Тимошенко в США розповіла про план повалення антикризової коаліції

Четвер, 1 березня 2007, 13:27

"Юлія Тимошенко прибула з робочою поїздкою на Вашингтонщину, щоб вимагати від Конгресу знизити тарифи на комунальні послуги, оскільки вони є зависокими для українців". Так жартували представники БЮТ напередодні візиту своєї лідерки до США.

Звісно, цікаво було б подивитися, вінницькою чи львівською була б реакція американських конгресменів на пропозиції лідерки БЮТ, але сюди вона прибула зовсім з іншою метою.

Уперше за 10 років Тимошенко ступила на американську землю, щоб переконати місцевих політиків у необхідності дострокових виборів на Україні.

Тіні забутих соратників

Лідера БЮТ давно кликали до США – і під час її діяльності в опозиції, і під час прем’єрства.

Але вона все відкладала цей візит. Можливою перешкодою називали те, що в США тривав процес над екс-прем'єром та її колишнім патроном Павлом Лазаренком.

До того ж українська прокуратура на початку 2000-х радо підкидала американським колегам приводи для роздумів.

У 2003 році представники Департаменту юстиції США офіційно запросили Тимошенко до США, щоб дати свідчення у цій справі.

Вона відмовилась. Представники Департаменту юстиції США отримали заяву, в якій Тимошенко зазначила: "Вважаю вкрай небезпечним давати сьогодні відверті свідчення і тому скористаюся своїм правом передбаченим статтею 63 Конституції України". Повідомлення про це тоді розповсюдила українська прокуратура.

Тоді ж адвокати Лазаренка подали у суд протест, який "містив категоричні обґрунтовані заперечення по всіх обвинуваченнях прокуратури, які стосувалися Тимошенко і корпорації ЕЭСУ".

10 березня 2004 року суддя Мартін Дженкінс, який веде справу Лазаренка, відмовив уряду в задоволенні його клопотання про визнання Тимошенко співучасником у справі Лазаренка у зв'язку з відсутністю доказів.

Здавалося, інцидент вичерпано, але навіть після цього Тимошенко так і не поїхала до США.

Тепер, через два роки, її опоненти використали цей інцидент, щоб попсувати лідеру БЮТ нерви перед важливим стартом.

Інтернет заполонила інформація про те, що Тимошенко визнали співучасницею Лазаренка, депутати від коаліції активно писали запити про причетність Тимошенко до справи екс-прем'єра, а депутат-регіонал Кисельов навіть висловив бажання особисто дослідити причини перебування Тимошенко в США (чи не дає вона там раптом свідчення у справі?), приїхавши туди зі своєю комісією.

Лідер БЮТ не знітилася і звинуватила партію влади в організації провокації напередодні її візиту. А заразом порадила створити в Єнакієвому комісію зі зникнення шапок в середині 70-х.

Нічия один-один. Але і в США Тимошенко не вдалося уникнути теми Лазаренка. Саме його стосувалося перше питання, яке їй поставили в Центрі Стратегічних і міжнародних досліджень.

Лідер БЮТ зробила вигляд, що її зовсім не зачепило це питання і запевнила, що в неї з Америкою все гаразд, про що і свідчить той теплий прийом, який їй тут влаштували.

Утім так і не пояснила, чому так довго не була в США.

Розвивати цю тему ніхто не став.

Адже більше 100 експертів і гостей прийшли послухати думку "нової Маргарет Тетчер", як її представили керівники CSIS, про те, що відбулося в Україні після помаранчевої революції.

Моральну підтримку Тимошенко складала її дочка Євгенія, яка задоволено посміхалася успішному виступу матері.

Дочка супроводжує Тимошенко в її поїздці у Вашингтон

Мирна жінка, що любить революції

Американці жваво обговорювали головний месидж, який привезла Тимошенко - необхідність проведення дострокових парламентських виборів в Україні.

Що й не дивно, адже лідер БЮТ подала свою ідею в дуже красивій упаковці геополітичної ситуації в регіоні.

Уряд Януковича був представлений як частина загрози тим стратегічним розстановкам, які сформувалися після перемог революцій в Грузії та Україні і були на користь США, а не Росії.

Віктор Янукович і головний бізнесмен Донбасу Рінат Ахметов були подані як люди залежні від Москви.

А нинішній Кабмін був цупко заплетений в одну косу з намірами Росії встановити монополію на енергопостачання в регіоні, зокрема й через контроль над українською газотранспортною системою, та реалізувати "рімейк СРСР" у вигляді ЄЕП.

"Навіть Білорусія виступила проти зазіхань Росії на свою енергетичну безпеку, а ми замість того, щоб взяти її під білі руки і підтримати в цьому питанні. Наш уряд ще й критикує її за таку позицію", - поскаржилась Тимошенко, дивлячись на екс-посла США в Україні Стівена Пайфера.

"Кожен день вони (уряд) розставляють кадри, які підтримують здачу ГТС та створення ЄЕП... Я ні на йоту не згущую фарби. Ми можемо прокинутися одного ранку і побачити себе всередині ЄЕП", - додала ще жару лідер БЮТ.

Зупинити рух уряду Януковича в цьому напрямі, за словами Тимошенко, можна кількома способами.

Перший варіант - це продовження діалогу між президентом та прем’єром за участю країн, які зацікавлені у своїй енергетичній безпеці.

Тимошенко під час виступу в CSIS

"Але я сумніваюся в ефективності такого діалогу. І президент нещодавно заявив, що такий діалог неможливий", - додала вона.

"Другий варіант – це дочекатися, поки Янукович перетягне всю владу на свій бік ", - вважає лідер БЮТ.

За словами Тимошенко, зараз повноваження Ющенка і так щодня скорочуються як "шагренева шкіра", а зрештою все може звестися до диктату Партії регіонів.

Вона підкреслила, що, за даними її депутатів, Партія регіонів пропонує їм значні преференції за перехід до більшості.

"І тоді Янукович отримає 300 голосів і диктуватиме свої права без усяких обмежень. Він перекусить демократичний табір і стане авторитарним режимом", - заявила Тимошенко.

Тому лідер БЮТ пропонує третій варіант - дострокові вибори до парламенту.

"Так, це напівкризовий рецепт, але це рецепт, який може дати одужання суспільству", - запевнила Тимошенко.

І тут же додала: "Всі вважають мене жінкою, яка вміє робити революції, але насправді я дуже мирна і надаю перевагу правовим методам боротьби".

"Якщо всі сильні і хочуть служити народу, то непогано піти на дострокові вибори. Як наприклад, це зробила Маргарет Тетчер, коли вона почала сумніватись, що її владі довіряють. І якщо Янукович також сильна людина, яка також відчуває підтримку суспільства, то йому нічого боятися дострокових виборів", - заявила лідер БЮТ.

Тимошенко намагалася переконати американців, що крім дострокових виборів Україні вкрай необхідна нова конституція, "яка унеможливить ситуацію, коли народ обирає одночасно дві політичні команди з різним баченням".

"Тому я розумію, що з весною в Україні буде сильно акцентуватися питання дострокових виборів", - заявила вона.

Лідер БЮТ ще раз наголосила, що в процесі дострокових виборів спиратиметься лише на правові підстави, зокрема тлумачення Конституційного Суду, який до кінця березня має завершити розгляд подання щодо можливості розпуску цього парламенту.

В Америці Тимошенко вперше привідкрила завісу над тим, що саме вона збирається застосувати для повалення антикризової коаліції.

За її словами, закон передбачає можливість дострокових виборів у випадку несвоєчасного формування коаліції та відсутності прем’єра протягом 60 днів.

Також Тимошенко натякнула, що деякі нинішні можновладці несвоєчасно склали свої повноваження депутатів. На переконання лідера БЮТ перемогу тут здобудуть демократичні сили, незалежно від формату, в якому вони йтимуть на вибори.

"Наш блок, думаю, отримає більшість. "Наша Україна" стільки, скільки взяла на попередніх виборах. А також, можливо ще 1-2 нові демократичні партії подолають виборчий бар’єр", - припустила Тимошенко.

Єдине прохання Тимошенко до світової спільноти в цьому випадку – підтримати прагнення України до очищення.

"Ми хочемо, щоб Україна була не розчаруванням, а надією світу. А наша команда на чолі з президентом здатна робити рух вперед", - завершила лідер БЮТ свій виступ під бурхливі оплески залу.

До речі, це був перший закордонний візит Тимошенко, де вона навіть завуальовано не сказала жодного кривого слова про Ющенка. Більш того - захищала президента у його вельми контроверсійному рішенні дати Ярослава Мудрого Михайлу Потебеньку.

"Ну як вам наша Юля?", - запитав хтось у залі.

"Феєрична", - відповів його візаві.

"Ми зрозуміли, що месидж Тимошенко такий – реформи продовжуються і ми повинні це підтримувати незважаючи на ті неспокої, які можуть бути в країні", - заявив один з керівників CSIS, в якому виступала лідер БЮТ.

Тимошенко чекає на допомогу Олбрайт

У той же день Тимошенко домовлялася про співпрацю з NDI – від навчання як будувати демократичну країну до передачі досвіду роботи кадрових працівників партії.

Тепер БЮТ сподівається на аналітичну підтримку інституту, керованого Мадлен Олбрайт.

Сама екс-держсекретар після зустрічі з Тимошенко заявила, що "дуже рада, що демократичні сили в Україні знову об'єдналися, бо населення України того варте".

"Украина была, есть и будет", - оптимістично запевнила вона по завершенні переговорів з лідером БЮТ.

Мадлен Олбрайт відкрила перелік VIPів, з якими має зустрітися Тимошенко в США. Далі у списку віце-президент Дік Чейні та держсекретар Кондоліза Райс.

Чи вдасться Тимошенко добитися їх аудієнції, стане зрозуміло вже в перший день весни.

Усі фото Олександра Прокопенка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді