Віктор Ющенко роздав братам по сергам

П'ятниця, 6 липня 2007, 10:26

"Зірка Давида" – таке політичне прізвисько має Юрій Луценко. Каламбур побудований на тому, що, з одного боку, Луценка абсурдно намагалися звинуватити в отриманні громадянства Ізраїлю, з іншого – його спонсором виступає Давид Жванія.

"Зірка Давида" на чолі "Нашої України" теж виглядає як політичний каламбур. Соціаліст – син комуніста – очолив об'єднання, електоральним ядром якого є Галичина, націонал-патріоти і подекуди приховані антисеміти.

Поява Луценка на чолі нового утворення пояснюється його значно більшими електоральними симпатіями у порівняні з іншим претендентом В’ячеславом Кириленком, якого вирощував у лідери блоку Віктор Балога.

Призначення Луценка першим номером списку з натхненням було зустрінуте в штабі Партії регіонів. Там уже передчувають його дебати з Борисом Колесніковим, який приберіг компромат на свого кровного ворога.

За деякою інформацією, Колесніков навіть закликав Балогу зробити Луценка першим номером, щоб найближчий соратник Ахметова міг здійснити свою помсту з максимальним скупченням публіки.

Додати люті начштабу Партії регіонів мають теплі стосунки Луценка і Клюєва, з яким у Колеснікова іде внутрішня боротьба у донецькому таборі.

Водночас поява Луценка на чолі помаранчевих знизить темпи монополізації цієї структури Віктором Балогою. Екс-міністр внутрішніх справ залишається у добрих стосунках з Петром Порошенком, а днями за його призначення першим номером виступив Олександр Третьяков.

Свій вплив на ситуацію Балога зберіг у тому, що головою політради блоку буде підконтрольний йому В’ячеслав Кириленко. Раніше передбачалося, що ця людина матиме право вето на запропоновані рішення.

За словами Луценка, про те, що його оголосять першим номером, напередодні ввечері було домовлено в секретаріаті президента. "Вже о шостій годині я пішов з Банкової займатися своїми справами", - зізнався він "Українській правді".

Один із лідерів партій-учасниць мегаблоку розповів, як все відбувалося:

– У четвер зранку мені повідомили, що на 9-30 треба прийти до офісу "Нашої України" на вулиці Спаській. Ми зібралися, ще півгодини почекали, після чого зайшов президент і відбулася церемонія підписання.

Джерела "Української правди" розповідають, що у четвер зранку прямо в кабінеті В’ячеслава Кириленка відбулася нарада за участю Ющенка та лідерів "Правиці", де були узгоджені останні нюанси.

В офісі "Нашої України" було оголошено першу десятку списку: Юрій Луценко, В'ячеслав Кириленко, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Микола Катеринчук, Ольга Герасим'юк, Віктор Балога, Ксенія Ляпіна, Руслан Князевич, Володимир Ар'єв.

Порівняно зі старою версією, яку два тижні тому розіслала прес-служба президента від імені Балоги, сталися зміни.

На перше місце піднявся Луценко замість Кириленка. Також зникло прізвище заступника глави секретаріату президента Віктора Бондаря – його місце зайняв сам Балога. Для нього перебувати у першій десятці є важливо з огляду на амбіції взяти головний трофей (посаду прем’єра або спікера), який отримає "Наша Україна" в разі створення коаліції.

Більше немає у десятці харківського губернатора Арсена Авакова, якого відстоює брат Ющенка, зник і губернатор Житомирщини Юрій Павленко, дружина якого працює в секретаріаті президента.

Сталися зміни і в жіночій квоті, на врахуванні якої завжди наполягає Ющенко. З першої десятки пішла екс-речниця Ющенка Ірина Геращенко, яку вважають близькою до Олександра Третьякова. Сам кум президента також більше не значиться серед заступників керівника штабу.

У зв’язку з незбереженням квот у титульній десятці – там не виявилося жодного представника "Правиці" – Ющенко пояснив, що місця розподілялися за іншою логікою: це все – нові обличчя помаранчевого табору.

Водночас "Правиця" отримала гарантії від президента, що вони матимуть чотири кандидати у другій десятці списку.

Базовою вимогою молодших партнерів є те, щоб "Наша Україна" або Ющенко не мали права втручатися у їхні квоти, блокуючи одних або пропонуючи інших кандидатів. Така страховка є розумною, пам’ятаючи про звичку президента "рекомендувати" своїх людей до списку, не зважаючи на жодні розподіли на партійні сектори.

Відразу після представлення блоку Юрій Луценко відбув на прес-конференцію, де повідомив, що умовою входження до списку блоку буде рішення про створення єдиної партії після виборів.

– У липні кожна політична сила ухвалить входження у Блок, а до завершення поточного календарного року – про злиття в єдину партію. Той, хто не прийме таке рішення, не буде учасником блоку, - пообіцяв Луценко.

Джерела уточнили, що вже у літніх рішеннях з'їзду має бути чітко заявлено про намір створити єдину структуру.

Очевидно, що створення об’єднаної партії на базі "Нашої України" має стати новим проектом, з яким Ющенко піде на другий президентський строк.

Програмна заява Луценка на прес-конференції не розкрила його уподобань – ліберал він, консерватор чи соціаліст. До питань, "які турбують наших виборців", він відніс скасування депутатської недоторканості.

Іншою обіцянкою від Луценка стало не створювати в майбутньому парламенті коаліції з Партією регіонів, комуністами та соціалістами: "Єдиний союзник для нас – це БЮТ. Ми готові в разі перемоги з ним сформувати уряд".

За прогнозами Луценка, блок "Наша Україна – Народна самооборона" планує взяти "мінімально" 16-18 відсотків голосів виборців.

Водночас, за даними "Української правди", всередині "Нашої України" розрахунок робиться на те, що прохідна частина складе сто перших місць у списку. Тобто треба набрати майже 20%.

Угоду про блок "Наша Україна – Народна самооборона" підписали десять партій.

До попереднього варіанту блоку додалося три нових суб’єкти – партії "Пора", Конгрес українських націоналістів та Партія захисників вітчизни.

Усі вони отримають кілька позицій у списку, але гарантовано – по одному місцю в першій сотні. Очікується, що від "Пори" це буде Владислав Каськів, від КУН – Євген Гірник, від Партії захисників вітчизни – Юрій Кармазін.

Появу Кармазіна можна розцінювати як певне підсилення Петра Порошенка, якого останнім часом намагалися обмежити у впливі. Крім того, Порошенко начебто відстоював включення до суб’єктів блоку і КУН.

Інтрига з націоналістами розв’язалася після того, як лідер партії Олексій Івченко поширив заяву з відмовою балотуватися. Це відкрило дорогу КУН до мегаблоку, адже проти одіозного екс-керівника "Нафтогазу" виступало чимало знакових людей помаранчевого табору, зокрема, Анатолій Гриценко.

Представників "Пори", Конгресу українських націоналістів та Партії захисників вітчизни як нових суб’єктів блоку збираються завести за рахунок зменшення квоти "Нашої України", щоб не порушувати старі домовленості про те, що "Народна самооборона" отримає 25 відсотків, а "Правиця" – 21 відсоток списку.

Тож, за розрахунками, перша сотня виглядатиме так:

"Наша Україна" – 51 місце

"Пора" – 1 місце

Конгрес українських націоналістів – 1 місце

Партія захисників вітчизни – 1 місце

"Народна самооборона" – 25 місць, серед яких:

Партія Луценка "Вперед, Україно" – 19 місць

Європейська партія Катеринчука – 3 місця

Християнсько-демократична партія Стретовича – 3 місця

"Українська правиця" – 21 місце, серед яких:

Народний рух України – 8 місць

Українська народна партія – 8 місць

УРП "Собор" – 5 місць

При цьому не всі можуть почувати себе задоволеними. Наприклад, число рухівців порівняно з їх чисельністю в розпущеному парламенті зменшиться. Натомість "Собор", якщо пройдуть перші сто, приросте двома депутатами.

Однак немає гарантій, що "Наша Україна – Народна самооборона" до виборів доживе в такому складі.

По-перше, мало хто вірить у рішучість Юрія Костенка чи Бориса Тарасюка саморозпустити свої партії, що є вимогою для проходження в список Нашої України – "Народної самооборони".

Низові організації Руху та Української народної партії вже заявили, що не збираються підкорятися волі вождів.

По-друге, не покладають надій вскочити у цей потяг ще кілька структур.

Зокрема, кореспондент "Української правди" був свідком, як днями до секретаріату президента прийшла лідер НДП Людмила Супрун. Вона довго відмовлялася говорити, куди іде, але зрештою сказала – до Олександра Чалого. Супрун явно збиралася до когось іншого – вона не знала, що Чалий найближчі години був зайнятий на нараді в президента з приводу Євро-2012.

Ще відбуваються дивні процеси навколо Селянської партії України, яку очолила близька до Ющенка Лідія Порєчкіна. Враховуючи, що ця партія тісно пов’язана з групою "Приват", не виключено, що Ігор Коломойський спробує завести за її квотою кількох людей у мега-блок.

Після церемонії підписання, яка дала старт проекту "Наша Україна – Народна самооборона", було оголошено про те, що головою штабу нового блоку буде Віктор Балога.

Це рішення всередині помаранчевих теж не всі вважають правильним. Воно гарантовано стане підставою для звинувачень Балоги у використанні адміністративного ресурсу.

Більше того, на чолі штабу "Нашої України – Народної самооборони" буде ще два чиновника.

Так, одночасно з Балогою заступниками керівника штабу стали Іван Васюник (перший заступник глави секретаріату президента, відповідатиме за стратегію блоку) і Роман Безсмертний (заступник глави секретаріату президента, його дільниця – це тактика виборчої кампанії).

Крім того, заступниками керівника штабу стали близький соратник Балоги Ігор Кріль (відповідатиме за організаційні питання і регіональні штаби) та юрист Микола Оніщук (правовий блок).

Очікується, що п’ятим заступником у штабі стане Давид Жванія. Можливо, він розраховує відповідати за фінансові питання, однак монополію на це йому не віддасть Балога.

Прихід Жванії хоча і вважається питанням майже вирішеним, але обіцяє бути доволі конфліктним. Коли Балога став міністром з надзвичайних ситуацій, у нього спалахнули суперечки зі своїм попередником. Дійшло до того, що звільнений Жванія забрав свої меблі з кабінету, і Балозі, якому не встигли встановити гарнітур, не було де працювати.

Першим проявом нових реалій керівництва Балоги стало його жорстке попередження, що всі учасники помаранчевого мега-союзу повинні проводити "єдину інформаційну політику".

"Усі заяви, коментарі, відозви будуть звучати в єдиному інформаційному руслі", – повідомив Балога, додавши, що від імені блоку будуть уповноважені виступати конкретні люди.

Тих же кандидатів у депутати, хто дозволятиме собі "вільнодумство", Балога пригрозився опускати на десять позицій донизу у виборчому списку.

"Президент погодився, що так буде справедливо", - пояснив свої дії новий керівник штабу "Нашої України – Народної самооборони".

Якщо правило опускання на десять пунктів стосуватиметься і Юрія Луценка, то це – геніальна знахідка Балоги!

У разі відхилення від генеральної лінії це не просто прибере Луценка, але й дозволить посунути на одну позицію вгору свого В’ячеслава Кириленка, зробивши його першим номером списку...

Віктор Балога справді має гарне почуття гумору.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді