За 200 гривень можна випити воду Ющенка і поганяти на возах по його селу

П'ятниця, 9 грудня 2005, 18:18

Герб Недригайлівського району

Герб Недригайлівського району

Як відомо, Хоружівка в житті українців відіграє велику роль. Це не тільки кадровий резерв для нової влади. Інколи скарга від односельчанина президента може призвести до ліквідації органу влади. Наприклад, останньою краплею, після якої Ющенко розігнав Державну автомобільну інспекцію, стало спілкування глави держави із обуреним хоружівським водієм.

Безумовно, Хоружівка поступово стане одним із пунктів туристичних маршрутів по Україні. А, віднедавна, маючи 200 гривень, три вільних дні та готовність ходити в туалет на двір, будь-хто може побувати не просто на батьківщині Віктора Ющенка, а й відвідати сад президента. Якщо ж пощастить – то й поспілкуватися з його братом.

У Недригайлівському районі Сумської області живуть розумні люди, які влітку запропонували туристичним агентствам організовувати поїздки по місцях підліткової слави президента. Один із співробітників райадміністрації розіслав листа, де пропонує колоритну культурну програму:

перший день – відвідання пам'ятника мамонту (встановлений на місці знахідки його кісток), сільські танці під клубом, виступ баяніста;

другий день – переїзд до села президента на возах, відвідини хати Ющенка та його школи, обід у колгоспній їдальні, знову розваги у клубі;

третій день – купання у ставку.

Коштує це задоволення 200 гривень з урахуванням транспорту. Проживання – у хатах в сусідньому селі або на сіновалі. Як пояснив автор цього листа з районної адміністрації, у самій Хоружівці ніхто поки не погодився взяти до себе туристів.

У програмі увагу потенційних гостей особливо звертають на те, що санвузол знаходиться на дворі. Ця характерна для українських сіл риса особливо розвинута в Хоружівці – бо, як одного разу зізнався президент, тут навіть у школі "гостей водять під бузину, щоб попісяти".

Пан Даниленко розповів, що влітку їм так і не вдалося залучити туристів, але зараз, після публікацій у пресі, йому щодня дзвонять і розпитують про умови туру: "От нещодавно телефонували з ТНК, з американського якогось фонду..."

Загалом екскурсію в дитинство Віктора Ющенка здійснила поки лише група з 30 запорізьких студентів та, начебто, посол Японії, який приїжджав із Києва.

Пам

Пам'ятник мамонту

Представник районної влади з гордістю сказав, що на розробку цієї програми не було затрачено жодної копійки, а єдиною проблемою було домовитися з людьми, в яких житимуть гості. Власне, їм і буде виплачуватися основна сума з 200 гривень вартості туру. Якщо бізнес піде, то цих людей зареєструють приватними підприємцями, пообіцяв пан Даниленко.

Коментуючи ж фразу в своєму листі - "чекаємо направлення туристів на взаємовигідних умовах" - він пояснив, що це адресовано турагентам, які можуть робити свою надбавку до початкової ціни.

Оскільки на дворі зима, то автори ідеї збираються переробити програму.

"Зрозуміло, що зараз нікого купатися в ставок не повеземо. Ми плануємо добавити різання кабана, а потім ще й жарити шашлики. Крім того, думаємо запровадити змагання на возах. Ну, розбиваємо туристів на дві групи, і хто швидше запряже коней, а потім наперегонки будемо їздити навколо села. А якщо буде холодно – то видамо гостям кожухи", - поділився новаціями пан Даниленко.

Але ж очевидно, що головний пункт програми – це візит на об’єкти, до яких мав відношення Ющенко.

На задньому фоні - той самий колодязь Ющенка, з якого можна випити воду? Фото 2004

"Ви ж розумієте, ідеться про приватну власність", - пояснив представник райадміністрації. Тому максимум, на що вони можуть піти – це відвідини двору перед будинком, де колись жив президент, а до смерті в січні 2005 року – його мама.

"Зараз у цьому будинку ніхто не мешкає. На літній кухні живе завгосп, і він дозволяє заходити на подвір'я, попити воду з колодязя президента", - пояснив пан Даниленко. При цьому він відкрив один секрет – якщо в цей час на місці перебуватиме брат Віктора Ющенка Петро, то, не виключено, що він покаже й хату. Бо коли один із телеканалів приїхав знімати сюжет про новий туристичний маршрут, то Петро Ющенко влаштував екскурсію по дому.

"А от якби туристи приїхали, коли там президент – це б їм взагалі пощастило!", - пошепки зізнався районний чиновник.

Сам Віктор Ющенко, схоже, знає про задум своїх земляків і особливо не протестує – це випливає зі слів його прес-секретаря Ірини Геращенко.

"Наскільки відомо, це місцева ініціатива, за допомогою якої кмітливі люди намагаються привернути увагу до Недригайлівського району. Вони розмовляли з цього приводу з родиною Ющенків, яка не була ініціатором цього проекту. Хоча родина Ющенка розглядає можливість, щоб віддати одну з кімнат в своїй хаті під своєрідний невеликий музей. Але не музей Віктора Ющенка, а під краєзнавчий музей, де б можна було побачити історію села, сторінку голодомору в Хоружівці...".

"Коли була жива мама Віктора Андрійовича, її хата дуже притягала людей. Тому родина Ющенків хоче, щоб і зараз ця хата жила. Якщо програма працюватиме на це – то такі дії тільки вітатимуться президентом", - запевнила Геращенко.

Єдиним членом родини, з яким вдалося переговорити "Українській правді", був Ярослав Ющенко – син Петра Ющенка. "Якщо від цього району буде зиск і він зароблятиме якісь гроші – то це добре", - сказав племінник президента. При цьому він додав, що не чув про туристичний маршрут, який тепер пролягає через хату його батьків.

При всій кумедності цієї історії надихає одне – десять років Кучма керував державою, але бажаючих організувати тур по місцях його молодості так і не виникло. Не кажучи вже про Януковича...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді