Яка команда миротворців потрібна Ющенку?

Понеділок, 6 березня 2006, 12:14

Людина, як відомо, відрізняється від тварини в першу чергу здатністю творити. А творчість, у свою чергу, неможлива без свободи. Тому можна з упевненістю стверджувати, що прагнення до свободи - це прямий прояв людської природи. Яке відношення це має до виборчої кампанії?

Спробуємо розібратися…

Часто, подорожуючи по Європі і проїжджаючи, наприклад, живописними гірськими дорогами Італії, я згадую Горбачова… Що б не говорили про цю людину, але коли б не він, для мене першим і останнім знайомством з країнами, які знаходяться за межами нашої Батьківщини, напевно залишилися б рідкісні екскурсії-самоволки під час військової служби в німецькому місті Веймарі. Хоча саме така самоволка допомагає по-справжньому усвідомити ціну свободи.

Чомусь свобода цінується нами тільки тоді, коли ми її втрачаємо або з’являється загроза її втрати.

Наш Майдан був перш за все святом свободи, і заслуга Ющенка вже тільки в тому, що завдяки йому нам пощастило взяти в цьому святі участь. Упевнений, якщо ми будемо послідовніші в своїй підтримці президента, він зможе виправдати і інші наші надії.

Адже не можна сьогодні посіяти пшеницю, а через місяць, не поливаючи і не підживлюючи поле, викопати зерна, жувати їх і кривитися з огидою. Свято відшуміло, але хміль свободи не проходить, і сподіваюся, не пройде ніколи.

Кожен, хто хотів, дістав максимальні можливості для самореалізації. Але, на жаль, з різних причин, далеко не кожен виявився до цього готовий.

Спостерігати красивий пейзаж і писати його на полотні - дві великі різниці. Людину не можна змусити до творчості, і тим більше не можна змусити її бути Людиною. Але їй можна (і потрібно) створити для цього максимум можливостей - в цьому, на мій погляд, і полягає роль держави.

На жаль, наша державна машина, на багатьох деталях якої ще стоїть штамп "зроблено в СРСР", навчилася існувати автономно від людей. Шестерінки під назвою "Народ" і "Держапарат" все ще обертаються, не торкаючись, на великій відстані один від одного.

Харизма президента, акторський талант колишнього прем'єра і прагматизм нинішнього поки що залишаються відірваними від реальності і не сприяють зближенню цих механізмів.

Майже вся нинішня виборча кампанія побудована на негативі*, який з кожним днем посилює напругу в суспільстві, сковує і вбиває позитивні емоції. Адже убиті емоції - вимкнений мотор життя, недаремно в корені цього слова лежить латинське слово "моціон".

Яскравим підтвердженням сказаного є головна інтрига-2006 - "наскільки активні військові дії між оранжевими сприятимуть зростанню рейтингу вчорашніх фальсифікаторів?". У таких ось "з’єднаних посудинах" знаходяться сьогодні близько 70% виборців.

Безумовно, вихід із замкнутого кола знайти можна, проте стан війни пошуки цього виходу значно ускладнює.

Для припинення військових дій необхідний, на мій погляд, "миротворчий загін", формуванням якого варто було б зайнятися якнайшвидше. Упевнений, що якщо президент пред'явить новому парламенту хоч би 30-50 кандидатів у виконавчу владу - молодих (до 35-39 років), професійних і які зарекомендували себе в роботі незалежно від партійної приналежності, - вони зможуть стати об'єднуючою основою для будь-якої коаліції.

Знайти кандидатів в "команду примирення", думаю, не так складно. Не хочу нав'язувати конкретні прізвища, але багато з них вже на слуху - достатньо, наприклад, погортати щоденні ділові видання.

Запитаєте, чому саме до 39 років?

Ну, по-перше, не хочу бути запідозреним в саморекламі (жартую).

А по-друге, і це головне, саме у молодого покоління присутні значно більше прагматичного начала і менше штампів, більше бажання себе проявити і менше бажання нескінченно і безглуздо сперечатися, більше здібностей до самоосвіти і менше негативного політичного багажу.

Найгірше, на мій погляд, сьогодні - почати знову ділити квоти між членами коаліції, якого б кольору вона не була. З таким підходом ми ризикуємо влізти в низку позачергових виборів, і тоді ходити нам по колу нескінченно.

* Зноска. На щастя, деякі креативщики політреклами, наділені тонким почуттям гумору, хитро маскують "під негатив" насправді дуже веселі ідеї. Наприклад, судячи з кількості представників Макса "Бєшений" в списку Наталії Вітренко, відомий ролик з двома міліціонерами і машиною з номерами ВР в підворітті, має, схоже, в штабі прогресивних соціалістів кодову назву "Як міліція шукала кандидатів до Блоку народної опозиції".

Автор: Олександр Морозов, член політради партії "Народний Союз Наша Україна", голова правління "Ощадбанку"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді