В День Росії Єхануров цілувався з Шуфричем, а Чорномирдін - з Тарасюком

П'ятниця, 9 червня 2006, 23:46

Поки на вулиці Банковій вирішували долю майбутньої коаліції, а у Феодосії продовжувалися тертя навколо американського корабля, посол Російської Федерації зібрав своїх друзів на святкування дня країни.

Хоч День незалежності Росія святкуватиме аж 12 червня, Черномирдін уже котрий рік поспіль збирає свій банкет саме 9 числа.

Стяг на весь розмір фасаду Палацу "Україна", духовий оркестр на порозі, повний хол гостей.

Фото Анни Андрієвської

Петро Порошенко в оточенні голови ДУС Ігоря Тарасюка, лідера УНП Юрія Костенка та російського бізнесмена зі "Смарт-груп" Вадима Новінського.

Цього разу на прийомі немає старого знайомого російського посла – друга по рибній ловлі і чарці Леоніда Даниловича Кучми, нема вірного друга Росії лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука, нема і Віктора Януковича.

Останнього замінили його екс-речниця Ганна Герман і Сергій Ківалов. Ненадовго привітатися до Черномирдіна забігли екс-голова Верховної Ради Володимир Литвин і комуніст Адам Мартинюк.

Фото Анни Андрієвської

А ось президент Віктор Ющенко вже вдруге ігнорує зібрання в Палаці "Україна" – він допомагає ділити посади недоствореній коаліції.

Президента знову заміняє його речниця Ірина Геращенко. Вона принесла від президента подарунок – фоліант "Україна козацька".

"Президент послідовно вважає, що треба дарувати подарунки, які б більше розповідали про Україну. Тим більше, що президент переконаний, що Віктор Черномирдін - козацька душа", - сказала речниця Ющенка.

Фото Анни Андрієвської

Чорномирдін неохоче коментує російсько-українські стосунки, сердито відповідаючи журналістці: "Придешь ко мне после праздников".

"Дайте праздник пережить. Я еще не знаю, как он закончится. Знаешь, как говорят: Как погуляли", - заявляє посол, з обличчя якого видно, що він уже почав святкувати.

Фото Анни Андрієвської

"Говори со мной по-русски, у меня уже голова опухла", - кидає він іншому журналісту, який намагається в нього щось спитати про Крим, і йде цілуватися з екс-міністром оборони Кузьмуком.

Фото Анни Андрієвської

Далі гості потихеньку повзуть на концерт. Оточення посла складають екс-прем'єри Вітольд Фокін та Віталій Масол. Позаду сидять Порошенко і Новінський. На початку концерту він легко стукає Чорномирдіна по плечу, той спочатку не розуміє, що трапилось, але за кілька секунд все ж робить привітне обличчя.

Віра Іванівна сидить разом з міністром будівництва Павлом Качуром. За нею есдек Нестор Шуфрич.

Фото Анни Андрієвської

Чорномирдін проголошує коротку промову – про те, що Росія будує демократичну державу, як важливо розвивати СНД, і що російсько-українські стосунки стануть активнішими після обрання нового уряду і керівництва парламенту.

Фото Анни Андрієвської
На сцені з'являються співаки, Віра Іванівна починає йорзати у своєму кріслі і мугикати, а потім починає співати "Пісню про рушник".

Порошенко – спокійний і зосереджений. Але посеред концерту, після телефонного дзвінка він поквапом залишає залу – можливо, йому повідомили, що СПУ не сходить зі своєї позиції і вимагає посаду спікера.

Фото Анни Андрієвської

Після концерту гості спішно повзуть на вищий поверх, де має відбутися фуршет. Лише Віра Іванівна продовжує важливу розмову з Новінським. Прийнято вважати, що непублічним компаньйоном Новінського є сам Чорномирдін.

Фото Анни Андрієвської

"Сфотографуйте, сфотографуйте мене з Новінським. А то всі пишуть, що я з українськими олігархами, і жодного разу (не написали), що з російськими. Ви ж подумайте, як тільки згадують про мене – зразу Ахметов, Суркіс і так далі", - скаржиться вона жартома Юрію Костенку, який теж не полишає росіянина.

На фуршеті до гостей Черномирдіна приєднався ще один важливий персонаж – прем’єр Юрій Єхануров.

Черномирдін вибігав його зустрічати ще серед концерту, але прем’єр в той час сидів на коаліційному дерибані посад.

Російський посол ще раз подякував гостям, що вони в цей день з ним, і передав слово Єханурову.

Фото Анни Андрієвської

"Віктор Степанович, дами і господа. Я так думаю, що ми тут проголосимо зону російської мови на цей час", - каже прем’єр і переходить на російську мову.

"Я сердечно приветствую вас по случаю праздника нашего великого соседа, и поскольку тот, кто говорит тост, в такое время не должен злоупотреблять, то я скажу коротко: За великий русский народ, за дружбу между нашими народами и процветание, и взаимопонимание. За здоровье всех присутствующих. И, Виктор Степанович, последний раз мы с вами пили в Кривом Рогу, давайте выпьем", - каже Єхануров, піднімаючи чарку "Московської" і випиваючи її до дна.

Фото Анни Андрієвської

Прем'єр не скривився і навіть не закусив, що наводить на думку, що в чарці була не горілка, а вода. Інша версія – він не хотів їсти під спалахи камер, які увесь вечір не відходили від фуршетного столу VIP-персон.

Піднімаючи наступну чарку Єхануров згадав, що у його онучки сьогодні день народження – їй виповнилося п’ять років. Тому посол і прем’єр святкують ще й її День народження.

"Нестор, зроби мені подарунок", - звертається Єхануров до Шуфрича і запрошує його випити. Далі йде поцілунок з есдеком.

Фото Анни Андрієвської

"Так, щоб завтра всі надрукували, як я цілуюся з Шуфричем", - звертається прем’єр до преси і йде далі вітатися з гостями.

Наступний в черзі міністр закордонних справ Тарасюк, за ним "регіоналка" Герман, далі невідомий дядечко, який скаржиться прем’єру на керівника своєї адміністрації.

Фото Анни Андрієвської

Вкінці столу Єхануров несподівано натикається на журналістів, які закидують його питаннями про Росію і Крим.

"Так, давайте говорити сьогодні про сусіда тільки хороше", - відбивається прем’єр.

Зате про переговори про коаліцію Єхануров говорить значно охочіше.

Виявляється, соціалісти знову завели їх в глухий кут.

"Тому завтра о 12 годині дня у повному складі всі перемовники мають зібратися, і ми будемо вирішувати, що робити далі".

Тим часом на сцені з'являється новий герой – мер Києва Черновецький, але гостям вже не до нього. Вони змітають рибку та ікорку зі столів.

Фото Анни Андрієвської

Тим часом інші VIP-гості залишають місце дії. Віра Іванівна, досхочу наспілкувавшись з Шуфричем, залишає палац "Україна" з чоловіком.

Натомість туди підтягуються маргінали на зразок Ржавського.

Фото Анни Андрієвської

До 21 години Черномирдін переміщається на поріг, провести своїх гостей і підписати для них книжечки про Росію, які роздає вже другий рік поспіль.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді