Топ-5 можновладних "шумахерів": Гриценко, Тулуб, Табачник, Корж, Толстоухов

Четвер, 6 вересня 2007, 20:37
Не останньою причиною постійного збільшення смертності на дорогах є хронічне недотримання українцями правил дорожнього руху. Про це знають усі.

Знають також про те, що в Києві жодних правил майже ніхто не дотримується. Однак ЗМІ, наївно вважаючи, що взірцем у виконанні законів мають бути їхні творці, вирішили перевірити швидкість руху вітчизняних високопосадовців.

Для цього, озброївшись спочатку радаром, а пізніше – і формою працівників ДАІ, впродовж тижня трійко журналістів ловили можновладців посеред міста та на під’їздах до їхніх елітних помешкань, сподіваючись на диво у вигляді пересування населеним пунктом з 60 км/год. Дива не сталося…

Першою жертвою експерименту на правах першої особи в державі став Віктор Ющенко. Однак одразу зловити його не вдалося – через сумлінну працю Управління державної охорони.

"Заміряти" президента вирішили на в’їзді до Нових Безрадичів. Спочатку планувалося показово стати на дорозі і демонстративно направити радар на кортеж глави держави.

"Таємна зброя" журналістів

Але потім, розсудивши, що різко викинута рука з таким предметом може спричинити "попереджувальний постріл у голову", журналісти сховали пристрій у своїй машині, поставивши її на узбіччя.

Приблизно за півгодини стало зрозуміло, що "час Ч" настав – дорогою повільно їхав "розвідувальний" білий мікроавтобус держохорони.

– Ви б не могли прибрати камеру і машину з дороги? Зараз кортеж проїде, і знову поставите все на місце, – ввічливо попросили хлопці в однакових смугастих тенісках.

– Ви знаєте, а ми тут, власне, заради кортежу і стоїмо. Хочемо зняти, як президент їде додому, – спробували пояснити журналісти присутність камери, відганяючи при цьому авто.

– Нас сьогодні уже знімали в "Мистецькому арсеналі". Фотографували номери і кричали, що ми їм перешкоджаємо. Але ми ж нікого і пальцем не чіпали, – сказали ввічливі хлопці, переговорили по рації з колегами, переписали дані з журналістських посвідчень і…. перекрили мікроавтобусом оглядову частину дороги.

Попри "антитерористичну операцію" УДО, вдалося розгледіти, що Ющенко сидів на передньому пасажирському місці, а його мерс їхав із мінімальною швидкістю.

Президент Ющенко заїжджає в село Нові Безрадичі

У супроводі президента – даїшна "мигалка" і ще два удошні мікроавтобуси, один з яких по ходу виокремився з колони, остаточно перегородивши журналістам пейзаж.

У цей же час невідомо звідки на дорозі з’явився…помаранчевий бензовоз з написом на цистернах: "Вогненебезпечно!". Він зупинився позаду охоронних бусів – саме на тому місці, звідки ще хвилину тому так завзято виганяли пресу. Представники охорони переглянулися і усміхнулися...

У підсумку – кортеж проїхав, бензовоз невдовзі прибрався, а "ввічлива група в смугастих купальниках" "провела" журналістів до Старообухівської траси. Однак пізніше результату все ж таки було досягнуто.

Через кілька днів президента було спіймано по дорозі на засідання Ради нацбезпеки, на в’їзді до Києва. Старообухівською трасою він їхав з показником спідометра 112 км/год.

Радар зафіксував швидкість Ющенка на шляху до секретаріату президента

Натомість прем’єр–міністр Віктор Янукович журналістські сподівання виправдав повністю – його вдалося заміряти з першого разу.

Урядовий кортеж впевнено промчав проспектом 40–річчя жовтня у напрямку Виставкового центру на швидкості 98 км/год, назад тією ж дорогою – 114 км/год.

Янукович мчить у бік "виставки"
Радар зафіксував швидкість Януковича на зворотньому шляху

А от з головою Верховної Ради п’ятого скликання Олександром Морозом хронічно не щастило. Його кортеж весь час попадався на тому ж таки Столичному шосе, однак по зустрічній смузі, де через великий потік машин заміряти його було просто неможливо.

Та ж історія вийшла і з Юлією Тимошенко. Зафіксувати її вдалося лише одного разу, неподалік від її помешкання, на дамбі у Конча–Заспі.

Низьку у порівнянні з іншими швидкість пересування (79 км/год) легко пояснити – розігнатися на цьому відрізку дороги Тимошенко завадив трактор, що їхав попереду.

Але найцікавішими виявилися останні дні розслідування, коли журналісти, нарядившись в даішну форму, з радаром, на тій же таки дамбі зупиняли елітні "членовози".

У перший день жезл співробітника міліції проігнорували всі! Машини з урядовими та парламентськими номерами зі швидкістю вітру проносилися населеним пунктом по вузькій шестиметрівці.

Водночас було дуже смішно спостерігати, як змінювалися вирази облич пузатих дядьків, які звикли, що в місці, де мешкають "володарі всесвіту" з грішми і зв’язками, ДАІ не може бути апріорі.

На другий день мешканці Кончі почали скидати швидкість до 70 кілометрів і зупинятися, в основному із запитанням на вустах: "Що це за цирк?!". Але були й ті, хто давав задній хід для того, щоб вибачитися, "бо зазвичай не порушує, але сьогодні дійсно дуже поспішає у справах". Зацікавилися журналістами і правоохоронні органи.

– Ви хто? – запитання від чоловіка у штатському.

– А ви? – звичайна журналістська відповідь.

– Я – капітан міліції, – дістав співрозмовник посвідчення.

– А ми журналісти, – дістаємо свої.

– А це до чого? – показує він на форму.

– До репортажу щодо пересування еліти на дорогах.

– А чого два дні стоїте?

– Вчора ловили помаранчевих, а сьогодні біло–синіх.

– Ну добре... – відповів міліціонер та пішов до своєї машини.

– А ми хоч трошки схожі на даїшників? – питаємо навздогін.

– Підстрижіться!

Номери усіх любителів швидкісної їзди виявити не вдалося. Отож, користуючись тризначною урядовою базою, "Українська правда" оприлюднює хіт–парад можновладних шумахерів разом з номерами їхніх автомобілів.

5 місце – автомобіль з номером 014, міністр Кабінету міністрів Анатолій Толстоухов – 73 км/год, не зупинився на вимогу "ДАІ", двома днями раніше – 103 км/год.

4 місце – автомобіль з номером 029, міністр сім'ї, молоді та спорту Віктор Корж – 79 км/год, на два дні раніше – 110 км/год.

Корж, що літає зі швидкістю 110 км/год

3 місце – автомобіль з номером 012, віце–прем'єр Дмитро Табачник – 103 км/год, побачивши "ДАІ" знизив швидкість, двома днями раніше – 126 км/год.

2 місце – автомобіль з номером 177, міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб – 129 км/год.

Тулуб поспішає вирішити проблеми вугільної промисловості зі швидкістю майже 130 км/год

1 місце – сріблястий Volkswagen Phaeton з номерами 019, міністр оборони Анатолій Гриценко. Перший день – 93 км/год, другий день – 156 км/год!

Анатолій Гриценко іде на злет
Перший раз радар зафіксував 93 км/год
Другий раз - 156 км/год. Є рекорд!

Переможець гран-прі Анатолій Гриценко у коментарі журналістам з цього приводу сказав, що не знає, з якою швидкістю їздить на роботу. "Але даю гарантію, на спідометрі не було 156 км/год", - запевнив він.

Водій міністра підтвердив, що їхав у названий день та час визначеною дорогою, але заперечив, що розганявся.

У прес–службі віце–прем'єра Дмитра Табачника підтвердили, що номер 012 закріплений саме за їхнім шефом, однак коментувати ситуацію відмовилися, пославшись на брак часу в урядовця.

Не можна стверджувати з упевненістю, що інші учасники хіт–параду знаходилися у своїх машинах у визначений час. Однак передавати комусь свої номерні знаки урядовці не мають права. Отже, в будь–якому разі вони несуть бодай часткову відповідальність за дії своїх водіїв.

P.S. Передбачене законом обмеження при пересуванні населеним пунктом – 60 км/год. За перевищення швидкості максимум на 20 кілометрів порушник отримує попередження, далі – штраф. Той, хто не зупинився на вимогу ДАІ, карається штрафом від 150 гривень або позбавленням права керування на деякий час. У підсумку – останнє загрожувало б лише Толстоухову, всі інші – збанкрутіли б аж на 17 гривень.

P.P.S. Після виходу публікації міністр оборони Анатолій Гриценко зателефонував до "Української правди".

Він розповів, що провів "роз'яснювальну роботу" зі своїм водієм про неприпустимість перевищення швидкості, коли той керує службовим автомобілем Міністерства оборони.

Коментуючи випадок, коли журналісти зафіксували автомобіль Гриценка, що рухався зі швидкістю 156 км на годину, міністр відповів:

"Мене в цьому автомобілі не було. Я в цей час перебував уже на роботі, в Міністерстві оборони. У машині їхав водій, який доставляв документи".

"Я сам на такій швидкості ніколи не їжджу", - наголосив Гриценко.

P.P.P.S. Після виходу публікації, з редакцією зв’язався керівник служби міністра Кабінету міністрів Олег Гнатцов.

Він повідомив, що Толстоухов "вже три місяці не користується автомобілем з номером 014".

Однак він не зміг пояснити, хто на даний момент користується службовим автомобілем міністра.

Водночас, за його словами, цим автомобілем мають право користуватися лише члени кабміну.

Редакція просить вважати публікацію офіційним запитом до Кабінету міністрів з метою виявлення, за яких обставин і якій особі цю машину було передано в користування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді