Welcome to Russia!

Понеділок, 5 лютого 2007, 12:06

Нові міграційні правила, що їх ввела 15 січня та уточнила "спеціально для українців" 30 січня, Російська Федерація сколихнули українську громадськість.

Ще б пак! Кількість вітчизняних заробітчан, що працюють на переважно московських будівництвах, величезна.

Навряд чи кому-небудь відомо скільки їх там зараз, чи два місяці тому, чи скільки їх буде через півроку?

Поправка для Януковича

Ще у минулому році вони почувалися відносно непогано. "Правило 90 діб" безреєстраційного перебування гріло душу.

Хоча лужковські "три доби" ніхто не відміняв, і кожен міліціянт прикидався дурнем, вдаючи, що не знає ні про які пільги для громадян з тризубом на паспорті.

Відомо, що праця у московській міліції – непогана річ саме завдяки можливості вільного спілкування з іноземцями, котрі не мають реєстрації.

Її у Білокаменній повинні мати також росіяни, які не прописані у Москві чи Московській області.

Однак, досвід перебування у колишній столиці СРСР свідчить, що демонстрація "орлиного" паспорту знімає багато запитань.

"Так, не мають вони реєстрації, але наші, росіяни, себто – не шпигуни", – розмірковує пересічний працівник московської ППС, ОМОН чи солдат дивізії Дзержинського.

Інша річ – пред'явники іноземних паспортів.

Крім "лужковської" реєстрації, вони повинні мати міграційну картку, залізничні білети в обидва боки, та, звісно, паспорт.

Знущання над киянами та полтавчанами, івано-франківцями та донетчанами входить до певного ритуалу поведінки представників московської влади.

Не варто навіть нагадувати, що у нігерійських наркоділків, чеченських "сепаратистів" чи таджицьких "ісламістів" з реєстрацією ніколи проблем не виникає.

Москва – місто контрастів. Дива трапляються тут на кожному кроці. Зрозуміти яким чином будівельник з Тернополя небезпечніший, ніж гість столиці з Урус-Мартану складно.

Але гроші – річ суттєва у столиці "енергетичної" наддержави, що живе сьогоднішнім днем.

Ліберальне за російськими мірками "правило 90 днів" з'явилося наприкінці 2004 року, коли РФ робила відчайдушні кроки для підтримки кандидата Віктора Януковича.

Відтоді українці були навіть більш привілейованими гостями Москви, ніж росіяни з регіонів, що все одно потребували реєстрації під час більш ніж триденного візиту до власної столиці.

І от два роки кайфу закінчилися. Росія знову показала своє пострадянське обличчя.

Спочатку український МЗС ще мав надію, що нові правила не будуть стосуватися українських громадян.

Однак, переговори з росіянами не принесли очікуваної користі.

Про їх результати трошки пізніше. Зараз кілька слів про новий формат відносин між Росією та безвізовими іноземцями.

А ви перевірялися на СНІД?

Отже, міграційні правила від 15 січня встановлюють, начебто, більш ліберальний порядок перебування на території Росії для громадян з країн, що мають з РФ безвізові стосунки.

Отримання реєстрації має повідомляючий характер. Треба завітати на пошту та надіслати міграційну картку до адміністративних органів.

Квитанція про такий громадянський крок має бути "охоронною грамотою" для есендівця, що потрапив у лапи столичної міліції.

Взагалі, зміна міграційних правил торкається більше тих, хто не просто приїхав, а працює в Росії. Отримати офіційний дозвіл на роботу в Росії відтепер буде простіше.

Принаймні, так кажуть російські чиновники. Якщо раніше для цього було потрібно чекати півроку, то тепер – десять днів. Але більша частина українців працює в Росії нелегально і можливістю отримати офіційний дозвіл навряд чи зацікавиться.

Через кілька днів після надрукування нового закону пролунала цікава заява прем'єра Фрадкова про необхідність для бажаючих працювати в Росії іноземців надавати довідку від нарколога та довідку щодо відсутності ВІЛ-інфекції.

Довідка від нарколога в данному разі порушує права людини, що не зобов'язана інформувати усіх про свої нахили.

Цікаво, якщо Фрадков поїде на зустріч "Великої вісімки" і там Буш та Блер будуть вимагати від нього довідку від венеролога, як він до цього поставиться?

Також новий закон посилює штрафні санкції за відсутність реєстрації та роботу в Росії без дозволу.

Але, якщо раніше штрафи загрожували самим робітникам, то зараз головні покарання передбачені для роботодавців.

Можливо, в нормальній країні це стало б рушієм цивілізованих змін на ринку праці. Однак, у країні пострадянській такий крок влади лише стимулюватиме подальше послаблення прав найманих робітників.

Українці завдяки таким змінам втратили право на 90 безреєстраційних діб. Їх прирівняли до інших країн СНД.

Втім, український МЗС робив спроби виправити ситуацію і домігся від росіян певних уточнень.

Як запевнили вітчизняні дипломати, українці, що просто приїхали до Росії та не мають наміру там працювати, можуть не турбуватися. Їх ніхто не буде чіпати.

От тільки як можна буде довести міліціянтам чи представникам міграційної служби, що ти приїхав в гості до родичів чи друга, а не на будівництво автошляхів?

Знов Янукович

Як послаблення, так і посилення контролю над мігрантами з України сталося під час прем'єрства Януковича.

Тільки тоді він був кандидат на президента, а зараз знов-таки кандидат на місце першої особи у вітчизняній політиці. Чому такі протилежні кроки були зроблені російською стороною?

Внутрішня ситуація в цій країні дедалі загострюється. Боротьба між різними "баштами" Кремля стає напруженішою.

Пересічних росіян лякають навіть можливістю терактів на транспорті. "Образ ворога" в такій ситуації вкрай потрібен. Хто сказав, що мігранти з країн СНД – не підходить на цю роль?

Але як тоді бути з формально проросійським урядом Антикризової коаліції? Дві з його трьох складових надто симпатизують Росії, щоб уявити, що вона перестала це помічати.

Вочевидь, коли справа торкається грошей та власного політичного майбутнього, немає часу думати та дбати про закордонних друзів.

І приклад президента Лукашенка тільки підтверджує цю думку.

Мабуть, незабаром на російсько-білоруському кордоні з'являться прикордонники, а українських робітників почнуть масово висилати з Москви. Втім, краще б цього не сталося.

Юрій Корогодський, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді