Комітет Порошенка підтримає бюджет-2007. Але із застереженнями

Вівторок, 5 грудня 2006, 19:27

Комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності рекомендуватиме прийняти проект бюджету на 2007 рік у другому читанні за умови, що будуть враховані зауваження комітету.

Про це повідомив журналістам на брифінгу голова Комітету ВР із питань фінансів і банківської діяльності Петро Порошенко, передає Ліга.

Порошенко відзначив, що в проекті бюджету на 2007 рік між першим і другим читанням уряд збільшив істотно розрахункові показники надходження податку на прибуток.

У той же час, відзначив депутат, навантаження на підприємства й на собівартість продукції істотно зросла у зв'язку з підвищенням цін на енергоносії, а кінцева ціна продукції підприємств залишилася тією ж. За словами Порошенка, це означає, що очікувані надходження по податку на прибуток "сумнівні".

Крім цього, відзначив депутат, "збільшення фінансування аграрного сектора, судячи із проекту, декларативно". Зокрема, за його словами, в це збільшення включається 4,5 млрд. грн. надходжень по ПДВ, яке в 2007 році сільгоспвиробниками сплачуватися не буде.

"Ми маємо чисте зниження фінансування аграрної галузі, що на тлі цінової кризи, яку зараз переживає аграрна галузь, може привести до страшних наслідків", - відзначив Порошенко.

Він також підкреслив, що в проекті бюджету не може залишатися норма, відповідно до якої заборгованість НАК "Нафтогаз" погашається шляхом субвенцій для компенсації місцевим бюджетам. На думку депутата, ця норма "не працює й не відповідає ні Конституції, ні законодавству України, ні Бюджетному кодексу".

Порошенко відзначив, що основним джерелом 1 млрд. 600 млн. грн., на які уряд планує збільшити субсидії в 2007 році, є саме податкова недоїмка НАК "Нафтогаз України".

За словами глави Комітету ВР із питань фінансів і банківської діяльності, це "сумнівне джерело, і ці субсидії повинні були б фінансуватися не зі спеціального, а із загального фонду Держбюджету".

"Цих грошей немає, не було й не буде, і, таким чином, ми залишаємо місцеві бюджети один на один з підвищенням цін на енергоносії, і населення - один на один з несправедливим підвищенням тарифів", - сказав він.

Нагадаємо, 21 вересня Верховна Рада України прийняла до розгляду проект Державного бюджету на 2007 рік, внесений урядом Віктора Януковича. 31 жовтня парламент підтримав проект Держбюджету-2007 у першому читанні.

У п'ятницю, 1 грудня, парламент ухвалив рішення провести додаткове пленарне засідання 6 грудня для того, щоб розглянути на ньому проект Держбюджету-2007 у другому читанні, а також пов'язані з ним інші питання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді