Третьяков і Рабинович – нові медіа-партнери?

П'ятниця, 8 вересня 2006, 16:31

Непомітно для глядацько-читацької аудиторії в Україні з'явилася нова людина з амбіціями медіа-магната.

Це – Олександр Третьяков, колишній перший помічник президента Ющенка. До приходу в "Нашу Україну" в 2001 році він переважно займався продажем бензину, але тепер вирішив зацікавитися новою сферою діяльності.

Від 1 вересня газета "Известия в Украине" виходить у новому форматі. Московська редакція відмовилася від послуг Бориса Ложкіна, який, поруч з російськими таблоїдами, володів правами на це видання в Україні.

Віднині "Известия" видається товариством з обмеженою відповідальністю "Известия в Украине". Ми спробували з'ясувати, хто тепер стоїть за відомим і навіть легендарним в радянські часи газетним брендом.

"Українська правда" від своїх джерел отримала реєстраційну картку в податковій адміністрації, заведену на ТОВ "Известия в Украине".

Ця структура має трьох власників.

Першим акціонером є рекламне агентство "Ліст", яке контролює 23 відсотки фірми "Известия в Украине".

Існують великі підозри, що мова йде про структури Вадима Рабиновича. Зокрема, на роботу до газети "Известия в Украине" перейшли журналісти зі "Столичних новостей", якими володіє Рабинович.

Так, незмінний редактор "Столички" Володимир Кацман тепер є редактором відділу політики в українських "Известиях", а його дружина – головним редактором. Крім того, керує "Известиями в Украине" Тетяна Білозьорова, яка до того очолювала рекламне агентство Рабиновича "Разборн-TV".

Ми спробували поцікавитися у Рабиновича щодо його інтересів в українських "Известиях", зателефонувавши до його приймальні. Секретарка Рабиновича переговорила з шефом, після чого повідомила: "Він не буде давати з цього приводу жодних коментарів".

Другий акціонер "Известий в Украине" – російська редакція "Известий", яка має в українському виданні 26 відсотків.

Ми зв'язалися з гендиректором російських "Известий" Петром Годлевським, який запевнив, що українське видання є самостійним у наповненні газети.

"Вони самі визначають, які статті ставити. Поки співвідношення 30/70 на користь московських статей. Може бути 50/50. Ми просто віддаємо бренд в управління і, за домовленістю, отримуємо частину прибутку", - сказав він.

Годлевський сказав, що не знає, хто є власниками "Известий в Украине": "Я з'ясовував це, але не вдавався у подробиці".

Причини заміни українського видавця він пояснив тим, що "за рік в українській газеті не спостерігалося позитивної динаміки". Тепер він сподівається її побачити з новими партнерами.

Третій акціонер володіє у ТОВ "Известия в Украине" контрольним пакетом. Як з'ясувалося, 51 відсоток газети належить компанії "Атек-95", яка є вотчиною Олександра Третьякова.

Причому встановити це можна, тільки перевіривши код ЄДРПОУ третього акціонера ТОВ "Известия в Украине", оскільки у базі податкової адміністрації значиться просто "Атек".

Зараз Третьяков формально вийшов з засновників "Атек-95". Замість нього акціонерами є офшорка "Дертус Файненс Груп Лтд" з Британських Віргінських островів та київська фірма "ТМК".

Але все видає, що Третьяков не став чужим до цих компаній. Так, нинішніми співвласниками "ТМК" є подружжя Каретків. Зокрема, замість Третьякова акціонером "ТМК" став його однокласник Володимир Каретко. Його ж дружина давно числилася у реєстрі фірми.

Ще навесні Третьяков намагався працевлаштувати Каретка керівником наглядової ради держкомпанії "Надра України".

Іншим акціонером фірми "ТМК" залишається заступник міністра молоді та спорту Владислав Миленький, який також з давніх-давен був молодшим партнером Третьякова.

Загалом же присутність Третьякова зберігається навіть у назві. "Атек" є абревіатурою та розшифровується як "Александр Третьяков & компани".

Директор ТОВ "Известия в Украине" Тетяна Білозьорова на пряме питання "Української правди", чи є їхніми акціонерами рекламне агентство "Ліст" і фірма "Атек-95", сказала: "Я таку інформацію не підтверджую і не спростовую".

Після всього цього залишалося нез’ясованим питання, чому Третьяков вирішив зробити ставку не на якийсь успішний проект, а на газету з накладом шість тисяч екземплярів, з яких 20% взагалі не реалізовуються.

Але прес-служба депутата на прохання про коментар заявила, що Третьяков "не має стосунку до жодного з українських видань, оскільки не володіє акціями, корпоративними правами та не займається підприємництвом".

Не вірити Третьякову немає жодних підстав – оскільки записуватися напряму акціонером є дурним тоном в українському бізнесі.

Один з молодих мільярдерів, який входить до п'ятірки найбагатших українців за версією "Kyiv Post", якось у розмові з "Українською правдою" зізнався, що особисто на ньому, крім двокімнатної квартири, нічого не числиться.

Ще одна цікава тема – чи часом не здійснює Третьяков патронат дистрибуції на Україну програмних пакетів російського каналу НТВ? Так, рекламний відділ газети "Известия в Украине" розташований за тим же телефоном, що і продавці прав на ретрансляцію НТВ.

Цей зв'язок підтвердив і гендиректор московських "Известий" Петр Годлевський. За його словами, почесним президентом "Известий в Украине" є людина, яка очолює фірму-дистрибутора.

Однак на "Известиях" медіа-інтереси Третьякова не обмежуються. Йому приписують придбання телекомпанії "Гравіс" та "7 каналу" з наступним їх перепродажем каналу 1+1, який збирається розвивати на цих частотах проекти "Кіно" та "Сіті".

З огляду на інформаційну закритість Третьякова, умови його участі у цих проектах залишаються нез'ясованими.

Втім, медіа-магнат-початківець Третьяков почав наступ на всіх фронтах.

За останньою інформацією, тепер він також має відношення до сайту "Главред" та його дочірніх проектів. Зокрема, джерела стверджують, що Третьяков перебрав естафету дружньої підтримки цього видання у Миколи Мартиненка.

Керівник "Главреду" Віктор Шлінчак на це питання "Української правди" відповів: "Олександр Третьяков має таке ж відношення до "Главреду", як і 450 інших депутатів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді