Пинзеник відкидає звинувачення Азарова з приводу банкрутства "Нафтогазу"

Четвер, 5 жовтня 2006, 18:11

У 2005 році НАК "Нафтогаз" практично не збільшив сплату податків. Надходження зросли за рахунок сплати ПДВ і збільшення ренти на нафту.

Так відповів екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник на звинувачення Миколи Азарова на адресу уряду Тимошенко, який нібито навмисно зробив спробу привести "Нафтогаз" до банкрутства, передає Ліга.

За словами Пинзеника, споживач, крім ціни газу, сплачує ПДВ.

"Ціна газу формує дохід компанії, ПДВ - дохід бюджету. Технологічно ПДВ проходить через рахунки "Нафтогазу", але це не є податком, що сплачує "Нафтогаз", - пояснив він.

Екс-міністр фінансів також нагадав, що в результаті росту цін на нафтопродукти різко зросла рентна плата на нафту і в Україні.

"Рентну плату сплачує "Укрнафта", не "Нафтогаз". А в обліку "Укрнафта" проходить за показниками "Нафтогазу". Тобто, великий приріст доходів по рентній платі дала дуже прибуткова компанія - "Укрнафта", і це доходи, пов'язані з тенденціями на світовому ринку. Якщо говорити саме про "Нафтогаз", про його доходи, то там приросту сплати податків майже не було", - повідомив він.

Що стосується нинішнього стану НАК "Нафтогаз", то Пинзеник нагадав про дискусію, що велася перед ухваленням фінансового плану компанії.

"Ми на 5 млрд. грн. скоротили витрати "Нафтогазу"... Ми прийняли постанову, якою скоротили деякі витрати", - підкреслив він.

Також Пинзеник повідомив, що в останній місяць своєї роботи на посаді міністра фінансів він написав доповідну записку прем'єр-міністру "для того, щоб кожного місяця "Нафтогаз" давав публічний звіт про витрати".

"Тобто, ми розробили форму в Міністерстві фінансів, по якій ми хотіли бачити, на які цілі витрачаються кошти "Нафтогазу". Усе, що ми зробили, було спрямовано на те, щоб зміцнити фінансовий стан "Нафтогазу", - відзначив він.

На думку Пинзеника, з огляду на рішення, прийняті попереднім урядом по "Нафтогазу", компанія "має всі можливості вийти на рентабельну роботу".

Нагадаємо, вчора перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров звинуватив уряд Юлії Тимошенко у спробі приведення до банкрутства НАК "Нафтогаз України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді