Мороз іде на вибори за схемою Черновецького

Понеділок, 6 серпня 2007, 10:56

Что загадать тебе, судьба?
Пусть не покажется нескромным,
мол, помню только лишь себя
Но к Ней – молитвы и поклоны:
Садясь на белого коня,
Не отрекайся от меня.
О .Мороз
Белый снег на каменной террасе…

- Господи, куди ж його іти? Всі ж двері зачинені, - це невинне запитання, яке рядові соціалісти задавали одне одному, намагаючись знайти хоч якісь відчинені двері в Жовтневому палаці, де проходив їх черговий з'їзд, звучало досить алегорично, зважаючи на сумні перспективи цієї партії на виборах.

Здається, вперше за всю історію партії соціалісти ідуть на вибори без чіткої перспективи потрапити до парламенту. І звинувачувати їм у цьому нікого, крім себе. Щоправда, і Олександр Мороз, і його найближчі соратники називали зовсім інші імена. Вітя, Юра, Юля...

Як сказав відомий парканний "герой" Василь Цушко, він уперше чув такий виступ Мороза. Звісно міністр внутрішніх справ хотів похвалити свого лідера, але той і справді був таким вперше – гнівним і розпачливим. Він нервував і часто зривався на крик, тоді як зал слухав його з кам’яним обличчям.

Лідер СПУ бачив причину кризи і в намаганні президента захопити владу, і в бажанні кланів перерозподілити газові потоки, і взагалі помічав руку західного ляльковода, який тягне Україну в НАТО, а тому намагається викинути СПУ з парламенту, щоб ті не впливали згубно на Партію регіонів у цьому питанні і не блокували процес.

Та й на саму ПР Мороз грішив через угодницьку позицію на перемовинах із президентом, але потім визнав, що все ж капіталісти Януковича кращі за "спекулянтів" Тимошенко і Ющенка.

"Дострокові вибори – це авантюра президента та іже з ним. Авантюра шкідлива за своєю суттю, авантюра, за яку доведеться відповідати. І ми цю відповідальність забезпечимо", - обіцяв спікер 5-го скликання .

"Сьогодні наші опоненти хмеліють від своєї уявної величі, від безкарності за топтання над правом, над законом. Вони будують ефемерні замки своєї імперської влади. Їх треба протверезити, опустити на грішну землю, проти якої вони наробили зла незліченно і вказати їм на їхнє місце", - переконував він.

І слів порівняння для опонентів Мороз теж не вибирав.

"Вони діють так, як зазвичай діють слабаки і пройдисвіти, компенсуючи свою неповноцінність, рвучись до влади", - заявляв безапеляційно він.

За словами Мороза, він не робить із нинішньої опозиції ворогів, бо вони "такі як є", і за ними стоїть значна частина суспільства. Але їм "потрібен холодний душ". "І душ їм зроблять при нашій підтримці виборці. Шкода часу на цю справу, але хворобу треба лікувати, коли слід", - переконаний він.

Якби ці слова сказав, скажімо, Янукович, це дійсно звучало б як погроза. У випадку СПУ – це виглядає скоріше як спроба хоча б роздратувати сильнішого суперника перед практично програним боєм.

До речі, як на лихо, на з'їзді з Морозом трапився досить алегоричний конфуз. Саме в той момент, коли він в своїй полум’яній промові клеймив ворогів і обіцяв їх перемогти, у нього за спиною впали прапори України і СПУ.

"От бачите, хотіли поцілити в виступаючого, але промахнулися", - спробував віджартуватися лідер СПУ. Після цього злополучні прапори прибрали, але осад, як кажуть, лишився.

Сумний і невеселий сидів партактив СПУ

Утім деякі лідери СПУ намагалися в суботу переконати своїх однопартійців, що не все так погано у їхньому домі.

А Василь Цушко, який весь з'їзд дратувався й тікав від дошкульних питань журналістів, під кінець зібрання вистрелив феєрично-оптимістичною промовою:

"Що таке рейтинги щодо Соцпартії? Це як німці, які дійшли до Мінська. Тоді багато людей здалося в полон, а багато чинило супротив. І німці розкидали листівки "Москва вже взята німцями, здавайтесь росіяни!" До то ж закликають соціалістів.

Я не раджу здаватися, тому що ви ж знаєте, що для тих, хто пішов у полон, все закінчилось концтаборами. Нас ніщо краще не чекає. Але скажу вам. Я після повернення в Україну займався соціологічними вимірами – повірте в мене є такі можливості. Називаю наш рейтинг: ось мене Сан Санич ставить другим, я кажу – ставте мене 43-м, пройдемо".

Не відомо, хто приніс голові МВС такі дані. Чи то вже даїшники на постах взялися за нелегку справу опитування населення, але Цушко впевнений саме в такому результаті.

У міністра освіти Ніколаєнка скромніші дані, але все ж прохідні – 4,7%. Ця інформація у міністра з вузів (у тому числі приватних), які провели ці соціологічні дослідження.

Окрім проблем із рейтингом соціалісти на цих виборах мають серйозну проблему з медіаресурсом. Пішов до більш "близьких ідеологічно регіоналів" Андрій Деркач – таким чином втрачено необмежений доступ до ТРК "Ера", ефір якої соціалісти використовували останні два роки.

Але набагато відчутнішої втрати спушники зазнали в газетній царині. Газета "Сільські вісті", яка була фактично багатотиражним рупором соціалістів на селі, разом із своїм головним редактором Іваном Сподаренком переорієнтувалася на Юрія Луценка і його "самооборону".

Таким чином, у Мороза і Ко від широко розрекламованого минулого року партійного медіахолдингу залишився лише пшик, і невеличка пігулка у вигляді газети "Товариш" із накладом у 157 тисяч примірників.

Відтак у виборчих перегонах 2007 СПУ вирішила відмовитися від війни роликів і білбордів.

"Загальні гасла нам не допоможуть. Ми не переплюнемо їх ролики: ні сонцеликий образ президента, ні такої... коротше кажучи, Юлії Тимошенко (Мороз не зміг підібрати слів, щоб охарактеризувати Тимошенко – УП), ні трибуна Юрія Луценка, у виступах якого, якщо забрати слово "зрада", нічого нема. Бо вони не знають, де беруться гроші. Точніше, вони-то знають, але не знають люди й міліція", - пояснив Мороз учасникам з'їзду у суботу.

Те, на що розраховує СПУ цього разу – це спілкування з конкретним виборцем. Але не у формі звичних поїздок по регіонах.

Тепер у Мороза нова фішка - він робить ставку на так званий мережевий маркетинг, тобто роботу партійців із найближчими людьми – родиною, друзями, співробітниками, добрими знайомими.

"Може кожен партієць привести із собою на вибори 5 знайомих і проголосувати на СПУ? Може секретар місцевого осередку організувати таку роботу і заразом її проконтролювати? Тоді ми поліпшимо результат 2006 року, і не треба нам вигадувати небесні якісь схеми. В нинішніх умовах це майже вся технологія.

Якщо в нас є партія, вона не може не забезпечити такий результат! Не може системна ідеологічна партія піти в забуття, якщо її склад хоч трошки напружиться задля досягнення мети!", - заявив Мороз.

За його словами, структура електорату зараз така, що немає сенсу обробляти 30 мільйонів виборців. Треба охопити 5 мільйонів, але потенційних виборців СПУ - і з їх середовища з'являться потрібні голоси.

Зараз техніку мережевого маркетингу засвоює заступник мера Києва Анатолій Голубченко, 29 номер списку СПУ. Він переймає секрети успіху у свого начальника Леоніда Черновецького, якій на цій методиці спромігся пройти минулого року на виборах у Києві.

До речі, в новому списку СПУ Голубченко піднявся порівняно з 2006 роком майже на 40 позицій. Такий кар'єрний зріст може вказувати на те, що Голубченко запозичить у київського мера не лише успішну технологію, але й трішки все того ж медіаресурсу. Не дарма ж, Сан Санич став жваво засуджувати можливість проведення дострокових виборів у Києві.

Загалом "технології успіху" на виборах 2007 була присвячена левова частина виступів на з'їзді СПУ. Не кажучи вже про чисельні записки з інструкціями та порадами, які можна було помітити на столі у Мороза.

Втім найбільш ємко їх суть виразили дві фрази Василя Цушка і Станіслава Ніколаєнка, відповідно:

- всі, хто хоче самозберегтися і зберегти країну, повинні попрацювати на успіх;

- якщо партія буде витіснена на цих виборах, якщо ми не отримаємо перемогу, то на наступних партія буде добита.

Наостанок соціалістам все тим же Ніколаєнком було дане побажання "вилазити з окопів, бо в окопах їх танки передавлять", після чого з'їзд перейшов до обговорення списку.

Здається, чим менше в партії шансів на перемогу, тим демократичнішою стає процедура обговорення. От і в СПУ вийшла невеличка дискусія. Про позиції вже після 32 місця. Кілька обласних організацій попросилися повище, щоправда безрезультатно.

Отож спікер парламенту 5-го скликання на наступні вибори заявив 316 штиків.

№1 – звісно сам Мороз. № 2- Василь Цушко. Представляючи головного героя СПУ, Мороз зізнався, що Віктор Янукович пропонував йому і міністрам-соціалістам політичний притулок на кораблі Партії регіонів, але лідер СПУ вирішив не топити свій човен.

У суботу Мороз отримав запрошення від Януковича прийти на його з
У суботу Мороз отримав запрошення від Януковича прийти на його з'їзд. Гостем

Коментуючи ж ініціативу Цушка стати замість другого номера 43-м, Мороз сказав:

"Звичайно, добре, щоб Василь Петрович був 43-м і штовхав наш локомотив уперед. Але краще, щоб він був другим, і його тягнув".

Серед інших локомотивів СПУ, напевно тепер головний фінансовий спонсор партії, керівник правління комбінату Ілліча Володимир Бойко.

А от Валентину Семенюк, яка, за висловом Мороза, "не дає, щоб руки лізли куди не слід", відправили у заслання на 4 місце, хоча минулого року вона була другою.

5- Станіслав Ніколаєнко, міністр освіти.

6 - Михайло Мельничук, начальник штабу.

7 - Іван Бокий, депутат.

8 - Сергій Червонописький, депутат.

9 - Олексій Малиновський, депутат.

10 – Степан Бульба, екс-полтавський губернатор.

11 – Михайло Товт. За словами Мороза, він потрапив до списку за рекомендацією угорських друзів із Соцінтерну, і обіцяє соціалістам 70 000 голосів угорської громади на Закарпатті.

12 - Михайло Гончаров, глава правління Східно-європейського банку, депутат.

13 - Сергій Матвієнков – нардеп, заступник гендиректора комбінату імені Ілліча.

14 – Ярослав Мендусь, депутат, права рука Мороза.

15 – Микола Рудьковський, міністр транспорту, який з кожною кампанією опускається все нижче в списку СПУ.

16 - Іван Бондарчук, перший секретар Вінницького обкому, депутат.

17- Сергій Сінченко, перший секретар Київського обкому, депутат.

18 - Леонід Мордовець, Перший секретар Сумського обласного комітету СПУ, депутат.

19 - Микола Садовий, перший секретар Кіровоградського обкому, депутат.

20 - Віталій Шибко, нардеп.

21 - Геннадій Савосін , Хмельницький обком, нардеп.

22 – Василь Поляков, депутат, до того голова ради директорів корпорації "АІС".

23 – Олександр Баранівський, депутат.

24 – Борис Музальов, голова правління ТОВ "Таврія-В", що володіє мережею магазинів в Одесі.

25- Юрій Зубко, депутат.

26 – Микола Дмитрук, голова Херсонської організації, голова ТОВ "Херсонліфт".

27 – Віктор Суботін, очолює Харківський обком СПУ, володіє близько 43% в "Мегабанку", в.о. директора "Турбоатому" за поданням Семенюк.

28 – Олексій Лисак, секретар Луганської організації. У списку замість Олексія Кунченка – керівника 'Северодонецького об'єднання "Азот.

29 – Анатолій Голубченко, заступник голови КМДА.

30 – Юрій Олексієнко, Дніпропетровськ.

31 – Микола Данілін, депутат, директор товариства з обмеженою відповідальністю "Мале колективне підприємство "Топаз"

32 – Леонтій Самчук, Вінницька організація.

33 - Денис Волошин, керівник СМС.

34 – Ігор Урбанський, заступник голови ради директорів товариства з обмеженою відповідальністю "Морський Бізнес Центр". За словами Бокого, оплачував лікування Цушка за кордоном.

35 – Василь Богачук, депутат.

36 – Володимир Тарасов, депутат.

37 – Сергій Чмир, депутат.

38 – Євген Філіндаш, депутат.

39 – Сергій Кузьменко, депутат.

40 – Сергій Чукмасов, депутат.

Таким чином у перші 5 десятків соціалісти спромоглися запихнути майже всіх своїх депутатів та спонсорів. Останнім у списку доведеться солідно потріпатися, щоб потрапити знову до Верховної Ради.

Але навіть за умови великої роботи цей варіант видається утопічним. Найоптимальніший варіант – це карколомний стрибок через три відсотки, і тоді в парламенті опиняться 15 щасливців, включаючи Миколу Рудьковського.

А може трапиться і так, що гасло "За чесну владу, за краще життя" понесуть у Раду зовсім інші партії.

***

Рік тому після входу в парламентську коаліцію Мороз без проблем зберіг посаду в партії, а вже за кілька місяців рейтинг його сили стрімко покотився вниз.

Восени 2007 Сан Санич може отримати одкровення на тему, що ж насправді люди думають про його вчинок і чи голосували вони за об'єднання країни в антикризовій коаліції.

Фото Анни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді