"Ядерні сховища в Україні" - хто за, хто проти...

Четвер, 9 березня 2006, 19:27

Період оцінки з 25 лютого по 03 березня 2006 року. Проаналізовано 907 статей в 204 друкованих ЗМІ

1. Медіарейтинг політиків. Друковані ЗМІ

Основними темами тижня (виходячи з масиву текстів, присвячених цим темам) можна вважати активне коментування українським політикумом інформації про будівництво на території України сховища ядерних відходів, а також обвинувачення главою передвиборної кампанії Партії Регіонів Кушнарьовим президента Ющенко в державному перевороті 2004 року.

Особи, що ввійшли в першу десятку по інтенсивності медіа присутності в друкованих ЗМІ, представлені на першому малюнку.

"Стійка перша політична п'ятірка України" у складі: президент України Віктор Ющенко, лідер "Партії Регіонів" Віктор Янукович, лідер БЮТ Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України Юрій Єхануров і спікер українського парламенту Володимир Литвин (п'яте місце) стабільно лідирують у медіарейтингу українських ЗМІ. Тільки деякі члени першої п'ятірки періодично міняються місцями. При цьому сумарний індекс медіа активності Віктора Ющенко - майже в 3 рази перевищує аналогічний показник Віктора Януковича ( 2-е місце) і в 4.3 рази аналогічний Володимира Литвина ( 5-е місце).

Президент України Віктор Ющенко займає перший рядок медіарейтингу. Достатній резонанс у ЗМІ дістало обвинувачення Віктора Ющенко і його команди в державному перевороті наприкінці 2004 року, що озвучив глава передвиборної кампанії Партії Регіонів Євгеній Кушнарьов. Також ЗМІ відзначили зустріч президентів України й Польщі, у ході якої була підписана декларація про співробітництво в сфері енергетики. Тональність представленості в ЗМІ переважно нейтральна, при чому негативні статті превалюють над позитивними.

Лідер Партії Регіонів Віктор Янукович перемістився із четвертого на другий рядок медіарейтингу. ЗМІ відзначили готовність Януковича взяти участь у теледебатах з Єхануровим. Крім того, очікуваним, на думку ЗМІ, стала заява лідера Партії Регіонів щодо того, що його партія не буде вступати ні з ким у коаліцію до виборів. Тональність представленості у ЗМІ нейтрально-негативна.

Із другого на третє місце медіарейтингу перемістилась лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Досить резонуючою у ЗМІ стала заява Тимошенко про існуючу угоду "Енергоатому" і американської компанії "Холтек Интернешнл" на будівництво в Україні сховища ядерних відходів.

На думку Тимошенко, подив викликає обсяги сховища, які значно перевищують обсяги, необхідні Україні. Крім того, ЗМІ досить повно освітили поїздку Тимошенко в Донецьк, у ході якої вона провела прес-конференції й відвідала ряд промислових підприємств. Тональність представленні в ЗМІ нейтральна.

Із другого на четвертий рядок медіарейтингу перемістився Юрій Єхануров. ЗМІ відзначили відвідування Єхануровим Харківської й Полтавської областей. Крім того, медіа зафіксували готовність Єханурова прийнять участь у теледебатах з Віктором Януковичем.

Тональність представленості в ЗМІ Єханурова переважно нейтральна, при чому негативні публікації превалюють над позитивними.

Замикає першу п'ятірку, як і на минулому тижні, Володимир Литвин. ЗМІ зафіксували досить резонансну заяву Литвина, відповідно до якої парламент не допустить створення на території України "ядерного могильника". Крім того, ЗМІ, досить повно освітили поїздку Литвина в Сумську, Івано-Франківську й Чернівецьку області. Тональність представленості в ЗМІ нейтральна.

З восьмого на шосте місце медіарейтингу перемістився екс-президент України Леонід Кучма. Згадування в ЗМІ Кучми носить непрямий характер, як об'єкта різних сюжетних ліній. Тональність представленості в ЗМІ нейтральна.

Із шостого на сьоме місце медіарейтингу опустився Олександр Мороз. ЗМІ відзначили заяву Мороза, відповідно до якої "промайданівська" коаліція може й не набрати необхідних 50% у майбутньому парламенті, тому прийдеться шукати більш широкий формат співробітництва. Тональність представленості в ЗМІ нейтральна.

Восьме місце медіарейтингу продовжує втримувати Юрій Луценко. ЗМІ відзначили ряд судових позовів з боку різних політичних сил, які можна вважати реакцією на заяви Луценка на минулому тижні (про фігурантів виборчих списків партій, що мають проблеми із законом). Тональність представленості в ЗМІ нейтральна.

На дев'ятому місці медіарейтингу перебуває Віталій Кличко. Досить резонансною стала заява Кличко відносно покладання провини за аферу компанії "Еліта-Центр" на мера Києва Омельченка. Також ЗМІ відзначили заяву Кличко щодо необхідності скасування політреформи. Тональність представленості в ЗМІ нейтральна.

Замикає першу десятку медіарейтингу Ринат Ахметов. Достатній резонанс одержала зустріч Рината Ахметова у Донецьку із вибрцями, яка продовжує активно обговорюватися центральними ЗМІ. Тональність представленості в ЗМІ нейтральна.

З першої десятки вибув Віктор Медведчук. У першу десятку медіарейтингу повернувся Ринат Ахметов.

Медіарейтинг найбільш згадуваних в друкованих ЗМІ українських політиків з 25 лютого по 3 березня 2006 року. Данні інфораційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

Рейтинг тональності представленості в друкованих ЗМІ найбільш згадуваних політиків з 25 лютого по 3 березня 2006 року. Данні інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

2. Медіарейтинг партій. Друковані ЗМІ

Серед політичних партій по представленості в друкованому медіа просторі України на минулому тижні лідирував НСНУ. За ним йдуть Партія Регіонів і БЮТ.

НСНУ перебуває на першому рядку медіарейтингу. Широкий резонанс отримала заява лідерів НСНУ (Зварича й Безсмертного) про те, що заява Кушнарьова (про державний переворот в 2004 році) являється карним злочином. Крім того, ЗМІ відзначили представлення в парламенті депутатами від НСНУ закону про зняття депутатської недоторканності з депутатів місцевих рад. Тональність представленості в ЗМІ переважно нейтральна, при чому, кількість негативних публікацій незначно превалює над позитивними.

Із третього на друге місце медіарейтингу піднялася Партія Регіонів. ЗМІ відзначають лідируючі позиції партії у всіх соціологічних опитуваннях, а також небажанням вступати в коаліції з іншими політичними силами до виборів. Тональність представленості в ЗМІ нейтральна, при чому позитивні публікації незначно превалюють над негативними.

Із другого на третій рядок медіарейтингу опустився БЮТ. БЮТ відзначився в ЗМІ критикою мера Києва Омельченко за аферу з "Еліта-Центр". Крім того, інтерес ЗМІ викликала програма БЮТ по поліпшенню демографічної ситуації в Україні. Тональність представленості в ЗМІ нейтральна.

СПУ продовжує утримувати четвертий рядок медіарейтингу. Досить резонансною стала публікація в "Комуністі" щодо того, що СПУ ще не є членом Соцінтерну, а тільки знаходиться в переліку партій, яким рекомендовано вступ до цієї організації. Крім того, ЗМІ відзначили боротьбу СПУ з монополістами на ринку цукру. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-позитивна.

Як і на минулому тижні замикає першу п'ятірку політичних партій блок "Пора-ПРП". ЗМІ відзначили презентований блоком законопроект "Про правду", відповідно до якого пропонується покласти відповідальність на держслужбовців за дезінформування громадськості. Тональність представленості в ЗМІ нейтральна.

КПУ з восьмого перемістилася на шосте місце медіарейтингу. ЗМІ відзначили зустріч лідера КПУ із представниками Американської торговельної палати, у ході якої обговорювалися питання вступу України у СОТ. Також КПУ продовжує критикувати ініціативу вступу України в НАТО. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-позитивна.

Народний блок Литвина перемістився з восьмого на сьоме місце медіарейтингу. ЗМІ відзначають регіональну діяльність блоку, однак переважна кількість згадувань про політичну силу носить опосередкований (об’єктний) характер. Тональність представленості у ЗМІ нейтральна, при чому позитивні публікації незначно превалюють над негативними.

Із шостого на восьме місце медіарейтингу опустився блок "Не ТАК!". ЗМІ відзначили регіональні поїздки лідерів блоку, у ході яких вони критикували діючу владу за прорахунки в економіці, а також за підписання газової угоди з Росією. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-негативна.

Дев'яте місце медіарейтингу продовжує утримувати УНП. ЗМІ відзначили ініціативу блоку "Костенко-Плюща" (основу якого становить УНП) відносно свого варіанту договору про формування "помаранчевої коаліції". Тональність представленості в ЗМІ нейтральна.

Замикає першу десятку медіарейтингу ПСПУ. ЗМІ відзначають критику експертами реклами ПСПУ за "чорну технологію антидержавної пропаганди". Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-негативна.

З першої десятки медіарейтингу вибула НДП. У першу десятку медіарейтингу ввійшла ПСПУ.

Медіарейтинг 10 найбільш часто згадуваних в ЗМІ політичних партій з 25 лютого по 3 березня 2006 року. Данні інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 50 партій.
Рейтинг тональності представленості у ЗМІ 10 найбільш медіа активних партій з 28 лютого по 3 березня 2006 року. Данні інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 50 партій.

Список ЗМІ, які вивчалися при складанні рейтингу

33 канал, CN-Столичные новости, XXI век, Аграрная неделя, Акциз, Аргумент газета, Аргументы и факты в Украине, Бизнес, Верже, Вечерние вести, Високий Замок, Власть денег, Газета по-киевски, Голос України, Горняк, Дело, Деловая столица, День, Еженедельник 2000, Жизнь, Запорожська Січ, Зеркало недели, Известия-Украина, ИнвестГазета, Киевские ведомости, Киевский телеграфъ, Коммерсантъ (Украина), Коммунист, Компаньон, Комсомольская правда в Украине, Контракты, Корреспондент, Комментарии, Кримська Світлиця, Крымская правда, Крымский обозреватель, Львівська газета,Миг, Мир связи, Московский комсомолец в Украине, Народная газета, Наша газета+, Негоциант, Николаевские новости, Одесский вестник, Подробности, Поступ, Правое дело, Приазовский рабочий, Профиль-Украина, Публичные люди, Рабочая газета, Республика Крым, Свобода, Свободная трибуна, Севастопольская газета, Сегодня, Сельская жизнь, Сільські вісті, Слава Севастополя, Совершенно секретно-Украина, Украина и мир сегодня, Україна молода, Улица Заречная, Урядовий кур'єр, Факты и комментарии, Финансы для всех, Хрещатик, Час, Экономические известия, Эксперт-Украина, Юг, Ялтинские вести.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді