"Суффлер" для "проффесора"

Понеділок, 6 серпня 2007, 14:05

Застосування нових прийомів для обробки електорату перед виборами стає для України звичною щоденщиною.

Лише місяць тому правляча коаліція несподівано збочила на роль опозиції, запустивши телевізійні ролики, де пролунала жорстка критика існуючого стану в економіці та суспільстві.

І от ми уже стали свідками помпезного повернення Партії регіонів до ролі влади, так як там це собі уявляють.

З'їзд Партії регіонів у палаці "Україна" пройшов на межі кічу з першого і до останнього подиху.

Блакитні доріжки під ногами задоволених делегатів, численні прямі включення на державному телеканалі, сотні наддорогих авто на всіх прилеглих територіях, - все вказувало на найвищий рівень задоволення потреб існуючої у державі влади.

Виступ лідера Партії регіонів вразив картинними поворотами вправо і вліво від осі зйомки. Телевізійники одразу запідозрили щось нещире.

Як виявилось ми стали свідками першого випробування іноземної лазерної технології, коли на два напівпрозорих суфлери, розташовані справа і зліва від виступаючого, виводиться текст його доповіді від першого і до останнього слова.

Для порівняння достатньо підняти відео архів за 2004 рік, коли той самий Віктор Янукович набагато скромніше, але ближче до народу, просто читав доповідь з папірця.

Що і говорити, скромність тепер не належить до блакитних чеснот. Величезний маєток заступника голови Партії регіонів Андрія Клюєва багатством устаткування та вбрання може конкурувати хіба з володіннями самого лідера регіоналів Віктора Януковича.

Адже на території останнього окрім багатьох гектарів площі, журналісти помітили басейн, розміром з два баскетбольних поля та навіть церкву.

З лівими партнерами ПРУ по коаліції в частині багатства та кічу теж не все гаразд. Ледве вщух скандал із автопарком керівництва Верховної Ради України (про який уже писала УП), як днями вибухнув новий корупційний вулкан пов'язаний з наддорогим мерседесом голови Верховної Ради Криму.

На такому інформаційному тлі обіцянкам Януковича платити по 50 000 гривень за народження третьої дитини виборцеві хочеться легко вірити – по всьому видно, що ці хлопці мають чималі гроші.

Але, коли гроші є, логічно випливає питання - чому уряд Януковича відмовився виконувати рішення Конституційного суду, що відновив пільги малозабезпеченим верствам населення?

Втім, важко шукати логіку у діючої влади та ще й напередодні виборів. Згідно постанови Кабінету міністрів Юлії Тимошенко про виділення 8500 грн. на народження дитини, сума допомоги жорстко прив'язувалася до прожиткового мінімуму. Однак від 2005 року розмір допомоги жодного разу не змінювався.

Микола Томенко, колишній гуманітарний віце-прем'єр в уряді Тимошенко, підрахував, що після неодноразового підвищення розміру прожиткового мінімуму розмір допомоги мамам на першу дитину на сьогодні мав би уже перевищувати 10 400 гривень.

Відтак обіцянки нового розміру допомоги на третю дитину в майбутньому виглядають звичайним блюзнірством, адже уряд не доплачує всіх грошей навіть тепер.

Подвійні стандарти, коли з трибуни з'їзду говорять одне, а у житті відбувається прямо протилежне, стали звичкою для "блакитних" політиків.

Жахливе побоїще у містечку Тернівка Дніпропетровської області днями відбувалося для того… щоб вибити кілька копійок нібито для найбагатшої людини в Україні Ріната Ахметова.

Населення міста, яке після закриття шахти, перебивалося збором вугілля серед відвалів пустої породи на териконах, стало об'єктом нападу приватної охорони та міліції.

"Або ви працюєте на нас і віддаєте 60% вашого доходу на користь Ріната Ахметова, або не будете мати доступу до териконів"- розповідає Вікторія про вимоги рекетирів. Лишається додати, що на виборах 2006 року переважна більшість тернівців проголосували з Партію регіонів…

Після помпезних урочистостей у найбагатшому палаці країни Партія регіонів перейшла до не менш помпезної презентації своєї десятки до іншого палацу - палацу Спорту, арена та трибуни якого вміщають до 18 000 глядачів.

Дивно, що цього вечора у Києві на честь блакитної сили, не пролунав годинний салют.

Втім, фейерверку не побачили б безробітні, змучені каторжною роботою на териконах Тернівки, а скептичні кияни, які за останні роки вже надивились різних презентацій та з'їздів, байдуже відвернулися б від вікна і переключили телеканал.

Але без сумніву задоволеними залишаться учасники дійства, владоможці, сценаристи з'їзду з групи американських політтехнологів та режисер-постановник, який організував це багате шоу.

Хочеш не хочеш, а пригадаються безсмертні слова вождя світового пролетаріату, який так подобається партнерам Партії регіонів по урядовій коаліції: "Узок круг этих "революционеров", страшно далеки они от народа".

 

Віктор Уколов, політтехнолог блоку Тимошенко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді