Гнила інформація проти Ющенка чи просто конфуз?

П'ятниця, 9 грудня 2005, 09:15

Помилки трапляються в житті всіх засобів масової інформації. На думку спадають два приклади особливо жорстких проколів: перше – це коли Володимира Щербаня підписують прізвищем розстріляного кіллерами Євгена, а друге – це коли у переддень помаранчевої революції державний канал "Россия" відтитрував Віктора Ющенка "кандидатом у президенти РФ".

На цьому тижні лихо трапилося з каналом НТН. У вівторок вони видали у телеефір новину, яка на їхньому сайті значиться із заголовком "Віктор Ющенко може захворіти на рак".

"Про це попереджає його лікар – Міхаель Цимпфер, який свого часу підтвердив факт отруєння українського президента діоксинами та займався його лікуванням. У своєму інтерв’ю виданню "Більд" Цимпфер сказав: "Експерти не сумніваються, що отруєння може зумовити рідкісну форму раку, яка уражує м’язи та м’які тканини". За словами лікаря, ймовірність, що український президент захворіє на рак, дуже велика, адже концентрація отрути в його організмі перевищує допустиму норму у три з половиною тисячі разів".

Будь-хто з журналістів погодиться, що поява такого повідомлення є сенсацією, яка тиждень не буде сходити з перших шпальт. Але ще більшою сенсацією це виглядає, коли на сайті німецької газети "Більд" не вдалося знайти таку публікацію. Ні за 6 грудня, ні за 6 жовтня, ні навіть за 6 вересня.

Неприємне передчуття підсилювалося тим, що канал НТН пов'язують з 55 номером списку Януковича Едуардом Прутніком. Щоб розвіяти або підтвердити сумніви, "Українська правда" звернулася до відділу преси посольства Німеччини. Там зв’язалися з Відомством преси та інформації уряду ФРН, де повідомили, що в період з 1 листопада по 7 грудня у "Більді" взагалі не було статей, де б згадувався Ющенко і Цимпфер.

Після нетривалих пошуків "Українській правді" вдалося" з'ясувати, що "Більд" справді вміщував текст з подібною заявою Цимпфера, але було це... рівно вісім місяців тому. І переклад даної статті з датою 8 квітня 2005 року стоїть на сайті "Інопреса".

Як могло трапитися, що канал з однією із найпотужніших в країні інформаційних служб дав у ефір гниле повідомлення? Ми зв’язалися з головним редактором НТН Наталією Катеринчук, яка пояснила, що її журналісти "не перевірили" повідомлення, бо денні ефіри "завжди робляться трохи поспіхом".

Випусковий редактор, яка працювала у той день на НТН, розповіла, що вони сприйняли цю заяву доктора Цимпфера як свіжу, оскільки про неї написав 6 грудня до цього часу маловідомий сайт "Ракурс.Інфо" – який, у свою чергу, посилався на інтернет-видання "Провокація".

Чомусь у НТН не виникло сумнівів щодо достовірності інформації на цих ресурсах. Так само як і щодо коректності заголовку "Сенсация! Ющенко умирает!". "Українська правда" звернулася по коментар до сайту "Провокація" за єдиним контактом, розміщеним на їхній інтернет-сторінці, але відповіді не отримала.

Наталія Катеринчук сказала, що НТН "помилково" не вдалося перевірити новину. Коли ж з'ясувалося, що інформація застаріла понад півроку тому, з сайту телеканалу зняли цю історію.

Втім, на питання, чи не хоче НТН якось пояснити глядачам в телевізорі, що повідомлення про Ющенка і Цимпфера було некоректним, Катеринчук відповіла: "Ні, не збираємося. Новина була в ефірі лише один раз, о 14 годині. Можна спростовувати, якщо інформація є неправдивою. Але ж це було реальне повідомлення з "Більд", просто давнє... І якщо зараз знову піднімати цю тему, то таким чином до неї зайвий раз буде привернуто увагу".

Прес-секретар Ющенка Ірина Геращенко, крім усних докорів НТН, також не збирається вживати заходів.

"Мені здається, що тему здоров'я будь-якої людини потрібно коментувати надзвичайно делікатно. І журналістам слід пам’ятати уроки річної давнини, коли матеріали про отруєння Віктора Ющенка нанесли удар по репутації самих медіа. Сьогодні лікарі говорять про позитивну динаміку здоров'я Віктора Андрійовича. Він одужує, і це видно з того, наскільки у нього плідний робочий день".

За її словами, час від часу Ющенко проходить "певні амбулаторні заходи, щоб організм якнайшвидше відновився і з нього вийшли ознаки отрути".

"Загалом ніяких особливих новин в темі здоров'я президента немає і не хотілося б, щоб на цьому спекулювали. У президента за статусом є консультуючі лікарі, вони дають позитивну оцінку. Тема здоров'я – абсолютно приватна, але ми завжди даємо інформацію, коли президент проходить планову перевірку в швейцарській клініці", - сказала Геращенко.

У свою чергу лікар Ющенка в "Рудольфінерхаус" Микола Корпан звернув увагу не тільки на застарілість статті у "Більд", але й на медичну некоректність: "Цей переклад з німецької інтерпретований недостовірно у частині фахових термінів, і з цього тексту зроблено неправильні висновки".

"Щоб давати такий категоричний вердикт (про загрозу раку для президента), треба аналізувати дуже багато моментів, бо таке отруєння, яке зазнав президента України – це єдиний такий факт, відомий в історії людства. І робити такі прогнози з людської та професійної точки зору на 100% неправильно", - додав Корпан.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді