента в парламенті

11. Петро Порошенко – екс-секретар Ради нацбезпеки та оборони

12. Оксана Білозір – екс-міністр культури

13. Петро Олійник – губернатор Львівщини

14. Павло Жебрівський – губернатор Житомирщини

15. Руслан Князевич – член Центрвиборчкому

16. В'ячеслав Кириленко – віце-прем'єр

17. Юрій Павленко – міністр молоді та спорту

18. Роман Зварич – екс-міністр юстиції

19. Павло Качур – міністр будівництва та архітектури

20. Віктор Тополов – міністр вугільної промисловості

21. Віктор Балога – міністр надзвичайних ситуацій

22. Олександр Третьяков – екс-перший помічник президента

23. Ксенія Ляпіна – народний депутат

24. Давид Жванія – екс-міністр надзвичайних ситуацій

25. Юрій Оробець – народний депутат

26. Михайло Полянчич – народний депутат

27. Богдан Буца – міністр Кабінету міністрів

28. Федір Шпиг – народний депутат, екс-власник банку "Аваль"

29. Євген Червоненко – екс-міністр транспорту

30. Олексій Кучеренко – голова Держкомітету житло-комунгоспу

31. Віктор Король – народний депутат

32. Едуард Зейналов – губернатор Кіровоградщини

33. Володимир Фіалковський – народний депутат

34. Юрій Артеменко – екс-губернатор Запорізької області

35. Володимир Бондар – губернатор Волинської області

36. Владислав Атрощенко – губернатор Чернігівської області

37. Олег Гуменюк – народний депутат

38. Тарас Довгий – народний депутат

39. Олег Жеваго – брат Костянтина Жевага

40. Микола Одайник – народний депутат

41. Зиновій Шкутяк – мер Івано-Франківська

42. Сергій Бичков – народний депутат

43. Валерій Борисов – заступник голови Київської міськадміністрації

44. Микола Кульчинський – народний депутат

45. Віталій Цехмістренко – народний депутат

46. Володимир Шкляр – народний депутат

47. Олексій Козаченко – народний депутат

48. Олександр Черевко – губернатор Черкаської області

49. Ярослав Ющенко – заступник губернатора Харківської області, племінник Віктора Ющенка

50. Ростислав Ярема – керівник Хмельницького обласного штабу

51. Сергій Слабенко – народний депутат

52. Микола Круць – народний депутат

53. Валерій Лебедівський – народний депутат

54. Віра Ульянченко – народний депутат, екс-помічник прем’єра Ющенка

55. Іван Іванчо – народний депутат

56. Микола Поліщук – екс-міністр охорони здоров'я

57. Олександр Омельченко-молодший – народний депутат, син мера Києва

58. Володимир Шандра – міністр промислової політики

59. Павло Ігнатенко – міністр екології

60. Олег Обушний – керівник Чернігівського обласного штабу

61. Володимир Костерін – власник каналу "Тоніс"

62. Микола Сокирко – народний депутат

63. Станіслав Сташевський – перший віце-прем'єр-міністр

64. Володимир Скомаровський – екс-керівник Державної митної служби

65. Олег Зімін – народний депутат

66. Іван Гаврилюк – народний депутат

67. Микола Жулинський – народний депутат

68. Олександр Усатенко – народний депутат

69. Петро Ющенко – народний депутат, брат Віктора Ющенка

70. Микола Чечель – народний депутат

71. Ярослав Лесюк – розробник помаранчевої символіки

72. Наталія Богашева – помічник народного депутата

73. Ігор Кріль – керівник Закарпатського обласного штабу

74. Олег Бойко – керівник юридичного управління виконкому НСНУ, партнер Катеринчука в "Моор і Кросондович"

75. Віктор Матчук – керівник Рівненського обласного штабу

76. Вадим Литвин – народний депутат

77. Сергій Жижко – народний депутат

78. Володимир Поляченко – керівник корпорації "Київміськбуд"

79. Іван Плачков – міністр палива та енергетики

80. Віталій Бондзик – керівник служби при віце-прем'єрі Романі Безсмертному

Також з'їздом НСНУ було затверджено окремий список з 13 діячів, яких рекомендуватимуть для висунення в депутати від Блоку Ющенка "Наша Україна". Більшість з них є протеже президента:

1. Станіслав Аржевітін – заступник міністра надзвичайних ситуацій, екс-керівник банку "Ажіо"

2. Святослав Вакарчук – лідер гурту "Океан Ельзи"

3. Володимир Гришко – радник президента, оперна зірка

4. Оксана Забужко – письменниця

5. Віталій Кличко – боксер

6. Володимир Кличко – боксер

7. Марина Криса – президент благодійного фонду "Приятелі дітей"

8. Катерина Шевченко – президент жіночого правозахисного центру "Ла Страда – Україна"

9. Руслана Лижичко – співачка, переможець "Євробачення"

10. Віра Нанівська – президент Міжнародного центру перспективних досліджень

11. Марія Павлишин – в інтернеті є згадка про людину з таким прізвищем, яка була старостою тієї групи в Тернопільському фінансово-економічному інституті, де навчався Віктор Ющенко

12. Тарас Петриненко – співак

13. Наталія Прокопович – керівник Центру інституційного розвитку

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді