Ющенко пообіцяв продавати українське зерно без обмежень

Середа, 6 грудня 2006, 12:57

Україна зніме обмеження на експорт зерна, введені в жовтні.

Про це повідомив президент Віктор Ющенко в інтерв'ю агентству Bloomberg, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми домовилися з урядом, що він зніме обмеження на експорт зерна на своєму засіданні. Якщо цього не станеться, я сам підпишу відповідний указ. Ми знімемо всі обмеження",- сказав він.

Засідання уряду, на якому розглянуть це питання, пройде на поточному тижні. За оцінками, на українських елеваторах знаходиться близько 2 млн. тон зерна, в основному ячменя та пшениці, яке чекає відправлення на експорт.

Україна є сьомим найбільшим постачальником пшениці у світі. Раніше прем'єр-міністр республіки Віктор Янукович заявляв, що урядові вдалося стабілізувати ситуацію на ринку зерна і надалі він має намір регулювати ринок зерна винятково ринковими механізмами.

Квотування зерна було введено, тому що активна реалізація українських зернових на зовнішніх ринках могла призвести до їх дефіциту всередині країни.

Як повідомлялося, уряд України 11 жовтня поточного року прийняв рішення щодо квотування експорту зерна. Зокрема, квота на експорт до кінця поточного року пшениці та суміші пшениці і жита (меслин) складає 400 тис. тон, ячменя - 600 тис. тон, кукурудзи - 600 тис. тон, жита - 3 тис. тон.

Валове виробництво зерна в Україні в 2006 році очікується в обсязі 35 млн. 100 тис. млн. тон, у тому числі 14 млн. 300 тис. тон пшениці, 11 млн. 800 тис. тон ячменя і 6 млн. 400 тис. тон кукурудзи, що менше торішнього.

Мінагрополітики вважає, що у 2006/2007 маркетинговому році країна може експортувати не більше 9 млн. 500 тис. тон зерна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді